Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
Nova 6ka vs stara 6ka
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
pagat
Počasi razmišljam o zamenjavi avta, ena od opcij je (še vedno) tudi Mazda6. V zadnjem času so se obrnile kar 3 "generacije" 6ke (oz. facelifti), zato me zanimajo izkušnje tistih ki so opravili zamenjavo (pa tudi novopečeni lastniki). Nekaj vprašanj ki se mi porajajo:
- pri moji 6ki, letnik 2003, je pleh katastrofa, pokrov rjavi od luknjic od kamenčkov, še hauba od starega jugeca zgleda boljše od moje. Rjavijo blatniki, pragovi itd. Je to kaj zboljšano?
- so pri dizlih DPF težave z novimi generacijimi odpravljene? Če da, od katerega letnika naprej?
- kakšni so novi dizel motorji, se splača vzet najmočnejšo varianto? Je mogoče benz boljša izbira (+plin če hočem šparat)?
- je letošnja nova 6ka samo facelift ali tudi kako drugače boljša? Baje bi naj bilo manj trdo vzmetenje...
- se je kaj spreminjal položaj in nastavitve voznikovega sedeža? To mi je namreč v obstoječi ena boljših lastnosti, glih prav visoko, z dovolj prostora pod ritjo, ustrezna ledvena podpora.
- kakšna je kakovost izdelave in materialov v novejših 6kah, boljša/slabša kot prej? Kakšno je oblazinjenje sedežev (kakovost materiala)?
- so pri novih kakšni bonbončki ki so res napredek (npr. "hill-assist" se mi zdi brezveze)?
- so pri novih kakšne "standardne" napake?
- kako je s servisi, predvidevam da še vedno obupno dragi (vsaj pooblaščeni)?

Če se še kaj spomnite kar napišite.
schurda
6 brzin je odveč, dovolj je 5
mercurio
jest pa pr moji glih 6. brzino pogrešam... na avtocesti malo hitro začne tulit blush.gif
če bi rad dizla se pomoje splača vzet unga s 163 konji, ker najmočnejši pade v najvišji zavarovalni razred in moraš kr konkretno doplačat-verjetn se da tuki kr za kakšn uraden servis pršparat
če ti pa zmanjka moči pa en čipek notr pa je
Boss
QUOTE(schurda @ 5 Jul 2010, 16:07) *

6 brzin je odveč, dovolj je 5

Men je pa ravno to všeč saj v moji stari šestki letnik 2004 sem imel 5 prestav in je imela pri 100km/h 2.000 obratov, nova pa ima v 6. prestavi 2000 obratov šele pri 120km/h.
Alex
...meni je tako všeč kot je.Edino na kakšni dolgi ravnici bi prav 6.brzina prišla.Samo potem smo že preko Lojzovih 130km/uro dovoljenih hitrosti,ki pa znajo biti že krepko vratolomne. w00t.gif
Neyo26
Živjo..js sm pred kratkim nabavu m6 letnik 06 (diesel seveda 143KM) pa morem rečt da 6 prestava kr prav pride na AC
pagat
No ja, 6. prestava mi je sicer kul, ampak ne bo pa usodna za nakup.

Mogoče sem pozabil napisat da kupujem rabljeno, po vsej verjetnosti dizel. Zato me zanima ali se splača vzet čisto novo (apr/maj 2010) kjer moram še malo počakat da cene padejo ali je mogoče "dovolj" nova generacija pred faceliftom (iz leta 2009 se mi zdi)?
Boss
Ne vem, če ma na forumu sploh kdo že FL nove šestke tako, da boš težko dobil relevantno informacijo. Po moje pa ne boš naredil narobe, če vzameš pred FL in če z dieslom potem z 2.2, ki ima ketno kar pomeni, da nimaš dragega velikega servisa.

Če hočeš z velik ali pa vso opremo boš moral vzeti najmočnejši diesel ali pa benz 2.5, ker v šibkejših različicah je tudi oprema slabša. To anomalijo z opremo in motorji so odpravili pri FL, kjer lahko dobiš max opremo tudi s srednje močnim dieslom, kar je plus za denarnico pri registraciji.
pagat
Boss, če sem prav bral si ti imel 1. generacijo 6 , zdaj pa imaš novo (pred letošnjo prenovo)? Če primerjaš, so naredili kroak naprej pri Mazdi ali ne? Je nova boljša ali mogoče kje celo slabša? Zanima kako je s plehom, zavorami (diski), plastika in oblazinjenje ipd. Thx.
Jest
Jaz sem imel prej prvo sestico (2003, oprema TE, navor, 2.0, 121KS, karavan)... sedaj pa prvo generacijo nove (2008, GT, navor, 2.0, 140KS, karavan)... Razlika je ocitna... tako po materialih v notranjosti, bolsji zvocni izolaciji (to so pri FL se izboljsali)... Mogoce nekaj na ta obcutek vpliva tudi to, da sem prej imel srednje opremljen model, sedaj pa ima max. opremljen model ... vendar pri podvozju in voznih lastnostih ni razlike, ce je paket opreme visji... tako, da so naredili korak naprej... Zaenrkat v dveh letih problemov nisem imel, se je pa nabralo ze skoraj 60.000 km (pri stari sem imel po petih letih okoli 170.000) ... Zavore so boljse pri novi (vecji diski), ceprav tudi pri prejsnji ne morem reci, da so bile zavore slabe. Plastika je po mojem obcutku boljsa, oblazinjenje pa tezko ocenjujem, ker sem prej imel blago, sedaj pa je usnje...
Boss
QUOTE(pagat @ 7 Jul 2010, 08:30) *

Boss, če sem prav bral si ti imel 1. generacijo 6 , zdaj pa imaš novo (pred letošnjo prenovo)? Če primerjaš, so naredili kroak naprej pri Mazdi ali ne? Je nova boljša ali mogoče kje celo slabša? Zanima kako je s plehom, zavorami (diski), plastika in oblazinjenje ipd. Thx.

Tako je...

Jaz nisem imel težave glede pleha tudi na prvi generaciji šestke, je pa res, da se pozimi zelo trudim, da avto ne ostaja umazan od soli in tudi nimam garaže, da bi se vlaga in sol na toplem še bolj spravljala nad pleh.

Kar se tiče pa barvanja in pikic od kamenčkov pa je zgodba enak pri novi kot je bila pri stari tako, da tega se pač ne da izognit - so pa večino krive barve ne vodni osnovi, ki so manj trpežne od prejšnjih.

Plusi pri drugi generaciji glede na prvo:

- Boljša zvočna izolacija - manj hrupa
- diesel ima bistveno manjšo turbo luknjo in začne vleči že pri 1.500 obratov
- 140KM diesel ima popolnoma dovolj moči - vse kar je več je samo bonus za večje užitke
- Diski so boljši saj pri 47.000km tud približno nič ne tresejo... je pa res, da v dežju pazim pri zaviranju, da jih ne segrevam preveč, če bi kaka voda potem pljusknila na razgrete diske in jih zvila.
- oblazinjenje GTA se mi zdi skoraj idealno saj je kombinacija usnja in blaga na sedaln/naslonjalnem delu tako, da ne drsijo, niso peklensko vroči poleti, pozimi pa si pomagam z ogrevanjem zicev. So pa trši kot pri prvi generaciji
- vzmetenje je bistveno trše pri novi (ne vem kako je pri FL-ju druge generacije, kjer naj bi se dodatno lotili vzmetenja) tako, da avto je manj udoben ampak zato, da je pa veliko boljši povratni filing pri športni vožnji
- veliko več opreme (bluetooth, biksenon, senzorji tlaka, kontrola pripetosti potnikov, MP3 veksler, ASF (svetenje luči v ovinek), avtomatska zatemnitev ogledala, el. zlaganje ogledal, zložljiv ključ, el. odklepanje prtljažnika, dviganje in spuščanje stekel s pomočjo daljinca...
- plastični pragovi, ki preprečujejo neželjeno peskanje kovinskih pragov in pojava rje.
- vrata se zapirajo veliko bolj premiumsko kot pri stari
- DSC je veliko bolje nastavljen in manj moteč kot pri prejšnji
- DPF filter - nič več črnega dima za avtomobilom, kar tudi dviguje ekološko osveščenost

Pa še Minusi

- DPF, če imaš kratke vožnje
- DPF tudi povečuje porabo pri regeneraciji tako, da je obljubljena poraba 5,5 litra prej utopija kot realnost (je pa poraba enaka kot pri 120KM dieselci prve generacije)
- Dimenzija pnevmatik je precej nestandardna tako, da so gume drage in izbor majhen
- brez zadnjih senzorjev je avto strašno zoprn za parkirat, ker nimaš občutka, kje ima rit.
- čudno obnašanje funkcije auto pri osvetlitvi saj se ti zgodi, da ob popoldanskem soncu zatemni armaturko in ne vidiš nič - pomaga ročni priklop osvetlitve.
- program motorja je nastavljen tako na varčevanje, da se mu dogaja, da včasih mrzel pocuka.
- izgleda predobro tako, da se ti zna kaka zavist podpisat na pleh - men so ga recimo po vratih polili z zavornim oljem oz. nekim topilom laka angry.gif
- šef mi je rekel, da mi bo znižal plačo, ker ima kao preveč denarja, da si lahko privoščim tak avto happy0195.gif Komaj sem ga prepričal, da ne stane več kot 27k€ in da to ni Leksus bleh.gif
BOJČ
(Boss @ 7 Jul 2010, 10:04) *

Tako je...

Jaz nisem imel težave glede pleha tudi na prvi generaciji šestke, je pa res, da se pozimi zelo trudim, da avto ne ostaja umazan od soli in tudi nimam garaže, da bi se vlaga in sol na toplem še bolj spravljala nad pleh.

Kar se tiče pa barvanja in pikic od kamenčkov pa je zgodba enak pri novi kot je bila pri stari tako, da tega se pač ne da izognit - so pa večino krive barve ne vodni osnovi, ki so manj trpežne od prejšnjih.

Plusi pri drugi generaciji glede na prvo:

- Boljša zvočna izolacija - manj hrupa
- diesel ima bistveno manjšo turbo luknjo in začne vleči že pri 1.500 obratov
- 140KM diesel ima popolnoma dovolj moči - vse kar je več je samo bonus za večje užitke
- Diski so boljši saj pri 47.000km tud približno nič ne tresejo... je pa res, da v dežju pazim pri zaviranju, da jih ne segrevam preveč, če bi kaka voda potem pljusknila na razgrete diske in jih zvila.
- oblazinjenje GTA se mi zdi skoraj idealno saj je kombinacija usnja in blaga na sedaln/naslonjalnem delu tako, da ne drsijo, niso peklensko vroči poleti, pozimi pa si pomagam z ogrevanjem zicev. So pa trši kot pri prvi generaciji
- vzmetenje je bistveno trše pri novi (ne vem kako je pri FL-ju druge generacije, kjer naj bi se dodatno lotili vzmetenja) tako, da avto je manj udoben ampak zato, da je pa veliko boljši povratni filing pri športni vožnji
- veliko več opreme (bluetooth, biksenon, senzorji tlaka, kontrola pripetosti potnikov, MP3 veksler, ASF (svetenje luči v ovinek), avtomatska zatemnitev ogledala, el. zlaganje ogledal, zložljiv ključ, el. odklepanje prtljažnika, dviganje in spuščanje stekel s pomočjo daljinca...
- plastični pragovi, ki preprečujejo neželjeno peskanje kovinskih pragov in pojava rje.
- vrata se zapirajo veliko bolj premiumsko kot pri stari
- DSC je veliko bolje nastavljen in manj moteč kot pri prejšnji
- DPF filter - nič več črnega dima za avtomobilom, kar tudi dviguje ekološko osveščenost

Pa še Minusi

- DPF, če imaš kratke vožnje
- DPF tudi povečuje porabo pri regeneraciji tako, da je obljubljena poraba 5,5 litra prej utopija kot realnost (je pa poraba enaka kot pri 120KM dieselci prve generacije)
- Dimenzija pnevmatik je precej nestandardna tako, da so gume drage in izbor majhen
- brez zadnjih senzorjev je avto strašno zoprn za parkirat, ker nimaš občutka, kje ima rit.
- čudno obnašanje funkcije auto pri osvetlitvi saj se ti zgodi, da ob popoldanskem soncu zatemni armaturko in ne vidiš nič - pomaga ročni priklop osvetlitve.
- program motorja je nastavljen tako na varčevanje, da se mu dogaja, da včasih mrzel pocuka.
- izgleda predobro tako, da se ti zna kaka zavist podpisat na pleh - men so ga recimo po vratih polili z zavornim oljem oz. nekim topilom laka angry.gif
- šef mi je rekel, da mi bo znižal plačo, ker ima kao preveč denarja, da si lahko privoščim tak avto happy0195.gif Komaj sem ga prepričal, da ne stane več kot 27k€ in da to ni Leksus bleh.gif

happy0158.gif biggrin.gif
pagat
happy0064.gif happy0158.gif , super odgovor, točno to kar sem iskal. Pa še pravega sem pocukal očitno tongue.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.