Zadnje dni ugotavljam, da imam težave pri zagonu vozila Mazda CX-30 Skyactive X180 (bencin, ročni menjalnik), je letnik 2019 (december) in akumulator še ni bil menjan. Na displayu se mi izpiše kar je dodano v prilogi. Da bi bilo kaj narobe z akumulatorjem se mi ne izpiše.
Zgodba z jermenom ni tako grozna kot se slisi. Pac ker gre za uveljavljane garancije je treba bit 100% kaj je. Zato so pac prvo res za zihr izlocili moznost jermena potem pa izpolnili vse formularje za cargarantie, da gre vse lepo cez.
Jaz sem s samim postopkom servisa zelo zadovoljen in nimam niti ene pripombe cez. Vse izpeljano tako kot treba
Ko je v garanciji pač gre ta postopek na račun garancije , ko je avto izven garancije pa se začne eksperimentiranje na tvoj strošek. Ne morejo upravičiti narobe naročenega kosa zato gre vse v tvoj strošek.
Jaz na nobenem forumu niti od mojega mehanika, ki je bil vodja mazda servisa še nisem slišal za ta problem pri novejših x 186 motorjih. Pa je bil na specializaciji v tujini. Pravi, da so ta problem rešili pri novejši verziji x 186.
Ne zanika, da ni mogoče a skrajno redko se to lahko zgodi.
Moje mnenje je, da so tejle mojstri na uradnih servisih totalno nesposobni in se gredo igrice - zamenjajmo vse po vrsti, mogoče pa le bo kaj bolje. Tak primer sem imel na Peugeotu, ko sem bil še mlad pa naiven in sem vozil avto na uradni servis. Velikokrat se mi je namreč zgodilo, da ni vžgal, kar tako na lepem in po "tuhtanju" mojstrov so ugotovili v en glas, da je šla "čentralina" ali po domače - glavni računalnik. Takrat so mi z lahkoto našteli, da bo strošek popravila :
Čentralina - 1800 dem, delo 400 dem in dodatni materijal še 200dem=1400dem.
To je bilo takrat veliko denarja.
No, pa sem se odpravil v Trst, kjer sem to isto čentralino kupil za 850.000 Lit. Pribl. pol manj.
Prinesel sem jim jo na servis in oni so jo zamenjali. In po par tednih je bilo. - enako kot prej. In so enostavno izjavili, da izgleda, da ni to to. Avto ni bil več v garanciji, seveda. In sem vzel avto, jim rekel aus fiderzen in šel k lokalnem avto električarju, ki je v eni uri našel napako (nekaj z maso je bilo narobe) in me je stalo 20 dem. 😎
Nauk: ne verjemi šalabajzerjem na uradnih servisih, ker, ko pride kak bolj kompleksen problem (kar je več kot menjava olja in filtrov) so totalno izgubljeni in v večini primerov se gredo igrice, zamenjajmo tole, pa tole, pa še tole, mogoče pa bo tole...
Pomislite samo na avtoličarje.Ko pripelješ avto za popravit, te najprej vprašajo, kdo plača popravilo.
Ko sem pripeljal prvo mazdo 6,da popravijo blatnik ki mi ga je nekdo poškodoval na parkirišču, bi bila cena popravila, če bi sam plačal 400€,tako pa je dobila zavarovalnica račun za 1200€. 🤪
Kot obljubljeno napisem se konci razplet. So preverili jermen in ni bilo to, tako da se je potrdilo da je kompresor (oz. super polnilec). Je bil podan zahtevek za garancijo in je bil zamenjan pod garancijo. Trenutno je vse ok, ampak tudi prej je bilo ok ko je bilo toplo. Ko se bo kaj ohladilo se bo pokazalo oz. bolje receno slisalo ce je vse ok.
V kolikor bi bilo treba placat je samo cena dela 3500 eur + ddv. Pa en kup dodatnega materiala pa delo in bi na koncu bilo cca 5500 eur.
To je kr neki. Če ga sam zamenjaš te stane 5x mamj Isto kot pri rednih servisih na uradnem servisu. Čim manj hodit na uradni servis in ti bo denarnica hvaležna.
A si ga vprašal točko katere so te velike težave? Ker če govorim s kom na servisu, neke blazne panike ni, razen sem pa tja komu tesnilo prepika , ampak to je redko menda.
Enako pravi moj mehanik, ki je bil vodja mazda servisa v KP. Pravi, da je tu pa tam bila res kaka težavica, a velikoooo manj kot na mercedesih in ostalih jajcih, ki so jih tudi servisirali. Pravi, da če je mašina pravilno in redno servisirana ne bi smelo bit problemov.
Jaz imam Mazdo 6 G194 AT. Zdaj je par daljših fur naredila žena in sem se usedel notri in je kazalo porabo 6,5 litrov. Pri meni je bolj okrog 9. Se pa izgleda da, če se hoče. Nežno kot ženske znajo, tudi če je 2500 kubikov. Tu bom težko zmagal. 🤣
Pošteno povedano. Če se ne voziš v zavetrju Tesel in drugih električnih kosilnic po avtocesti je poraba 9 litrov realna.
No dej probej biti vsaj enkrat malo bolj realen. Pelje se super, navor je super, samo brez problemov je pa nabijanje.
Kaj pa bi kupil?
Jaz sem napisal za moje 6-ke dizel, ki sem jih imel. Prvo, serijo 1. sem prodal pri 250. 000 km in do takrat ni bilo omembe vrednih okvar. Celo sklopka je bila original. Pri tej zdajšnji rdečki sem pa res enkrat ostal v Avstriji a se je pozneje zkazalo, da bi vseeno lahko prišel domov. Ostalo pa menjava olja, filtrov, menjava diskov in ploščic in to je to do 100000 km.
Kaj bi kupil namesto cx30? Kar nekaj avtov bi bilo v igri. Nekaj turbo benzinarjev-blagih hibridov , pa tudi dizelaš-blagi hibrid.
Drži, sam jih je tudi težko prodati, vem iz lastne izkušnje. Svetujem ti, da pogledaš kaj je približno v tvojem budgetu in mu poizkusiš zbiti ceno, če avto že dolgo prodaja bo popustil.
Kako to pa se ti potem držiš Mazde če je vse na okoli toliko izbire?
Zato, ker je 6-ka dizel vrhunski avto brez problemov. So pa tudi boljši avti.
Tudi 30-ka je dobra. Bi pa verjetno danes kupil drugi avto, če bi menjal.
Ponoči sem imel moraste sanje. Na Mazdinem servisu mi je sprejemink BB na listek napisal predračun za redni servis - dobrih 500€ ... in zahteval vnaprejšnje nakazilo. Po kratkem razgovoru mi je ceno znižal na cca 350€ ... no potem sem se na srečo zbudil. 😀
Kmalu ne bodo to več sanje. Le s to razliko, da ti ne bo nič znižal. Smo že blizu.
Tega je lahko kr nekaj. Od svečk, ki prebijajo, do vžigalnih tuljav in kablov, potem senzorji pretoka zraka, pa še kakšno temperaturno tipalo bi se našlo, pa lambda sonda. Ma ni da ni... prvo je treba priklopit na tester pol pa vse po vrsti.
To tudi mene zanima. Ali sem pa samo jaz tak, da vedno preverim ocene/mnenja na internetu.
Ne. Po moje nas je veliko. Sam vedno, ko sem v kaki tuji državi-mestu najprej pogledam ocene restavracij, preden se odpravim na recimo kosilo ali večerjo.
Bose ima 2ohmske, če mam jaz prav v spominu. Take skoraj papirnate, ki v resnici sploh niso ne vem kaj.
Res je. V bistvu so ena mišela. Visokotonci v armaturni so 4 Ohm, mid range v armaturki so 2 Ohm, v sprednjih vratih so 2 Ohm, v zadnjih vratih do 3 Ohm. Visokotonci zadaj v polici (karavan) so 4 ohm.
Najbolj zanesljivi avtomobili so izdelani v Aziji. Pozabite Evropo! Vsaj tako so prepričani pri ameriškem Consumer reportu.
"Mazda, ki je bila lani najboljša znamka, je padla na drugo mesto. Njen položaj je nekoliko pokvarila mazda 3, ki je imela nekoliko več težav s klimatsko napravo in nekaterimi elektronskimi sistemi. Nasprotno, znamka še vedno uporablja preverjen, zanesljiv 6-stopenjski samodejni menjalnik, medtem ko drugi proizvajalci avtomobilov uporabljajo bolj zapletene osem- oziroma devetstopenjske menjalnike ali menjalnike CVT, od katerih so se nekateri izkazali za problematične."
Pol pa Alex piše,da je "zastarel"...mogoče res🙄....ni "moderen",ker drugi imajo osem,devet in triljavžent-stopenjske ali celo CVTje-ti so šele "moderni" in DSGje...za na servis odpeljati.
Ja,najbrž res ni moderen,je pa tisto,kar drugi niso-3x lahko ugibaš😉
Trije članki (2022-2024),ki zelo lepo razložijo Mazdino filozofijo...ne,da samo hvali,tudi graja...a vse lepo tehnično razloži,kaj,za kaj in kako-za Mazda navdušence zelo zanimivo...motor,notranjost,podvozje-vse pokaže in razloži...npr. detajl variable valve timing,tehnična izvedba AWD pogona itd.
Sicer so vsakič predstavljeni CX-5 z 2,5 Turbo motorjem,katerih pri nas ne dobiš,a v osnovi je motor skoraj identičen z ne-turbo verzijo...ostalo je pa praktično enako....
Kot rečeno-vsi trije članki sta zelo zanimivi za razumevanje Mazdinega pristopa do tehničnih problemov-zelooo priporočam ogled,tudi če se ne zanimate za CX-5,ker veliko pove o Mazdi.
Prijeten ogled vam želim😉
2022
2023
pa dajmo še 2024
Toliko o "zastarelem" motorju in menjalniku....sami si ustvarite mnenje.
O, je zelooooo velika razlika med turbo motorjem in dinotom. Verjemi.
Vse iz prve roke. Ko @Alex tako opeva ta Mazdin ročni menjalnik res ne vem, ali živiva na različnih svetovih, ali pa:
- je ročni menjalnik na CX-30 res eno stopnjo boljši, izboljšan v primerjavi z ročnim menjalnikom na Mazdi CX-3 G120, Mazdi 3 G120, Mazdi 6 G165 in CD175 (poznam iz 1. roke )
- je Alex pred Mazdami vozil le YUGO-te 45 in podobne "drvarnice".
Vozil sem avtomobile, ki si jih ti videl le na daleč. 😉 Če malo poguglaš po netu (upam, da še znaš) in poiščeš teste za cx30 ali mazde 3, boš v vseh lahko prebral, da močno priporočajo ročni menjalnik, ki je med najboljšimi na tržišču (precej podoben kot v mazdi mx5). Za zastarelega 6 stopenjskega avtomatskega pa so vsi enotni, da je vožnja z njimi precej anemična in ga ne priporočajo. Druga zgodba pa je z novim avtomatskim menjalnikom, ki je v cx60.
Pred eno uro je godlike napisal:
Še moja 2 centa smetenja 😎
Hondin na 2.2 dizlu v Acordu je bil vrhunski.
Malenkost slabši na Giulietti 1.4 MA.
i20n je poseben, zaradi različnih sinhronov med predstavami, je potreben navajanja. Je skoraj tako trd kot Hondin. Vodlji z povratno informacijo.
1.5 182 Ford, je ročni poezija, ravno prav povratne, ne pretrd, ne premehak. Ne zatika. Edino lahko bi bili malo krajši hodi.
Mazdi na 1.5 104 konjskem bencinu, je bil kratek kot na i20n, se pa je rikverc zatikal. Lahko ga umestim pod te zgornje štiri.
Vse ostalo kar sem vozil. Mnjaaa. Pa je lahko PSA ročni, BMW, Peugeot 405,....
Najslabši pa je bil 1.2 Clio2, čudno mehak, lahko si ga potisnil preko prestave, med 3 in 4 je šla ročka diagonalno....
Tudi v mazdi 6, dizelci je vrhunski. Niti ne veš, kdaj menjaš. 😊
Meni je pa Mazdina filozofija glede ohranjanja preizkušenih starejših (a ne zastarelih!) tehnologij všeč. Sem spadajo njihovi atmosferci in avtomatski menjalniki. 🙂
Eni celo sami rinejo nazaj v kameno dobo (režejo ven DPF filtre iz CD150 MT), po drugi strani pa tolčejo po enem najboljših Mazdinih motorjev, 2.5.
Mazdin ročni menjalnik je dober, ni pa tako dober, kot naklada @Alex. To vem, ker sem vozil že kar nekaj različnih avtov ... recimo za moje pojme je bil Hondin vsaj nivo višje ...
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Akumulator.
Povezava za deljenje
Deli na druge strani