Vidim, da bom mogu večkrat odpreti tale kotiček z okvarami.
(jures @ 9 Jun 2011, 10:46)

Kje vse je pa nimam pojma in me ne zanima, vidi se samo dodaten
intercooler turbine (olja verjetno) tud to nisem prepričan..

Temu se reče
oil cooler. Intercooler hladi zrak, ki ga turbina kompresira in pošlje v motor. Ker se stisnjen zrak segreje (pa še čez vročo turbino gre) je vmes ta intercooler, ki hladi ta zrak in tako ima motor večjo moč in manjšo možnost klenkanja. Torej
Jures tamočen dizel ima dva hladilnika zraka in ne vode ali olja ali česarkoli!Tule se lepo vidi razliko. Uno spodaj (z modrimi objemkami) je intercooler in ima velike cevi ki grejo od turbine do lopute plina. Uno zgoraj (manjši) je pa oljni hladilnik, ki je lahko priklopljen pri oljnem hladilniku, v blok itd...

(Mazda 6 Combi @ 9 Jun 2011, 13:05)

Po meni znanih podatkih turbine hladi le in samo olje. hladilna tekočina ne gre skozi.
O ja majster pa gre.
Že čez turbino mojega zdaj že 20 let starega Nissana sta šla olje IN voda. Olje jo podmaže, voda pa hladi. Oboje v turbini sicer zavre zato ko ugasneš (tudi, če ga prej že šparaš) slišiš brbotanje vode, ki se nahaja v turbini in ceveh okoli nje.
Klima pobere kar nekaj konjev, tu ni vprašanja. Ne vem točno ampak nekje sem gledal dyno graf avtomobila z vklopljeno in izklopljeno klimo. Razlika je bila mislim, da čez 10 konjev na Civicu 1,4. Imajo pa eni avti to urejeno tako, da se pri polnem gasu izklopi. Isto praksa iz Nissana.
Elektro avti imajo klimo ampak doseg se zmanjša za skoraj polovico.
Šibedah s sončnimi celicami je imel že Xedos 9.
Še kaj?