Ene 2 tedna nazaj sem z novimi gumami in s 750Wh baterijo naredil 42,8 km in 968m višincev, vozil večino v emtb. ostalo mi je cca 15% baterije.
Čez poletje in s prejšnimi gumami mi je ostalo okol 23-25% baterije ista tura.
Se pa konkretno pozna če so temperature pod 0. Gre kr pošteno po bateriji.
Kje pa imaš kolo shranjeno?
Moj je v kleti. včeraj sem montiral termometer od vremenske in lahka spremljam temperaturo. Temperatura čez noč ni padla pod 11°C tako da bi moralo bit čist ok za prezimit. Tud ko imamo zimske fure nikoli nisem dal kolesa polnit takoj ko sem prišel s fure ampak šele kak dan ali 2 kasneje da se baterija aklimatizira na ''sobno temperaturo''
Pri meni je v kleti pozimi konstantno 16-17°C. Tako, da ni strahu za baterijo.
Danes sem šel po eno prikolico v Sečovlje. Ker pa sem bil tam šele popoldan, se bom ustavil pri nekem možakarju doma, da dobim dokumente. Dobim njegov naslov in spotoma, ko grem po prikolico, zavijem v Senedelo in poiščem blok. Parkiram pred vhodom v garaže in zgoraj vidim velik napis: Senedelski razgledi. Jasno, da me takoj zamika razgled. Se obrnem okoli in - razgled, da te kar posede:
Da bo bolj jasno,za kaj govorim,da ni en sistrm brusenja boljsi od drugega...čeprav ti sistem z filmi ali brusnimi papirji omogoča uporabo veliko finrjših gradacij kot pa Tormek in podobni.
Gre za to,kar marsikdo spregleda ko brusi...in misli,da "mora" vse gradacije "po spisku".
Reže le tisti absolutni vrh rezine...nič drugega!...vse ostalo le "podpira" meso ostrine.
Torej...lahko brusiš še pred poliranjem ostrine k blesav,da se rezilo sveti "k špegel",pa ti ne pomaga,če nisi precizno in pravilno snel t.i.iver z ostrine in le to spoliral....z kolikšnjo gradacijo si nazadnje brusil...npr. 1000 ali 5000 ali 10000 je sekundarnega pomena za ostrino!!!
Nakup avta okoli 30.000, pa traja kakšnih 15 let, se pravi okoli 2.000€ na leto.
Servis avta: 300€ na leto.
Gume: 300€ na leto.
Zavarovanje in registracija: 300€ na leto.
Torej na leto okoli 3.000€.
Šola v naravi: 150€.
Vsako leto knjige in zvezki: 150€.
Vsako leto obleke: 150€.
Še ostali stroški: 1.000€.
Torej na leto okoli 1.500€.
In otroci so strošek...
Pa za avto gre mimo grede več denarja. Za Mazdo CX5 so gume mimogrede po 135€ za kos. In če eno leto kupiš letne in eno leto zimske (in jih v dveh letih zvoziš), je to 540€ na leto...
Za registracijo in zavarovanje gre tudi več. Samo tehnični pregled je 35€, letna dajatev za uporabo cest za avto DO 1,8 litra je 96€, skupaj torej 130€. Če imaš obvesno, asistenco in še kakšna stekla pa parkirišče, je mimo grede 300€ zamo zavarovanje. Pa smo spet preko prej omenjenih 300€ na leto... Če imaš pa avto z motorjem, večjim od 1,8 litra, je pa letna dajatev že 150€...
Problem je mnogobolj večplasten kot ga tu nekateri zelo preprosto predstavljate.
Dokler bodo na cesto metali ljudi zgolj in samo zato, ker so si omislili otroke, do taklrat se nam slabo piše. Pa ne govorim o dogajanjih v privat sektorju, ampak o javnem sektorju.
Mogoče je pri par procentih to vzrok.
Poznam pa kar nekaj mladih parov, ki imajo zelo dobre službe, svoja stanovanja-hiše, pa so se zavestno odločili, da otrok ne bodo imeli. Ker radi potujejo , pa so komot . Ko jih vprašam, kdo bo pa delal za njihove penzije , pa je večinoma odgovor, da je itak ne bodo imeli.
Bom še enkrat objavil video,da ne bo kdo mislil,da če hoče dobra dleta,da mora zapraviti "bogastvo"...
Ne...tudi z poceni dleti se daleč pride,ker je za "normalno uporabo" važneje kako je dleto nabrušeno,kot pa iz kakšnega jekla je dleto narejeno.
Za to moj nasvet za "normalne smrtnike"...kupi en poceni cet,in investiraj v kvalitetno brusilno vodilo,kos debelejše ravne steklene ali granit plošče in finejše gradacije vodobrusnega papirja. Če pa uporabiš še star usnjen pas+polirpasta za kovino,lahko dosežeš takšne rezultate,da bo večina rekla,da ne potrebuje nič dražjega...
Parkside Komplet dlet, 5-delni - širina rezila: 6/10/12/18/24 mm Lidl Slovenija
Seveda je pa "boljše dobrega sovražnik", in normalno,da dleta iz boljšega jekla omogočajo boljše rezultate...a pravilo,ki velja za vsa dleta je,da če ni nabrušeno,je za en drek!!!
Lahko imaš še tako krasna dleta,pa jih boš moral nabrusiti...oz. investirati v opremo za brušenje.
Ko pa to opremo imaš,in se naučiš jo uporabiti...takrat hitro ugotoviš,da nekih ultimativnih,dragih dlet niti ne potrebuješ.
To je to,kar sem hotel "razčistiti"...ker,da misliš,da "si dasa",ker si kupil draga dleta....e-dečko-ne bo šlo...slej kot prej boš moral brusiti!
Jaz bi naročil posamezne in le tiste, ki jih res rabim.
Pa cena se mi zdi v redu.
Ja, do sedaj sem jih brusil na okroglem brusilniku , pa potem na brusnem kamnu in na koncu sem jih poliral. A mislim, da bi se jih dalo s tem tvojim strojčkom bolje nabrusiti.🤔
Slovenijo že leta pesti nizka rodnost, bistveno pod stopnjo, ki bi omogočala dolgoročno naravno obnavljanje prebivalstva. Vse od leta 2017 v državi umre več ljudi, kot se jih rodi. Število rojenih otrok pada...
Ko pa imajo mladi pari raje psičke. Ko so pa "tok prisrčni, pa tko neproblematični". Ja, otroci so strošek .
Pa sebi ne morejo tolko privoščiti. Ubožčki. Se mi kar smilijo.😭
Spet všečno dodatno zavito še v japonski časopisni papir😍,z standardnimi navodili za žage,dleta in obljiče,in tokrat še z priloženo brošuro za skranjevanje in nego orodja.
Brez veze nakladat-evo slike z detajli 3mm in 11mm svedra.
Tole je pa res vrhunsko. 💪Sam sem sicer kupil le par specialnih svedrov za les katere redno uporabljam ---- 4, 5, 6, 8, 10 in posebnega fi 12,6 mm. Ko je manj kot fi 4 mm, uporabljam navadne .
Moram si pa v kratkem nabaviti kaka dobra dleta za les (manjše - 5,6 mm, srednje-10-12 mm in bolj široko-tam nekje 20 mm.
Tudi moja najdražja ima meniskus, pa je nočejo opretirat, ker čakajo na čudeže.
Ni bilo tako hudo. Le počistili so rob meniskusa. Meni so tudi lani rekli, da ni še za operirati. No, pa je prišel letošnji september in se je poslabšalo do te mere, da nisem več mogel zravnati noge. Pa še bolelo je koleno. Tako, da samo od sebe se ji ne bo na žalost popravilo.
V glavnem moje okrevanje po operaciji poteka zelo v redu. Danes, teden dni po operaciji že hodim počasi brez bergel.
Vsak dan delam trikrat vaje in se zelo pozna. Čez teden dni moram začeti delati vaje z kilogramsko utežjo na nogi. Pozna se, da sem mesec in pol bil na pol pokreten in je mišična masa upadla.🥺 Ampak,bom že nadoknadil to.🤗
Aha...vidim,da ta baterijska Makita ima že novejši odsesovalni nastavek,ki se tudi privijači....so očitno pogruntali problem,in pri teh novejših rešili.
Mogoče pa vseeno še kaj zanimivega zate. Sem pred kratkim kupil še tri drsne plošče,ker sem eno malenkost predelal.Sicer že tako brez predelav lepo paše v Bosch adapter za vodilno šino (zaradi Bosch nadrezkarjev in Metabo potopne žage sem šel na Bosch sistem vodilnih šin)...a sem vseeno ob strani izrezal tiste tri utore,da sedaj "v nulo" zaskoči v adapter...funkcionira perfektno.
Več drsnih plošč mi tudi omogoča,da na eno prilepim npr. pertinaks za grobe materiale,na drugo pa za občutljive materiale tanko plast filca. To npr. Metabo ponuja kot dodatno opremo,tukaj pri Makiti pa se da poceni narediti DIY verzijo.
Sam pri obdelavi lesa nikoli ne uporabljam odsesavanja. Uporabljam pa vedno kvalitetne ščitnike za ušesa, zaščitna očala, rokavice in zaščitno masko za usta. Ugotovil sem namreč, da če ne uporabljaš zaščitne maske ti gredo mikro delci prahu v pljuča in imaš lahko pozneje probleme pri dihanju. Na koncu dela šele pometem in posesam delovno površino.
In pogledaš kako se dobijo rezervni deli,in ti je hitro jasno...vsak ležajček,stikalo,posebaj elektronika itd...vse dobiš,in cene so navedene-čist normalne...tist za Milwaukee pa-glej video,in ti je prec jasno.
Imaš to tudi vse pri Makiti (iz izkušenj moram zelo pohvaliti,k je pri nas na Brnčičevi glavno skladišče za ta del evrope),enako Metabo ima vse liste nadomestnih delov navedene na njihovi strani ob stroju-vse za dolpotegniti ipd...
Jaz prisegam še vedno na Makito. Do sedaj, že trideset let, sem izredno zadovoljen s to znamko in nikoli nobenih problemov.
Akumulatorska vbodna žaga MAKITA. Kvalitetno akumulatorsko orodje Makita za vsa opravila...
Do sedaj sem uporabljal štirideset let staro Black n decker, dokler ni pred kratkim izpustila dušo. 😊Takrat je bila ta znamka še nekaj vredna,danes pa je verjetno bolj low budget china.
Kolk financiramo Ukrajino in njihovo korupcijo.... je tole dobesedno pičkin dim.
Imamo pa problem zaradi EU, ki se obnaša kot naddržava in z oblastjo v obliki evropske komisije - naša vlada samostojno skoraj ne odloča več o ničemer in samo še sprejemamo direktive iz Bruslja. To nam je mlinski kamen okoli vratu, ki nas bo potegnil v globino.
Hvala bogu, da je tako. 😉
Ker če bi tejle naši slo Kekci sami kaj odločali bi bilo knalu hudo. Še tako je v delih, kjer naši sami odločajo (davek na plače...) polom in smo prvi na lestvici. V slabšalnem pomenu, seveda 😉
Evo, operacija je za mano. Vse v redu, na meniskusu ni bilo veliko za postrgati. Ob 15.uri grem domov. Potem pa moram kolenonin nogo pridno razgibavat, da bom čim prej na kolesu. 🤗 Se pa že pozna na mišični masi na desni nogi.
Da ne boš preveč pričakoval glede hitrosti okrevanja oziroma rehabilitacije.. Nočem te demoralizirat, ampak okrevanje je lahko do enega leta, sploh zato, ker nisi najmlajši.
Odvisno je tudi od tega a bodo odstranjevali del meniskusa ali ga celo šivali, kar je malo verjetno a traja okrevanje dlje. V glavnem, sam ne prehitevaj dogodkov... načeloma čas celi, če pa mal dlje traja pa ni neka drama.
Upam, da bo podobno kot takrat, 2014, ko sem bil operiran junija, decembra sem pa že smučal na ski open pet dni brez najmanjšega problema. Res da sem bil 11 let mlajši, a tudi takrat nisem bil več rosno mlad. 😊
pred 2 urama je TBA napisal:
sej ma štromarja. bo dal mal več asistence in se bo delalo manjše kroge. Etcho ga pa ne bo smel vlečt na kake hude traile. Zeleni brez skokov, dropov in kakih hudih rockgardenov bi bli ok
Ja, ravno včeraj sva se srečala in se dogovorila, da me ne bo,vsaj nekaj časa, več peljal na prevelike skoke. 😊
Da nadaljujemo z mojim kolenom. MR je odkrila, da je košček meniskusa odlomljen in mi ruži. Tako, da naslednji torek me čaka artroskopijia. Potem pa hitro okrevanje in zopet na kolo.😊
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Pri meni je v kleti pozimi konstantno 16-17°C. Tako, da ni strahu za baterijo.
Tudi sam počakam par ur preden dam polniti.
Povezava za deljenje
Deli na druge strani