Ok verjetno je blo že dosti govora o tem....me pa useeno zanima kak je dejansko učinek športnega filtra na sam motor....torej razen glasa pa baje navora....kaj pridobiš???
Na moji mazdi se zdi sila komplicirano to zamenjat....sem najdu sam na internetu neke podatke kako zamenjat....sam tisto že meji na en hud tuning.....so pol avta razstavli za filter montirat.......
Torej predlogi.....
LP david
Kar se mene tiče je bila glavna pridobitev zvok, moči pa sem imel manj kot prej, ker nisem zrihtal dovoda hladnega zraka. Pa ker je zvok slišen le če ga malo bolj v obrate stisneš, je bila malenkost večja poraba ...
Jaz bom letos verjetno dal noter en filter od APEXi-ja, pa zrihtal dovod zraka, čeprav ne pričakujem kakega povečanja moči ...
Jaz sem imel K&N konusni filter v Fiat Puntu (1,2 16V) in Renault Megane (1,6 16V) in pri nobenem ni bilo opaziti povečanja moči - pri nizkih obratih je je bilo kvečjemu manj - je pa (kot piše že v prejšnjem postu) narasla poraba, ker zaradi zvoka podzavestno priganjaš avto!
| QUOTE (komar @ Jun 19 2005, 19:39) |
Jaz sem imel K&N konusni filter v Fiat Puntu (1,2 16V) in Renault Megane (1,6 16V) in pri nobenem ni bilo opaziti povečanja moči - pri nizkih obratih je je bilo kvečjemu manj - je pa (kot piše že v prejšnjem postu) narasla poraba, ker zaradi zvoka podzavestno priganjaš avto! |
Evo super....torej filtra ne bom dajal noter.....hvala za dober nasvet...

LP daVid
No jaz sm ga meu na fiestici pa pa morm reč da "mal" je razlike. No sedaj imam pa navaden filter se mi ja pa poraba občutno zmanšala, imama pa občutek da je avto tko bl len ratu - al sm pa jaz
| QUOTE (J-Luv @ Jun 19 2005, 22:20) |
No jaz sm ga meu na fiestici pa pa morm reč da "mal" je razlike. No sedaj imam pa navaden filter se mi ja pa poraba občutno zmanšala, imama pa občutek da je avto tko bl len ratu - al sm pa jaz |
Kot sem uspel ugotivit si verjetno ti bolj len ratal......
LP daVid
Športni filtri imajo bolj fine luknjice kot pa navadni, zato srkajo bolj prečiščen zrak.
Hkhmmm, ne vem no ...

ni ravno čisto tako (bolj "fine" luknjice bi pomenile manjši in ne večji pretok zraka!
torstorm
20 Jun 2005, 11:25
ti športni filtri ki so naoljeni, imajo večje luknjice da gre zrak skozi in ker je več plasti tkanine vmes zrak začne vrtinčiti in s tem tudi prah ki pa se oprijema na olje .Zato tudi enako filtrirajo in imajo večjo prepustnost.
| QUOTE (torstorm @ Jun 20 2005, 11:25) |
| ti športni filtri ki so naoljeni, imajo večje luknjice da gre zrak skozi in ker je več plasti tkanine vmes zrak začne vrtinčiti in s tem tudi prah ki pa se oprijema na olje .Zato tudi enako filtrirajo in imajo večjo prepustnost. |
Torej razen glasa pridobiš kaj al ne??
LP daVid
LabiGT
20 Jun 2005, 11:41
Ja, vec praha
| QUOTE (LabiGT @ Jun 20 2005, 11:41) |
Ja, vec praha |
hihihih Labi praholovilec. Press
LP daVid
O prahu bi se dalo debatirat (eni tako, drugi drugače) - še vedno trdim, da je takšen filter (če ga kupuješ, da bi avto "bol letel") slaba naložba - razmišljaj v kakšno drugo smer - nenazadnje si lahko za ta denar privoščiš odlično večerjo v dvoje...
| QUOTE (komar @ Jun 20 2005, 12:29) |
....odlično večerjo v dvoje... 
|
Ja to definitivno....in to zelo rad prakticiram......Sicer pa nisem niti mislu filtra gor dat.....sam zanimalo me je kako je s tem....
LP daVid
BrainLess
20 Jun 2005, 13:12
| QUOTE (Kyuss @ Jun 20 2005, 09:59) |
| Športni filtri imajo bolj fine luknjice kot pa navadni, zato srkajo bolj prečiščen zrak. |
to glih nebo držalo ..... prej nasprotno!
Imajo večje reže za večji pretok zraka!
Če imaš poskrbljeno za hladen dovod zraka ti mogoče! izboljša malo navora kar se pozna v višjih obratih, zvok je boljši, pa v vsakem primeru se pozna na porabi!
To je vsa umetnost!
Fine v smislu, da so vse enake. Pretok zraka pa je jasno večji, zato je treba filter naoljiti, da zaustavlja umazanijo.
c-c-c
MX3 EVO
20 Jun 2005, 14:25
odvisn ti je spet od avta kolk dobis velik ne mal pa poraba se ti poveca pa naj ti govorijo karkol, tko ko so fantje rekli sam filter brez dovoda hladnega zraka ni nc....seveda pa si lahko skoraj vse sam doma nardis pa je...
Tak se govori.
Jaz ma filter, pa se fejst pozna. V obratih pridobiš na noči saj športni filter zajem več zraka v obratih, kot navadni, če pa imaš še napeljan dovod zraka do filtra pa tolko bojlše.
Res je tudi da se poraba zviša.
MX3 EVO
20 Jun 2005, 16:12
to je en krat ena trenutn delam sistem dovoda hladnega zraka tko jak da v bistvu bi med voznjo zajemal dovolj zraka, ampak bo imel v filtru vgrajen ventilator ki bo se mal bolj potiskal hladen zrak...prvi testi uspesni racunam na pridobitev 6-8 KM bomo pa vidli....
MX3 EVO
20 Jun 2005, 16:15
ja sam ce ga bos naoljil pa ti bo prislo v ainspric ne bo kej dobr....
KAALman
20 Jun 2005, 16:29
| QUOTE (MX3 EVO @ Jun 20 2005, 17:12) |
to je en krat ena trenutn delam sistem dovoda hladnega zraka tko jak da v bistvu bi med voznjo zajemal dovolj zraka, ampak bo imel v filtru vgrajen ventilator ki bo se mal bolj potiskal hladen zrak...prvi testi uspesni racunam na pridobitev 6-8 KM bomo pa vidli.... |

optimist, samo z dovodm hladnega zraka in športni zračnim filtrom ni še noben dosegel pridobitve 6-8 KM, oz. ni nikjer potrjeno na valjih...
kar se pa naoljevanja športnega filtra tiče, MORA biti naoljen, seveda s posebnim za to narejenim oljem, ker to ustavlja in filtrira prah in različne delce.
če pa pride tale oljček v sesalni kolektor, pa ni blema, saj nima kaj biti... tudi oljni hlapi iz motorja se po sesalnih poteh vrtijo proti zgorevalnim komoram.
Grega_
20 Jun 2005, 16:37
s čim oz. če ima kdo zaščiten vhod v cev, ki je napeljana do filtra, glede na to da se po cesti marsikaj vala in da ti glih vsak kamen in ogromno prahu ne pride do filtra? Seveda če se vhod začne pri spodnjem delu odbijača, najbolj verjetno da tam kjer je že original luknja za vhod zraka.
MX3 EVO
20 Jun 2005, 17:43
Glej po spodnji strani se sam na vstop da filc ki preprecuje nabiranja prahu, kar se pa kaalmanove logike tice da se ne pridobi taksna moc mu pa lahko samo povem da se bo kmalu vrsila preobrazba moje mazde in sicer na cca. 300-350 KM pa ti bom pol dal podatke kolk da taksen filter, ker se jih da nabavit ze v trgovinah sam pr nas jih ma mogoce le kdo....ti si ga pa naolji do kraja jst ostajam pri suhem
lohk ti pa tut pol posodm filter pa bos probu
Nevem zakaj bi mazal sportni filter.
Mislim da je to brezveze, saj ko se ti napraši ga spihaš.
Če bi pa bil filter namazan pa ko se ti nebere prah, kaj boš pa pol ga opral.
Samo stran ga lahko vržeš!
l.p.
Tudi sam nisem še videl, da bi kdo mazal filter, edino čistit ga je treba, temu pa so namenjena posebna čistila.
torstorm
20 Jun 2005, 20:34
filtri iz bombažnih tkanin se morajo naoljiti, saj sem že zgoraj napisal kako to deluje(k&n,APEXi,JR,...).
Potem drugi iz poliesterskih vlaken pa se samo izpihujejo(KD1,KD2,...).
Najbolj pa filtrirajo filtri iz pene, samo ne kake koli ampak posebne vrste z več plasti različnih luknjic.

tomi lektor press
LP daVid
| QUOTE (David @ Jun 20 2005, 21:55) |
 tomi lektor press LP daVid |
Ja, jaz pa glih - nisem vedel, kaj druga napisat!
| QUOTE (komar @ Jun 20 2005, 20:57) |
| QUOTE (David @ Jun 20 2005, 21:55) |  tomi lektor press LP daVid |
Ja, jaz pa glih - nisem vedel, kaj druga napisat! |
Sam da ti floodaš....
Sicer pa sem se danes pogovarjal z enim tipom ki tuna avte...reku je da je moč s filtrom poznat pri avtih z 200+ konjičkov...pa še to so neki profi filtri....ti kvazi mazi filtri ki pa jih ma večina so pa sam za glas in za se palit......
LP daVid
Pa to je to, ka sem ti reko!
Na večerjo pol pa ... flaško - hahahahahaha
| QUOTE (komar @ Jun 20 2005, 21:02) |
Pa to je to, ka sem ti reko! Na večerjo pol pa ... flaško - hahahahahaha |
Tomi pusti flaaaaško.....ki če žena tvoja draga sliši ne boš več mirno spal!!!
LP david
P.S. Tomi spet sva oftopic.....virage baje pripavlja celo divizijo proti nama......
LP daVid
Upsss, se že pajtlam ...
KAALman
21 Jun 2005, 05:37
| QUOTE (fredo @ Jun 20 2005, 20:49) |
Nevem zakaj bi mazal sportni filter. Mislim da je to brezveze, saj ko se ti napraši ga spihaš. Če bi pa bil filter namazan pa ko se ti nebere prah, kaj boš pa pol ga opral. Samo stran ga lahko vržeš!
l.p. |
ne silim nobenega v nič... ampak:
BERI TUKAJ !in to verjetno ni larifari, če je od enega največjih proizvajalcev takih reči na svetu
MX3 EVO
21 Jun 2005, 13:54
No ocitn sm ti dolzn opravicilo, pa res je sam jst vseen ne prakticiram s tem jst ga vsak mesc rajsi c cleanerjem operem...
Ni isto! Če ni naoljen ne opravlja svoje funkcije (filtriranje zraka), ker se prašni delci na njem ne ustavijo in grejo lepo skoz pa v mečino - to pa njet dobro!
MX3 EVO
21 Jun 2005, 20:00
operes s cleanerjem pa je....
KAALman
21 Jun 2005, 20:07
| QUOTE (MX3 EVO @ Jun 21 2005, 21:00) |
| operes s cleanerjem pa je.... |
tough stubborn one
Zdaj vidim da maš ti čist drugačen filter kot sem jaz mislil.
Tak da nimaš taprvega, jajčatstega.
Ta je ist kot navadni.
| QUOTE (fredo @ Jun 21 2005, 20:31) |
Zdaj vidim da maš ti čist drugačen filter kot sem jaz mislil. Tak da nimaš taprvega, jajčatstega. Ta je ist kot navadni. |
Kdo pa to zdej???
LP daVid
A nimajo Mazde pripravljene odprtine za CAI v prednjem delu, da se locira konus v odbijač, kjer zajema preko reže hladen zrak??
Sam vprašam...
mazda-mx3
22 Jun 2005, 11:37
| QUOTE (jaro @ Jun 22 2005, 12:29) |
A nimajo Mazde pripravljene odprtine za CAI v prednjem delu, da se locira konus v odbijač, kjer zajema preko reže hladen zrak??
Sam vprašam... |
na-a
sicer je nek dovod hladnega zraka ampak uno ne zadosti nicemer je samo dodatno...
mx3 ima rezo za dovod hladnega zraka speljano k rocki za odpret pokrov motorja, ma uno je tudi lih neki tko...nic uporabnega za sportne filtre...
| QUOTE (mazda-mx3 @ Jun 22 2005, 11:37) |
| QUOTE (jaro @ Jun 22 2005, 12:29) | A nimajo Mazde pripravljene odprtine za CAI v prednjem delu, da se locira konus v odbijač, kjer zajema preko reže hladen zrak??
Sam vprašam... |
na-a sicer je nek dovod hladnega zraka ampak uno ne zadosti nicemer je samo dodatno... mx3 ima rezo za dovod hladnega zraka speljano k rocki za odpret pokrov motorja, ma uno je tudi lih neki tko...nic uporabnega za sportne filtre...
|
Pri mazdi 3 sportne filtre...oziroma dovod hladnega zraka speljejo v sprednji levi kot avta...nekje v blatnik če se ne motim......
LP daVid
mazda-mx3
22 Jun 2005, 12:22
| QUOTE (David @ Jun 22 2005, 12:51) |
Pri mazdi 3 sportne filtre...oziroma dovod hladnega zraka speljejo v sprednji levi kot avta...nekje v blatnik če se ne motim......
LP daVid |
pol je ostal se isti sistem kot pri mx3 sam uni dovod zraka je ozek

no...vsaj pri moji lubici...
A potem nima Mazda tega...
Torej: če nimate možnosti dovoda hladnega zraka do filtra, četudi preko neke "home made" cevi, potem svetujem da ne montirate filtrov na avto, kajti če filter vleče v motor vroč zrak izpod pokrova, niste naredil nič, še dosti slabše bo......res je, se bo pa drl k pr norcih..
Lp
mazda-mx3
23 Jun 2005, 07:42
Jaz sem imel na moji narejen (yavarye je imel) dovod zraka izpod odbijaca....pri prvi letvici je jemal zrak.
Ne vem pa kolko mu je to pomenilo...no sigurno boljse kot brez.
Sma se pa da vse naredit, tko da ni panike