Skoči na vsebino

Današnji dogodki

  1. 23
    :00


    14 marec 2025 23:00

    Ta dogodek se je začel 14. 03. 2023 in se ponavlja vsako leto brez omejitve


    Zimska oprema motornih vozil
    V skladu s Pravilnikom o delih in opremi vozil je za zimsko opremo motornih vozil določeno naslednje:
    1) Pri dvoslednih motornih vozilih, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg, in priklopnih vozilih, ki jih vlečejo:
    zimske pnevmatike na vseh kolesih ali poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki za pogonska kolesa. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os. Pogoji za uporabo snežnih verig so izpolnjeni takrat, ko je na vozišču toliko snega, da pnevmatika med vožnjo ne pride v stik s površino vozišča (za pnevmatiko ostaja snežena sled).
    2) Pri dvoslednih motornih vozilih, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kg, in priklopnih vozilih, ki jih vlečejo:
    zimske pnevmatike najmanj na pogonskih kolesih ali poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki za pogonska kolesa. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os. Poleg tega morajo imeti ta vozila v opremi še lopato. 3) Kanali dezena pnevmatik, ki spadajo v zimsko opremo, morajo biti globoki najmanj 3 mm.
    4) Zimske pnevmatike so tiste pnevmatike, ki imajo na boku proizvajalčevo oznako "M+S" ali ''M.S'' ali ''M&S''.
    5) Ne glede na prej navedene pogoje štejejo za zimsko opremo vozil, ki so v prometu v priobalnem področju Slovenije, tudi samo poletne pnevmatike z globino glavnih kanalov dezena najmanj 3 mm. Priobalno področje je v skladu s Pravilnikom o delih in opremi vozil del ozemlja Republike Slovenije območje, ki ga omejujejo obala Jadranskega morja, meja z Italijo, meja s Hrvaško ter naslednje ceste (ki niso vključene v to območje):
    R3 627 - odsek 3761 mejni prehod Osp - Črni Kal, R1 208 - odsek 1434 Črni Kal - Aver, R2 208 - odsek 1059 Aver - Gračišče in R3-626 - odsek 3726 Gračišče - mejni prehod Brezovica pri Gradinu.
    Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP)
    Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) v 29. členu določa, da morajo biti motorna vozila v času zime od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta in v zimskih razmerah, ki so opredeljene v 59. točki prvega odstavka 3. člena, opremljena s predpisano zimsko opremo.

    Podrobnosti dogodka


    Koledar 0 komentarjev
×
×
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.