Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
turbina
Mazda forum Slovenija > Mazda > Tehnične težave, vzdrževanje in stroški
1, 2, 3
SpEkTr
Ma same podložke stanejo skoraj nič. Treba je pa mogoče malce več dela, da se pride do tja smile.gif
tomaz108
Koliko pa je normalna poraba olja pri 136KM? en liter na interval je še ok al je treba že podložke menjat?
tharocky
podlozke so ene 20-30€ pomoje, vec ne.

tole je pa slika. na levi je original podlozka ki so jo serijsko not dajal, desno v vrecki so pa nove - original. majhna stvar, k ti lahko zariba masino.

tomaz: men ga je spil do lucke v 13000 kmjih, pa pol se en liter v cca 2k, tko da ocitno odvisno od nacetosti podlozke.
SpEkTr
(tomaz108 @ 29 Jul 2010, 08:46) *

Koliko pa je normalna poraba olja pri 136KM? en liter na interval je še ok al je treba že podložke menjat?

Na interval je baje max 1 liter. Meni ga še vedno mal cuza, kljub menjanim podložkam. Je pa tako. če maš notri novo šibko za olje (verzija z DPF) je kapaciteta olja v litrih med L in F nekje dobre pol litra. Po 10 tisoč kilometrih sem sedaj na sredi. Če ocenim od oka je spila dobre 3dcl olja.
Pri starejših šibkah je večja razlika v dcl med L in F. Serviser je dejal, do 1l je še normalno na interval. Zdej kdaj delaš pa interval je pa druga pesem. Jaz jih delam na cirka 15 tisoč km.
Alex
(SpEkTr @ 20 Aug 2010, 19:22) *

Na interval je baje max 1 liter. Meni ga še vedno mal cuza, kljub menjanim podložkam. Je pa tako. če maš notri novo šibko za olje (verzija z DPF) je kapaciteta olja v litrih med L in F nekje dobre pol litra. Po 10 tisoč kilometrih sem sedaj na sredi. Če ocenim od oka je spila dobre 3dcl olja.
Pri starejših šibkah je večja razlika v dcl med L in F. Serviser je dejal, do 1l je še normalno na interval. Zdej kdaj delaš pa interval je pa druga pesem. Jaz jih delam na cirka 15 tisoč km.

Odvisno je ful od olja.Prej sem imel noter Mobil 1 0W40 in mi je po menjavi še vedno nekaj pilo.
Sedaj sem dal noter Mobil 1 ESP 5W30 in mi ga ni popilo po 5000 km še nič.
Nekaj mora bit na temu. whatever.gif
Marko_mx-3
Od olja je veliko odvisno kolk ga bo pilo! Razne 0W50 in podobne "racing" zadeve rade mal več popapcajo.
SpEkTr
Jaz mam kar tisto, kar je predpisano..dexelia..smile.gif
SpEkTr
Hja, naredil 15 jurčkov, olje je nekak kak milimeter nad minimumom :-) Matr je žejna tale mazda...
Gustav
(SpEkTr @ 23 Sep 2010, 15:27) *

Hja, naredil 15 jurčkov, olje je nekak kak milimeter nad minimumom :-) Matr je žejna tale mazda...

Kaj pa DPF in naraščanje olja? Fak off torej ga je spilo še več.....
SpEkTr
Hja ne vem. Res je , da mam relacije samo, pa da ne prekinjam regeneracije. Tko da, mogoče zaradi tega niti ne raste..kaj pa vem. Včeraj menjal olje, pogledala z majstrom vse, mašina suha, vse suho..tko da smile.gif Nč, gasa pa sem pa tja olje pogledat smile.gif
SpEkTr
Aja, so pa to res majhne razlike. Včeri sem zamenjal olje se pravi 4 l olja, na šipki je blo na F. Dodam mal zlatkota..Kak kaj vem deci pa pol, in je že skoraj na polovici do X :-). Zdej bom pa videl kaj pa kako.
Z M A J
Mal ti ga bo itak požrlo, tko da se ne rabiš sekirat, važno da ni totalno zafilana kapaciteta! blush.gif
SpEkTr
Ne sej se ne sekiram zarad tega. Sem ga extra dodal na predvideno količino olja ravno zarad tega, ker ga bo mal popapala mazdika smile.gif biggrin.gif
luxx
pozdrav vsem

odprl sem temo ko sem jih na moji šestki imel 170.000...in sem pravil da mi žvižga turbina.
sedaj nadaljujem ko jih imam 206.000...turbina je nehala žvižgat...vzel jo je hudič devil.gif

kakšen nasvet:
-nova 1800€
-obnovljena 1000€
-rabljena 80.000km 200€
+stroški servisa 300€

avto vreden 8000€...

no pa še vesela informacija...Beja servis potrdila da imajo rešitev za obnovo mazdinih turbin(ležaji in vetrnice, ne pa za lopute)...bom odpeljal turbino tja in javil kakšen bo strošek(pričakujem okol 500€)

če ima kdo kakršen koli komentar na to kaj narediti oz kakšne so cene servisa, bi lepo prosil da pišete
YavarYe X6V6
14 dni nazaj beja ni imel NIČ za mazdine turbine.
Tudi čudeži se dogajajo. z0tdntknw.gif
luxx
(YavarYe X6V6 @ 26 May 2011, 12:39) *

14 dni nazaj beja ni imel NIČ za mazdine turbine.
Tudi čudeži se dogajajo. z0tdntknw.gif

no pa še za vse ostale...turbino sem zrihtal...je šla rakom žvižgat

dobil sem novo jedro..delo montaža olje...950€...zdej pa trkam na les da bo delal
jures
Jebo mast sami 1000€, ko sem gruntal ce prodam Exea pa nekaj rabljenega kupim, mi je Mazda navor ze velik strah.........
YavarYe X6V6
(jures @ 6 Jun 2011, 14:31) *

Jebo mast sami 1000€, ko sem gruntal ce prodam Exea pa nekaj rabljenega kupim, mi je Mazda navor ze velik strah.........

Zdej pa pretiravaš. devil.gif
Alex
(jures @ 6 Jun 2011, 14:31) *

Heh,pa sej glih VW so problematični glede turbin. tongue.gif
jures
(Alex @ 6 Jun 2011, 15:40) *

Heh,pa sej glih VW so problematični glede turbin. tongue.gif

A res? Ne bi rekel...razen mašina 2,5 ki jo gonijo do amena.
P.S. Na beji drugač obnova 300e smile.gif
Boss
Vsak turbak ima lahko zjebano turbino, če ga v roke dobi oseba, ki nima pojma kako se tak avto vozi.
SpEkTr
(Boss @ 7 Jun 2011, 10:38) *

Vsak turbak ima lahko zjebano turbino, če ga v roke dobi oseba, ki nima pojma kako se tak avto vozi.

To je res ja. Čeprav po drugi strani, bi pa potem prodajalci ali pa ne vem v navodilih bi moralo pisati, kako in kaj se s takimi motorji dela.

To pa nikjer ne piše. Smatra se kot da je to 'navaden' avto, da se vozi tako kot avto brez turbine. Ampak očitno ni čisto tako smile.gif
mazdaman
Če bi pisale vse take zahteve, ki so dobrodošle jih pa nihče nebi kupil, tako pa včasih morda še v garanciji kaj crkne drugače pa potem po preteku garancije kar je pa tako ali tako koristno za po prodajno službo.
jures
(Boss @ 7 Jun 2011, 10:38) *

true + webasto pozimi je velik velik plus za turbine happy0158.gif
KAALman
(SpEkTr @ 7 Jun 2011, 10:41) *

To je res ja. Čeprav po drugi strani, bi pa potem prodajalci ali pa ne vem v navodilih bi moralo pisati, kako in kaj se s takimi motorji dela.

To pa nikjer ne piše. Smatra se kot da je to 'navaden' avto, da se vozi tako kot avto brez turbine. Ampak očitno ni čisto tako smile.gif

v navodilih lepo piše, da se mrzel avto ne goni, ter pri turbo motorjih, da moraš po daljši vožnji po avtocesti ali pod večjo obremenitvijo, pred ugašanjem motor pustiti v prostem teku še nekaj časa...

brez skrbi, da so navodila napisana kot je treba wink.gif

sem nekoč že po forumu lepil izvleček iz navodil, kjer je omenjeno ravnanje s turbino
SpEkTr
Aja, da je? No vsaj nekaj biggrin.gif
Če ti je vsaj malo jasno veš, da mrzlega motorja pač ni dobro terat. Tako kot se človek ogreva pred aktivnostjo, je tukaj isto. Ampak sej pravim, veliko ljudi o tem ne razmišlja, in jih boli patak biggrin.gif
jures
KAr moram dati plus exeotu, poleti in v vročini avto dela (ventilacija in hlajenje) tudi če ga ugasneš takoj še cca 10 min da shladi turbino
YavarYe X6V6
(KAALman @ 7 Jun 2011, 10:54) *

v navodilih lepo piše, da se mrzel avto ne goni, ter pri turbo motorjih, da moraš po daljši vožnji po avtocesti ali pod večjo obremenitvijo, pred ugašanjem motor pustiti v prostem teku še nekaj časa...

brez skrbi, da so navodila napisana kot je treba wink.gif

sem nekoč že po forumu lepil izvleček iz navodil, kjer je omenjeno ravnanje s turbino

Js jo pol 85% samo ogrevam in vozim sabo, 10% cajta jo ohlajam, 5% cajta pa uporabljam. blush.gif
mazdaman
(jures @ 7 Jun 2011, 10:56) *

KAr moram dati plus exeotu, poleti in v vročini avto dela (ventilacija in hlajenje) tudi če ga ugasneš takoj še cca 10 min da shladi turbino

Kaj ti dela motor se ugasne po 10 min?
ali ima elektro črpalko za pogon hladilne tekočine kakor tudi elektro črpalko za mazalno olje? z0tdntknw.gif
jures
(mazdaman @ 7 Jun 2011, 12:21) *

Kaj ti dela motor se ugasne po 10 min?
ali ima elektro črpalko za pogon hladilne tekočine kakor tudi elektro črpalko za mazalno olje? z0tdntknw.gif

Ima posebno tipalo za temperaturo motorja in odvaja topel zrak ter šiba hladilno, vmes pa slišiš kako dela klak, klak...ko spušča pritisk na ventilu
Gustav
(jures @ 7 Jun 2011, 10:56) *

schurda
Se strinjam s Kaalmanom: sicer nimam pri sebi navodil, ampak če me spomin ne vara, piše, da je potrebno pri hladnem zagonu počakati pol minute ali nekaj takega in šele potem speljati, ter da je treba po hitri in športni vožnji zadnjih par km voziti bolj umirjeno in šele nato ugasniti avto.

V tem stilu. punk.gif
jures
si hotel kaj dodati? biggrin.gif
YavarYe X6V6
(jures @ 7 Jun 2011, 13:27) *

Ima posebno tipalo za temperaturo motorja in odvaja topel zrak ter šiba hladilno, vmes pa slišiš kako dela klak, klak...ko spušča pritisk na ventilu

Ja in svizec zavije čokolado.
jures
(YavarYe X6V6 @ 9 Jun 2011, 08:55) *

Ja in svizec zavije čokolado.

ti bom demonstriral - nisem verjel sam...sam mora bit vroče smile.gif

še 'uradna razlaga na audijevi strani'
The car shuts down in stages. A sort of phased power management. You can often hear clicks and noises after the engine is off. Audi has this function to assist the engine in cooling down"

t.i. reverse cooling po ugasnjeni mašini - ima dodatno pumpico

YavarYe X6V6
A mi lahko še daš sliko tvoje črpalke za vodo(auxilary coolant pump) s tvojega avta ?
Pa dvosmerno cev bi tud rad vidu, če se da.

Men tud poka pa ne zarad tega. devil.gif
jures
(YavarYe X6V6 @ 9 Jun 2011, 09:55) *

A mi lahko še daš sliko tvoje črpalke za vodo(auxilary coolant pump) s tvojega avta ?
Pa dvosmerno cev bi tud rad vidu, če se da.

Men tud poka pa ne zarad tega. devil.gif

Zakaj bi šaril po avtu, a je težko verjeti da ma nek avto tehnologijo brata v sebi? z0tdntknw.gif
Saj ti pravim gas na morje pa ti pokazem ko se ugasne avto, sliši se obtok vode ampak le ob odprti haubi, ko se ugasne ventilator, ki tudi seveda lavfa + spuščanje kompresije turbine
YavarYe X6V6
(jures @ 9 Jun 2011, 10:37) *

Zakaj bi šaril po avtu, a je težko verjeti da ma nek avto tehnologijo brata v sebi? z0tdntknw.gif
Saj ti pravim gas na morje pa ti pokazem ko se ugasne avto, sliši se obtok vode ampak le ob odprti haubi, ko se ugasne ventilator, ki tudi seveda lavfa + spuščanje kompresije turbine

Tole pa spusti, ker se ti bo kdo smejal.
Ko se motor ustavi, se ustavi turbina in ni nobenega pritiska več v sistemu, kompresija pa je samo v cilindrih.

Po tvoje bi fen ko ga ugasneš mogu počasi še spustit tlak. biggrin.gif
jures
(YavarYe X6V6 @ 9 Jun 2011, 10:40) *

Tole pa spusti, ker se ti bo kdo smejal.
Ko se motor ustavi, se ustavi turbina in ni nobenega pritiska več v sistemu, kompresija pa je samo v cilindrih.
Po tvoje bi fen ko ga ugasneš mogu počasi še spustit tlak. biggrin.gif

no ja detajlov ne poznam...
vem pa da se sistem lahko nadgradi z ultra dragim šibedahdom na sončne celice, ki napaja akomulator + vklopi klimo parkiranega avta na minimum...torej mora biti v avtu dodatna oprema že v standardu za pogajanje stvari.

Kje vse je pa nimam pojma in me ne zanima, vidi se samo dodaten intercooler turbine (olja verjetno) tud to nisem prepričan..smile.gif
YavarYe X6V6
(jures @ 9 Jun 2011, 10:46) *

no ja detajlov ne poznam...
vem pa da se sistem lahko nadgradi z ultra dragim šibedahdom na sončne celice, ki napaja akomulator + vklopi klimo parkiranega avta na minimum...torej mora biti v avtu dodatna oprema že v standardu za pogajanje stvari.

Kje vse je pa nimam pojma in me ne zanima, vidi se samo dodaten intercooler turbine (olja verjetno) tud to nisem prepričan..smile.gif

Človek , klima dela samo ko laufa motor, ker kompresor 100% ne dela samo na štrom, pomoje ti samo vklopi ventilacijo, kot z webastom. z0tdntknw.gif
SpEkTr
Kako da ne. Enkrat sem bral test električnega avta (ne spomnim se kateri je bil) tam klima dela. Je pa res, da ma potem precej manjšo avtonomijo smile.gif

Ampak dobr, to je druga klasa.
jures
(YavarYe X6V6 @ 9 Jun 2011, 11:09) *

Človek , klima dela samo ko laufa motor, ker kompresor 100% ne dela samo na štrom, pomoje ti samo vklopi ventilacijo, kot z webastom. z0tdntknw.gif

Čuj nabermo 2500e pa probajmo happy0195.gif
ventilacija sama vprašanje če kaj pomaga, mogoče res....saj res saj lahko z webastom probam damo na zračenje smile.gif

(SpEkTr @ 9 Jun 2011, 11:12) *

Kako da ne. Enkrat sem bral test električnega avta (ne spomnim se kateri je bil) tam klima dela. Je pa res, da ma potem precej manjšo avtonomijo smile.gif

Ampak dobr, to je druga klasa.

mora podpirati elektro pogon - ma ajvar point, če se ne motim obstaja na svetu samo ena taka klima, ki jih v hibride benz/elektro vgrajujejo

nikjer v opisu tega sistema na solarne celice ne piše natančno kako dela, samo parkiran avto lahko z ventilatorjem samo še več vročine pobere z asfalta party0035.gif
Gustav
Po meni znanih podatkih turbine hladi le in samo olje. hladilna tekočina ne gre skozi. Tista s pritiskom po ugašanju avta je res malo bosa a vsak ne ve vsega. Da bi klima delala na celice.... Glejte kompresor pobere kar nekaj KM, pri slabsih avtih jo ugašajo za prehitevat, torej govorimo o več KM, jes? torej mirno lahko rečemo več Kw. Nikakor ne znamo se potegnit tega iz celic. zal.
Marko_mx-3
so tudi že water cold turbine ne samo olje
YavarYe X6V6
Js imam oboje olje in vodo in vse dizl 6ke tudi.
SpEkTr
Pa res. Tole je iz mazda foruma:

Pic shows top port for oil inlet. The chamber just below the shaft catches the oil exiting the bearings, and drops it out a bottom port.

Pic also shows a side port for the coolant, and the bigger lower chamber for coolant flow. Coolant enters and exits the side ports. Another part of the coolant path is seen as a dark spot just to the right of the upper oil inlet.
jures
Water cooled je sigurno tudi.

ampak nekaj je na tem avtu, kar bo treba globje pogledat ob pepsiju

The most powerful Diesel engine on the new Exeo delivers 170 hp (125 kW). This performance figure stems from greater turbo pressure and enhanced water pump, as well as the addition of a double intercooler as the one on the 143 hp version. It delivers a maximum engine torque of 350 Nm between 1,750 and 2,500 rpm, and despite its power surge, combined fuel consumption is only 5.9 litres for every 100 kilometres, with emission levels of 153 g of CO2 per kilometre.
YavarYe X6V6
(jures @ 9 Jun 2011, 13:34) *

Water cooled je sigurno tudi.

ampak nekaj je na tem avtu, kar bo treba globje pogledat ob pepsiju

The most powerful Diesel engine on the new Exeo delivers 170 hp (125 kW). This performance figure stems from greater turbo pressure and enhanced water pump, as well as the addition of a double intercooler as the one on the 143 hp version. It delivers a maximum engine torque of 350 Nm between 1,750 and 2,500 rpm, and despite its power surge, combined fuel consumption is only 5.9 litres for every 100 kilometres, with emission levels of 153 g of CO2 per kilometre.

Pa veš da ima še vedno manj kilovatov kot M6 143 konjev ?
jures
(YavarYe X6V6 @ 9 Jun 2011, 13:38) *

Pa veš da ima še vedno manj kilovatov kot M6 143 konjev ?

a?
Symon
Vidim, da bom mogu večkrat odpreti tale kotiček z okvarami.

(jures @ 9 Jun 2011, 10:46) *

Temu se reče oil cooler. Intercooler hladi zrak, ki ga turbina kompresira in pošlje v motor. Ker se stisnjen zrak segreje (pa še čez vročo turbino gre) je vmes ta intercooler, ki hladi ta zrak in tako ima motor večjo moč in manjšo možnost klenkanja. Torej Jures tamočen dizel ima dva hladilnika zraka in ne vode ali olja ali česarkoli!
Tule se lepo vidi razliko. Uno spodaj (z modrimi objemkami) je intercooler in ima velike cevi ki grejo od turbine do lopute plina. Uno zgoraj (manjši) je pa oljni hladilnik, ki je lahko priklopljen pri oljnem hladilniku, v blok itd...

(Mazda 6 Combi @ 9 Jun 2011, 13:05) *
Po meni znanih podatkih turbine hladi le in samo olje. hladilna tekočina ne gre skozi.

O ja majster pa gre. Že čez turbino mojega zdaj že 20 let starega Nissana sta šla olje IN voda. Olje jo podmaže, voda pa hladi. Oboje v turbini sicer zavre zato ko ugasneš (tudi, če ga prej že šparaš) slišiš brbotanje vode, ki se nahaja v turbini in ceveh okoli nje.

Klima pobere kar nekaj konjev, tu ni vprašanja. Ne vem točno ampak nekje sem gledal dyno graf avtomobila z vklopljeno in izklopljeno klimo. Razlika je bila mislim, da čez 10 konjev na Civicu 1,4. Imajo pa eni avti to urejeno tako, da se pri polnem gasu izklopi. Isto praksa iz Nissana.

Elektro avti imajo klimo ampak doseg se zmanjša za skoraj polovico. wallbash.gif

Šibedah s sončnimi celicami je imel že Xedos 9.

Še kaj? tongue.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.