Skoči na vsebino
Chat is back ...
Napisano

O ja......so pa pri AR prvi na glas rekli da odstopajo od elektrike in da se celo vracajo V6🤩

Live your dreams, don't dream your life!

Se oproscan za topkaeske napale, ampk bolj ko le teledon pametem in moderin, manjse ma tipkivnico

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Formula 1
Napisano

Za redno dirko pa zgleda vse po starem ...ne vem leta al pa vreme, letos sem ze obe gledal za nazaj...

Ampak razmerje med ekipam oz izjemno malo stevilo prehitevanj ne obeta veliko zaenkrat. Tud ce sta bla razlicna zmagovalca letos je od starta bilo 1 prehitevanje v top 10. rus na lec...

Prvo dirko je 'resil' dez..

Se oproscan za topkaeske napale, ampk bolj ko le teledon pametem in moderin, manjse ma tipkivnico

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Chat is back ...
Napisano

Boste mel mal vec cajta za forum pol...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Formula 1
Napisano

Ham je pritisnil K1 gumb

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Super računalniki in projektiranje
Napisano (urejeno)

Sem bil se konzervativen, nvidia je danes najavila da bo spet naslednja generacija kurila 600kW na rack...boga voda

WWW.THEREGISTER.COM

GTC: Now that's what we call dense floating-point compute

Popravljeno od jures

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Formula 1
Napisano

Most laps led in 2025 season

FB_IMG_1742315988001.jpg

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)

Nova generacija čipov bo v enakem racku kurila do 250kW....tale jih 150...zračno hlajenje se ustavi tam pri 20kW na rack, z vodno hlajenimi zadnjimi vrati tam 30-35kW (odvisno od temp vhodne vode)

Popravljeno od jures

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)
pred 1 uro je vzupan3 napisal:

Ja, GPU se je v zadnjih letih uveljavil pri analizah genetskih podatkov (podatkov sekvenciranja DNA). Če prav razumem glikol neposredno hladi komponente, medtem ko voda hladi glikol? A so GPU amper-based?

A ne ne amper tehnologija je zgolj za igrice, in je že stara 3 generacije.....potem je bil Hopper, danes je pa že Blackwell....ampak to je popolnoma drug svet, ki ga ne moreš enačiti, čeprav je bazirana na Hopper tehnologiji, a povsem druga mikroarhitektura

nvidia H200 je tole na sliki, Tensor jedro

WWW.NVIDIA.COM

The H200’s larger and faster memory fuels the acceleration of generative AI and LLMs while advancing scientific computing for HPC workloads.

Na sliki so ALU waterbloki, te so v kontaktu s komponentami (preko posebnih termalnih padov, tudi ti so povsem nekaj drugega kot za računalnike) glycol pa teče čez water block. Po domače radiator :) Ampak glycol je posebne vrste ker je treba paziti na kemijske reakcije elementov, da ne pride do grudenja itd

Rack ima svoj zaprti sistem s pumpo, s posebnim glycolom. Na dnu racka je izmenjevalec toplote ki z zunanjo vodo stranke 'odvzema' toploto notranjem krogu po potrebi - senzorji odpirajo ventile in regulirajo pretok. Tako da je rack vedno na konstantni optimalni temperaturi.

Skorajda enako kot avto, motor je računalnik ki se greje, termostat je ventil, samo da gre tam za en vodokrog, drugega predstavlja zrak kot zunanji odjemalec toplote, radiator pa izmenjevalno telo.....vodno hlajenje ni sajns fikšn, krmiljenje le tega pa.

pred 1 uro je x-layer napisal:

Ali se je že kdaj zgodilo, da je kakšna cevka/objemka že spustila?

Seveda se je a zelo zelo redko, ampak nobene panike ker je v racku nizkotlačni sistem preko hitrih spojk. Na zunaj ni nobenih cevi (na sliki se zadaj vidita spojki) samo klik sistem z rackom.

Malo pobrišeš s posebnimi sredstvi, popraviš / zamenjaš dele....

pa tud pumpa v racku, zato sta 2....:) Ena ma 80kg

Popravljeno od jures

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)

Na netu maš take članke s pripisom 'čas za zemljo', no to ne spada tja...:)

Julich - Jupiter Exascale

Vsak vodno hlajen 1U blade-node (glycol) ima 8 x nvidia GPU zadnje generacije (vsak cca 20k€)

30 node-ov na rack

125 rackov - vodno hlajeno (izmenjevalec) voda / glycol

Vsak rack 150kW

220km kablov (90% fiber, ostalo baker)

You can do the math... 

20250317_153111.jpg

Popravljeno od jures

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Formula 1
Napisano

Pa ne no....

FB_IMG_1742238723433.jpg

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Razni zanimivi posnetki in članki
Napisano (urejeno)
pred 40 minutami je Janez007 napisal:

Ugibam, da v tem primeru ne bi imeli prav veliko SE (manj, kot jih je danes, ko se je forsiralo na vse pretege) in da bi bil tvoj predlog tudi za državo še dražji.

Ja tako sem tudi jaz zaključil, lastnik SE bi imel povračilo v obliki res zastonj polnjenja EV (moja ideja je da direktno porabljas presezek s subvencioniranim pretvornikom - mokre sanje) ampak brez investicije ni 'zelenega sveta', ker pa je to več ali manj samo biznis smo kjer smo

pred 39 minutami je Alex napisal:

Nisem ga jaz vozil, je pa imel sodelavec do par let nazaj mazdo 3 MPS v rdeči barvi. 

In verjemi, da smo naredili kar nekaj divjih kilometrov z njo. Še Ajvar mu je montiral Mp3 player v njo veliko let nazaj. Takoj, ko jo je prodal, je novi kupec naredil totalko. O dinotu pa ne bi izgubljal besed. 

Sem imel ta motor v CX-7, dober samo lakom lačen.......še posebej s težkim cx7, 10 je bila utopija če maš otroke v vrtcu, sestanke v mestu itd, 12 normalno, če si hotel čustva iz motorja pa 14.Uuuuuu saj res a ni bil ta moj cx7 povod za poraba izziv, do kaalmana smo šli. Boss ga je spravil na 8 al 9 ....zlati časi

Popravljeno od jures

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Razni zanimivi posnetki in članki
Napisano (urejeno)

Razmisljam na glas.

A bi bilo tezko namesto subvencij ljudem z SE dati pretvornik in investirati v infrastrukturo, ki bi cez dan ok na soncen dan ponujal polnenje avtomobilov? Ne glih doma pred bajto ampak speljano do neke bliznje lokacije. 

V smislu javnih brezplacnih polnjenj in ZELENEGA OKOLJA. Lastniki bi dobili nekaj nazaj, vracali pa bi uporabnikom namesto presezka v omrezje.

To bi seveda bilo mimo mreze, da ne bi se omreznine placeval.

Ali pa da bi imeli sistem izmenjivih baterij ki bi jih lastniki SE lahko polnili in izmenjevali s svojim presezkom

Gledano z moje strani: 

Ljudje bi imeli razlog za investicijo v avto in SE

Gledano s strani ekonomije:

- druzbe ne bi imele koristi od tega....

Zalostno je da moramo danes presezke ki se placajo snstrani lastnikov se rezati oz uravnavati, da ne obremenijo omrezja.

Energija je, sam je nocemo...oz je ne znamo uporabiit, ali se bolj neumno mamo samo strošek z njo

Popravljeno od jures

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Formula 1
Napisano

Screenshot_20250316_214424_Facebook.jpg

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano (urejeno)

Ne zal res ne razumes.....Bini je razumel, enako je napisal vse v smislu resnega heca. nobenega ne napadam...

Lepo se mej

Popravljeno od jures

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano

Ko sva ze pri tem, cez teden dni pridem domov, selenia caka doma za fiata :)

Ker gre potem takoj fiat nazaj v nemcijo. Bo gor vsaj 4 mesece, moj sin dela zdej z mano, in bo kar gor ostal. Avtu zaupam kljub 30 letnici. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano (urejeno)

Ne vem ce si razumel njegov point...narocil je eno, dostavli so mu pa drugo....

pred 57 minutami je godlike napisal:

Pa si videl da ima nadomestno olje za menjalnike.

To je kakih 90W glede na ime. Ni šans, da bo delal.

Nič nisem rekla kazala. Govorim iz izkušenj, če bi mi kaj sledil, bi vedel, da sem imel 8 let Giulietto 1.4 MA.

Interval uradno na 30.000, delal na 11-13k povprečno. Kasneje so ga uradno skrajšali na 15.000.

V glavnem, ko sem po garanciji delal servis sam, je šla Selenia črna ko noč ven. Šel sem na Motul, nikoli ni tako hitro počrnel.

1 interval po Motulu se je začela lučka za mašino pojavljat. Filter olja v glavi, pred MA enoto zapacan. To je Selenio žgalo.

Z Motulom je bilo olje bolj dolgo čisto in filter v glavi je bil čist. Sem ga preveril pred prodajo.

Predvidevam, da si sedaj ti bolj rekla kazala.... 😉

Olje ima 3 naloge

1. Mazanje

2. Hlajenje

3. Čiscenje

Bi rekel, da je Selenia bolj opravljala 3 nalogo kot katerikoli drug. 

Ce je olje po servisnem intervalu se vedno enako, potem je nekaj narobe.

Isto kot guma po 30.000, ce se ne nuca ne dela svoje, ce se rabi potem ima oprijem

Isto kot zavorne ploscice ce so po 30.000 se enake se ne rabijo in so pretrde. Mazdasi smo imeli velik problem s tem ko je treslo diske posledicno

Itd

Moja rekla kazala s fiati ma skupaj vsaj 300.000km na spagetarjih s selenio. Ce so jim ga namenil naj ga majo. Papal pa noben makaronar ni nikoli olja. Res pa da so bili vsi bencinarji. Nobenega dpf pa ta sranja.

Popravljeno od jures

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano (urejeno)
Pred eno uro je Slivka napisal:

Ne, Fiat Cinquecento iz leta 1996.

Naročam enako za 1995 letnik :) Sicer pa u činkveta lahko naliješ tud to, delal bo.....dokler ne razpade karoserija. Fotrov je palil v vseh razmerah, z vsemi tekočainami, dokler se ni polulal tank, ko je vse prerjavelo :) 

Pred eno uro je godlike napisal:

Kaj imaš Alfino Multi Air mašino?

Pa tudi tam ne toči Selenie, raje kak Motul, še raje pa Ravenol.

Rekla kazala, v familiji fiati ze odkar sem na svetu 1 x uno 3 x punto, 2 x panda, 2 x činkve, 1 x seicento, 1 x barchetta pa zdej moj coupe, selenia je pač olje tako kot drugo, nikoli problemi. So pa to mašine ki so bile še old school seveda.

Popravljeno od jures

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Formula 1
Napisano (urejeno)

Ross Brown bi se Irvinea v teh razmerah spravil na stenge

Popravljeno od jures

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Formula 1
Napisano
pred 1 uro je etcho napisal:

Dobra dirka, se je dogajalo. Antonelli 👍, ostali novinci slabo. Žal mi je za Sainza in Tsunodo.

Ampak dogajal je samo in zgolj dez....razlike in nemoc med ekipam so velike. No ferrari pa kot ferrari :)Gledal za nazaj.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano (urejeno)

zgodba Northvolta je zaključen, žalostno...bomo pa tale poizkus zelene prihodnosti izredno drago plačali: Novica izpred 1 leta:

WWW.EIB.ORG

The European Investment Bank (EIB) will finance Northvolt’s gigafactory in Northern Sweden, with a total lending package to slightly over $1.038 billion (€942.6 million). The financing is an important part of...

8 miljard je šlo (toliko je danes dolgov), še preden se je sploh kaj zgodilo, 5000 zaposlenih..... Kako naj bo potem stvar poceni, pa kaj poceni, sploh retnabilno? To je nemogoče obrniti v operativno podjetje.

Popravljeno od jures

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 2 urama je Boss napisal:

Kdaj pa začnete postavljat Skynet? Nič važnega, sam tolk da vem. :hudicek:

Jah, po moje da smo prepozni v EU

Kot rečeno do 11.3 je bil silent period :)

WWW.24UR.COM

Evropska komisija je objavila rezultate drugega roka razpisa za postavitev tovarn umetne inteligence, za katerega se že ve, da je bil uspešen tudi za Slovenijo. Prej izbranim sedmim lokacijam se poleg...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Julich - dejansko mesto v malem samo za raziskave (v tem delu imajo celo svojo bolnico in svojo policijo (varnost podatkov))!!! Vse te zgradbe v šumi so dejansko ta varovan center

MAPS.APP.GOO.GL

6 kontejnerjev na mestu, 4je še pridejo...

še ena zgodovina na tem področju se piše

WWW.FZ-JUELICH.DE

AP1GczNl17aJEk1ueQQD2tBP_1UWwOfZ65Q1Trr1

20250311_164602.jpg

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Chat is back ...
Napisano
pred 8 urami je Boss napisal:

Ok, to rabim jaz, ker je moj avto narejen v Hirošimi, ampak dejmo v EV-ju vseen merit z unim merilnikom elektromagnetnega polja. A vi nimate nobenega, da bi se premerilo EMF v sobanah, kjer mate supercompe?

Nope

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Chat is back ...
Napisano

A ne bos ti zdaj mel mikrovalovke? Samo se geiger stevec rabis

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.