Petrolheadi ne pokonc skakat, ker tole kar bom napisal ni hvaljenje dieslov ampak moje lastne izkušnje:
Na moj stil vožnje, ker nisem rad ovira na cesti in se rad oviram izogib (beri: prehitim počasneže) so iz mojih izkušenj bencinarji z močjo tam okoli 100KM zelo potrošni in to ne glede na znamko.
Recimo tiste, ki sem vozil kar precej časa:
1.) Kia Clarus 1.8 116KM poraba nekje med 8,5-9,5
2.) Golf IV 1.6 102KM poraba 8-9
3.) Astra (2008) 1.6 116KM preko 9 litrov
4.) Mercedes A 1.4 80KM 8-9
5.) Bencinar z malo več konji Honda Civic 1.8 140KM 7.5-8.5
samo za primerjavo Diesel pri istih zahtevah oziroma enakem stilu vožnje
1.) Mazda 6 Mk I 2.0 121KM poraba 6,5
2.) Mazda 6 Mk II 2.0 140KM poraba 6,5
3.) Golf V 1.9 105KM poraba 6,3
4.) Golf VI 2.0 110KM poraba 6,2 (če ga vozi sodelovec je 7,5

)
Kaj sem hotel povedati s temi podatki? Bistven je stil vožnje in zaradi teže današnjih vozil so motorji, ki proizvedejo tam nekje 100-110KM načeloma dovolj močni samo jih je potrebno kar malo poterat v obrate, da dajo nekaj od sebe in to se pozna na porabi.
Motorje, ki jih ni treba terat v obrate saj imajo dovolj moči tudi nižje spodaj so zato v primerih dinamične vožnje (ne divjanja) varčnejši (bo Iwar potrdil, da je res). Pri relacijskih enakomernih vožnjah brez nekih potreb po pospeševanju pa je slika ravno obratna in takrat je načeloma manjši motor varčnejši.
Tudi uradni test, ki se uporablja za določanje porabe je naravnan na tako zelo nedinamično vožnjo zato je za večino kupcev precej zavajujoč. To so tudi dokazali v reviji AutoBild, kjer so ugotovili precej odstopanj tehničnih podatkov od testnih sploh pri najmanjših avtomobilih in motorjih.
Ontopic: da bi se prepričal ali ti M3 preveč pije bi morali narditi vsporedni test z nekom, ki ima enako M3 kot ti na isti cesti z enakim stilom vožnje pa po 100km preverit porabo enega in drugega. Si skoraj upam trditi, da bo bila podobna. Če pa ne potem je pa znak za alarm in bo treba prevert lambdo in LMM.