peter_poprov
18 Jun 2005, 19:14
Torej, zanima me, kolk (če sploh kaj) vam vaše mazdice pokurjo olja.
Js mam 323f,l 97, 130kkm (po števcu)

, pa lahk rečem,da mi kar dobro papca olje.
Aja, pa še eno vprašanje; a imajo ti modeli mazd lučko za rezervo? Moja armaturka je že malo novejša, že ima digitalni števec za prevožene kilometre.
torstorm
18 Jun 2005, 20:02
odvisno kako olje.Tam nekje 4 dcl na eno menjavo.Če je kako racing olje tudi do 1l, razumno saj če ga teraš v visoke obrate.
peter_poprov
18 Jun 2005, 20:26
Olje je proton 15-w40.
Spije mi ga pa kak liter na 2000k. Avta niti ne teram kaj preveč.
| QUOTE (peter_poprov @ Jun 18 2005, 21:26) |
Olje je proton 15-w40. Spije mi ga pa kak liter na 2000k. Avta niti ne teram kaj preveč. |
Ja to je kr dost. Sploh pa ker je navaden olje. Moja 323F BG l.90 po števcu 250kKm pokuri cca 1l (10W40) na 15kKm .
Dvomim da maš ti realne km na števcu

...
peter_poprov
18 Jun 2005, 21:12
Verjetno,da res niso realni kilometri,čeprav je bila kupljena od prvega lastnika. Lahk pa da mam notri že Wankela,

ti motorji tud baje kar pijejo olje.
| QUOTE (peter_poprov @ Jun 18 2005, 22:12) |
Verjetno,da res niso realni kilometri,čeprav je bila kupljena od prvega lastnika. Lahk pa da mam notri že Wankela, ti motorji tud baje kar pijejo olje. |
Sanja svinja kukuruz

...
P.S:Al pa ne. Poglej not

...
YavarYe X6V6
19 Jun 2005, 06:49
| QUOTE (peter_poprov @ Jun 18 2005, 20:26) |
Olje je proton 15-w40. Spije mi ga pa kak liter na 2000k. Avta niti ne teram kaj preveč. |
Ti kr tankaj protona, pa dolivaj ga tudi, če boš pa zamenjal zanmko, se bo poznalu v smilu na manj dolite količine.
@YavarYe X6V6
Sem zamenjal olje pa dodal QMI

.
Zaenkrat motor bolj mirno in tiše laufa

...k da je bolj podmazan

...
peter_poprov
19 Jun 2005, 09:39
Kaj pa je to sploh za eno olje QMI? Js prvič slišim zanj. Se ga sploh dobi na črpalki?
| QUOTE (peter_poprov @ Jun 19 2005, 09:39) |
| Kaj pa je to sploh za eno olje QMI? Js prvič slišim zanj. Se ga sploh dobi na črpalki? |
To je samo dodatek......torej dodaš ga kateremukoli olju.....ta preparat pa naj bi umiril motor, lepše teče...bla bla bla
LP daVid
peter_poprov
19 Jun 2005, 12:49
Aja, sam to pri men po moje nima smisla. Ker mašina mi itak lavfa bolj mirno, ko pa na atovem Cliotu, ki je nov.
| QUOTE (peter_poprov @ Jun 19 2005, 13:49) |
| Aja, sam to pri men po moje nima smisla. Ker mašina mi itak lavfa bolj mirno, ko pa na atovem Cliotu, ki je nov. |
Renojevi motorji se vsi po vrsti "zaganjajo", tako, da Clio ni realna primerjava...
KAALman
19 Jun 2005, 20:21
| QUOTE (komar @ Jun 19 2005, 20:42) |
Renojevi motorji se vsi po vrsti "zaganjajo", tako, da Clio ni realna primerjava... |
khm... ne verjamem, da se renoji zaganjajo vsi po vrsti... pri hiši so bli trije, en je še, pa se nič ne zaganja...
| QUOTE (KAALman @ Jun 19 2005, 20:21) |
| khm... ne verjamem, da se renoji zaganjajo vsi po vrsti... pri hiši so bli trije, en je še, pa se nič ne zaganja... |
Pri meni je še katrca od mojega psa....dela kot urca!!!
LP daVid
| QUOTE (KAALman @ Jun 19 2005, 21:21) |
| khm... ne verjamem, da se renoji zaganjajo vsi po vrsti... pri hiši so bli trije, en je še, pa se nič ne zaganja... |
Ja, prede kot urica ... vsak svojega konja hvali (mam kolega ki Renaulte prodaja že 10 let ali več - on pa vozi ... BMW) ... sicer je tudi mene nagnil, da sem kupil Megana pred 3-mi leti (osel gre samo enkrat na led) - pa je motor čudno spreminjal (nihal) obrate v prostem teku - sodelavec ima Cliota 1,2 16V pa se mašina vidno zaganja ... na servisu izjava - to je vse v mejah normale po Renault-ovih standardih (o ostalih okvarah, ki so me stale kakšnih 10000 sivih las sploh ne bom govoril - kaj takega še ni svet videl

) ... tako, toliko o Reanultu!
peter_poprov
19 Jun 2005, 21:58
Ima pa en moj kolega 15 let staro hondo civic. Js skor nisn mogo verjet,ko sn poslušal kako tiho teče.
Ka pa na tisto drugo vprašanje,ki sem ga napisal v prvem postu mi ne zna nobeden odgovorit?
Ja poskusi, za vsak slucaj pa kantico s sabo in je.
torstorm
30 Jun 2005, 20:20
ja vlij notri kako shell olje ali pa castrol txt,....pa ne kakih racing izvedb.
| QUOTE (peter_poprov @ Jun 18 2005, 20:26) |
Lahko ti povem sam tko kokr je men mehanik reku..15w 40 je za yugo avte varjante..Probaj vsaj 10w 40,če ne 5w 40..
YavarYe X6V6
1 Jul 2005, 07:09
| QUOTE (torstorm @ Jun 30 2005, 20:20) |
| ja vlij notri kako shell olje ali pa castrol txt,....pa ne kakih racing izvedb. |
Zakaj pa ne racinga, razlog ?
| QUOTE (YavarYe X6V6 @ Jul 1 2005, 08:09) |
| Zakaj pa ne racinga, razlog ? |
Po moje zato, ker če je motor preveč zgonen je več lufta med obročki in valji pa pri ventilih... Racingi so ful viskozni pol bo pa še več olja uhajal mim obročka v zgorevalni prostor pa čež preparele dihtunge ven, ...pa ga bo še več papcu.
Po moje je najboljša rešitev za tak motor QMI pa en olje za motorje čez 150kKm.
YavarYe X6V6
1 Jul 2005, 18:11
Ok tako ti razmišljaš, jaz pa to drugače delam in vedno je ok. Vask ima svoje mišljenje in po svoje razmišlja, jaz pa večkrat praktično naredim, tako da vem kakšni so rezultati.
torstorm
1 Jul 2005, 20:58
ja točno tako, racing olja malo več papcajo mazde.Ta olja so super, samo če nimaš kakega motorja z veliko konji ali kake turbo izvedenke, nima smisla dajati toliko denarja za isti učinek kot ga ima sintetično olje 5W-40.
| QUOTE (YavarYe X6V6 @ Jul 1 2005, 19:11) |
| Ok tako ti razmišljaš, jaz pa to drugače delam in vedno je ok. Vask ima svoje mišljenje in po svoje razmišlja, jaz pa večkrat praktično naredim, tako da vem kakšni so rezultati. |
YavarYe z vsem spoštovanjem. Mislim, da tebi ni še nikoli papcal avto 1l na 2000 km. To pomeni, da Petru pokuri 5l protona 15W40 na 10 000km. Ta proton je kar gost olje. Če bi dal noter racinga (ful viskoza) bi poraba olja zagotovo še narasla (po moje 1l na 1000 km). To pa ni tisto kar Peter želi. On bi rad zmanjšal porabo olja. To mu pa z racingom zagotovo ne bo uspelu.
Jaz imam kar nekaj izkušenj s starimi motorji. Do sedaj še nisem imel avta mlajšega od 10 let in noben ni imel manj kot 150 000Km. Vem pa, da kadar se vlil v motor polsintetiko (10W40) mi ga je več papcal kot mineralnega (15w40).
Po moje je najboljša rešitev za tak motor QMI (za lažje drsenje obročka po valju) pa en olje za motorje čez 150kKm. Po moje.
| QUOTE (YavarYe X6V6 @ Jul 1 2005, 19:11) |
| Ok tako ti razmišljaš, jaz pa to drugače delam in vedno je ok. Vask ima svoje mišljenje in po svoje razmišlja, jaz pa večkrat praktično naredim, tako da vem kakšni so rezultati. |
Kaj bi pa ti svetoval za znižanje porabe olja? Tudi mene zanima.
torstorm
3 Jul 2005, 20:27
jaz bi ti svetoval da zamenjaš teflone,če ga res toliko pije.Batni obročki še pri toliko km niso tako znucani.
peter_poprov
3 Jul 2005, 21:02
A je to veliko dela če menjaš teflone?Al pa če vprašam še drugače; kolko bi to približno prišlo pri kakem lokalnem fušarju?
škoda odpirat motor bo preveč stroškov pa še ne boš zadovoljen tako kot pričakuješ.sam imam kar nekaj teh mazd 323 f ba pa ti povem, da ne igra nobene vloge al ima avto 100.000, ali pa 150.000 km.ne vem zakajampak ene ga pač žrejo. npr. obe 96 letnik, obe castrol slx pa ga ena pokuri do naslednje menjave to je 10.000km 1l, medtem ko ga druga 3 .oba avtomobila redno servisirana oba prvi lastniki itd.je pa res da slx za te avtomobile je sigurno predober.spomnim se da sem imel 5 let nazaj 626, ki mi je požrla 3-4 l .potem mi je rekel stari ambrož, ko je bil tam še mazdin servis na dunajski, dfa bi probala zamenjat z bp oljem.poraba se je zmanjšala za 40%.
zdaj imajom na mazdi nov mazdin olje.poskusi.morda bo bolje.če ne bo menjaj motor,bo najceneje,samo ,da veš kaj boš kupil.
Meni pa zaenkrat ne popije nič oz. izredno malo, vsaj na 15000km ni na palčki za preverjanje olja zaznati kakšne porabe olja, imam pa notri Castrol TXT 10W40, ki je notri že od samega začetka, ima pa avto 179000 km prevoženih, realnih.
| QUOTE (torstorm @ Jul 3 2005, 21:27) |
| jaz bi ti svetoval da zamenjaš teflone,če ga res toliko pije.Batni obročki še pri toliko km niso tako znucani. |
Tudi to ni slaba ideja - menjave teflonov. Lokalni fušar bi to naredu za 20-30kSIT.
Kar se pa tiče batnih obročkov - vprašanje če so kilometri realni

.
YavarYe X6V6
4 Jul 2005, 11:50
Jaz pa imam 207 kkm prevoženih in mi je na 16 kkm pokuril 0,5l olja. Motor deluje bp, uporablajm pa valwoline syn power 5w50, zadnjo menjavo pa sem dodal še qmi, tako da bo še manjša poraba olja.
torstorm
4 Jul 2005, 21:35
| QUOTE (323F @ Jul 4 2005, 06:33) |
Tudi to ni slaba ideja - menjave teflonov. Lokalni fušar bi to naredu za 20-30kSIT. Kar se pa tiče batnih obročkov - vprašanje če so kilometri realni . |
saj, ne veš če jih je lastnik pred tabo že kaj dol zgonil ali ne,...Dobro da vem da so moji realni.
| QUOTE (torstorm @ Jul 4 2005, 22:35) |
| saj, ne veš če jih je lastnik pred tabo že kaj dol zgonil ali ne,... |
...dol zgonil...kaj misliš s tem obročke al teflone? Sorry k ne štekam

.
da ne bom nove teme odpiru....še en sranje sm naredu...sm mal olja dotoču in morm rečt da morm en lijak nabavt, ker sem mal lukno sfalu in ga je mal mem steklo in seveda sm se pelu olje se pa smradu, ker se je žgal, čeprav sem ga s krpo brisu sam mal ga je pa mem steklo.....ko sem pa havbo odprl se je pa še mal kadil ampak fulll mal, a zna bit kej narobe al pač naj počakam, da se tist olje požge in bo nehal smrdet??
KAALman
9 Jul 2005, 14:58
| QUOTE (Grega_ @ Jul 9 2005, 14:08) |
| da ne bom nove teme odpiru....še en sranje sm naredu...sm mal olja dotoču in morm rečt da morm en lijak nabavt, ker sem mal lukno sfalu in ga je mal mem steklo in seveda sm se pelu olje se pa smradu, ker se je žgal, čeprav sem ga s krpo brisu sam mal ga je pa mem steklo.....ko sem pa havbo odprl se je pa še mal kadil ampak fulll mal, a zna bit kej narobe al pač naj počakam, da se tist olje požge in bo nehal smrdet?? |
probaj čim več obrisat, ostalo pa se bo dol požgalo, samo bo pač en čas smrdelo
torstorm
9 Jul 2005, 16:17
pa še manj ti bo rjavelo
Pa to olje se ti žge ker ti ga je nekaj prišlo na izpušni sistem.Ni to nič, edino smrdelo bo malo.
| QUOTE (KAALman @ Jul 9 2005, 14:58) |
probaj čim več obrisat, ostalo pa se bo dol požgalo, samo bo pač en čas smrdelo |
..ga bom kar žgal....ker olje je stekel v en čošak da ne morm zraven...razen če kkšno lušno punco z nežnimi prstki najdem da bo lahko do tja prišla..........samo take na tem svetu ni

..tko da, bo smrdel mal, sm se sam bal da se ne bi kej vžgal k je dost da sm vidu eno zgorelo Mazdo ta teden in ne bi rad še ene...pa še to moje.
| QUOTE (torstorm @ Jul 9 2005, 16:17) |
pa še manj ti bo rjavelo Pa to olje se ti žge ker ti ga je nekaj prišlo na izpušni sistem.Ni to nič, edino smrdelo bo malo. |
..če me kdo kej vpraša zakaj smrdi bom reku da sm izpušni sistem mal podmazu
Obstaja pa tudi spej za čisčenje motorja-olja (cca 1000 SIT). Pošpricaš, mal počakaš pa z vodo sprešeš. Ne moreš verjet

...vse gre dol

...ful dobr

...
Jaz bi tko naredil....
en pameten nasvet 323f, čestitam
to pa nism vedu...bom šel v gama center vprašat če ga majo...k zdej res grdo zgleda k je mal požgan in to ni vredu...me nervira...
| QUOTE (Grega_ @ Jul 9 2005, 20:45) |
to pa nism vedu...bom šel v gama center vprašat če ga majo...k zdej res grdo zgleda k je mal požgan in to ni vredu...me nervira... |
V gami ga boš petkrat preplaču

...ga imajo v vsaki večji trgovini (Leclerc, Spar, Baumax,...) za manj kot jurja

....
men se jav na pm ti bom jaz zrihtal v gami,da ne boš cele paknge plačeval, pol greš pa zadaj na žeton na pištolo sprat..
double_r
10 Jul 2005, 16:55
Pozdrvljeni še z moje strani na to temo...
jest bi se vrnil na prvotno vprašanje kaj storit ko ti avto olje žre..
no.. jest sm mu včasih Daihatsu Charade 1.0 TS Avto mislm men ni na cest nikol pustu in loh rečm da za ta denar zakon avto sam problem je bil k mi je olje žru
Na začetku sm se mal sekirou pol sm pa notr vlil tko kot pravi kolega QMI pa je blo mogoče mal bolš ampak men je avto pr 100Kkm žrl 1liter olja na 1.000km (proton najbl navadn) pa sm probou Valvoline pa isti sranje... pol k so mi že vsi rekl da bo pač avto treba zamenjat sm se pa mal začel zafrkavat z avtomobila in sm tankal tist olje k je bil najceneš (300SIT/liter v 300SIT Shopu)... no pol k je šla inflacija gor se je pač moje kurilno sredstvo podražilo in sem dal celo 400 - 500SIT za liter no pred enim letom (takrat je šel avto "na žalost" od doma ker sem se v vozil 130km vsak dan v službo sem kupil mazdo) sem pa kupoval olje v Leclercu v LJ in ne boste verjeli olje k stane 3000SIT /5litrov (če ga majo v akciji dobiš za isto ceno 7litrov (imajo ga še danes za isto ceno!!!) ma tega mi je kuril "samo" še 0,5l /1000km
No ampak zaključek... Avto sem "testiral" 80KKM (5 let) in ko je šel od hiše (pri 175KKM) je imel izpuh še vedno po slovenskih predpisih (tehnični pregled opravil brezhibno)
(imam pa informacije da se avto še vedno VOZI!!!)
tako da če ima kdo težave z porabo olja... ne se sekirat sam kupi tistega ki je najcenejše pa uživaj in ne delaj si stroškov z kvaliteto olja
Japonc je narejen da dela ne pa da maš težave z njim!!!
LP ROK
PS. Trenutno vozm mazdo 323F l.98 in pri 85KKM mi ne požre niti 1dl olja na 10 000KM! A me more že kaj skrbeti?
No jaz tud že 5 let (od odprtja Leclerc-a) uporabljam olje Extralaub 10W-40. Cena za 5l je 2000 SIT (400 liter). Tudi prej sem uporabljal sama poceni olja. Nikoli nisem imel avta mlajšega od 10 let in nikoli motor z manj kot 150 000 Km, še nikoli problema z motorjem (vključno z Yugoti) in nikoli porabo olja več kot 1,5l na 10 000Km.
V sedanjo Mazdo pa sem dodal QMI (za boljše mazanje) pri 250 000 Km, ker jo mislim vozit še kar nekaj let.
Vsaj upam, da bo tako

...
Al pa od Torstorm-a 1.8 16V not datttttttttttttttt

...
HLADNI
11 Jul 2005, 11:00
Jaz trdim, da je na prvem mestu način vožnje, šele nato vrsta olja, če ne upoštevamo izrabljenost avta oz. motorja.
Uporabljal sem sem že precej vrst olj, seveda na različnih avtih, pa nekega idealnega nisem našel, castrolov txt in rs nista slaba.
Trenutno vozim mobil formula 0W-50, pupca ga dober liter na 20000 KM, sem ga pa že tud na 2000 KM liter not vlil!! Odvisno kak voziš (turistično premikanje ali trganje jeter)
hladni to je res, samo avto pa ni narejen samo za turistično vožnjo, če ga žre preveč je treba ukrepat tako ali drugače.
Dando, kaj pa se da narediti? Pri meni na servisu samo dolivajo, pokuri pa mi ga okrog 1l na 10.000 km.
| QUOTE (Bosti @ Jul 12 2005, 13:37) |
| Dando, kaj pa se da narediti? Pri meni na servisu samo dolivajo, pokuri pa mi ga okrog 1l na 10.000 km. |
Pa sej liter na 10.000km je normalno