Skoči na vsebino
Mazda CX-30
Napisano

Če želiš avto z bolj mehkim vzmetenjem, potem poglej v smeri francozov...

imam G140 z ročnim menjalnikom. Na dolge razdalje mi kaže porabo 6,5 do 7 L, v mestu pa cca. 8 L. To je po števcu, dejanska je verjetno malo večja. 

LP

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano

Nov video: 

Sem jaz kaj spregledal ali ta gospodič meša jabolke in hruške?😆

Govori o G140, ko pa pride do motorja pa govori o X186 kompleksni tehnologiji 😉, vsaj jaz tako razumem. Dopuščam možnost, da sem kaj spregledal, je petek.... 🤣

LP

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano

Avto ima 3.300 km in včeraj sem ga prvič pognal na 6200 rpm. Ta motor (G140) je prava raketa. 😂🚀

Seveda se hecam, ampak očitno se kar rad vrti v visoke obrate. Morda veste, kdaj se vklopi blokada?

Verjetno sedaj, ko ima avto več kot 3K km, ni več ovir za vožnjo v višjih obratih, oz. bi vi še počakali?

LP

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano

Meni zvočno opozorilo dela. Imam pa vedno isto proceduro, ko se vsedem v avto. 😀

Stisk tipke za izklop tega opozorila in nato stisk tipke za izklop I-stop. 

LP

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano

tako mi je odgovoril copilot 😆

Citat

Odlično vprašanje! 😊

Mazda CX-30 (kot večina sodobnih avtomobilov) ima na števcu hitrosti pogosto večjo maksimalno vrednost, kot jo vozilo dejansko lahko doseže. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj je to tako:

1. Univerzalnost merilnikov

Proizvajalci avtomobilov pogosto uporabljajo enake ali podobne merilnike hitrosti v več modelih vozil. Če ima Mazda več modelov, ki uporabljajo isti merilnik, je lažje in ceneje izdelati en univerzalen števec, ki gre do 240 ali 260 km/h, ne glede na dejanske zmogljivosti vsakega modela.

2. Estetika in dizajn

Merilniki, ki segajo do višjih hitrosti, lahko izgledajo bolj "športno" ali zmogljivo, kar je lahko privlačno za kupce – tudi če avto dejansko ne doseže teh hitrosti.

3. Tehnični razlogi

V nekaterih primerih je števec nastavljen tako, da pokriva hitrostne razpone, ki jih lahko doseže vozilo v idealnih pogojih (npr. z vetrom v hrbet, na spustu, brez omejevalnikov). Čeprav CX-30 običajno doseže okoli 180–200 km/h, je števec nastavljen višje, da ne bi bil "na koncu skale" pri višjih hitrostih.

4. Regulacije in homologacija

V nekaterih državah obstajajo predpisi, ki zahtevajo, da mora merilnik hitrosti prikazovati višjo vrednost od dejanske maksimalne hitrosti vozila – običajno vsaj 10–20 % več.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 20 minutami je Shrek napisal:

Nimajo pojma... 

Zakaj? 

ADAC je najbolj verodostojna ustanova v DE glede avtomobilov. Oni bodo že vedeli... 😆

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano (urejeno)

ADAC test baby dino na 12 straneh - PDF 😁:

https://assets.adac.de/image/upload/Autodatenbank/Autotest/at6487-mazda-cx-30-25-e-skyactiv-g-140-takumi-automatik/mazda-cx-30-25-e-skyactiv-g-140-takumi-automatik.pdf

Žal v nemščini. 

Sicer nisem ekspert za nemški jezik, ampak kolikor razumem hvalijo malega dinozavra 🤣 in vozno dinamiko. 

LP

image.png

Popravljeno od GregorV
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano (urejeno)

To sem jaz, baby dino, najbolj dovršen motor na svetu. 😆

in seveda tudi najlepši kot dokazujejo slike...🤣

Da ne bom preveč smetil po tem forumu, pa je tukaj link do vseh slik, v precej večji resoluciji (3000x2250 pik):

https://imgur.com/a/OsjlPJm

IMG20250525174123.jpg

IMG20250525174220.jpg

IMG20250525174349.jpg

IMG20250525174604.jpg

Popravljeno od GregorV
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 7 urami je Bini napisal:

Krasen avto ampak slike niso najbolj posrečene, zelo popačene.... 🥴

Kakšni so pa kaj občutki v vožnji in to🤔

Hvala. 😀

Slike iz telefona, na hitro narejene. Seveda nisem iskal neke strašne kvalitete. 

Bom drugič šel na kakšno super lepo lokacijo in naredil 1234 slik z Nikon Z50 II... 😁

Avto je prijeten za vožnjo, kot so že drugi napisali. Ni to sedaj raketa na 4 kolesih. Za moje potrebe, moj način vožnje čisto vredui. Je malo bolj "trd" kot je značilno za Mazde.

Se pa še vedno privajam na "naravno predihavan"😄 baby dino motor, ker sem prej imel dizle z veliko več navora v nižjih obratih.

Ampak to je preteklost, dizla več ne bo pri hiši...

LP

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 4 urami je sportman333 napisal:

👍, ampak manjka glavni detail, slika motorja ta vidimo tega baby dinota😆😉😆

Tudi motor sem že poslikal, samo še moram najti čas, da naredim ožji izbor.   

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano

Sem Mazda CX30 in trenutno se sončim in uživam v okolici Poreča. 🤣

Ker veliko govorite o mojem naprednem in zelo zmogljivem baby dino motorju :zoom-zoom: 😁, pripenjam nekaj slik.

Pa lepo se imejte.😀

LP

IMG20250804113153.jpg

IMG20250804113203.jpg

IMG20250804113216.jpg

IMG20250804113236.jpg

IMG20250804113253.jpg

IMG20250804113310.jpg

IMG20250804113319.jpg

IMG20250804113335.jpg

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano

Sem prosil Copilot, da napiše kratko pesem o baby dino motorju. 😁🤣

Citat

Baby Dino Mazda motor
V drobnem srcu moč skriva,
kot dinozaver, ki tiho rjovi,
z benzinom varčen, a vedno živahen,
po cestah leti, kot da sanje lovi.

Zmogljivost v njem kar kipi od ponosa,
vsak obrat je simfonija moči,
najboljši Mazda motor do zdaj,
v njem prihodnost že danes živi.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano

Da ne bo vse neverjetno, vrhunec avtomobilizma.🤣

Moj baby dino v mestu še ni pil manj kot 8 L - glede na računalnik seveda. Imam pa izklopljen I-STOP. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.