Zanima me, kakšne so vaše izkušnje z ozvočenjem v M6 s TE opremo. Meni se ne zdi ravno višek. Ali je kdo dokupoval kakšne druge zvočnike. Aja, kako je pa z originalnim MP3 predvajalnikom?
Še to me zamima: ali se dajo vgraditi samo originalni predvajalniki (CD, MP3, ...) ali obstaja še kaj drugega?
| QUOTE (sammy @ Jun 1 2005, 06:55) |
Zanima me, kakšne so vaše izkušnje z ozvočenjem v M6 s TE opremo. Meni se ne zdi ravno višek. Ali je kdo dokupoval kakšne druge zvočnike. Aja, kako je pa z originalnim MP3 predvajalnikom? Še to me zamima: ali se dajo vgraditi samo originalni predvajalniki (CD, MP3, ...) ali obstaja še kaj drugega? |
Ozvočenje v M6 TE je dosti podobno kot je v mazdi 3....s tem da mislim da ima mazda 3 malo boljšo zvočno razporeditev!
Sicer pa pravijo da je MP3 player od mazde kar uredu če je bil vgrajen po letu 2003 sicer pa je malo slabši.
Daje se ugradit tudi alternativni avtoradii s tem da moreš najprej kit nabavid da lahko sploh daš drugi radio noter...
Poglej si pod temo tuning---> MP3...tam boš najdu več odgovorov...
LP daVid
Nekaj smo o tem debatirali, lahko mal isces.
Sicer pa a si probal mal z nastavitvami se poigrat? jaz mam npr. bass+3, treble+6, medium pa na+2, zadaj+2, in pa alc na 3.
Ni bogve kaksen zvok sam tud tok slab spet ni.
Omejen si pa samo z originalnim mp3 playerjem (ali cd-jem).

--Komar bo neki nadgradil, tko da bo on povedal kaksni so rezultati
Labi ti maš alc na 3????? Jest sem ga kar izklopu.....sicer mam pa bass +6 treble +5 mid +2 pa rear +2.........dela pa kar fajn...mogoče si omislim še en mali wooferček za odzadi...sam da malo zvok "obarvam"....
LP daVid
andrazzz
1 Jun 2005, 11:10
mene pa zanima ali imajo tej radii od mazde (cd player - 2004) moznost priklopa ojacevalca ali ne???
LP,andraz
Izhod za ojačevalec imajo sigurno.....poglej si v maintence book od tvojga avta....Tam bi ti moglo bit use napisano in narisano kako pa kaj......
LP daVid
| QUOTE (David @ Jun 1 2005, 13:42) |
Sicer pa ti ne preostane druzga kot da daš aktiven woofer pa ga sam priklopiš.... |
Pa kam naj ga priklopim (ga imam že doma!

) - na High power input (signal iz zvočnikov) nočem, ker to ni to - sound ni enak kot iz Low level inputa (cinchi)!?!
Papa, Tomi
hm....glej se ti bom pozanimal pa ti javim.....
LP daVid
Če bo dobra informacija pridem v Ilirsko in plačam pijačo!
No, mogoče pa je vseeno predaleč?
Vsekakor bo kakršnakoli info dobrodošla!
Papa, Tomi
Mazda323
1 Jun 2005, 13:40
Brisače vrži preko zadnjih zvočnikov! Pa bo globji zvok!!
| QUOTE (komar @ Jun 1 2005, 13:03) |
Če bo dobra informacija pridem v Ilirsko in plačam pijačo! No, mogoče pa je vseeno predaleč? Vsekakor bo kakršnakoli info dobrodošla!
Papa, Tomi |
Ma glej itak da pridi u Ilirsko....pa te še na eno hudo kosilo povabim.....
Sicer pa sem poklical Simona iz avtoakustike Poljšak pa se mi ne oglasi....
Sam zakaj ti pa nebi delalo na high power output??? Misliš da je prešvoh voltaža??
LP daVid
| QUOTE (David @ Jun 1 2005, 15:24) |
Ma glej itak da pridi u Ilirsko....pa te še na eno hudo kosilo povabim.....
Sicer pa sem poklical Simona iz avtoakustike Poljšak pa se mi ne oglasi....
Sam zakaj ti pa nebi delalo na high power output??? Misliš da je prešvoh voltaža??
LP daVid |
Hmmm, za kosilo si bom zapomnil in izkoristil ob prvi priložnosti...
Simona pa kar še kliči...
Na High power bi delalo, pa baje ni čisto ista kvaliteta (nisem pa ravno neki stručko) - vsak ojačevalec ima določeno popačenje - torej, če jemljem signal iz ojačevalca-Mazda in ga peljem na ojačevalev-Woofer bo popačenj za celi emper - mogoče pa se motim?!?
Papa, Tomi
Jaz se veliko ukvarjam z zvočno tehniko in sem naredil že toliko masteringov, da imam nekaj pojma o tem.
Ojačevalec ne popači zvoka, lahko ga pa popači predojačevalec, če je signal premočen. V kolikor je signal do predojačevalca na -0,1 dB, je to najbolj ugodno za ojačevalec, s katerim signal samo ojačamo in pošljemo do zvočnikov.
Vsekakor pa avtoakustika ni samo radio komponenta -> ojačevalec -> zvočniki in woofer. Sliši se zanimivo, ampak če bi jaz delal na principu ojačitve zvoka, bi med radiem in ojačevalcem dal še predojačevalec, enhancer/limiter in DI. Vse to pa potem pomeni velik kup šare v avtu.
Po drugi strani pa je pametno izkoristiti nezapolnjen prostor, ki ti ga avto že po zasnovi nudi. Tako imam jaz pioneera DEH 3700 na trisistemskih zvočnikih v vratih in trisistemskih zvočnikih zadaj v deski za klopjo. Sicer vem, da decibeli niso zavidiljivi, ampak zvočniki dihajo toliko, kot morajo, prtljažnik, ki je večino časa popolnoma prazen, pa itak služi kot velika komora, ki poudari nizke tone.
Problem pri vaških fantih, ki si v avte dajejo nizkotonce, je to, da o produkciji zvoka nimajo pojma, kajti vse tri osnovne linije zvoka morajo biti v enakomernem soskladju, drugače določen del zvoka prebija.
Poleg tega sem se v skorajda 10-letni dobi ukvarjanja z glasbo naučil tudi tega, da vsak zvok deluje frontalno na človeka in začutiš tresljanje kakršnekoli frekvence v prsih - vse drugo je izven pravega polja. Sicer se sliši butasto, ampak če je nek nizkotonec skorajda že pod slišnim območjem in ti buta v rit, po domače povedano, je to samo imidiž.
Sicer ne bi rad nikomur solil pameti ... Vsak ima, kar mu paše, ampak preden se odločite za kakršnekoli modifikacije in predvsem wooferje, dovolite zvočnikom, da zadihajo v avtu. Šele potem se je treba odločati naprej. Ni pomembno samo to, kako tolčejo basi. Moj glasbeni repertoar je preveč dragocena stvar, kar se tiče kreativnosti in masteringa, da bi ga kvaril z nekimi nenaravnimi vmesniki, kot so wooferji.
Bravo Kyuss....
Meni ni jasno zakaj eni reklamirajo nizke frekvence npr. 14Hz, medtem ko je slisno polje cloveka od 20-20.000 Hz ??
Ok sam woofer bi jest osebno dal izključno samo zaradi čistosti nizkih tonov....torej da je malenkost bolj globok...torej gre mi predvsem za kvaliteto ne pa za poskakovanje riti v stilu american bad ass.......
Tako da ne mislim oporeka temu.....sem popolnoma strinjam...
Dejstvo pa je itak to da večina folk si nabijo xxx watne wooferje sam zaradi tega da jih lahko začutiš še preden pridejo v tvoje okrožje.......Tolk o temu...
Torej jest bi rad samo malo več kvalitete nizkih tonov.....thats all....
daVid
David, nizki toni nimajo briljance. Za to imaš visoke tone. Woofer ti da edinole vibracije, slišiš ga pa zelo malo. Pravzaprav velikokrat slišiš samo nihanje membrane, ki pa povzroči več vibracij kot pa zvoka. Mene osebno pri wooferjih moti to, da jih zapakirajo v premajhno prostornino, po možnosti z 10-palčnim zvočnikom. Za nizkotonce je najbolj primeren 15-palčni zvočnik s popolnoma odprtim boksom, tako da lahko zvok zapolni še prtljažnik.
Najbolj reprezentativen primer dobrega zvoka je glasba, ki je posneta akustično. V tem primeru je za to najboljši rock kateregakoli žanra. Če hočeš dober sound, mora vsak inštrument imeti svojo "špuro", vseeno pa moraš slišati še celoto. In v kolikor je zvok nedefiniran, je to zame slabo. Jaz sem vajen profesionalnih studijskih slušalk Sennheiser, kjer se slišijo še najmanjši detajli, zato hočem v avtu prav tako zvočno razporeditev.
Seveda te s tem nočem odvrniti od nakupa wooferja. Le svetoval bi ti rad, da še prej sprobaš kake dobre zvočnike s trdo membrano. Ti zabijajo ko šus, če je EQ v redu.
Aja, poleg tega je pomembno tudi, kakšna je odprtost jakosti zvoka ... Vem, da marsikdo posluša glasbo preveč potiho, zato mu zvočniki ne dihajo in ni basov.
Nedolgo nazaj sem poslušal enega frajerja z wooferjem. Ko je bil avto zaprt, si slišal samo base in ropot okvirja tablice. Potem sem isto probal doma v mojem avtu in vse frekvence dosežejo okolico v enaki meri.
Strinjam se, da je woofer dobra zadeva, ampak glasba ima zgolj dva kanala (levi in desni, se pravi stereo), kjer so vse frekvence pomešane. Če bi imel zvočni posnetek obliko masteringa po principu "kanal po kanalu", bi rabil za vsak kanal poseben izhod, na katerega bi dal točno določen zvočnik. Zato pa obstaja glasbena produkcija, da zvočni posnetek priredi skromnemu naboru zvočnikov.
Tako se dogaja, da woofer povsem enako ojača frekvenco basa in kicka, kar pa v živo ne zveni enako.
LabiGT, malokdo sliši 20 hercov. Enkrat smo z merilniki spustili bas kitaro na 35 Hz pa nihče ni slišal nič razen čudnega grmenja in tresenja.
hm ...zanimiva stvar....bil sem prepričan da je za to "kriv" woofer!! Jah bom pa v drugi smeri začel razmišljat......
ČE bom pa kakršen koli nasvet potrboval pa upam da se lahko nate obrnem.....!!! ???
LP daVid
Vse lepo, prav, po šolsko ... ampak jaz bi še vseeno imel en majhen wooferček ... visokotonci pa so tako že v predalu in čakajo samo še montažo.
Papa, Tomi
torstorm
1 Jun 2005, 17:21
jaz pa wooferja ne dam ven za nič na svetu.Imam vredu zrihtano, da se slišijo vse frekvence isto glasno razporejeno, vsak zvočnik pa ima svojo kretnico z 32dB/oktavo, tako da je strmina rezanja velika. Pa za woofer ,prednji sistem, zadnji so ločeni ojačevalci, činči so triplastno zaščiteni, v radiju je Burr-Brown D/A pretvornik, potem vmes še je digitalni EQ.Skratka če daš gor kako glasbo zelo dobre kvalitete in zapreš oči, sploh ne veš da ima avto šipe ,občutek je kot da bi bil v naravi na odprtem in poslušal kak vredu koncert.Samo za to je potrebno veliko dela, testiranj in predvsem $$$.Pa woofer mora biti za dodatek, je čisto drugač zvok kot če to dosežeš z drugimi zvočniki.Zvočniki pa morajo odigrati frekvence tudi dosti višje kot mi slišimo ,ker višjeharmonske komponente vplivajo na barvo zvoka.
Lp
Vse lepo in prav ampak ... JAZ ŠE VEDNO NE VEM KAKO IN KAKŠEN WOOFER MONTIRAT!
Evo, že jokam...
Papa, Tomi
torstorm
1 Jun 2005, 17:29
ja če nimaš činčev, kupi ojačevalec ki ima high level input pa kaki woofer vredu kvalitete, npr.: infinity kappa perfect, DL,DD,Ground Zero,Brahma,.....Ja jaz imam tega infinity-ja pa je cool, samo vredu kišto moraš narediti.
BrainLess
1 Jun 2005, 19:02
@Kyuss
Se ne da ti ne dam prav - res da ima vsak instrument svojo frekvenco in da morjo bit vse poudarjene in enakomerno usklajene ampak bas je pa pri vsem le pika na i!
Jaz še vedno vztrajam pri sistemu 2 ojačevalcev!
14 kanalni in en 2 kanalni!
Prvi za tiste tvoje 3-sistemce v vratih in na polici, drugi pa vezan mono za bas!
Sej glasnost ti dajo 3-sistemci, basa pa od njih ne boš dobo pa če so newem kaki! Kvečjemu nižji sredni ton! zato sem jih ponavadi na 1 ojačevalcu zmanjšal in jih na wooferju powdaril!
Seveda pa ne smemo pozabit na kvaliteto zvočnikov!
Avtoradio pa je po mojem mnenju res za ta cenovni razred glavni Pioneer!
| QUOTE (BrainLess @ Jun 1 2005, 19:02) |
@Kyuss
Se ne da ti ne dam prav - res da ima vsak instrument svojo frekvenco in da morjo bit vse poudarjene in enakomerno usklajene ampak bas je pa pri vsem le pika na i!
Jaz še vedno vztrajam pri sistemu 2 ojačevalcev! 14 kanalni in en 2 kanalni! Prvi za tiste tvoje 3-sistemce v vratih in na polici, drugi pa vezan mono za bas! Sej glasnost ti dajo 3-sistemci, basa pa od njih ne boš dobo pa če so newem kaki! Kvečjemu nižji sredni ton! zato sem jih ponavadi na 1 ojačevalcu zmanjšal in jih na wooferju powdaril!
Seveda pa ne smemo pozabit na kvaliteto zvočnikov!
Avtoradio pa je po mojem mnenju res za ta cenovni razred glavni Pioneer! |
S tvojo rešitvijo se tudi jaz strinjam. Vsaj dva ojačevalca, res je.
Tisto glede kanalov, kar sem govoril prej, pa je vsekakor skorajda neizvedljivo, ampak je edina možnost, če hočeš najboljši izkoristek zvoka - se pravi, vsako špuro je treba dati na svoj kanal.
Zdaj glede basa je tako ... Bas je lahko dveh vrst ... Poznaš bas kot bas, točno določene frekvence basov in kickov. Imaš pa tudi elektronske base, kjer se dejansko sliši zelo tanek kick, okrog njega pa je ovojnica debelega basa. To je moč slišati pri kaki techno muziki (nisem ravno ekspert za to strujo). Se pravi, zvočna slika je dvosistemska - udari visok kick, paralelno z njim pa njegov "okvir".
Pri akustično snemani glasbi je veliko drugače, ker sta bas in kick naravna in se ne mešata. Bobnarski bas je kick, bas pa je bas.
No, skratka, da poenostavim. Samplana (sampli) glasba ima bas + kick, medtem ko nesemplana glasba ima kick in bas ločena.
Pri moji nastavitvi moraš upoštevati tudi to, da mi prtljažni prostor služi kot woofer. Nizke frekvence donijo v prtljažniku. Če ga odprem ali podrem sedeže, zvok ni več isti.
Seveda pa se po jakosti to ne more primerjati z wooferjem. Ampak moj okus je takšen, da mi moj zvok popolnoma ustreza, wooferji pa so mi cenovno povsem dostopni. Da ne bo kdo rekel, da sem siromak in mi wooferji niso všeč, ker si ga ne morem privoščiti.
torstorm
1 Jun 2005, 21:11
pa pri kakih ovalcih ne moremo govoriti o kvaliteti.Zvočniki morejo biti ločeni in okrogli, ne več sistemski.Posebej visokotonec, potem posebej midrange in posebej srednjenizkotonec(kick-bass)+ dodatno za najnižje tone kot dopolnitev woofer.Ni potrebno da je neke ogromne moči.
Pa pravi kvalitetni sistemi imajo stage spredaj in ne na kakšni polici zadaj da so zvočniki.Zvok mora prihajati od spredaj ,kot če poslušaš orkester in sediš na klopeh.
BrainLess
1 Jun 2005, 21:38
Če bi vsi vtaknili glave skup bi naredli potujočo dickoteko
...... več glav več ve
Lp

No pa da še jaz neki povem tko na kratko. Kyuss se pridrožujem tvoji razlagi in se strinjam z tem kar si napisu.
Moje mnenje je, da maš lahko v avtu napelano 2 kilovata močno "fršterkerijo" pa je vse skup lahko tak velik polom na celi črti da nič jasn..., lahko maš pa "samo" 300w pa je tist lahko že v kvaliteti zelo dobro... ne wem no

, itq pa ni dobr prevč pretiravat v avtu z "musko".
Jaz osebno mam v avtu naštiman po "sistemu" 4.1 sicer ne dolby

je pa zadovoljivo ...
P.S.: se pa je že zgodilo "baje" da so možje v modrem pri pregledu avtomobila, že "težili" za tako imenovano homolomo za ojačevalec in rdeč kabil

tko da ... KAJ PA VI MENITE O TEM?
Lp
| QUOTE (J-Luv @ Jun 1 2005, 22:07) |
P.S.: se pa je že zgodilo "baje" da so možje v modrem pri pregledu avtomobila, že "težili" za tako imenovano homolomo za ojačevalec in rdeč kabil tko da ... KAJ PA VI MENITE O TEM? |
Bedarija. Te homologacije raznoraznih stvari bodo privedle kaj kmalu do tega, da nam zakonik določi avto "po naši meri".
Sam res

žalostno toda resnično
YavarYe X6V6
2 Jun 2005, 07:43
| QUOTE (J-Luv @ Jun 1 2005, 22:07) |
P.S.: se pa je že zgodilo "baje" da so možje v modrem pri pregledu avtomobila, že "težili" za tako imenovano homolomo za ojačevalec in rdeč kabil tko da ... KAJ PA VI MENITE O TEM? |
Mater nimajo drugega dela, kot da brskajo po tistem kar se jih ne tiče in pišejo KRETENSKE zakone. Kdaj jim bo treba pokazat kake gate imamo na sebi, če jim barva nebo všeč, ti bo kr tablice z avta dol pobral
Violet
27 May 2006, 09:14
tudi jaz imam eno vprašanje
ker imam samo avtoradio in verjetno samo zvočnika v vratih me zanima, kaj in kako lahko kaj dodam?
blindek
27 May 2006, 11:14
odvisno kako zvrst glasbe bi poslušala
lahko menjaš prednji sistem za bojšega, potem lahko dodaš ojačevalec in woofer, potem neke tweeterje naprej od zgoraj itd...
Violet
27 May 2006, 13:41
za mp3 in cd, zvočnike pa bi dala zadaj, kaj močnejšega in ne prevelikega, da mi še tistega pogleda ne zakrije
aleksander
1 Jun 2006, 13:02
Kar nekaj časa je že, kar tudi mene mori akustika mazde 6. Hotel sem vgradit kak mp3 player in sem dobil podatek o original mazdinem predvajalniku, cena bi znesla cca 130k sit. Ker se mi zdi mal preveč samo za predvajalnik, ki bere CD ne pa tudi DVD, sem iskal drugo opcijo in našel varianto, po kateri se menja masko in se nato lahko vstavi kakršenkoli aparat standardnih dimenzij.
Po informacijah je lahko problem edino povezava aparata z daljinskimi komandami na volanu.
Prilagam sliko maske, če kdo ve o tem kaj več, naj se javi !
Aleksander
Te maske za vgradnjo radija se dobi na eBayu za 176.00 US $
(http://cgi.ebay.com/NEW-METRA-2003-2005-MAZDA-6-RADIO-DASH-INSTALLATION-KIT_W0QQitemZ9733737080QQcategoryZ85806QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem). Za priklop volanskih tipk za upravljanje avtoradija pa tudi ni problem, saj večina proizvajalcev avtoradijev ponuja tudi vmesnike za priklop daljinca na radio.
LP, Žiga
Akustika v Mazdi6 je porazna.
Za hitri upgrade pa priporocam naslednji trik:
Gres v trgovino in kupis male visokotonce. V sprednjih vratih, pri ogledalih snames plastiko in voila - pod njimi so kabli. Zvrtas luknjo, pritrdis zvocnike na plastiko (ko kupujes moras paziti, da kupis dovolj majhne in primerne za na tisti mali plasticni trikotnik), povezes in akustika se izboljsa za vsaj 200%.
QUOTE(Violet @ 27 May 2006, 10:14)

tudi jaz imam eno vprašanje
ker imam samo avtoradio in verjetno samo zvočnika v vratih me zanima, kaj in kako lahko kaj dodam?
Serijsko so v M6 vgrajeni ovalni (dvo-konusni) 6"x8" zvočniki, v prednjih in zadnjih vratih. Ti so sicer optimalno prilagojeni za serijski radio (ne opaziš preveč hreščanja pri višji glasnosti) vandar pa so res grozni pri kvaliteti zvoka. Je pa radio zato kar kvaliteten (eden boljših serijsko vgrajenih v avtomobile) in ti ga ni potrebno menjati.
Najlažja je menjava z novimi ovalnimi zvočniki (seveda dvo ali trosistemskimi) enakih dimenzij.
Malce več dela je z zamenjavo z dvokomponentnimi (visokotonec je ločen) zvočniki, ker teh ne dobiš z ovalnim srednjetoncem ampak okroglim (13cm oz. 5" in 16cm oz 6,5"), kar pomeni, da potrebuješ še distančnik (se jih dobi v trgovini ali pa "home-made"). Ta varianta je precej boljša (tudi dražja), ker visokotonec lahko postaviš višje v vrata kjer nima ovir, ki bi ga dušile (noge) in ima tako zvok prost pretok. Za nižje tone oz. base ovira ni problem (to lahko poizkusiš na npr. domačih zvočnih omaricah tako, da z roko prekriješ posamezne zvočnike) le visoke tone zelo hitro eliminiraš z oviro in jih precej slabše slišiš.
Visokotonce tako lahko postaviš v trikotnik pri ogledalu ali pa ob kljuki na vratih (tako sem naredil tudi sam na prednjih in zadnjih vratih). S tem že ogromno pridobiš.
Naslednje izboljšave so pa še kompletna zadužitev vrat (eliminira vibracije, zunanji hrup, poveča base zvočnikov...), menjava zvočniških kablov, vgradnja ojačevalca (zanj potrebuješ pretvornik signala iz radija, ker le ta nima cinch izhodov za ojačevalec), dodati nizkotonec itd.
Lahko pa tudi malce nadgradiš sam radio, npr. dodaš MP3/6CD predvajalnik, MiniDisc predvajalnik, lahko celo dodaš modul s trdim diskom in si gor posnameš MP3-je.
Skratka možnosti je neskončno. Zapomniti si pa velja še nekaj in sicer, da pregovor "za malo denarja - malo muzike" najbolj velja prav v avtoakustiki. Torej ni šparanja, če hočeš kvaliteto.
QUOTE(ZiZi @ 2 Jun 2006, 16:56)

[. . .] vandar pa so res grozni pri kvaliteti zvoka. [. . .]
Se ne bi mogel bolj strinjati.

Najlažja je menjava z novimi ovalnimi zvočniki (seveda dvo ali trosistemskimi) enakih dimenzij.
Malce več dela je z zamenjavo z dvokomponentnimi (visokotonec je ločen) zvočniki, ker teh ne dobiš z ovalnim srednjetoncem ampak okroglim (13cm oz. 5" in 16cm oz 6,5"), kar pomeni, da potrebuješ še distančnik (se jih dobi v trgovini ali pa "home-made").
Sliši se zanimivo. Zanima me, če ima kdo kaj več podatkov o tipu in merah zvočnikov. Po eni strani me kakovost zvoka v M6 blazno moti, po drugi strani imam pa premalo časa, da bi se ukvarjal s takimi zadevami.

Lahko pa tudi malce nadgradiš sam radio, npr. dodaš MP3/6CD predvajalnik, MiniDisc predvajalnik, lahko celo dodaš modul s trdim diskom in si gor posnameš MP3-je.
Cool! Kje dobiš take playerje?

Skratka možnosti je neskončno. Zapomniti si pa velja še nekaj in sicer, da pregovor "za malo denarja - malo muzike" najbolj velja prav v avtoakustiki. Torej ni šparanja, če hočeš kvaliteto.
Se strinjam, kot povsod.
QUOTE(janik @ 2 Jun 2006, 17:07)

Sliši se zanimivo. Zanima me, če ima kdo kaj več podatkov o tipu in merah zvočnikov. Po eni strani me kakovost zvoka v M6 blazno moti, po drugi strani imam pa premalo časa, da bi se ukvarjal s takimi zadevami.
mere imam jaz iste. Zvočnike sem menjal z jbl power serio (26k bigbang) in res zvočniki špilajo res super..
vendar je vseeno bolje da vgradiš distančnike in 13cm ločen sistem - verjemi da boš dosti bolj zadovoljen ker imaš visoke tone bližje predelu glave in kot je že nekdo omenil.. ni ovir da bi jih dušilo.
16cm pa tak pomoje brez brušenja ne dobiš not.. bi pa imeli ti malo boljši midbass..
lp
QUOTE(janik @ 2 Jun 2006, 17:07)

Se ne bi mogel bolj strinjati.
Cool! Kje dobiš take playerje?
Tip originalnih zvočnikov je nek japonski ali korejski no name in so dvo konusni se pravi ena memrana s konusom na sredini za povišanje višjih tonov.
Z zvočniki ne moreš zgrešiti katerekoli daš - vsi imajo oznake tudi v colah in samo gledaš 6"x8" (ali tudi 5"x7") - 1" = 2,54cm (če ti je pomembna kvaliteta vzemi dražje). Ampak ti bolj priporočam dvokomponentne (za 16cm bo res treba brusiti pleh), ker je razlika precejšnja. Sam sem jih vgradil v vsa štiri vrata (visokotonce ob kljuki za odpiranje vrat, ker sem hotel imeti enak izgled na vseh vratih in na zadnjih vratih ni trikotnika ob ogledalu kamor bi drugače šli..).
Časa pa kar nekaj vzame, še sploh če greš vrtati panele kot sem šel jaz, pa vgradnja kretnic itd....
Playerje dobiš pa pri Mazdinem servisu/prodajalcu. Modul s hard diskom mogoče malce težje, MP3 pa ni blema in je 130.000 SIT plus še 6CD menjalnik je, kastnik je ok 15.000 SIT, MiniDisc pa ne vem koliko je.
LP, Žiga
QUOTE(ZiZi @ 2 Jun 2006, 18:37)

. Ampak ti bolj priporočam dvokomponentne (za 16cm bo res treba brusiti pleh), ker je razlika precejšnja. Sam sem jih vgradil v vsa štiri vrata (visokotonce ob kljuki za odpiranje vrat, ker sem hotel imeti enak izgled na vseh vratih in na zadnjih vratih ni trikotnika ob ogledalu kamor bi drugače šli..).
Časa pa kar nekaj vzame, še sploh če greš vrtati panele kot sem šel jaz, pa vgradnja kretnic itd....
Playerje dobiš pa pri Mazdinem servisu/prodajalcu. Modul s hard diskom mogoče malce težje, MP3 pa ni blema in je 130.000 SIT plus še 6CD menjalnik je, kastnik je ok 15.000 SIT, MiniDisc pa ne vem koliko je.
LP, Žiga
Ker nisem sam svoj mojster, kdo lahko še zmontira vso to frštekarijo, pooblaščeni servis? - ima garancija tu kaj veze?
pošlji pa tudi slikice, da si zadevo pobliže ogledam (čeprav brez zvoka)
pozdravček
QUOTE(ZiZi @ 2 Jun 2006, 18:37)

Res škoda, da MP3 playerja ni bilo mogoče kupiti pred enim letom, ko sem kupoval avto. Sem mislil, da bo navaden CD ok, sedaj se mi pa zdi, da kar naprej menjujem CDje.
QUOTE(Violet @ 2 Jun 2006, 21:34)

Ker nisem sam svoj mojster, kdo lahko še zmontira vso to frštekarijo, pooblaščeni servis? - ima garancija tu kaj veze?
pošlji pa tudi slikice, da si zadevo pobliže ogledam (čeprav brez zvoka)
pozdravček
Ni potrebno iti na pooblaščeni servis. No, lahko tudi, ni pa nujno. To ti zmontira katerakoli avtoakustika. Jaz sicer raje vse naredim sam.
Sicer pa vgradnja drugih zvočnikov ne vpliva nič na garancijo.
Bom dal gor tudi slikice.
QUOTE(cRaZY @ 2 Jun 2006, 15:52)

Akustika v Mazdi6 je porazna.
Za hitri upgrade pa priporocam naslednji trik:
Gres v trgovino in kupis male visokotonce. V sprednjih vratih, pri ogledalih snames plastiko in voila - pod njimi so kabli. Zvrtas luknjo, pritrdis zvocnike na plastiko (ko kupujes moras paziti, da kupis dovolj majhne in primerne za na tisti mali plasticni trikotnik), povezes in akustika se izboljsa za vsaj 200%.
Hmmm, nisem prepričan, da bo to šlo tako "na simpl".
Tisti kabel pod plastičnim trikotnikom (rdeč in črn) je namreč kabel kontakta (ključ na "ON") in je namenjen za stranska ogledala, ki se zložijo avtomatsko, ko izključiš kontakt. Za Evropo ni takih ogledal, kabel je pa pač pripravljen.
Plus za vgradnjo visokotonskih zvočnikov moraš obvezno vgraditi še kretnico, ki bo ločila visoke tone na visokotonec in nižje tone na glavni zvočnik. Torej je treba razdreti vrata.
Vse ostalo pa drži.
QUOTE(ZiZi @ 3 Jun 2006, 17:48)

Hmmm, nisem prepričan, da bo to šlo tako "na simpl".
Tisti kabel pod plastičnim trikotnikom (rdeč in črn) je namreč kabel kontakta (ključ na "ON") in je namenjen za stranska ogledala, ki se zložijo avtomatsko, ko izključiš kontakt. Za Evropo ni takih ogledal, kabel je pa pač pripravljen.
Plus za vgradnjo visokotonskih zvočnikov moraš obvezno vgraditi še kretnico, ki bo ločila visoke tone na visokotonec in nižje tone na glavni zvočnik. Torej je treba razdreti vrata.
Vse ostalo pa drži.
Čisto tako simpl je! Preverjeno je ta kabl pri 6-ki predviden za visokotonce in je že povezan na radio - nima nobene veze z ogledali! Pa tudi za kretnico ni potrebno skrbet (če nisi preveč zahteven poslušalec), ker imajo ti zvočniki ponavadi že vgrajen kondenzatorček, ki svojo nalogo kar OK opravlja! Torej - kupiš visokotonce, priklopiš, pritrdiš na plastiko in uala - špila! Niti sledu o razdiranju vrat ali čem podobnem!?

Preden se širi kriva vera je potrebno dejstva malo preverit!
QUOTE(komar @ 3 Jun 2006, 17:58)

Hm, OK, možno ampak jaz imam na rdeči žički + (PREVERJENO DEJSTVO) - četudi je radio ugasnjen in dam kontakt na ON, dobim na tej žički 12V (12V žarnice lepo svetijo), ne pa zvočnega signala (prosim razlago). Prav tako imam na radiju le osem zvočniških kablov - izhodov (kje sta potemtakem tista dva??), 12V, baterija, ozemljitev, signal hitrosti itd. Še dveh dodatnih izhodov ni (in spet prosim razlago).
Lahko pa je to priprava za Bose ozvočenje, ampak ta ima pa ločen ojačevalec.
V vrata prideta ta dva signala (kabel za zvočnik in tisti pri ogledalu) popolnoma ločena in kabel za zvočnik je neprekinjeno (razen konektor na vratih) speljan od radija do zvočnika (PREVERJENO DEJSTVO).
OK, no, ne vem, ne bom nič pametoval, pač pri meni je tako. Bom pa preveril kam od vrat v avto je speljan pri meni ta rdeč/črn kabel, ki vodi do ogledala.
Tudi jaz ne bi rad nekomu pameti solil po nepotrebnem - v galvnem pri moji Mazdi 6 CD 136 TE letnik 2003 so kabli pod trikotno plastiko namenjeni visokotoncem in to so na servisu tudi vedeli, saj so mi visokotonce prikljapljali in montirali na pooblaščenem Mazda servisu! Drugih posegov niso izvajali, kot zvočnike priklopli na ta dva kabla, ki sta po besedah avtoelektričarja (na Mazda servisu) namenjena za visokotonce! Od kod in kako sta potegnjena pa me preveč ne zanima (mogoče gre en kabel (par seveda) v vrata, kjer se razdeli na dva (en na zvočnik v vratih en pa za visokotonce)?!
V glavnem - jaz imam prikljopljene na ta kabel, ki je skrit pod to majhno trikotno plastiko in igrajo OK!
Ajd, brez hude krvi!
QUOTE(komar @ 3 Jun 2006, 20:18)

V glavnem - jaz imam prikljopljene na ta kabel, ki je skrit pod to majhno trikotno plastiko in igrajo OK!
Ajd, brez hude krvi!

Sploh ni problema. Ampak jaz imam gor priklopljena ogledala, da se mi zložijo ob izklopu avta, pa deluje. In sam sem razstavil že kompletno vrata in armaturno ploščo in kot pravim tistega kabelčka ni na radiju in tudi posebej pride v vrata (ločeno od zvočniškega - roza/bel). No, sicer pa to sploh ni važno, če tebi deluje za svoj namen, meni pa za svoj, je vse OK. Sploh ni hude krvi.
Sicer pa imam jaz šestko 2006 (FaceLift), pa je mogoče kaj drugače...
Zdravo,
v mazdi3 letnik 2004 je akustika nizke kvalitete. Zamenjal sem zvočnike, dodal visokotonca, zamenjal radio z Blaupunktom London,..Pri Vili-ju sem plačal za vse skupaj z delom vred 65 jurjev. Samo Mp3-original od mazde je pa 100 jurjev.
Zdaj pa problem, ki ga želim rešit: na displeju se sedaj ne vidi nič. To, da ni podatkov od radia je razumljivo. Želel bi videti podatke o klimi, temperaturi, datumu, itd. Ali kdo ve kateri avtoelektrikar bi to uredil? Ali se da narediti brez original mazdinega radia?
Pa ne me pošiljati na Mazdin servis. Saj naredijo kar je treba ampak samo, kar piše v servisni knjižici. Od avtoakustike pa ne piše NIČ!
QUOTE(masda @ 6 Jun 2006, 10:10)

Zdravo,
v mazdi3 letnik 2004 je akustika nizke kvalitete. Zamenjal sem zvočnike, dodal visokotonca, zamenjal radio z Blaupunktom London,..Pri Vili-ju sem plačal za vse skupaj z delom vred 65 jurjev. Samo Mp3-original od mazde je pa 100 jurjev.
Zdaj pa problem, ki ga želim rešit: na displeju se sedaj ne vidi nič. To, da ni podatkov od radia je razumljivo. Želel bi videti podatke o klimi, temperaturi, datumu, itd. Ali kdo ve kateri avtoelektrikar bi to uredil? Ali se da narediti brez original mazdinega radia?
Pa ne me pošiljati na Mazdin servis. Saj naredijo kar je treba ampak samo, kar piše v servisni knjižici. Od avtoakustike pa ne piše NIČ!
Vprašanje.... kam si pa dal visokotonce zdej??? Dej javi mi na PM.. ker tudi sam pripravljam predelavo muzike...s to razliko da radio bom original obdržal....
LP daVid