Kratke vožnje dvignejo porabo. Kar hudo. Še posebej pozimi, kjer še kakšen liter prinesejo zimske gume, pa klimo jaz skozi gonim, ker mi tako paše, pozimi zaradi vlage.
Pri meni je včasih dva tedna skupaj samo dom - vrtec - pisarna - dom. Vse skupaj nekje 3 km. Pa avtocesta, ja. Tam grem, če je prosto med 160 do 170. Sem pa kregan zadnje čase, tako da nekje na 145 nastavim tempomat.
Za 9 litrov greš kar hitro. Če bi s tem avtom delal daljše relacije mešano avtocesta in navadne ceste, bi bil nekje na 8 litrih po moje. Kar je kar v redu za tak bencinski motor pa avtomatika. Pa ne bi bilo treba veliko paziti.
Nekaj je tudi to, samo ni bilo pa spet veliko tega. Pozna se, da so bile daljše vožnje in po avtocesti se raje pelje še malo manj od omejitve.
Načeloma tudi jaz, če vozim po avtocesti po omejitvah ali malo preko in je daljša vožnja, pridem lahko do nekje 7,5 litra na 100 km. Manj je pa že težka.
V glavnem prejšnji avto je bil nekako naštiman na omejitve, ta - vsaj za mene - ni. 😇
Jaz imam Mazdo 6 G194 AT. Zdaj je par daljših fur naredila žena in sem se usedel notri in je kazalo porabo 6,5 litrov. Pri meni je bolj okrog 9. Se pa izgleda da, če se hoče. Nežno kot ženske znajo, tudi če je 2500 kubikov. Tu bom težko zmagal. 🤣
4.5* pri 13 ocenah pri Selmarju ne pomeni nič. Jaz že hodim tja cca 20 let pa nisem niti enkrat podal te ocene. Če bi jih dajal bi imeli sedaj 5*.... ali pa tudi ne.... 😉
Se strinjam. Sem dal za primer. Pri Selmarju bi prav prišlo še ene 50 ocen, da bi bila slika bolj realna. Jaz sem zadovoljen. Drugače za oceno na Google Maps klikneš. Se mi zdi, da je še najbolj transparentno, če jih je dovolj. Pri malo ocenah so pa lahko sami domači. Tisto je za v koš. Sem pa opazil, da ponekod že odgovorijo za vsako oceno in vprašajo zakaj si dal 4 zvezdice, itd. To je tudi postopek, da v firmi ugotoviš zakaj je bila stranka nezadovoljna in kaj lahko popraviš. Je pa to pri nas še malo tuje. Po moje ni dovolj konkurence, pa malo je Balkan blizu.
Pa tole s temi ocenami na forumih je vedno sranje. Ponavadi vedno pridejo pisati izkušnje tisti, ki imajo slabe. Tako pač je. Že če kupuješ kakšen nov produkt, boš na forumih vedno našel tiste, ki iščejo rešitve za probleme in potem bereš samo sranje in se za nič ne odločiš. Edino prava je ocena zvezdic s kar veliko ocenami in ko je tam nekje nad 4, je že super. Nad 4,5 je pa odlično. Drugo je pa statistika. Mazda v Ljubljani ima kar visoko oceno in kar dosti podanih mnenj za velikost slovenskega trga. To mora nekaj povedati.
Kot sem že rekel, več ocenjujte, da se bomo drugi lažje odločali.
Sem uredil. Dogovoril sem se za termin in smo bili dogovorjeni, da če bo dež prestavimo, ker ne morem avta tam pustiti, da se pusuši. V glavnem je bilo lepo vreme in sem se zapeljal tja, šel na malico (so me zapeljali, tako da plus pike) in ko sem prišel tja (pol ure lep sprehod), je bilo fertik. Trajalo je nekje uro in pol. Cena z DDV je 125€ za Mazdo 6. Kontrola podvozja (in ponovitev zaščite, če je treba) čez nekje leto in pol.
Čeprav je magnet, je dobro karter dol vzeti in vso svinjarijo iz magneta in karterja spucati stran, preden se novo olje nalije v menjalnik. Škoda bi bilo, da bj tisti drek od utekanja in obrabe v menjalnik šel. Še posebej pri avtomatikih.
Magnet je tam, da zmanjša možnost, da gre kaj naprej, ne pa da 100% prepreči.
Ja, bi znal sam, tisto ne dvomim, samo ni na prioritetni listi, zato hvala za nasvet. Pa račun na podjetje lahko dam, zato mi je največ vredno, če se najde kdo ki je to pripravljen narediti. Saj najdeš lokalne majstre, samo leta 2030 bom na vrsti, pa še takrat verjetno ne. V Škofjo Loko sem se bil pripravljen iz celjskega konca zapeljati, zato sem se tudi kam drugam.
Je kdo zadnje čase kaj delal zaščito pri Tri Krone? Lani sem jim pisal, pa so mi potem sporočili, da bodo zaradi pomanjkanja delovne sile vse skupaj verjetno zelo omejili oz. ugasnili. Trenutno nimam odgovora. Ima kdo kakšno drugo rešitev ali pa mogoče vse skupaj pustiti brez?
Avto vozim k njim in je Borut kar pravi kontakt, če se odločiš za uradni servis. Se potrudijo in opravijo delo korektno, brez nategovanja in odnos je tudi na mestu. Cena je kakršna pač je za uradni servis, to se moraš sam odločiti. Verjetno se da z iskanjem delov naokrog kar nekaj prihraniti, še vedno rabiš potem dobrega mehanika, ker nekako je vzdrževanje avta celostno opravilo, ne samo menjava olja in filtra. Pa jaz dobim nadomestni avto v uporabo in to spet pri manjših privat mehanikih nekako ne gre. Pa se ne vozim veliko, pa je vseeno veliko vredno, da lahko med servisom naredim vso logistiko z dvema otrokoma normalno z avtom kot da bi imel svojega.
Tudi rad rečem kakšno besedo sam z mehanikom in mi je všeč, če ni preveč "gužve" v delavnici, kar tu v Celju na Mazdi kar velja, ker je manjša ekipa.
Je pa delo na avtih danes kompleksno in odkar vzdržujem svoje avte, sem opazil, da nihče ne da za nikogar roke v ogenj, ker je skoraj vsak kdaj že naredil kakšno napako, tudi najboljši. Ampak tako se učiš, drugače ne gre.
Se strinjam. Samo objavljam izkušnjo, drugače pa je kot je. So plusi avta drugje. Pa premalo letnih kilometrov (cca. 10.000), da bi se veliko poznalo. Če bi jih delal pa veliko več, bi pa dizla vzel - vsak stroj za svoj namen, kot sem že večkrat omenil. Velikokrat pa mala poraba dizlov ljudi premami, se pa potem drugje problemi pojavijo, ker ni avto za takšno uporabo namenjen.
Tudi moja izkušnja z 2,5 L G194 je podobna. Imam veliko on off relacij in to mi nabije porabo. Ko delam pa daljšo furo, grem pa tako na avtocesto in se peljem okrog 160, pa sem spet na dokaj visoki porabi. Povprečno se pa v zadnjem letu vrtim okrog 9 litrov.
Sem pa delal včeraj avtocestno vožnjo dokaj hitro in potem relacijo na cesti, pa sem prišel na 7,5 L povprečja. Slučajno vem, ker sem pred furo šel tankat in dal računalnik za prvi trip na 0.
Pa še zima je (gume!), pa klimo gonim ves čas, pa se vse skupaj malo pozna.
Sicer sam nimam AWD, sem pa videl v servisnih intervalih, da je potrebna posebna skrb z menjavo olja v zadnjem diferencialu. Vse je odvisno tudi od režima vožnje in načina uporabe avta. Problem so pa res ležaji, ker če niso korektno mazani, hitro odpovejo.
Mene je tudi motilo, to nalaganje kontaktov. Vedno, ko se usedem v avto. Sem izklopil v nastavitvah v avtu, pa je boljše. Malo se je treba čez nastavitve sprehoditi, pa preizkusiti, kaj ti najbolj ustreza za tvojo uporabo in izklopiti, kar ne rabiš.
Je pa tako, če grem nekam na hitro, telefona niti ne priklopim in mi dela samo preko bluetootha in tako preko Mazdinega sistema. Če sem pa dlje v avtu, potem pa ga priklopim in delam vse preko Android Auto.
Meni se je tudi že to zgodilo. Je moral mehanik vse razdreti, da ga je ven dobil. Nekako se je pa prav obrnil, da je notri prišel. Statistika in verjetnost na delu.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano (urejeno)
Kratke vožnje dvignejo porabo. Kar hudo. Še posebej pozimi, kjer še kakšen liter prinesejo zimske gume, pa klimo jaz skozi gonim, ker mi tako paše, pozimi zaradi vlage.
Pri meni je včasih dva tedna skupaj samo dom - vrtec - pisarna - dom. Vse skupaj nekje 3 km. Pa avtocesta, ja. Tam grem, če je prosto med 160 do 170. Sem pa kregan zadnje čase, tako da nekje na 145 nastavim tempomat.
Popravljeno od AgergPovezava za deljenje
Deli na druge strani