Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Dnevne luči
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
Boss
Počasi se bliža februar 2011, ko bo v vsej EU obvezno, da imajo novi avtomobili ločene dnevne luči. Se pravi samo dve beli luči spredaj in nič več ne bo dovoljena alternativa v klasičnih zasenčnih lučeh.

Se pravi bo začelo veljati naslednje

-vožnja z lučmi po vsej EU
-vsi novi avti bodo torej to morali imeti serijsko - Mazda tega 3/4 leta pred zakonom ne ponuja niti kot dodatno opremo, da ne rečem, da zastopniki in serviserji sploh ne vejo kaj pojem dnevne luči sploh je in nam to ponujajo le kot "funkcionalnost, da se luči prižgejo skupaj z motorjem avtomobila in se jih ne da ugasniti blink.gif

Zaenkrat za stare avte to ne bo potrebno bo pa zanimivo, kako se bodo tega lotili pri nas, kjer je treba homologirat še celo dišečo smrekco. Mislim, da bo zelo zanimivo kako bodo naše homolomo institucije reagirale na ta zakon oz. ali bo dovolj le ustrezen certifikat na lučkah ali bodo še vedno zahtevali cel homo postopek.
KAALman
eheh.. jaz sem pa ravno pri Polotu izbral možnost brez dnevnih luči v prostoru ob meglenkah... ker zgleda glupo ko sto hudičev....

pa še kako boš policaju dopovedal, da voziš z dnevnimi lučmi, ne pa z meglenkami...

pa potem se meglenke še v ovinkih prižigajo.... eh...

res pa je, da se v mojem primeru dnevne luči, oz. klasične zasenčene luči vključijo že ob vključenem kontaktu... ne dela pa notranja osvetlitev stikal in števcev...

smile.gif koje finte biggrin.gif
Marko_mx-3
Ma homo postopek je tko al tko nateg.
jures
in zakaj normalne luči niso dnevne luči???
Marko_mx-3
Če prav razumem so dnevne luči po svetilnosti med pozicijskimi in zasenčenimi lučmi, gorijo pa samo dnevne luči in nič drugega (zadnje luči, v armaturki, .....)

Jures a nimaš ti že dnevne luči smile.gif
schurda
Tudi meni to ni jasno. A se da celo zgodbo bolj po kmečko povedat?
Boss
QUOTE(jures @ 22 Apr 2010, 09:00) *

in zakaj normalne luči niso dnevne luči???

Niso... ker smisel je v tem, da podnevi avto ne rabi bit osvetljen kot novoletna jelka ampak samo od spredaj, da nakazuje ostalim, da je v gibanju.

Raznorazne pozicijske luči, pa zadaj, pa za tablico pa notri za armaturko res ne rabijo goret in trošit energijo za brezveze. Pa še pozicijska luč, ki gori zadaj zmanjšuje (sicer rahlo ampak vseeno) vidnost zavornih luči - se pravi lažje je podnevi videti razliko med čisto ugasnjenimi lučmi in nato prižgano zavorno kot pa razliko med prižganimi pozicijskimi lučmi (še posebej če so to kake LED zadnje luči) in nato prižgano zavorno.

Če so dnevne luči z LED tehnologijo pa je poraba el. energije minimalna. Po nekih izračunih se to na porabi goriva pozna do 2 deci na 100km, če so prižgane zasenčne luči in vse ostale pozicijske v primerjavi z ugasnjenimi in prižganimi le LED dnevnimi lučmi.

Sicer Jures, kaj te toliko moti, sej si že naštimal dnevne luči na svoji CX7.
jures
(Boss @ 22 Apr 2010, 10:23) *

Niso... ker smisel je v tem, da podnevi avto ne rabi bit osvetljen kot novoletna jelka ampak samo od spredaj, da nakazuje ostalim, da je v gibanju.

Raznorazne pozicijske luči, pa zadaj, pa za tablico pa notri za armaturko res ne rabijo goret in trošit energijo za brezveze. Pa še pozicijska luč, ki gori zadaj zmanjšuje (sicer rahlo ampak vseeno) vidnost zavornih luči - se pravi lažje je podnevi videti razliko med čisto ugasnjenimi lučmi in nato prižgano zavorno kot pa razliko med prižganimi pozicijskimi lučmi (še posebej če so to kake LED zadnje luči) in nato prižgano zavorno.

Če so dnevne luči z LED tehnologijo pa je poraba el. energije minimalna. Po nekih izračunih se to na porabi goriva pozna do 2 deci na 100km, če so prižgane zasenčne luči in vse ostale pozicijske v primerjavi z ugasnjenimi in prižganimi le LED dnevnimi lučmi.
Sicer Jures, kaj te toliko moti, sej si že naštimal dnevne luči na svoji CX7.

Ne me ne moti, ampak mi ni jasno zakaj to ce lahko samo en k. rele daš not....
Kao definicija novih dnevnih luči.....to o energiji je tud en kvazi moto, da imajo novi avti SAMO dnevne luči je spet potrebno nekaj elektronike ki kuri energijo...100%, tle je bolj styling smile.gif
Gustav
torej, če seštejemo:

1 parabola: kratka luč
1 parabola: žmigavc
1 parabola: kratka meglenka
1 parabola: kratka dolga luč
1 parabola: dnevna luč.....

hmm to je še skor kot honda civic: ves prednji del je luč.

kr neki.
mazdaman
(Boss @ 21 Apr 2010, 20:26) *

Počasi se bliža februar 2011, ko bo v vsej EU obvezno, da imajo novi avtomobili ločene dnevne luči. Se pravi samo dve beli luči spredaj in nič več ne bo dovoljena alternativa v klasičnih zasenčnih lučeh.

Se pravi bo začelo veljati naslednje

-vožnja z lučmi po vsej EU
-vsi novi avti bodo torej to morali imeti serijsko - Mazda tega 3/4 leta pred zakonom ne ponuja niti kot dodatno opremo, da ne rečem, da zastopniki in serviserji sploh ne vejo kaj pojem dnevne luči sploh je in nam to ponujajo le kot "funkcionalnost, da se luči prižgejo skupaj z motorjem avtomobila in se jih ne da ugasniti blink.gif

Zaenkrat za stare avte to ne bo potrebno bo pa zanimivo, kako se bodo tega lotili pri nas, kjer je treba homologirat še celo dišečo smrekco. Mislim, da bo zelo zanimivo kako bodo naše homolomo institucije reagirale na ta zakon oz. ali bo dovolj le ustrezen certifikat na lučkah ali bodo še vedno zahtevali cel homo postopek.

Jaz sem jih pred leti moral homologirat, da sem bil potem začšiten pred police.gif
Dovolj jim je bila samo številka ki je bila napisana na luči RL E1......

Homolo pa je potrebno pri nas tudi če si daš meglenke na vozilo, oz ne vem kdo je to že naredil ampak zakoni so takšni angry.gif .

Po moje bo ta zakon začel veljati za vozila, ki bodo kot nova prihajala na EU trg.?

Verjetno bo zadoščala tudi samo kratka luč z zmanjšano svetilnostjo??
Boss
QUOTE(mazdaman @ 23 Apr 2010, 11:54) *

Po moje bo ta zakon začel veljati za vozila, ki bodo kot nova prihajala na EU trg.?

Verjetno bo zadoščala tudi samo kratka luč z zmanjšano svetilnostjo??

Sej sem lepo napisal, da gre samo za novo vozila, kjer bo obvezno, da bodo imela namenske dnevne luči.

Tisto s homotom pa sem podal bolj v razmišljanje, saj recimo pri novih bo to obvezno, če pa boš hotel na starejšem avtu na lastno željo dati dnevne luči v skladu z zakonodaje za nova vozila, boš moral očitno iti še čez stroške homologacije. Če se država gre za ekologijo, varnost in po drugi strani za spoštovanje EU zakonov bi vsaj po moji logiki moral bit takle homolomo postopek (če je sploh nujen) popolnoma brezplačen. whatever.gif
Activa
Meni je pri novejših Mazdah grozno neumno že to, da ko daš kontakt se prižgejo luči angry.gif . Dokler je akumulator v tip top kondiciji, to še gre. Pozimi in z leti ko akumulatorju moč pojenja, pa včasih "trd" grataš, ko se začne zaganjač bolj počasi vrtet. Letošnjo zimo se mi je pri dve leti starem avtu to zgodilo. Poleg tega tudi žarnice trpijo, ker jim napetost ob zagonu zaganjača pade.
Ženin avto je bil narejen v Franciji in kar moji novejši Mazdi manjka ima ta avto normalno vgrajeno. In to je to, da ko se motor zavrti se prižgejo tudi luči - simpl.

Hvala Evropi oz, Švedom, da je njihova ideja o posebnih dnevnih lučeh zaživela party0024.gif happy0158.gif . Dostikrat bezzveze kratka luč pregori, fokusi zgubijo svojo bistrost, goriva gre več, Co2 je več, žarnice pa je vedno bolj kompicirano menjat.... sami nepotrebni stroški.

Še enkrat hvala nekaj pametnim inženirjem v Evropi party0024.gif .

Ni čudno da Kitajci kupujejo Evropsko tehnologijo - je edina uporabna.
LabiGT
sam tko za pomoc: preden das kontakt daj luci na pozicijo pa bos mel manj problemov...
Activa
Hvala LabiGt za nasvet dry.gif . Ženin avto to sam naredi, pa je bil nov pol manj vreden. O tem sem začel razmšljati po tem dogodku sredi najhujše zime. Ob prvem sevisu pa bom poskusil z idejo o časovni zakasnitvi vklopa luči. Z leti zna biti samo slabše. Da bi pa vsak zimski dan luči ugašal, pridem pa na slabše kot pri prejšnjem avtu, ko sem luči po zagonu motorja moral samo vklopiti. Razlika bi bila samo 17000€ manj na bančnem računu huh.gif , na drugin strani pa veliko bolj varen avto happy0158.gif .
mercurio
kar se tiče zakasnitve prižiganja luči....
ko sem kupil to mazdo sem dal montirat notr "Lučko"
Ta zadeva mi vklopi luči šele potem ko motor že nekaj sekund laufa in še vse 4 žmigavce vklopi kadar prestaviš v rikverc (to naj bi po zakonu vsi mogl delat...) Pa mislem da ta igrača niti ni tolk draga-takrat mislem de je blo bivših 15 jurjev
Mraušk Mčk
Tisto o 2 dcl manjši porabi zaradi borih cca 90W manj moči pri razsvetljavi je močno pretirana ocena. Če bi bil cilj znižanje porabe, bi morala EU prepovedat uporabo klim - kurijo kilovat, ali pa znižat dovoljeno hitrost na avtocestah za, recimo, 20km/h.

Pri audiju imajo dnevne luči izvedene tako, da se vidijo bolje (širši kot), kot bi se sicer videle kratke. Sicer verjetno obstajajo standardi, ampak prepričan sem, da pa vsem znamkam ne bo uspelo zadeve izvesti tako, da bi bila vidljivost na ustrezni ravni. LED tehnologija niti ni tako zelo enostavna - lep primer je pasat s svojimi zadnjimi lučmi s premajhnim kotom svetenja (pa frekvenca krmilnika je tudi prenizka).

In kar se meni zdi najpomembneje, tako na oko bi rekel da je vsaj 80im %om ljudi pravilna uporaba zadnje meglenke nerešljiva uganka. Grem stavit da bodo z uporabo dnevnih luči velike težave.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.