Skoči na vsebino

Nakup Mazde CX-5 SKY ACTIV-G 194 AT AWD


Senad

Priporočeno sporočilo

pred 28 minutami je dvorjan napisal:

@skritikrt potemtakem bi si omislil avtomobil na elektriko. Hipno skoči, odlično pospešuje ... Pa če se samo po mestu voziš, je to še toliko bolje.

 

Bi se načeloma strinjal,a z temi zahtevami,katere sem imel,se ustavi pri financah...ne glede na to,daše ne zaupam toliko elektriki,da bi jo vzel.

Jaz namreč vsaki šiht vozim "elektriko" (sem strojevodja na SŽ),in imam srednješolsko izobrazbo "elektrikar-energetik"...dobro vem,kje so prednosti in slabosti "elektrike"...pa imam "bajto" in tudi el.priključek zunaj...in se vseeno nisem odločil za takšni avto!!!

Dokler bodo cene takšne,in baterije takšne,kakršne so sedaj...in mislim,da še veliko let ne bo drugače,k preden bodo "solid state" baterije ugodne in dostopne,bo "trajalo najmanj 10 let še naslednjih 30 let"!!!

Jaz se lepo spomnim,kako je takrat (leta 2006) ko sem kupoval C-Maxa Ford objavil študijo električnega C-maxa...v nemčiji so celo eno manjše mesto komplet opremili z električnimi vozili ...kot študijski projekt,za dognanja o obnašanju ljudi...in takrat (16 let nazaj) so bile baterije popolnoma enake tehnike,kot so sedaj.

Če boš malce pobrskal https://en.wikipedia.org/wiki/Lithium-ion_battery

...boš videl,da so prve patentirali leta 1977 leta 1985 naredili prve prototipe,leta 1991 pa jih je Sony prvi spravil v serijsko proizvodnjo za kamkorderje...aplikacija,katera je svetlobna leta oddaljena od tokovnih in drugih zahtev za npr. orodje ipd....kaj šele kaj več.

In to tehniko imamo še danes!!! Seveda že "leta" vsak dan vsepovsod "pribijajo" o novih "revolucionarnih dognanjih" na tem področju...a prototipni prag ni prestopila še nobena tehnologija....pa o varnostnih aspektih še niti nisem začel...zna biti lih taglavna prepreka novih "dognanj"

Zelo zanimiv prispevek

https://youtu.be/1mpAVL1FSCw

 

Pa da bi si to "sranje" postavil na parking pred bajto...kaj šele v garažo...in nihče ti nič ne garantira!!!

 

Glej-po domače povedano...pa niti ni tak problem kapaciteta (domet),in niti ni tak problem kje polniti (vsaj zame ne),pa ni niti tak problem teža,stroški (vzdrževanje,nadomestna nova baterija,k jo itak čez 10 let ne boš dobil)...veš kaj je problem-energijska gostota in polnjenje!

Še en zelo zanimiv prispevek...sicer star dve let,a še vedno aktualen,ker se tehnika Li-Ion baterij ni spremenila že 30 let.

https://youtu.be/Hatav_Rdnno

 

Pozanimaj se tudi ,kolikšnja je razlika med 3x25A (pa je to že "boooomba" če imaš) in 3x35A priključkom za hišo!

In z mojega vidika...ker drugače je,če si star 25-30 let,ali če si star 50 v smislu planiranja prihodnjih izdatkov in investicij...in kar se mojega primera tiče,ko oba z ženo na leto narediva 12-14000km...ko bo C-Max "zgnilil",bo samo še Mazda...in čez cca. 15 let bo "mogoče" končno kaj novega na obzorju električarjev....do takrat si jih pa lahko "nekam" zarinejo.

 

L.P.

 

Povezava do vsebine
Deli na druge strani

 

dne 13. 9. 2022 ob 1:51 je skritikrt napisal:

Pozdravljen Senad

 

Malce me je zmotila tvoja izjava: "...Zagotovo je diesel močnejši v pospešku zaradi navora..."

 

To je "mnenje dieselašev",katero se je na žalost od leeeeet "rekla čula kazala" usidralo v glavah tistih,kateri pač ne vedo drugače.

V bistvu je čista fizika.

Navor nima veze z pospeškom,ampak moč motorja....moč pa je navor krat obrati (sila x pot).

 

 

Jaz ti bom pa samo opisal "prigodo" ko sem "dirkal" 😁po ljubljanski Zaloški cesti mimo Fužin z svojim starim Fordom C-Max 1,6TiVct (115konjev/165Nm) vštric z Golfom-7 TDI 4-motion (tisti z rdečim "D" in "I" cca. 145konjev in cca. dvojni navor).

In 3x od semaforja do semaforja....in 3x je za dolžino dveh avtov Golf zaostal...pazi to-od semaforja do semaforja na Založki!!!

Na kratko-kaj je problem pri Diesel-ih...res je imajo veliko navora pri nizkih-srednjih obratih,a se ne vrtijo tako visoko kot bencinarji (moč=navor x obrati)...in v primeru moje "tekme z golfom" sem pri 90Km/h prestavil iz druge v tretjo prestavo😁...Golf pa najmanj v tretji ali pa četrti.

Jaz se pri pogovorih ob kavi z kolegi rad hecam in pravim,da so Dieseli le za traktorje,tovornjake in bagerje...OK-je le hec,a ni brez razloga dejstvo,da na Rally-ju,pri Formuli-1 (in ostalih "formulah"),pri motociklih itd...ne boš videl Diesel-ov.

 

In kje je pa problem pri bencinarjih....pri voznikih,kateri jih vozijo kot Diesel-e!

 

Druga prigoda-sem strojevodja na SŽ,in nas naša služba mora včasih peljati iz Lj. v moste,Zalog itd....in je en službeni kolega k je šofer in nas prevaža enkrat pljuval čez službeni avto (Mitsubishi Lancer-karavan 1,6L bencinar z 100konji)....."ne gre nikamor...pije k kamela...itd...moj Touran gre pa k raketa..."....(tanajšvohnejši TDI!!!).

In me je ta sodelavec moral enkrat zelo pozno zvečer peljati iz centra v Moste....in mu razlagam o tej temi...in mu na cepišču Založka/Kajuhova na semaforju rečem,da naj pohodi,in da "šalta" zmeraj pri 5000 obratih...in je Mitsubishi "letel",sodelavec je pa samo buljil od presenečenosti.

 

In še nekaj o Turbo-jih...kolikor so dobri,so tudi slabi!!! ker večina "smrtnikov" ne ve-kaj "dela" Turbo? Veliko ljudi misli,da poveča moč,in to "čudežno" celo z enako ali pa celo manjšo porabo. Ni res-Turbo nam pri enaki kubikaži omogoča  večjo količino zraka in z tem kurjenje večje količine goriva in z tem seveda večjo moč.

In negativna stvar,katera mene celo bolj moti od večje porabe je slabša odzivnost oz. "nenadnost"....t.i. "Turbo-luknja".

Tukaj poglej točno od 2:10 tip razloži razliko med enakim Turbo in ne-turbo motorjem pri CX-5

 

 

OK-dosti "nakladanja"😉...upam,da ta prispevek ne boš narobe razumel...žaljivo ali pa kaj v tej smeri...

 

Še informacija-pri avtohiši Interclass Cars v Lj. na Gorjupovi imajo eno CX-5 2,5/194,samo je oprema Newground z Zircon Sand-rjavo...res ni lepa🙄👎...je kot "za vojsko".

So si komaj,komaj izborili eno pri uvozniku,tako da so vseeno veseli zanjo.

 

Aja-😁😉...

...tale je pa že moja😀-2022 Revolution Top G194 AWD

 

Po dveh mesecih uporabe še okoli porabe-vozim praktično samo po mestu...na začetku je bilo 10,7L/100km (sem bolj "živ" voznik😁,in tudi kdaj dam na "Sport" in "do pleha"))...pa smo pred kratkim stegnili za dva dni na Krk in nazaj-torej relacija...pa je vseeno bilo veliko "cincanja"...in gužva čez cel Krk...in je na tem tripu bila poraba 8L/100km...če bi bile lepše razmere bi lahko komot bilo še kak liter manj.

No in skupna poraba in tudi mestna po tej relaciji (resetiran trip-B )je padla na 10L/100km...mater-to je pa že super...toliko porabi moj stari C-Max...pa ni primerjave z Mazdo🤔

 

V nedeljo?-Lj.-Zalog...nekih posebnih planov nimam🤔...pa imaš že dve na voljo😉

 

L.P.

Če slučajno Jest ne bi imel časa, bi te prosil za ogled .... Ali pa vseeno, bom pa videl dve makini 

Povezava do vsebine
Deli na druge strani

pred 4 urami je Senad napisal:

 

Če slučajno Jest ne bi imel časa, bi te prosil za ogled .... Ali pa vseeno, bom pa videl dve makini 

"No problemo"...pošlji sporočilo,pa se bomo že kaj zmenili😉

 

Sem lih na dopustu in tudi nekih posebnih planov nimam...nebi smelo biti nekega problema🤔

Bo sigurno zanimivo...k Mazda skoz nekaj "šraufa" po nastavitvah od enega do drugega modelskega leta...ma nista dva letnika enaka...npr. krmiljenje menjalnika nonstop optimirajo,in tudi nastavitev podvozja je skoz "na tapeti"...vem iz nemških forumov,da se je veliko lastnikov 2020 in 2021 pritoževalo čez "pretrdo" vzmetenje...je CX-5 pač netipičen SUV z zelo športno naravnanim vzmetenjem...no in so za 2022 model pri mazdi posebaj povdarili optimiranje požiranja kratkih grbin na cesti...tako da je za SUVja še zmeraj netipično "kompaktno-trd",a tudi malenkost prizanesljivejši-udobnejši za potnike...me zanima,če boš sploh kaj porajtal,k to je hitro zelo subjektivna zadeva🧐...so pa tudi motor spreminjali...npr. že po podatkih sem pogruntal,da so celo zmanjšali!!!🧐😲 kompresijo...zanimivi,zanimivo🤔

 

L.P.

Povezava do vsebine
Deli na druge strani

  • 2 tedna kasneje...

Bom kar tukaj nadaljeval....če koga zanima,kaj se pri moji CX-5 dogaja z porabo...pač moja opažanja.

 

Trenutno je gor cca. 3.030km...in sva sredi tedna z ženo šla na "relacijo" Lj.-Podčetrtek-Lj.

Tjagrede sem Trip-B resetiral...in je bilo veliiiiiko cincanja proti trojanam zaradi dela v predoru in posledično "3 kolone v eno"😡...in seveda tovornjakov "k listja in trave"...in je šlo seveda počasneje kot pa "peš".Naprej v Trojanskem območju nikjer več kot 100km/h....kasneje max. 140km/h...izven avtoceste "dokaj po omejitvah"...in je bilo 8,4L/100km.

Zvečer (po 22i uri) ko sva se vračala pa je bila čisto druga zgodba....veliiiko manj prometa,čez naselja nobene gužve,na avtocesti nič tovornjakov...in sem vozil točno po omejitvah na tempomat-rezultat 8,2L/100km

Če bi na območju 130km/h vozil npr. 120 ali pa še manj,bi se po moje krepko poznalo,k se mi zdi,da vse kar je čez 120 krepko nanese🤔...k ko sem vozil 100 čez Trojanski hrib je kazalo "čist drugo zgodbo"...🧐

In sedaj po par dneh po tem tripu skupaj z vožnjo po Lj.,k nisem resetiral,mi kaže 8,2...skupna poraba pa je že padla na 9,8L/100Km...to pa pomeni,da bo skupna poraba še padla.

Sem sicer že tako zadovoljen,k tastari C-max kuri cca.10,2L samo po mestu...in če bo kot kaže skupna pri Mazdi še padla,bo super😀👍...pa ne,da bi kaj veliko gledal na vožnjo,ali,da bi se "nazaj držal-pač če me prime al pa "razkuri",naredi "klik" na pedalki za gas (končni položaj)😁...drugje pa itak-brezveze "gas v rdečo" ipd...pač klasična"mestna"

 

Bom ob priliki še kaj napisal,kaj se dogaja z porabo oz. kje se bo ustalila😉

 

Aja-še nekaj...v moji soseščini je naročena CX-5 G194 "Takumi Plus" Machine Grey z strešnimi sanmi....samo če bo AWD pa ne vem🙄...tip še čaka na avto...to bo ena redkih v SLO🧐...sva čisto slučajno prišla v stik-posredno preko prodajalca...

Da vidimo,če se nam bo pridružil tukaj😀...prav lepo-naša "družinica" raste😁

 

L.P.

Povezava do vsebine
Deli na druge strani

pred 6 minutami je skritikrt napisal:

Bom kar tukaj nadaljeval....če koga zanima,kaj se pri moji CX-5 dogaja z porabo...pač moja opažanja.

 

Trenutno je gor cca. 3.030km...in sva sredi tedna z ženo šla na "relacijo" Lj.-Podčetrtek-Lj.

Tjagrede sem Trip-B resetiral...in je bilo veliiiiiko cincanja proti trojanam zaradi dela v predoru in posledično "3 kolone v eno"😡...in seveda tovornjakov "k listja in trave"...in je šlo seveda počasneje kot pa "peš".Naprej v Trojanskem območju nikjer več kot 100km/h....kasneje max. 140km/h...izven avtoceste "dokaj po omejitvah"...in je bilo 8,4L/100km.

Zvečer (po 22i uri) ko sva se vračala pa je bila čisto druga zgodba....veliiiko manj prometa,čez naselja nobene gužve,na avtocesti nič tovornjakov...in sem vozil točno po omejitvah na tempomat-rezultat 8,2L/100km

Če bi na območju 130km/h vozil npr. 120 ali pa še manj,bi se po moje krepko poznalo,k se mi zdi,da vse kar je čez 120 krepko nanese🤔...k ko sem vozil 100 čez Trojanski hrib je kazalo "čist drugo zgodbo"...🧐

In sedaj po par dneh po tem tripu skupaj z vožnjo po Lj.,k nisem resetiral,mi kaže 8,2...skupna poraba pa je že padla na 9,8L/100Km...to pa pomeni,da bo skupna poraba še padla.

Sem sicer že tako zadovoljen,k tastari C-max kuri cca.10,2L samo po mestu...in če bo kot kaže skupna pri Mazdi še padla,bo super😀👍...pa ne,da bi kaj veliko gledal na vožnjo,ali,da bi se "nazaj držal-pač če me prime al pa "razkuri",naredi "klik" na pedalki za gas (končni položaj)😁...drugje pa itak-brezveze "gas v rdečo" ipd...pač klasična"mestna"

 

Bom ob priliki še kaj napisal,kaj se dogaja z porabo oz. kje se bo ustalila😉

 

Aja-še nekaj...v moji soseščini je naročena CX-5 G194 "Takumi Plus" Machine Grey z strešnimi sanmi....samo če bo AWD pa ne vem🙄...tip še čaka na avto...to bo ena redkih v SLO🧐...sva čisto slučajno prišla v stik-posredno preko prodajalca...

Da vidimo,če se nam bo pridružil tukaj😀...prav lepo-naša "družinica" raste😁

 

L.P.

Lepo, da si zadovoljen s tako porabo. 😉

 

 

Povezava do vsebine
Deli na druge strani

pred 35 minutami je skritikrt napisal:

Aja-še nekaj...v moji soseščini je naročena CX-5 G194 "Takumi Plus" Machine Grey z strešnimi sanmi....

A to lahko pol posebej naročiš, te sani? Tle prilagam dve sliki....a tko to pol izgleda (1. z sanmi, 2. brez)?

 

 

Screenshot 2022-09-26 at 17.01.58.png

Screenshot 2022-09-26 at 17.03.45.png

 

 

Povezava do vsebine
Deli na druge strani

Pred eno uro je MazdaBoy napisal:

A to lahko pol posebej naročiš, te sani? Tle prilagam dve sliki....a tko to pol izgleda (1. z sanmi, 2. brez)?

 

 

Screenshot 2022-09-26 at 17.01.58.png

Screenshot 2022-09-26 at 17.03.45.png

To je to,ja...tukaj vidiš koliko stane

https://www.mazda.si/lastniki/dodatna-oprema/?model=MAZDA CX-5&year=2021-10-01

...samo zaenkrat 2022 letnika ni not...torej če koga zanima za 2022 naj pogleda na konfigurator.

 

Imam tu in tam...1x na 2-3 leta potrebo kaj daljšega peljati (kakšne OSB-jke,T-Fix plošče,masiva-les ipd...) in k ima CX-5 okvirje šip le spodaj in zadaj "zavihek navzgor" kromirano letev,mi te šine na strehi skupaj z krom letvicami izgledajo prav super "zaokrožena celota"...ni premalo in ne "preveč šminke"!!!😀👍

Tudi npr. pri zavesicah blatnikov mi je super,k niso ne premajhne in ne prevelike...lih k "pikica na i"🥰

 

Seveda sem vzel seveda tudi prečne nosilce za strešne šine...in sem en dan naredil "suho probo"...da ne bo problem ko bo "šlo zares"😁.

Je na šinah z notranje strani "vdarjena pika" kjer bi naj montiral nosilce-dobro izvedeno👍....pa če ni neka velika teža tovora se po moje da prečna nosilca montirati tudi bolj narazen,k se da vse nastaviti...proizvajalec pa je Thule (čeprav nikjer ne piše,ampak piše pač Mazda).

Pa če kdo misli,da je bolj pameten,in da bo našel od Thule-ja kje ceneje-POZABI...sem iskal "k blesav" in ni šanse najti ceneje...ja-enako ceno boš mogoče našel,a ceneje ne...edino mogoče rabljeno🙄.

Edino,kar mi je pa škoda je,da ni nosilnost večja...bi bilo zanimivo za montažo strešnega šotora🤔...pač-škoda😕

 

https://youtu.be/5m8ijXqOJVk

https://youtu.be/82XLHGnoQHA

 

Evo-tri slike v priponki😉

 

L.P.

IMG_20220626_125146.jpg

IMG_20220626_125201.jpg

IMG_20220705_132906.jpg

Pred eno uro je Visionsi napisal:

Ja to so te Alu sani, sem jih tud sam naročil in jih imam na moji CX5 194 G Revolution Top 2021.

Poraba pri meni se je ustalila malo pod 8.5 l.

Če ne "cincaš"-lepa,lepa😀👍....in?,a bi še enkrat kupil enako?🤔

 

L.P.

Popravljeno od skritikrt
Povezava do vsebine
Deli na druge strani

pred 18 urami je skritikrt napisal:

Bom kar tukaj nadaljeval....če koga zanima,kaj se pri moji CX-5 dogaja z porabo...pač moja opažanja.

 

Trenutno je gor cca. 3.030km...in sva sredi tedna z ženo šla na "relacijo" Lj.-Podčetrtek-Lj.

Tjagrede sem Trip-B resetiral...in je bilo veliiiiiko cincanja proti trojanam zaradi dela v predoru in posledično "3 kolone v eno"😡...in seveda tovornjakov "k listja in trave"...in je šlo seveda počasneje kot pa "peš".Naprej v Trojanskem območju nikjer več kot 100km/h....kasneje max. 140km/h...izven avtoceste "dokaj po omejitvah"...in je bilo 8,4L/100km.

Zvečer (po 22i uri) ko sva se vračala pa je bila čisto druga zgodba....veliiiko manj prometa,čez naselja nobene gužve,na avtocesti nič tovornjakov...in sem vozil točno po omejitvah na tempomat-rezultat 8,2L/100km

Če bi na območju 130km/h vozil npr. 120 ali pa še manj,bi se po moje krepko poznalo,k se mi zdi,da vse kar je čez 120 krepko nanese🤔...k ko sem vozil 100 čez Trojanski hrib je kazalo "čist drugo zgodbo"...🧐

In sedaj po par dneh po tem tripu skupaj z vožnjo po Lj.,k nisem resetiral,mi kaže 8,2...skupna poraba pa je že padla na 9,8L/100Km...to pa pomeni,da bo skupna poraba še padla.

Sem sicer že tako zadovoljen,k tastari C-max kuri cca.10,2L samo po mestu...in če bo kot kaže skupna pri Mazdi še padla,bo super😀👍...pa ne,da bi kaj veliko gledal na vožnjo,ali,da bi se "nazaj držal-pač če me prime al pa "razkuri",naredi "klik" na pedalki za gas (končni položaj)😁...drugje pa itak-brezveze "gas v rdečo" ipd...pač klasična"mestna"

 

Bom ob priliki še kaj napisal,kaj se dogaja z porabo oz. kje se bo ustalila😉

 

Aja-še nekaj...v moji soseščini je naročena CX-5 G194 "Takumi Plus" Machine Grey z strešnimi sanmi....samo če bo AWD pa ne vem🙄...tip še čaka na avto...to bo ena redkih v SLO🧐...sva čisto slučajno prišla v stik-posredno preko prodajalca...

Da vidimo,če se nam bo pridružil tukaj😀...prav lepo-naša "družinica" raste😁

 

L.P.

Evo super, samo ne je šparat :prstgor:
 

AC se zelo pozna vsakih 10kmh viška!! Na šestici je na AC med 130 in 150 več kot liter razlike in se ob težki nogi poraba dvigne tudi na 9l/100km. Odvisno tudi, kako vzdržuješ hitrost, sepravi da takoj pospešiš nazaj na 150 ali pa počasi pospešuješ nazaj.

Povezava do vsebine
Deli na druge strani

pred 26 minutami je NevLado napisal:

Evo super, samo ne je šparat :prstgor:
 

AC se zelo pozna vsakih 10kmh viška!! Na šestici je na AC med 130 in 150 več kot liter razlike in se ob težki nogi poraba dvigne tudi na 9l/100km. Odvisno tudi, kako vzdržuješ hitrost, sepravi da takoj pospešiš nazaj na 150 ali pa počasi pospešuješ nazaj.

Ne,ne...."šparali" je pa ne bomo👍...sedaj imam celo izgovor,da je zaradi nižje porabe bolj ekonomično izbrati Mazdo kot pa C-maxa...in Mazdo vsaj zaenkrat vozim le jaz😆...draga si ne upa,čeprav si želim,da bi preizkusila....in pravi,da je veliko vsega,in da bi rada prej prebrala komplet navodila (2cm debela čtivo🧐😁👍)....ok,bom pa jaz peljal😀😋👍

 

L.P.

Povezava do vsebine
Deli na druge strani

pred 3 urami je dvorjan napisal:

Ja, tja do 150 km/h na AC je poraba G194 kar znosna. Ampak, saj pri teh hitrostih noben avto ni več šparovček.

Bomo videli na poraba testu #2, kako in kaj. Sploh, ker bosta Bini in Alex grizla nohte, ker spredaj ne bo več petice. 😃

Ne si delat nepotrebnih skrbi.....😉

Sem ga lani teral polno naloženega do Splita in nazaj 150-160 kjer je pač šlo in mi je pil 6.8....😊

 

Povezava do vsebine
Deli na druge strani

Jaz pa nisem vzel alu vzdolžnih nosilcev, ker potem z original prtljažnikom pride se višje vzel bi mogoče one sanke iz spleta, kjer lahko šraufaš univerzalne nosilce.

 

OMACSHOP.DE

Aluminium Dachreling für Mazda CX-5 2017-2021 Schwarz Relingträger Dachreling für Mazda CX-5 2017 2018 2019 2020 2021 | Autozübehör Auto Accessories

 

 

 

Za vse vaše ideje urejanja okolice   www.gabioni.si

 

post-24-0-89526200-1520847770_thumb.png

 

 

33254_1.png 28251_1.png  

Povezava do vsebine
Deli na druge strani

Ma ne no... tole je grdo. Take mam jaz gor na karavanu serijsko in zgledajo k kup dreka na strehi. Tiste druge so elegantne in se komaj kaj vidijo. Če bi mel sam take ne bi niti ene zinil, čez sanke... tko pa 😢

33112_1.png

Povezava do vsebine
Deli na druge strani

Pridružite se pogovoru

Objavljaš lahko sedaj in se registriraš pozneje. Če imaš račun, se lahko prijaviš, če želiš objavljati s svojim računom.

Gost
Odgovori na to sporočilo...

×   Prilepljeno kot obogateno besedilo.   Prilepi raje kot enostavno besedilo

  Only 75 emoji are allowed.

×   Vaša povezava je bila samodejno vdelana.   Namesto tega raje prikaži samo kot povezavo

×   Tvoje predhodno sporočilo je bilo obnovljeno.   Izbriši besedilo iz urejevalnika

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

×
×
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.