Pred časom sem z nekom govoril, ki dela v Švici (gastarbajter), cifra je bila nekih 700frankov za zdravstveno zavarovanje na mesec. (ne me držat za besedo, ampak tako imam v spominu)
Odvisno je, koliko ti plača tvoj delodajalec. In kaj si plačuješ. Je en kup opcij.
Viš dobr da imaš ICE. Če bi imel EV, ne bi prišel do naslednje polnilnice, če bi top speed probaval na polno.
Mah, tudi tam se vozijo razni električni audiji, tesle in podobno na skrajnem pasu 110/uro. Edino en električni porsche ga je žgal mimo mene krepko preko 200. Najbrž lokalna vožnja.
Ja, ampak to je nadstandard. Vpraši ga raje koliko plačuje mesečno. Verjemi, da ne 37€, kolikor je bilo dodatno pri nas.
Plačuje primerno svoji plači. Kot vodja vzdrževanja v nekem trgovskem centru dobi 7000 frankov/mesec. Tudi, če plača 200 frankov /mesec je še vedno poceni. 😉
Fak.. Kaj pa jaz, ki sem moral priti iz KP do Münchna. Štartali smo ob 8.30, prišli smo ob 16.45. Povsod so dela na cesti, Slo-5 x, Avstrija 3 x Nemčija 3x.🙄
Nemči imajo to posrečeno rešeno, pred gradbišče dajo semafor (tega ne ve nihče zakaj) in se je vsakokrat nabrala
7 km kolona. Za 2 kilometra smo potrebovali 2,5 ure. Res pravi žur. 😄
No, sem pa za nagrado dobil na autobahnu igrico, preizkusi, koli gre ta x motor. Z doseženim sem zelo zadovoljen. Poraba pa je bila takrat preveč litrov/100.😄😄
Popolnoma res, je pa sedaj situacija ko lahko vsak svoje dobi, ce je le pripravljen delati, ne glede na izobrazbo.
Zacudil sem se sedaj na poti do Splita...ni vazno a je petrol, ina...delajo indijci, pakistanci, tudi kitajci za pultom. Znajo samo anglesko. Ne vem a res vbevropi nihce vec ni pripravljen oz sposoben delati ali pa vsi pricakujejo ene 3k placo laganini....🤕
Kako? Manjša je razlika v plači pri izobraženem kadru? A veste, koliko ima doktor plačo v Nemčiji, na Švedskem...
Da ne govorimo o kakih inženirjih.
Ko sem službeno hodil po tujini (Švedska,Danska, Belgija, Švica, Nemčija) so imeli navadni delavci trikratnk naše plače. Vodilni (recimo vodja skupine) pa desetkratnik. Ko smo šli v Nemčijo reševati reklamacije, smo delali tudi v soboto. In v ponedeljek je prišel vodja in nam vsakemu dal 300 Dem - v kuverti. To je bilo takrat veliko denarja. Pa ne samo nam. Tudi redno zaposlenim. Že takrat smo videli, kako dobro je deloval sindikat. V petek je prišel vodja in rekel, da rabi 30 delavcev za čez vikend. Sindikalist jih je odobril 20 in vprašal, kdo bi delal. Vedno je bilo veliko prostovoljcev, daj je bilo zelo dobro plačano.
Dobro, za ZDA vemo, da tam je sranje za tiste, ki nimajo denarja. Za tiste, ki ga imajo je super. Sošolec iz osnovne je predavatelj na univerzi v Los Angelesu in živi na veliki nogi (vila, bazen, super avto...) Švedska recimo je polna ta črnih in ni varna. A je kvaliteta življenja in sociale še vedno veliko pred nami. Da ne govorimo o kaki Danski. Mi ne bomo tam, kjer so oni niti čez petdeset let ali pa še takrat ne. 😉
Je pa res, da so oni drugače vzgojeni (beri - niso balkanci). Tako, da mi smo realno nekje v zlati sredini med zahodno Evropo in vzhodno. Naj vas ne zavede naše kao "javno, urejeno, zastonj javno zdravstvo. Ker ni zastonj.
Od vsake plače gre precej denarja vsak mesec. Sedaj so golobnjaki modro preimenovali dodatno v obvezno. In ga morajo plačevati vsi.
Recimo prijatelj, ki živi in dela v Švici je bil tam na operaciji rame. Ker je plačeval dodatno zavarovanje, je prišel na vrsto v dveh tednih, pripadala mu je enoposteljna soba z televizijo. In še veliko ugodnosti. Tako, da to je zame urejeno zdravstvo in ne ta smeh pri nas, ko pomeni "zelo nujno" čakalno dobo 15 mesecev. 😊
Hmmm, danes sem se vsedel v očetov R Megane 1.5dci GT letnik 2014 dizel, ker ga bom rabil nekaj časa....najbolj sem bil začuden, ko je ravno tankal :).....poraba 4,6 (je res da je penzionist) in še bolj impresioniran nad podatkom "doseg s polnim tankom" 1.150km :), heh....me je kar zamikalo, da bo naslednji avto spet dizel....
Dizel je, kar se dometa in komoditete tiče še vedno zakon. 👍
Poznam veliko tujcev iz držav, ki so kao boljše od nas in so prišli k nam živet samo zato ker smo v vseh pogledih top država, če politiko odštejemo. 😉
Poleg tega sem bil marsikje po svetu in ni države ali dežele kjer bi rare živel. Povsod so neke cake, veliko slabega vremena,delo od jutra do večera, politične razmere, dostopnost do zdravniških storitev, potovalni pogoji, promet, hrana...
(pohotne ženske) 😁
Tudi jaz jih kar nekaj poznam. Le, da imajo takšne službe, kjer imajo dvakratnik ali trikratniknpovprečne naše plače. Seveda, da jim je lepo. 😉
V naši državi so problem predvsem razni s.p -ji in privatniki, ki vsi po vrsti lepo nategujejo državo. Če si zaposlen v firmi pa plačuješ vse do centa.
Drugi problem so razni "majstori", kjer se dela že skoraj vse "na roko" brez računov. Tudi razni notarji, zobozdravniki, odvetniki so tu zraven.
Pa sistemska korupcija kar v redu blesti.
Nato imamo izigravanje zakonov, kjer imata partnerja, ki v bistvuu živita skupaj, ločen naslov.
Tako dela tudi bivši delavec (ko sem še delal😊) , ki ima hišo, tri nove kie, vsako leto gredo za tri tedne na dopust. A njegova draga je skupaj z otroci prijavljena na maminem naslovu, kjer so v 45 m2 prijavljeni,njena mama, oče ona in dva otroka. Seveda imajo vse račune ločene, v vrtcih in šolah vse več ali manj zastonj, otroški dodatki precej v redu. Sodelavec njej plačuje alimente za otroke, ki seveda pridejo posredno nazaj k njemu. Pravi, da se da izigravati naš sistem z lahkoto.
Srečo imam, da sem dobro opravil svoje delo starša in kot vidim tudi hčere opravljajo to delo zaenkrat odlično le upam, da bo čim manj zafuranih otrok okoli mojih vnukov.....
Enako. Vse je res odvisno od staršev in vzgoje. Otroci, ki so prepuščeni ali cesti ali računalnikom cele dneve, bodo v najboljšem primeru na drogi ali bodo postali računalniški friki (beri vase zaprti čudaki).
In v obeh primerih imaš problem. Tega je dan danes vedno več.
To je željena teorija, ampak če bi bilo to tako sila enostavno bi to bil idealen svet. Policije ne bi rabili, vojske še manj, prevzgojnih zavodov ne bi bilo, zaporov tudi ne. To kar si zdajle izjavil je čista ignoranca in nepoznavanje družbe kot take. In najslabše je to, da zdaj se nekdo oprime ideje in reče "starši so zajebal in so krivi, mi gremo pa veselo dalje, kot čredica lemingov, ki bo padla v prvo luknjo en za drugim.
Prosim, dajmo si pogledat kako družba deluje zakaj imamo določene službe in kaj bi bilo, če jih ne bi imeli... zakon močnejšega. Zato je potrebno omogočit, da te službe delujejo, da se zavedajo kakšen je njihov namen in zakaj jih rabimo v tej družbi in predvsem kakšne zadolžitve imajo.
Mogoče ne bi bilo neumno, da si malo pogledate današnjo Tarčo, kjer so bili zbrani strokovnjaki teh področij in so točno povedali kako se mora takim stvarem strežt.
Seveda, računalniške igre so krive, ker nekdo ni opravil svojega dela. Zakaj imajo države CSD-je, zakaj imajo šole vodstva in psihologe, zakaj imamo določene ustanove? A zato, da plačo vlečejo in grejejo pisarniške stole? Problem je več plasten in navadno se ne dogaja nič dokler se kaj ne zgodi, zdaj so pa vsi pametni in lansirajo vse mogoče zadeve, da si skinejo odgovornost s kurca. Vedno je tako, kadar se karkoli zgodi in v vsakem strelskem napadu potem razlagajo kako so ga trpinčili, kako je bil žrtev nasilja, kako je igral strelske računalniške igre. Vsi vse takrat vedo, a ko je bil čas, da se je ukrepalo pa ne naredi nihče nič.
Dodatno pa je tu duh časa, kjer nas trpajo z negativizmom, psihirajo samo s slabimi novicami in katastrofami. Pol pa labilni ljudje preveč verjamejo in ne vidijo več izhoda ter gre v skrajnost.
Šole so zato, da imajo avtoriteto in da učijo otroke. Za vzgojo otrok so zadolženi starši. A kaj, ko so njihovi sončki neupravičeno trpinčeni s strani šole. Učitelji nimajo nobene moči več.
Včasih, v prejšnjem stoletju, ko smo bili že mladi se je takšno zasmehovanje skupine do posameznika reševalo drugače. Ne z orožjem. En takšen primer je moj svak. Ker je bil odličnjak v šoli, prvi na vseh tekmovanjih, skratka malo čudaški, si ga trije sošolci vzeli na muho. In ga trpinčili. Nato mu je bilo dovolj. Vpisal se je v karate klub. Tam je pridno treniral. Nadaljevanje je bilo takšno, da si dobili lekcijo in so bili pozneje prijatelji. A ni nihče zares nastradal razen par bušk in črnih očes.
tak računalnik si kupil za urejet videe? kaj pa so to videi? verjetno si sfalil pomanjševalnico, če so igre igrice, so tudi videji videjčki? al so filmčki?
Kaj bom razlagal nekomu, ki vozi dinota o tehniki. 😉
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Blizu. 😊
Povezava za deljenje
Deli na druge strani