Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
mazda3 poraba
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
klimar
Pozdravljeni. Zanima me koliko ima porabe mazda 3. 1,6 let.07. Pri meni je od 9,5 do 12l-100km. povprečje malo čez 10l!! ali je to normalno... če gdo kaj ve, naj odpiše. hvala..
Grega_
To ni niti približno normalno, meni je mestno pila ene 8,5-9, relacija poln avto, pa vožnja ene 160 km/h pa 9,5l. Sedaj mi M3 GTA pije 90% mestne vožnje malo čez 9litrov-kratke razdalje. Tvoja kot praviš je letnik 2007, se pravi že remake in te motorje so nekaj optimizirali in bi še cca. 5% manj morala porabiti kot pred remakeom.

Tukaj malo poglej, kakšna so povprečja uporabnikov Mazde 3, 1.6 motor.

http://www.poraba.com/average_car.php?searcht=580
uklopko
polek zgoraj napisanega pa nebi blo slabo se oglasit na servisu in preverit na avto na rašunalniku,ker velika verjetnost keri od senzorjev ne dela pravilno in tako pošilja napačne podatke računalniku ta pa dela bogatejšo mešanico wink.gif

imam občutek kot bi ti avto skoz delal pod zavgom zato tok velika poraba z0tdntknw.gif
Kaj avto dela normalno in tud segreje se na del.temp.
David
Moja bivša z istim motorjem kot ga imaš ti.... je konstantno pila med 9,5 in 10,5... res pa je da nikoli nisem imel preveč lahke noge.... Vožnja uglavnem dinamična.

LP D
uklopko
(David @ 10 May 2010, 09:18) *

Moja bivša z istim motorjem kot ga imaš ti.... je konstantno pila med 9,5 in 10,5... res pa je da nikoli nisem imel preveč lahke noge.... Vožnja uglavnem dinamična.

LP D

pozabil si povedat da si imel 17col kolesa tongue.gif
klimar
Hvala na info!! Res,da imam teško nogo,prej sem imel M323 1.5i letnik 97 pa je poraba bila 9,5 l. na 100km. Malo me je presenetilo,glede na novejše dosežke, poraba pa večja. En rezervar 500km. wallbash.gif
Boss
Petrolheadi ne pokonc skakat, ker tole kar bom napisal ni hvaljenje dieslov ampak moje lastne izkušnje:

Na moj stil vožnje, ker nisem rad ovira na cesti in se rad oviram izogib (beri: prehitim počasneže) so iz mojih izkušenj bencinarji z močjo tam okoli 100KM zelo potrošni in to ne glede na znamko.

Recimo tiste, ki sem vozil kar precej časa:
1.) Kia Clarus 1.8 116KM poraba nekje med 8,5-9,5
2.) Golf IV 1.6 102KM poraba 8-9
3.) Astra (2008) 1.6 116KM preko 9 litrov
4.) Mercedes A 1.4 80KM 8-9

5.) Bencinar z malo več konji Honda Civic 1.8 140KM 7.5-8.5

samo za primerjavo Diesel pri istih zahtevah oziroma enakem stilu vožnje
1.) Mazda 6 Mk I 2.0 121KM poraba 6,5
2.) Mazda 6 Mk II 2.0 140KM poraba 6,5
3.) Golf V 1.9 105KM poraba 6,3
4.) Golf VI 2.0 110KM poraba 6,2 (če ga vozi sodelovec je 7,5 devil.gif )

Kaj sem hotel povedati s temi podatki? Bistven je stil vožnje in zaradi teže današnjih vozil so motorji, ki proizvedejo tam nekje 100-110KM načeloma dovolj močni samo jih je potrebno kar malo poterat v obrate, da dajo nekaj od sebe in to se pozna na porabi.

Motorje, ki jih ni treba terat v obrate saj imajo dovolj moči tudi nižje spodaj so zato v primerih dinamične vožnje (ne divjanja) varčnejši (bo Iwar potrdil, da je res). Pri relacijskih enakomernih vožnjah brez nekih potreb po pospeševanju pa je slika ravno obratna in takrat je načeloma manjši motor varčnejši.

Tudi uradni test, ki se uporablja za določanje porabe je naravnan na tako zelo nedinamično vožnjo zato je za večino kupcev precej zavajujoč. To so tudi dokazali v reviji AutoBild, kjer so ugotovili precej odstopanj tehničnih podatkov od testnih sploh pri najmanjših avtomobilih in motorjih.

Ontopic: da bi se prepričal ali ti M3 preveč pije bi morali narditi vsporedni test z nekom, ki ima enako M3 kot ti na isti cesti z enakim stilom vožnje pa po 100km preverit porabo enega in drugega. Si skoraj upam trditi, da bo bila podobna. Če pa ne potem je pa znak za alarm in bo treba prevert lambdo in LMM.
jures
(Boss @ 10 May 2010, 10:41) *

Petrolheadi

punk.gif
klimar
Kar je napisal BOSS je res. res pa je tudi da Dizel in Benciner sta razlika v ceni od 2000-3000eur.S to razliko se lahko voziš 2do3 leta zastonj če se ne voziš preveč??? sad.gif
uklopko
jaoo ko gledam tele porebe mi kar mal slabo rata Sicer imam sam M3 150hp bencinarja in imam porabo konstantno okoli 8.7l Poraba pa nikoli še ni bila višja od 10.5 litra (težka noga)zato mi je poraba teh podhranjenih motorjov smešna, mislim pa da bi uporabnica bluray znala povedat kašno porabo ima ona na svoji mazdi 1.6 motorjom mislim pa da okoli 8.5litra max(pošli ji zs)
Gledal sem na poraba.com kjer ima večina voznikov porabo okoli 7.6 litrov tako da ne vem ne vem če vse skupaj tole dela pravilno
klimar
party0027.gif Ja,uliva v sebe. na servisu pravijo da je samo priklop na računalnik 50eur. Ni slaba cena za 5-10 minut dela..+nastavitev če je možna!!!! whistling.gif
YavarYe X6V6
(klimar @ 11 May 2010, 10:40) *

party0027.gif Ja,uliva v sebe. na servisu pravijo da je samo priklop na računalnik 50eur. Ni slaba cena za 5-10 minut dela..+nastavitev če je možna!!!! whistling.gif

Pripelji do mene, priklop je od đabe do 1 party0027.gif . Nastavitev NI, je pa možno odklrivanje napak, ki povečujejo porabo.

Kar pa se porabe tiče, ima moja M6 2.3 motor, pri mešani vožnji(vklučuje večkratna rdeča polja) po 20 kkm povprečno porabo 8.46 l/100km.

Garantiram pa da bi 1.8 motor imel večjo pa se niti slučajno nebi peljal tako kot se jaz s svojo. devil.gif
Za pospeševanja je absolutno boljši motor z več kubiki, kar pa se potem n avtovesti pokaže da ni najbolj varčno, pri vožnji po omejitvi, tam bi me nesel z 1.8 motorjem, seveda pa tudi samo pod pogojem da NI nobenga klanca.

Sestrična im pri M6 1.6 motor, porabo od 7,5 do 8,5, pa se vozi iz škofje loke v ljubljano(kolone pa to).
lesko
še moja malenkost. moja je letnik 2004 1.6 z benz porabo od 7,5 do 8,5 pa tudi kak litrček več če jo žulš. to kar pa tebi pije je pa vsekakor nenormalno. kje si pa nabavu vuz?
Ploki
(klimar @ 10 May 2010, 10:19) *

Hvala na info!! Res,da imam teško nogo,prej sem imel M323 1.5i letnik 97 pa je poraba bila 9,5 l. na 100km. Malo me je presenetilo,glede na novejše dosežke, poraba pa večja. En rezervar 500km. wallbash.gif

lol jaz jo mam tok na 2.5 V6! biggrin.gif pa se vozim bolj dinamicno kot z 1.5... smile.gif no, iskreno ga nisem nic kej dost sparal do zdaj.
na 323 1.5 sem jo imel tam od 7.5 do 8.5, ENKRAT mi jo je uspelo spravt na 9.5 ampak sem cel tank bulal nad 5k rpm biggrin.gif

mislim da si pacient za nekaj mocnejsega kot je 1.6?
JozaGulikoza
Uf, to je res visoka poraba za 1.6 motor, sicer pa kot vidim si se precej "izkazal" že na 1.5 motorju pri 323F! dry.gif tongue.gif
jures
Ko to berem, mi CX-7 z 12 se malo zre pri 260KM... huh.gif
lesko
drgač pa dokler ti avto več žre party0016.gif kot ga ti, no sikiriki spljoh harhar.gif
SeekK
Men se giblje od 7,4-7,8. 3ka 2005 letnik, 1,6 bencinar.

Pa ne pazim na porabo ko vozim.
Boss
QUOTE(SeekK @ 14 May 2010, 08:04) *

Men se giblje od 7,4-7,8. 3ka 2005 letnik, 1,6 bencinar.

Pa ne pazim na porabo ko vozim.

Že že ... bistven podatek je kje ga voziš in kakšne so te poti... a gre večina za tekočo relacijo (povprečna hitrost 80km/h) al za mestno trajbanje ozirom AC?
klimar
Poraba velja za lahko nogo in vožnja do 100km/h .Je pač tako, na servisu ni pokazalo napake. Menda se vozim prehitro in da je povprečje hitrosti preveliko?? Meni se ne zdi tako,že 20 let se vozim tako,hitro a nič na srečo!!! SREČNO!!!

uklopko
dj mi nekaj povej a tako porabo imaš ti po potovalnem računalniku ali ko računaš na roke???
klimar
Po računalniku mi še več kaže. po mojih izračunih je bilo okoli 10l.. Vem pa da ne naredi več kot 500km/max na polnem rezervarju.Avti pač,niso narejeni za višje hitrosti,pa mala poraba. žal,ne gre.. z0tdntknw.gif
jures
(klimar @ 15 May 2010, 11:58) *

Po računalniku mi še več kaže. po mojih izračunih je bilo okoli 10l.. Vem pa da ne naredi več kot 500km/max na polnem rezervarju.Avti pač,niso narejeni za višje hitrosti,pa mala poraba. žal,ne gre.. z0tdntknw.gif

Dej malo opiši kako ga voziš...ter top speedi.....
klimar
Pod 100km izven naselja skoraj nikoli.AC 160-190km/h.. Če je možno.. ashamed0001.gif
LabiGT
hahaha DOH!!
uklopko
za moje pojme je še vedno prepožrešen,in tudi prejšna BA ki sm jo imel sm imel max porabo 9.5 ampak to je blo res limit AC cca 170, nekaj po mestu in pa vsak dan tišanje v klanec proti Rakitni. normalno porabo pa sem imel med 7.5 in 8 litri.

so pa res bila odstopanja,saj kolega pa še keri s foruma je imel enak motor 1.5 pa so meli normalno porabo okoli 9l z0tdntknw.gif tako da verjetno je vseskup res odvisno tudi od samega motorja.

Praviš na servisu nobene napake najdu ??
Daj se en tank ugrizni v nogo in imej lepo vožno,pa tudi ko speljuješ speljuj počasi in ne sunkovito
To očitno ti je edini test kjer boš ugotovil vzrok.

probaj-pač boš en tank trpel počašnejso vožno wink.gif
klimar
TO,JE MOJA REALNOST.POČASNA VOŽNJA,ZAENKRAT ŠE NI ZA MENE!!! DOKLER NE NALETIM NA MINO? police.gif LEP DAN.... bOM PA PROBAL UPOČASNITI..
LabiGT
sej nimas kaj upocasnit, sam ta poraba je za tvoj stil cist realna...
uklopko
(klimar @ 15 May 2010, 14:00) *

TO,JE MOJA REALNOST.POČASNA VOŽNJA,ZAENKRAT ŠE NI ZA MENE!!! DOKLER NE NALETIM NA MINO? police.gif LEP DAN.... bOM PA PROBAL UPOČASNITI..

ne se razburjat no -sj vem da flancamo vsak na svoje in pač mislimo in primerjamo s svojim stilu vožne in bla bla bla
Očitno si potem zadovoljen s porabo če res voziš s takim tempom nočeš pa zmanšat (da bi vidu rezultat)hitrost/in tudi noben ti ni reku da moraš vozit umirjeno samo probaj in dovol bo če greš na pumpo tankaš polnega se voziš 100km lepo s5 natankaš,in kolikor natankaš tok je tvoja poraba,da vsaj vidiš a je res v tvoji nogi tok velka poraba.
Zarad mene se pa lahka tud 300km/h samo ne potem jamrat nad porabo pa spraševat če se nam zdi čudno.
blush.gif
Boss
QUOTE(klimar @ 15 May 2010, 12:15) *

Pod 100km izven naselja skoraj nikoli.AC 160-190km/h.. Če je možno.. ashamed0001.gif

haha LOL in pol se pritožuješ nad porabo... happy0158.gif pa sej ga tišiš do konca zato je logično, da ti pupca.

Tole je čist realna poraba in ni ga avta, ki bi ti bistveno manj kuril pri takih pogojih vožnje. tongue.gif
Grega_
Tole bo to ja, dosti težek avto za ta motor in pri priganjanju papca. Kot sem že napisal, štirje v avtu, moja prejšnja M3 1.6, je meni na relaciji do Benetk in nazaj v LJ, pri cca. 150-170 km/h pila 9,5 litra whatever.gif, mestno pa okol 8,5litra, GTA pa manj kot liter več smile.gif
jures
(jures @ 15 May 2010, 12:04) *

Dej malo opiši kako ga voziš...ter top speedi.....

No zato sem tudi vprašal, očitno voziš tudi do končne hitrosti skoraj z rdečim poljem v prestavah. Da z 1.6 dosežeš tako hitrost moraš verjetno dalj časa torirat v tretji in četrti

Sam si si odgovoril (pa umiri se happy0158.gif )

(Boss @ 15 May 2010, 18:35) *

haha LOL in pol se pritožuješ nad porabo... happy0158.gif pa sej ga tišiš do konca zato je logično, da ti pupca.

Tole je čist realna poraba in ni ga avta, ki bi ti bistveno manj kuril pri takih pogojih vožnje. tongue.gif

no ja CX-7 si v bistvu s tako vožnjo pripeljal do enake porabe!!! Ampak govorimo o skrajnem minimumu cxa, ki gre lahko samo gor, druga skrajnost pa je primerjava motorjev
klimar
(jures @ 16 May 2010, 17:56) *

No zato sem tudi vprašal, očitno voziš tudi do končne hitrosti skoraj z rdečim poljem v prestavah. Da z 1.6 dosežeš tako hitrost moraš verjetno dalj časa torirat v tretji in četrti

Sam si si odgovoril (pa umiri se happy0158.gif )
no ja CX-7 si v bistvu s tako vožnjo pripeljal do enake porabe!!! Ampak govorimo o skrajnem minimumu cxa, ki gre lahko samo gor, druga skrajnost pa je primerjava motorjev

klimar
Rdeča polja ni še videl , moj avto in tudi ne bi smel priti, vsa hitrost je v 5 prestavi. Res pa je da bi morala biti še šesta prestava!!
happy0064.gif
klimar
Maš prav. Jaz sem si delal primerjavo med 1.5 star model in novi model 1.6 pa mi ni šlo nekako v glavo. ..
ashamed0001.gif
.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.