Skoči na vsebino
Jamralnik v2
Napisano

Dan za hribe ...ok greva na Otlisko okno.

3,5 ure po starih cez kalce v eno smer, k sreci navigacija me poslala ze na vrhniki dol. 8km pred uncem, nesreca pred kozino, domov pa zaprta ac....

Ni se sezona. Ni turistov, ni praznikov. Pestro bo

Live your dreams, don't dream your life!

Se oproscan za topkaeske napale, ampk bolj ko le teledon pametem in moderin, manjse ma tipkivnico

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Slovenija je včeraj dobil zelo pomembno zeleno luč pred ostalimi evropskimi velikani, uradno bo 11.3

Se oproscan za topkaeske napale, ampk bolj ko le teledon pametem in moderin, manjse ma tipkivnico

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

MOTO GP
Napisano

Pocakajmo, sele ena dirka je bila

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

MOTO GP
Napisano

Lepo pocasi, do 25.4 ko je na sporedu prva tehnična dirka ma ducati odprta vrata, so samo gas dirke - usa, qatar...mogoce samo argentina izstopa.

Potem pa pride Jerez, takrat se bo videa realna slika.

Je pa Yamaha obetala več, ampak kot rečeno, niso ji sedaj pisane steze.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Moto Potovanja
Napisano (urejeno)

Plan 2025 (poleg objavljene Andaluzije) kjer furam jaz.

Prijave in ostale fure na edelweissbike.com

20250227_175618.jpg

Popravljeno od jures

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano

Mi v nemciji dajemo 4x predemenzionirane dovodne kable, ker vemo da se bo nadgrajevalo. Vleče se jih z viličarjem ker so 1,5 tone

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 2 minutama je Boss napisal:

Vohunjenje...prestrezanje in analiza mailov, SMS sporočil in druge prijetne reči. sramezljiv

za to obstaja pa druga oprema, tega ta ne zmore. Lahko pa filtrira, procesirra, modelira, dekriptira podatke, ko so enkrat prestrezeni

drugače pa jih kar direkt vprašajte preko chata ali deepsekka :)

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 15 minutami je FuManchu napisal:

Zakaj se točno potrebuje te računalnike? 

Ogromno področij, preveč za naštevat...skupna beseda pa bi bila razvoj

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano

Pri tem problemu je tako, kot pri mreži, če se vleče vzporednice. Mreža je tako hitra, kot je hiter njen najšibkejši (najpočasnejši) del, ne glede na njeno nazivno hitrost. Enako je v elektro omrežju, podrediti se je treba najšibkejšim členom, ali jih zamenjati, kot del investicije, pa smo spet pri €€.

Če vzamem Janezov primer z internetom, če mu ne bi do doma pripeljal optike, ne bi imel te hitrosti, pa če tudi bi na poti zamenjal vse ruterje, ojačevalnike, splitterje, pa ne vem kaj še.  

upload je pa kot SE, ne moreš uploadati s hitrostjo 200mb/s kot to zmore branje SSD diska, omrežna kartica, ruter, če je kabel od bajte švoh, ali ruter na poti star....

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Super računalniki in projektiranje
Napisano (urejeno)

Nov dan, nova lokacija....Julich. Gradnja največjega v EU do sedaj, prvi Exascale superkalkulatorček v EU, na svetu ne verjamem (ker se bo še nadgrajeval, in tudi drugje po svetu bo tako). Tudi modularen DC je z naše strani, velikost? Po moje bi se dalo zapolniti stožensko fuzbal travco

Več na: 

WWW.FZ-JUELICH.DE

The first containers of the modular data centre for the European exascale supercomputer are in place.

image (2).jpg

image (1).png

image.png

image (1).jpg

image.jpg

Popravljeno od jures

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano

Dobra

Estimated Price

$1,028,580

Subject to change
Taxes and installation not included

Est. Annual Maintenance

$8,830

na koncu pa

Order with Card

:)

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Financni trgi in investicije preko borze
Napisano (urejeno)
pred 4 urami je Jaka32 napisal:

Cold wallet, saj vsi povejo da to rabis.

Ki je spet nekaj nekje nekako v internetu.....kljub temu da mas ti kao usb stick v roki.

Popravljeno od jures

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano (urejeno)
Pred eno uro je dvorjan napisal:

Te bučke, da se bo ljudi "sililo" k namestitvi baterij, so tudi ogromna neumnost.

Hranilnike energije naj se postavi zraven trafo postaj in "mirna Bosna". Tam so/bodo tudi daleč najbolj učinkoviti.

Pa akterje iz sveta elektromafije naj začno počasi loviti in zapirati, se bodo stvari pospešeno uredile.

Kot sem rekel koncne resitve nosimo mi...in kot sem rekel ni problem casa obratovanja, ampak konstantno nihanje. Delajo pa SE ob soncnem dnevu kar lepo dolgo drugace.

Prav tako se ne gre tu za shranjevanje ampak reguliranje. Omrezje zmore xxx, in sistemi morajo skrbeti da je omrezje na stalnem xxx

Popravljeno od jures

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano (urejeno)
pred 36 minutami je Janez007 napisal:

Univerzalc, naravoslovna gimnazija, študij elektrotehnike-energetike, raziskovalec na elektroinštitutu, inšpektor na Tržni inšpekciji (vodenje upravnih in prekrškovnih postopkov ... varstvo potrošnikov, avtorske pravice, električna varnost, osebna varovalna oprema, trgovina, gostinstvo, itd. itd.), uradnik na ministrstvu (priprava in usklajevanje predpisov s področij energetike, učinkovite rabe energije, obnovljivih virov energije), množično in posamično vrednotenje nepremičnin. Dobrih 30 let izkušenj na teh področjih. Pa sam sem organiziral in vodil izgradnjo svoje hiše, kjer sem se veliko naučil ... me tehnične stvari veselijo.

To tvoje meni manjka, da bi "začutil" štrom - ko sem delal na elektroinštitutu sem šefu težil, da bi šel za nekaj mesecev delat na kakšno elektrodistribucijsko podjetje, ali šel na oddelek visoke napetosti, ker so hodili merit na teren, pa ni bilo posluha. Tako sem sedel za raćunalnikom in delal analize, računal elektroenergetske situacije na modelih. Pa sem po šestih letih šel na teren sam, ampak v druge vode, kjer sem se morda največ naučil (kako se obrnit v kolesju predpisov, ker nisem pravnik).

Cestitam (to mislim resno, lep CV), zakaj pa nisi ostal v teh vodah potem?

Popravljeno od jures

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano (urejeno)
pred 6 minutami je Janez007 napisal:

To je kar nekaj ... "že danes sestavljajo RTP znazivno močjo 110 visoko/30/20/10kv" ... brez zamere, ampak kaj se čem pogovarjat, če se niti ne loči moči, energije in napetosti.

V redu. Si pac strucko na vecih podrocjih ocitno. Jaz pa samo štromar, ki dnevno ureja priklope večjih naprav. Se strinjam da nima smisla met se ene forumskendebate :)

Maš pa lep opis omrežja tu:

WWW.ELEKTRO-LJUBLJANA.SI

Popravljeno od jures

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano (urejeno)
pred 21 minutami je Janez007 napisal:

Lahko da so marsikaj povedali, lahko da se kaj ni prav razumelo. Ker električna moč 10 kW je 10 kW, sončne elektrarne, polnilne postaje EV ali strojnega obrata. Torej teh 10 kW je jasnih, bolj kot pri Mazdah.

Včasih sem se ukvarjal z dolgoročnim načrtovanjem elektroenergetskih omrežij - po domače, planiral sem predvideno bodočo porabo in računal kako jo pokriti z novimi, drugačnimi vodi, transformatorji, itd. Za 25 let naprej, zato ker ojačanje elektroenergetskega omrežja traja leta. Spomnim se kolega, ki je računal upravičenost daljnovoda Cirkovce-Pince, ki bi slovensko visokonapetostno omrežje povezal z Madžarsko. Od tega je 25 let. Ali ko je drug kolega računa prehod ljubljanskega 10 kV omrežja na 20 KV. Predlagal je "naravni" prehod, ki bi trajal cca 40 let. To pomeni, da se je začelo že pred 30-timi leti kupovati samo še 20 kV opremo, ki bo nekoč omogočila prehod na 20 kV. Danes še vedno obratuje na 10 kV.

Kam je šel tvoj denar zadnjih 30 let, ki si ga vložil v svoje avte? Imaš doma novega Mercedesa?

Sploh ne vem kak zelis povedati, ampak samo LJ omrežje že danes sestavljajo RTP znazivno močjo 110 visoko/30/20/10kv srednje in ta sistem ne sfolga....ma kak prehod na 20kv, če smo že leta v omrežju do 110kv, problem je regulacija špic. Medtem ko sončne elektrarne nudijo priklop v 400/20 omrezju

Nekaj na to temo, temu se danes reče 'pametno omrežje'

ISKRAEMECO.COM

Vse več električnih vozil, toplotnih črpalk in solarnih panelov povzroča obremenitev...

Eno ke pridobivanje energije, drugo pa je to sfolgat in distribuirat, tu smo v velikem zaostanku

Popravljeno od jures

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano

Zaradi 'narave dela' sestankujem in srečavam ljudi iz elektro omrežja. Lepo so mi razložili stanje, ki ga imamo in kam gremo...

Trend sončnih elektrarn je prinesel energijo ampak s tem tudi velik velik problem preobremenitve omrežja. Na normalen sončen dan je omrežje popolnoma preobremenjeno zato se elektro omrežje mora nujno regulirati, ampak ne zaradi obremenitev porabe ampak obremenitev 'proizvodnje'. Sončne elektrarne pridelajo izjemno visoke nenadne špice, s prihodi/odhodi žarkov, nihanja so ogromna tudi v nekaj sekundah, in da se omrežje ne sesede je potreba regulacija visoke stopnje. To zahteva ogromen strošek, sredstva, infrastrukturo, avtomatiko...itd.

Po domače 10kw elektrarna na hiši  nenadno obremeni priklop in omrežje navadne hiše toliko kot en strojni obrat čez cel dan.

Danes:

- Trenutna regulacija je prinesla zahtevo po omrežnini sončnih elektrarn, vendar ta niti malo ne pokriva potreb...

- Iz tega naslova so šli v več tarifni sistem, ker je pozimi omrežje bolj obremenjeno že zaradi porabnikov, predvsem TČ, termopeči in podobnih električnih napravc, se pravi tarifni sistem poizkuša pokrivati večjo potrebo po regulaciji 

Načrti:

- ena izmed verjetnejših variant je spet povečanje omrežnine. Za vse...v obe smeri...

- dovoljenja za sončne elektrarne strogo omejijo, težko bo dobiti soglasje, še posebej tam, kjer so v omrežju že sončne elektrarne

- vzpostaviti sistem, kjer lahko uporabniki SE direktno porabljajo pridobljeno energijo. Ker je za to potreben lasten sistem za shranjevanje energije, vemo kaj to pomeni, tega se ne bo smelo zahtevati, ampak naj bi šlo v smer 'da ne bo izbire'. To je sicer skrajni izhod v sili, ki si ga nihče ne želi.

- investicija v totalno posodobitev omrežja tudi s hranilniki in regulatorji, to se seveda 'povrne' s strani gospodinjstev in ppdjetij...

Ni problem dobava energije, ampak preobremenjenost in regulacija.

Bi kdo rekel, zakaj se pa potem ne poceni elektrika, da bi se mogoce 'pobralo spice'....vsak odjemalec je spet obremenitev omrezja.

Električni avti zaenkrat ne predstavljajo problema, ker so regulirani z DC konverterji z omrezja

Enostavno smo spet zabluzili s trendom brez da bi očitno mislili na to. Da mora tud omrežje temu slediti in podpirati... 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Chat is back ...
Napisano
dne 21. 2. 2025 ob 21:11 je Slivka napisal:

V neki temi se je nekaj usajalo čez vinjetni sistem in vse druge stroške, ki jih vsi mogoče ne razumemo ravno najboljše. Ampak, dragi moji, to ni nič v primerjavi s tem:

IMG_20250221_0001.jpg

Ni mi jasno, kaj toliko košta, res mi ni jasno...

Verjetno so rabili veliko fotošopa zate :) :) :) :)

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Ja sedaj je uradno. Danes pa delovno mesto št.1....Bologna, Leonardo. Trenutono 4. najhitrejši evropski, bil pa je 2 leti najhitrejši, zadnji top 500 v novembru 2024 je izgubil krono. Cajt gre naprej. Ko se nemčija konča, vzamemo krono nazaj :)

20250224_081823.jpg

20250224_081833.jpg

20250224_083501.jpg

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano
pred 21 urami je Mraušk Mčk napisal:

Da se ti izplača si omisli el ogrevano dvorišče. Da ti ne bo treba sneg odmetavat.

Takrat ponavad ni sonca :)

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano

Vsak sedaj pri sebi razmišlja, ja zakaj pa prejšnji meseci niso bili mogoči? Predstava za nas ovčke

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Superračunalniki - delo
Napisano

Kot rečeno več samo privat, oz potem še osebno

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Formula 1
Napisano

V senci blišča

WWW.SKYSPORTS.COM

The Monaco Grand Prix could see a significant rule change as F1 looks to improve the racing...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Super računalniki in projektiranje
Napisano (urejeno)

Sezona merjenja elektronskih mod 2025 je v teku, zdaj bo pa se Elon izpadel amater. 

1 gigawatek, oz 1000 megavatkov, se pravi cca 14 medvoških elektrarn 

Screenshot_20250219_071020_LinkedIn.jpg

Popravljeno od jures

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.