Pomoč - Iskanje - Uporabniki - Koledar
100 oktanov ?
Mazda forum Slovenija > Mazda > Splošna debata
YavarYe X6V6
Danes zjutraj sem po radiju slišal reklamo, da imajo na nekaterih OMW črpalkah tudi 100 oktanski bencin biggrin.gif . Je kdo že testiral to?
Sishi
Jaz ne.
janik
jaz raje ne bom probal ...
eye
Ja valda 100 oktanov ? Kje so te črpalke tongue.gif ?
LooK
Evo glih vidu reklamo..Dost zanimiv..A kdo ve-a lahko to škoduje motorju? Čeprou men na tanku piše 95octan only,me res zanima..? Aja 1.5 16v..
Yavar,ti vem da tankaš 98 pa pravš,da ni problemov..? Sam pomoje se to pozna pr močnejših motorjih, pr teh "navadnih" pa verjetn isti šmorn..Lahko se pa tudi motim smile.gif
LabiGT
Ce je kaksen starinski motor pol je lahko problem...sam mene realno zanima kok oktanov ma ta benz v resnici? Nekaj mi pravi da 100 jih sigurno nima...no sej bos povedal yavarye ce si opazil kako razliko
David
QUOTE (LooK @ Jun 17 2005, 12:07)
Evo glih vidu reklamo..Dost zanimiv..A kdo ve-a lahko to škoduje motorju? Čeprou men na tanku piše 95octan only,me res zanima..? Aja 1.5 16v..
Yavar,ti vem da tankaš 98 pa pravš,da ni problemov..? Sam pomoje se to pozna pr močnejših motorjih, pr teh "navadnih" pa verjetn isti šmorn..Lahko se pa tudi motim smile.gif

Poznat je tudi pr švoh motorjih.....tako da lahko mirne duše naliješ noter..... biggrin.gif

No ko kdo zvce kje točno to tankajo nej sporoči da grem sprovat..... biggrin.gif

LP daVid
LabiGT
Ja sem razumel da od danes naprej pri OMV-ju ni vec super98 ampak samo 100.
BrainLess

Lahko naliješ brez problema - lahko ti edino ventile malo spuca tongue.gif

Samo skoz pa jaz tega nebi tankal!
LooK
Thnx, grem zdele na en OMV pa bomo vidl..Če sploh že majo "tanovga", k po enih virih ne nekaterih OMV črpalkah za to prvič slišjo, čeprav je po tv reklama k ga jereb nalije u en avto in njemu ful sede (avtu namreč) biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
LooK
No sm šu na OMV na litijsko pa gledam,pa nikjer ne piše 100..Pa sm natanku 98oktanov, noter sm pa uprašu če kej vejo kaj je kej stem 100oktancem,pa mi je lepo razložila,da sm ga ravnokar tanku,da mi tut na računu piše,sam da še niso zamenjal nalepk smile.gif
Tko,da je že,če koga zanima. Aja pa ko sm šel,mi je še rekla nej opazujem,ker mi bo baje manj trošil laugh.gif heh unih par deci pa res dvomm,da bom opazu..
Drgač mam pa občutk,da avto res mal bl potegne..lahko se mi pa samo zdi z0tdntknw.gif
eye
u zakon to bo treba it sprobat, sam tko ne verjamem da je 100 oktanov :S
torstorm
Pri nas v Ljutomeru je tudi 100 oktanski, namesto 98, cena pa je ista.
YavarYe X6V6
Natankamo in stestirano, učinek zagotovljen.
David
OMV se je za to potezo odločil predvsem zaradi tega da "odtegne" nekaj petrolovih strank.......

En znanec je reku da bo dal u analizo ta 100 oktanski benzin da vidimo kolk je tega dejansko noter.......

LP daVid
LooK
QUOTE (BrainLess @ Jun 17 2005, 15:08)

Lahko naliješ brez problema - lahko ti edino ventile malo spuca tongue.gif

Samo skoz pa jaz tega nebi tankal!

Hmm.zakaj pa ne? Zanima me tko informativno..A lahko kej škodi motorju, al gre kej prej adijo,če bi ves čas tanku tega,kot pa 95?
Ker sem čisti laik glede tega, bi biu vesel,če kdo,ki obvlada to malo razloži biggrin.gif
LP
Kyuss
Gorivo, ki se meša z zrakom in to dvoje potem ustvari kompresijo, mora v cilindru v drugem taktu zgoreti. Za kvaliteto gorenja poskrbi gorivo z določeno oktansko vrednostjo. Medtem ko eksplozije v cilindru niso zaželene, število oktanov zvišuje kvaliteto zgorevanja. Več oktanov pomeni boljše zgorevanje, manj pa slabše in možnost eksplozije.

V primeru, da bi motor tekel na izjemno slabo oktansko vrednost (recimo 80 oktanov), bi nepravilno zgorevanje (eksplozije) zraka in goriva poškodovalo bate, glavo in cilinder.

100-oktanski bencin se vžge kasneje kot 95-oktanski, obenem pa je zgorevanje bolj vroče, s tem pa sprosti več energije.

V kolikor motor ne kaže nobenih posebnih znakov, da mu 95-oktanski bencin ne ustreza - torej teče normalno, brez nihanja v taktih -, uporaba večoktanskega bencina (v tem primeru nad 95) ne izboljša lastnosti motorja.
Večina novejših motorjev ima računalniško vodeni vbrizg goriva, ki točno odmerja količino bencina in zraka in preprečuje zatikanje med takti. Tak vbrizg je tovarniško nastavljen na določeno oktansko vrednost goriva in ne zazna višje gorljivosti višjeoktanskega bencina. Naprimer, v cilinder vbrizga enako količino 100-oktanskega bencina kot 95-oktanskega. Ker pa je izkoristek 100-oktanskega bencina večji, je potrebna manjša količina, vendar računalnik le-te ne more odmeriti, ker zmeraj deluje na principu 95-oktanskega bencina.

Sicer pa, z motorjem po pravem ne bi smelo biti nič narobe, če dolivaš 100-oktanski bencin namesto 95.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.