Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
323F BJ pušča olje
Mazda forum Slovenija > Mazda > Tehnične težave, vzdrževanje in stroški
svadreb
Pozdravljeni!

Rabim nasvet poznavalcev Mazd. Pri naši Mazdi 323F BJ letnik 1999, motor 1.4i, smo opazili, da pušča olje. Vsak dan ga je na tleh nekaj kapljic. Pregledal sem situacijo in nekako ugotovil, da je desna stran motorja mastna, vse od razdelilca vžiga pa do tal. Olje je Elf 5W40. Avto je redno servisiran na cca. 10-15K km, lepo deluje, ni opaziti kake druge pomanjkljivosti. Sicer olja ne pije, ne kadi, na pokrovčku ni majoneze. Torej samo pušča.

Zdaj pa me zanima, če morda kdo ve, oz. če je "splošno znano" da npr. ta motor rad spusti npr. na pokrovu ventilov, ali kje pri razdelilcu vžiga. Ali je med razdelilcem in glavo kako tesnilo, ali je kak semering notri ali kaj podobnega. Napako bo odpravljal lokalni avtomehanik (mu zaupamo), radi pa bi že prej kupili potrebni material, da ne bo potem nepotrebnega iskanja.

Sicer nisem hud poznavalec, ampak kot sem videl, je razdelilec pritrjen na glavo z nekaj vijaki na "ovalnih" luknjah, ki dovoljujejo sukanje razdelilca. Predvidevam, da je to za nastavljanje vžiga? Je to kaj kompliciranega, je treba vedeti kak poseben podatek, ali lahko to mehanik "po posluhu" potem nazaj nastavi, tako kot mora bit? Ali je treba pred odstranjevanjem razdelilca označiti položaj?

Za vašo pomoč se vsem najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

Svadreb
jures
(svadreb @ 27 Jul 2010, 08:38) *

Pozdravljeni!

Rabim nasvet poznavalcev Mazd. Pri naši Mazdi 323F BJ letnik 1999, motor 1.4i, smo opazili, da pušča olje. Vsak dan ga je na tleh nekaj kapljic. Pregledal sem situacijo in nekako ugotovil, da je desna stran motorja mastna, vse od razdelilca vžiga pa do tal. Olje je Elf 5W40. Avto je redno servisiran na cca. 10-15K km, lepo deluje, ni opaziti kake druge pomanjkljivosti. Sicer olja ne pije, ne kadi, na pokrovčku ni majoneze. Torej samo pušča.

Zdaj pa me zanima, če morda kdo ve, oz. če je "splošno znano" da npr. ta motor rad spusti npr. na pokrovu ventilov, ali kje pri razdelilcu vžiga. Ali je med razdelilcem in glavo kako tesnilo, ali je kak semering notri ali kaj podobnega. Napako bo odpravljal lokalni avtomehanik (mu zaupamo), radi pa bi že prej kupili potrebni material, da ne bo potem nepotrebnega iskanja.

Sicer nisem hud poznavalec, ampak kot sem videl, je razdelilec pritrjen na glavo z nekaj vijaki na "ovalnih" luknjah, ki dovoljujejo sukanje razdelilca. Predvidevam, da je to za nastavljanje vžiga? Je to kaj kompliciranega, je treba vedeti kak poseben podatek, ali lahko to mehanik "po posluhu" potem nazaj nastavi, tako kot mora bit? Ali je treba pred odstranjevanjem razdelilca označiti položaj?

Za vašo pomoč se vsem najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

Svadreb

Govoris o razdelilcu za kable svečk? To nima veze z oljem, ne štekam čisto z0tdntknw.gif
svadreb
(jures @ 27 Jul 2010, 09:21) *

Govoris o razdelilcu za kable svečk? To nima veze z oljem, ne štekam čisto z0tdntknw.gif

Živjo!
Ja, o razdelilcu za kable svečk. Razdelilec je na desni strani glave vodoravno pritrjen nanjo. In nekje pod njim se začne sled puščanja olja. A ni iz glave speljan mehanizem, ki poganja rotorček v razdelilcu?
jures
(svadreb @ 27 Jul 2010, 09:32) *

Živjo!
Ja, o razdelilcu za kable svečk. Razdelilec je na desni strani glave vodoravno pritrjen nanjo. In nekje pod njim se začne sled puščanja olja. A ni iz glave speljan mehanizem, ki poganja rotorček v razdelilcu?

Jaz točno ne poznam te mašine priznam, a kolikor tole razumem ti pušča direktno iz bloka...maš kaj čednega dima ali čuden zvok???
svadreb

Ni nobenega dima, ni čudnega zvoka, mašina lepo laufa.
Kako to misliš, da bi puščalo iz bloka?

KAALman
tesnilo pri gredi za pogon razdelilca pušča...
če je očitno da se tam vidi... so pa te mazde rade spuščale tudi pri pokrovu ventilov...

če snameš kapo razdelilca, boš mogoče videl, če se tam začne... če je masten znotraj
svadreb
(KAALman @ 27 Jul 2010, 10:52) *

tesnilo pri gredi za pogon razdelilca pušča...
če je očitno da se tam vidi... so pa te mazde rade spuščale tudi pri pokrovu ventilov...

če snameš kapo razdelilca, boš mogoče videl, če se tam začne... če je masten znotraj

Aha. Če menjam tesnilo pokrova ventilov, a moram tudi kaj s tesnilno maso namazat?
Oziroma drugače: ali moram sploh dat tesnilo, če namažem s tesnilno maso?
BOBI
biggrin.gif kot kaalman pravi 323 ba 1.5 so mele isti problem na razdelilcu vziga je o-ring ki scasoma otrdi in ne tesni vec in zato zacne mastit to je takoj menjano tesnilo pokrova pa ce ti ne pusca ga pusti na miru ce ne pa ko menjas daj samo tesnilo nic mazat
svadreb
Hvala vsem za pomoč in nasvete. Še tole, če morda veste. Ali se ta tesnila, torej tesnilo pokrova motorja/ventilov in tesnilo/O-ring pri razdelilcu vžiga dobi posamično v trgovinah z avtodeli, ali je treba kupiti kak komplet?
Jero
(svadreb @ 27 Jul 2010, 14:30) *

Hvala vsem za pomoč in nasvete. Še tole, če morda veste. Ali se ta tesnila, torej tesnilo pokrova motorja/ventilov in tesnilo/O-ring pri razdelilcu vžiga dobi posamično v trgovinah z avtodeli, ali je treba kupiti kak komplet?

Načeloma dobiš posebej.
svadreb
Pozdravljeni!

Da nadaljujem zadevo glede puščanja olja. Po detajlnem ogledu motorja sem nekako ugotovil, da tesnilo pokrova ventilov ne pušča. Kapljice na tleh se pojavljajo pri puščanju olja pri vijaku za izpust olja. OK, tule bom samo zamenjal bakreno podložko, pa bi moralo bit OK. Desno stran motorja, ki je bila mastna sem opral, zdaj pa pozorno spremljamo, kje se bo začelo mastit. Zaenkrat se mi zdi, da pušča dihtunga na glavi.

Zdej pa spet vas sprašujem: ali je možno, da dihtunga na glavi tako pušča, da se "samo" masti motor, izgoreva pa ne? Ker avto nič ne kadi, niti plavo niti sivo, plini na tehničnem so bli OK, hladilne tekočine ne zmanjkuje, na pokrovčku za olje ni "majoneze".

Sam nekako menim, da se ne splača menjat dihtunge, ker sicer vse normalno funkcionira. Če se motor pač masti, naj se masti. Kaj pa vi menite?

Hvala in LP
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.