| Panoga / skupina izdelkov | Delež izvoza |
|---|---|
| 💊 Farmacevtski izdelki (zdravila) | ~40,8 % |
| ⚡ Električna oprema in elektronika | ~8,6 % |
| 🚗 Vozila in avtomobilska industrija | ~8,0 % |
| 🛠️ Stroji (vključno z računalniki) | ~7,2 % |
| ⛽ Mineralna goriva (nafta, energenti) | ~4,7 % |
| 🧴 Plastika in izdelki iz plastike | ~2,9 % |
| 🔩 Aluminij | ~2,5 % |
| 🏗️ Železo in jeklo | ~2,2 % |
| 🌲 Les in lesni izdelki | ~1,6 % |
| 🔬 Optična in medicinska oprema | ~1,6 % |
| Ostalo (manjše kategorije skupaj) | ~20 % |
Enake podatke mi je vrgel tudi Google AI assistent
Celotni avtomobilski sektor v Sloveniji šteje okoli 40.000 delovnih mest in če izberemo tretjino za dobavitelje nemčije je to le kakih dobrih 13.000 delovnih mest.
Tvoj AI je bolj levo usmerjen, ker verjetno upošteva, kaj pišeš in kaj prebiraš na spletu, moj je realen.
Kaj zdaj. A bomo poklicali črno kocko, da pove, kaj je res?🤗
pred 5 urami je Boss napisal:Lajdra je bila itak v Merkličini vladi in zdaj ji v zahvalo EU nagrade tala. Merklca pa dobro delo!?!?!?!?!?! Če ta EU ni greznica pa ne samo greznica - Nemčija jo je ugrabila za tako željeni četrti rajh samo mi bebci se sprenevedamo, da ni tako. Vodstvo EU tako al tako špila po notah Švabov.
In to ne od zdaj, to se je dogajalo tako v trgovini s Kitajsko, ki je bila pgojevana v preteklosti z gospodarsko izmenjavo s Kitajsko. Da so lahko švabi svoje avtomobile izvažali na Kitajsko smo morali ostali dopustiti, da so čajnizi uničil celotno industrijo evrope od tekstilne naprej, tako da smo kupovali šit pocensko kitajsko robo.
Potem je bila največja zasluga ravno Švabov, da smo se spravili v vojno stanje z Vodkarji. To je tako prefinjen način, kako so folk prepričali, da je treba sovražit Slovane še posebej pa Vodkarje, ker pač germanska rasa je v srcih švabov še vedno "über alles" če že ne na svetu pa vsaj v Evropi.
Boss, zopet zavajaš.😉
Ključne številke:
-
Nemčija predstavlja približno 18–20 % celotnega slovenskega izvoza.
-
Pri slovenski avtomobilski industriji je odvisnost še precej večja:
-
približno 33 % izvoza slovenskega avtomobilskega sektorja gre v Nemčijo.
-
avtomobilska industrija sama predstavlja okoli 20 % vsega slovenskega izvoza in približno 10 % BDP.
-
-
Slovenija ima več kot 100 Tier-1 in Tier-2 dobaviteljev za evropske proizvajalce avtomobilov.
-
Skoraj vsi večji slovenski avtomobilski dobavitelji delajo neposredno ali posredno za:
-
Volkswagen
-
BMW
-
Mercedes-Benz
-
Audi
-
Porsche
-
ter njihove dobaviteljske verige.
-
Po ocenah industrije je neposredno ali posredno na nemško avtomobilsko industrijo vezanih približno:
-
40.000 delovnih mest v Sloveniji,
-
in velik del industrije v Savinjski, Koroški, Dolenjski ter Štajerski regiji.
Pred eno uro je Boss napisal:Lajdra je bila itak v Merkličini vladi in zdaj ji v zahvalo EU nagrade tala. Merklca pa dobro delo!?!?!?!?!?! Če ta EU ni greznica pa ne samo greznica - Nemčija jo je ugrabila za tako željeni četrti rajh samo mi bebci se sprenevedamo, da ni tako. Vodstvo EU tako al tako špila po notah Švabov.
In to ne od zdaj, to se je dogajalo tako v trgovini s Kitajsko, ki je bila pgojevana v preteklosti z gospodarsko izmenjavo s Kitajsko. Da so lahko švabi svoje avtomobile izvažali na Kitajsko smo morali ostali dopustiti, da so čajnizi uničil celotno industrijo evrope od tekstilne naprej, tako da smo kupovali šit pocensko kitajsko robo.
Potem je bila največja zasluga ravno Švabov, da smo se spravili v vojno stanje z Vodkarji. To je tako prefinjen način, kako so folk prepričali, da je treba sovražit Slovane še posebej pa Vodkarje, ker pač germanska rasa je v srcih švabov še vedno "über alles" če že ne na svetu pa vsaj v Evropi.
Švabi držijo gor naše gospodarstvo.
Koliko firm dela za njihovo avto industrijo in ostalo. Brez njih smo opleli. Tako,da se jih moramo kar lepo držati, saj so še vedno velesila.
Tudi drugače Evropa dobro funkcionira. ( sankcije za agresorje, skupna zunanja politika, enoten trg)
Sedaj so tudi Madžari spregledali in so se pridružili Evropi. Upam,da se bodo tudi Slovaki in Špancii spametovali na naslednjih volitvah. Mi smo se tudi rešili levakov, tako ,da bomo funkcionirali normalno v naslednjih štitih letih.
Ne vidim problema v trenutnem evropskem vodstvu. Kar se tiče vodkarjev je politika zelo v redu, manj bi se res morali družiti z jenkiji, mogoče bi se morali bolj povezovati z južno Ameriko in Indijo. Ostalo je pa ok. Pa manj levih vlad bi bilo v Evropi tudi zaželeno. Kjer so na oblasti je bolj švoh vse skupaj.
Občasno spremljam letošnjo Evrovizijo. Kar nekaj komadov je v redu, precej rockerskih, par pevk je res vrhunskih, skratka več kakor druga leta. Seveda spremljam Evrovizijo na RAI, ker je naša proletarialska TV pač ne prenaša.
Jo pa vse normalne države okoli nas. Se pa strinjam, da Slovenija nikoli več ne nastopi na tej prireditvi. Pa ne zato, ker bi jo bojkotirali, ampak je škoda našega denarja za naše nezanimive komade in plačevanje počitnic plastičnim urednicam in ostalim prisklednikom na javni TV.
pred 1 minuto je dvorjan napisal:Danes sem videl izjemno redek prizor. Bojda najboljši avto na svetu - na avtovleki. Šlo je za premijsko rdečo "soul red" Mazda 6 karavanko. In ne, ni bila videti karambolirana ... Zelo verjetno je bila dizelsko gnana.
Sem tudi sam videl kar nekaj 6-k že na avtovleki. Bojda sta bili dve od treh dino motorji. In ne, nisto bile rdeče. 😉
Napisano
Ga bo zastopal JJ na sodišču.😅
Povezava za deljenje
Deli na druge strani