Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
turbina
Mazda forum Slovenija > Mazda > Tehnične težave, vzdrževanje in stroški
1, 2, 3
jures
(Symon @ 9 Jun 2011, 14:08) *

Vidim, da bom mogu večkrat odpreti tale kotiček z okvarami.
Temu se reče oil cooler. Intercooler hladi zrak, ki ga turbina kompresira in pošlje v motor. Ker se stisnjen zrak segreje (pa še čez vročo turbino gre) je vmes ta intercooler, ki hladi ta zrak in tako ima motor večjo moč in manjšo možnost klenkanja. Torej Jures tamočen dizel ima dva hladilnika zraka in ne vode ali olja ali česarkoli!
Tule se lepo vidi razliko. Uno spodaj (z modrimi objemkami) je intercooler in ima velike cevi ki grejo od turbine do lopute plina. Uno zgoraj (manjši) je pa oljni hladilnik, ki je lahko priklopljen pri oljnem hladilniku, v blok itd...

O ja majster pa gre. Že čez turbino mojega zdaj že 20 let starega Nissana sta šla olje IN voda. Olje jo podmaže, voda pa hladi. Oboje v turbini sicer zavre zato ko ugasneš (tudi, če ga prej že šparaš) slišiš brbotanje vode, ki se nahaja v turbini in ceveh okoli nje.

Klima pobere kar nekaj konjev, tu ni vprašanja. Ne vem točno ampak nekje sem gledal dyno graf avtomobila z vklopljeno in izklopljeno klimo. Razlika je bila mislim, da čez 10 konjev na Civicu 1,4. Imajo pa eni avti to urejeno tako, da se pri polnem gasu izklopi. Isto praksa iz Nissana.

Elektro avti imajo klimo ampak doseg se zmanjša za skoraj polovico. wallbash.gif

Šibedah s sončnimi celicami je imel že Xedos 9.

Še kaj? tongue.gif

Yep - kako bo vreme čez vikend na morju rolleyes.gif
Symon
Vreme na morju bo ta vikend dokaj ugodno z nekaj krajevnimi plohami. Ne bo pa neke hude vročine.
LabiGT
tale sunroof zgleda k rostilj
Symon
(LabiGT @ 9 Jun 2011, 15:29) *

tale sunroof zgleda k rostilj

Hehe, ampak kdo to opazi? tongue.gif
Boss
če dost sonce pripeka bi se dal mrbit še kej gor speč - kaj praviš labi? devil.gif
jures
(Boss @ 9 Jun 2011, 17:17) *

če dost sonce pripeka bi se dal mrbit še kej gor speč - kaj praviš labi? devil.gif

oziroma priklopit elek. žar happy0158.gif
Mraušk Mčk
(Symon @ 9 Jun 2011, 14:08) *
Elektro avti imajo klimo ampak doseg se zmanjša za skoraj polovico.
Nevem če je stvar povsem točna, elektro avtomobili imajo načeloma manj razkošne klime (počasneje ohladijo avto). Čist tako na oko, če si privoščiš kilovat za klimo, prijateljeva rx-ka pa ima 40 KWh župe v akujih za 270km (brez šparanja) in če omenjeno kilometrino napraviš v treh urah, potem gre od tistih 40KWh za hlajenje 3KWh. Bom ob priliki povprašal za točne podatke.
Symon
Enkrat sem gledal nek test za enega izmed teh novih štromarjev in vem, da se avtonomija oreng pozna. Ne vem pa res točno koliko. blush.gif
Ploki
jjs mam že mal trd kompresor pa avto zatrokira ko klimo vklopim. tongue.gif
se pa manj pozna kokr na 1.5ki... pa hladilnik je v riti

a se sam men zdi 3kwh za avto malo veliko?
YavarYe X6V6
(jures @ 9 Jun 2011, 13:34) *

Water cooled je sigurno tudi.

ampak nekaj je na tem avtu, kar bo treba globje pogledat ob pepsiju

The most powerful Diesel engine on the new Exeo delivers 170 hp (125 kW). This performance figure stems from greater turbo pressure and enhanced water pump, as well as the addition of a double intercooler as the one on the 143 hp version. It delivers a maximum engine torque of 350 Nm between 1,750 and 2,500 rpm, and despite its power surge, combined fuel consumption is only 5.9 litres for every 100 kilometres, with emission levels of 153 g of CO2 per kilometre.

Pa veš da ima še vedno manj kilovatov kot M6 143 konjev ?

(jures @ 9 Jun 2011, 14:06) *

a?

Zajebal navor sem mislil. blush.gif
jures
Pol bi se ob naši debati zamislil v istop sistemu v turbaku whatever.gif

YavarYe X6V6
(jures @ 10 Jun 2011, 09:35) *

Pol bi se ob naši debati zamislil v istop sistemu v turbaku whatever.gif

Itaq in pol bi ziher nardil tako da se turbine lažje menjajo, ker ....
Falcon
živjo vsem skupaj!

mam eno vprašanje, na katerega tu še nisem videl odgovora. in sicer mi je danes na m3 1,6 CD110 počila cev puhala. natančeje gumijasti del cevi od intercoolerja do motorja, ki vodi na zgornjem levem delu nad motorjem v motor. tale gumijasti del je tudi narebren, razpoka pa gre pravokotno čez dve rebri. zanima me, če mi lahko svetujete kaj glede popravila te razpoke. sam sem razmišljal o uporabi tekoče kovine, ker jo ima en prijatelj še nekaj malega na zalogi. bi bilo kakšno drugo lepilo boljše? mislim, da temperatura zraka v tem delu cevi ni problem(intercooler) , bolj je temperatura motorja, ker je pač cev tik ob motorju. in če mogoče kdo ve, koliko stane nov takšen kos.....

najlepša hvala za odgovor!

LP
SpEkTr
Za M6 FL model, je bil kako leto nazaj cca 300€.
YavarYe X6V6
(Falcon @ 17 Jun 2011, 22:52) *

živjo vsem skupaj!

mam eno vprašanje, na katerega tu še nisem videl odgovora. in sicer mi je danes na m3 1,6 CD110 počila cev puhala. natančeje gumijasti del cevi od intercoolerja do motorja, ki vodi na zgornjem levem delu nad motorjem v motor. tale gumijasti del je tudi narebren, razpoka pa gre pravokotno čez dve rebri. zanima me, če mi lahko svetujete kaj glede popravila te razpoke. sam sem razmišljal o uporabi tekoče kovine, ker jo ima en prijatelj še nekaj malega na zalogi. bi bilo kakšno drugo lepilo boljše? mislim, da temperatura zraka v tem delu cevi ni problem(intercooler) , bolj je temperatura motorja, ker je pač cev tik ob motorju. in če mogoče kdo ve, koliko stane nov takšen kos.....

najlepša hvala za odgovor!

LP

Ne ga srt, ker potem bo pa smo jamranje ko bo kak kos potegnilo v turbino ali pa še kam dlje.

Moj nasvet kupi novo in maš mir pa tudi če je drago, kar bo na koncu lahko še poceni, če se lotiš reševanja kot si ga zgoraj opisal.

Jure- pri Q7, se sliši ko ugasneš motor, da še laufa pumpa za vodo cca 10 minut, samo se zelo sliši, tako da ta jo ima ziher.
Falcon
sej ravno zarad razloga kot si ga dal sem razmišljal o nakupu novega dela:) čeprav ok, sem zdej za momentalno(avto sm nucal) porihtal tako, da sem enostavno z žico povezal na način, da je razpoka zatesnjena(kolkr se pač da, brez da bi prevč šponal, drgač zrežeš kaj. tolk da drži svojo original obliko in ne spušča). potem sem pa še zalimal črez, tko da bi se res čudu da pride kaj not. ker prvič, v nasprotju z atmosfersko polnjenimi motorji maš tukaj več al manj nadtlak. drugič, čeprav je guma počena, tudi če se pojavi podtlak (spuščen gas...), jo ni upognilo navznot. ne gre namreč za gumijasto cev direkt z intercoolerja, ampak uno narebreno pred motorjem. razpoka pa glih na vogalu.....težko to zvije navznot, če pustiš pr mir.

kakor koli, smo že dolgi-dokler ne dobim novega kosa bo, do takrat pač.....kokr sm opisal. če ve mogoče kdo, kje bi se dalo to dobit prek neta, bi se priporočal.....ker je stvar taka, da morš uzet original del, tle smo pa pr serviserjih. sicer sem dobil neko stran na netu, ampak maš za na videz enak del 4 verzije in 4 cene...

btw, hvala spekter za odgovor, ampak kokr sm uspeu do zdej izvedet, je cena od 70-120eur. pri serviserjih.

SpEkTr
Ni kaj, za šestko dizl je pač taka cena smile.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.