Lahko na obroke, če želiš. Mene vedno vprašajo. Zaenkrat plačam vse takoj, je pa opcija, ki jo lahko koristim v prihodnosti, če gre kdaj bolj na tesno par mesecev.
Meni niso in je potem prvo leto felne niso hotle dol iz avta.
To je en problem. Drugi je pa, da se barva posede s časom in potem je večja možnost, da vijaki spustijo. Sem videl v realnosti takšne probleme, sicer na bolj težkih strojih, ampak vseeno.
Torej 100€ peskanje in 68€ prašno barvanje. Kar pomeni 25€ po komadu za peskanje in 17€ po komadu za prašno barvanje. So pa 19" col, ja. Plus davek, če ni na keš ali pa firma. Pa demontaža in montaža potem pri vulkanizerju, to pa sami veste kakšne so cene. Pa nekaj logistike sem in tja.
Peskati sem dal v Preboldu, firma LM projekti. Kar imam za peskati nosim tja. Barval mi je pa Štorman v Žalcu, ki ima že nekaj preizkušene prakse s felgami. Peskanje so malo mučkali, pobarvano je bilo pa še isti dan. Pa celo prirobnice, ki nasedajo pri vijačenju na avto, zaščitijo in jih ne pobarvajo. Jim nisem nič rekel, pa so sami tako uredili. Pohvalno.
Po peskanju in barvanju felg dal zimske gume nazaj gor na felge in zdaj čakajo november. Na felgah se je luščil lak in je bilo grdo vse skupaj. Moram reči da sem zadovoljen z izvedbo in ceno. Je pa zanimivo, da je peskanje dražje od barvanja. Bi pričakoval kontra, pa danes skoraj ni nič več kot bi v prvo mislil.
To je vedno tako. Vse se da, dokler ni res kaj narobe. Zato pa je tako zastavljeno. Tisti birokrati, ki pa to urejajo, pa se hitro obrnejo stran in niti približno ne bodo kakšnega tveganja vzeli na sebe. Drugače bi bili kje drugje v službi.
Tveganje, odgovornost in nagrada (prihodek) morata biti v sorazmerju. Je pa to v nekaterih primerih tudi tako v kontra stran - nagrada je tako visoka - da marsikdo pozabi na človeške žrtve.
No ja, seveda. Zato tudi jaz vozim kar vozim. Samo da pa ni možnosti, pa spet ni res, neko internetno nakladanje in pretiravanje, kot ponavadi. Samo ljudem ni do njih.
Še vedno je pa najbolj prodajan avto pri nas Clio, kot vem. Za večino za par kilometrov za na šiht pa nazaj čisto solidna zadeva. Druga je pa menda Octavia. Za malo dlje na šiht spet dobro, je že družinski avto.
Nimajo vsi dostopa do poceni kreditov na firmi kjer delajo.🫣😇
Ja, jaz tudi ne razumem. Saj imajo ljudje na voljo Dacio, samo nihče je noče imeti, ker smo pač takšen narod. Tam dobiš marsikaj za 20.000€, tudi novo ali pa skoraj novo. Ne govoriti, da se ne da. Res, da dobiš avte višjega razreda lahko za podobne cene, samo bodo imeli krepko več kilometrov in let, pa vzdrževanje bo dražje. Tole ti pa pod vsakim kozolcem pošrafuajo za 200€.
Jaz sem imel prejšnjič možnost preizkusiti enega z 2 x 1,4 kW. Sicer sem se prvič peljal s skirojem in nisem niti približno testiral kakšnih mej. Samo ja, tudi to obstaja. Sem pa testiral naenkrat od bolj entry level do zadnjega najmočnješega in je res razlika, ko se pelješ čez kakšne luknje na cesti. Masa in robustnost naredita svoje. No, na koncu je še vedno skiro z majhnimi kolesi in za mene to ni to. Za neko normalno vožnjo mogoče, tako kot pa eni tole uporabljajo, je pa malo hudo in je verjetno samo vprašanje časa, kdaj bo regulacija zapela. Kot pri dronih, ko so se množili kot komarji, dokler ni bila vzpostavljena neka regulativa.
To je asfalt, ki gre v skladu z zelenim prehodom. Prav vidiš kako se dogaja zeleni prehod. Najprej je malo plevela, potem je pa vse zeleno pa še samo brener ali pa boomefekt pomaga.
Zanimivo. To res ni neka visoka plača za pred penzijo za takšno delo. Vidim pa, da postaja teh 2000 neto nek plato za večino tistih, ki si pravzaprav zaslužijo da bi bili plačani več, samo si firme to pri nas že malo težko privoščijo. Potem pa iščemo vse druge načine, da bi bilo več.
Lepo vas prosim - 2000 neto sem jaz pred 10 leti prinesel na dober mesec domov kot razvojni inženir (univ. dipl. inž. strojništva) s tremi leti delovne dobe. Danes bi to moralo biti vsaj 4000 neto brez dodatnih pretegov, pa vsi vemo da si ti siromaki tu to bolj težko privoščijo, pa čeprav jim z mojim tipom dela to na letni bazi vsaj v 10 kratniku povrnem, samo mentaliteta tega tu ne razume.
Na koncu pa danes niti ni važno kaj počneš in koliko delovne dobe imaš. Velja samo koliko v firmo prineseš in kako se spogajaš, da bo lep delež tvoj.
Pri elektromotorju imaš navor (in pospešek) res takoj na razpolago in to trga gume. Je že znano, da je obraba nekje do 25% hitrejša kot pri normalnih ICE-jih.
Lej bumbarje. Kdo bo pa potem nove kupoval? 😁🤪 Na koncu je človek v povprečju malo elitistično bitje (sreča, da sam nimam takše miselnosti) in to pač špila.
Se hecam, mislim enako, samo ekonomija danes ne deluje tako. Konec koncev ima kar lep delež Slovenije delo od teh novih avtov, kot del dobaviteljske verige.
Jaz pa sploh ne gledam več na porabo zadbje čase, ker grem večkrat na teden v Ljubljano in lovimn"minute".
Eh, nekakšna navada. Drugače se tudi jaz pri teh 10.000 km ne sekiram preveč, glavno da ni ravno 15 L na 100 km. Vsako šparanje pri teh kilometrih se na koncu leta pozna za par 100€.
Sigurno je nekaj več outputa v obrambni industriji nujnega, da ne bomo obviseli, ko nam še zadnji ne bo hotel pomagati. Sami pa v EU ne bomo imeli nič, ker smo takšni mirovniki. Jaz bi tudi raje drugače, pa svet še ni dovolj zrel, tako pač je in živimo v sedanjosti.
Drugače pa tole z obrambo je samo dobro, ker se bo zdaj upam da še kaj na infrastrukturi začelo delati. Če ne, nam pa ni pomoči. Načeloma tole ljudje narobe razumejo, ker mislijo da se bo samo metke pa puške začelo delati, je pa tole v resnici zelo razširjeno področje.
Ne, imam zimske gume, samo se nekako držim datuma od začetka novembra do sredine aprila. Pa ne do dneva točno. V glavnem se mi ne mudi z menjavo, ko je konec zime, jeseni jih dam pa prej gor.
O takšnih poškodbah sem govoril. To bi jaz navaril s TIGom in potem speglal, pa dal vse štiri peskati in potem prašno barvati. Cena? Ne vem, ker bi za sebe delal. Koliko je to vredno za druge?
Zresnite se. V teh svojih kalkulacijah ne upoševate izkoristka. Pri ICE je to okrog 30%, pri EV pa 90%, nekaj še polnjenje. Ne me zdaj za decimalke loviti, samo takole je pa vse zelo šlampasto kar počnete.
Še vedno pa ta prednost EV-jev ne pomaga zmanjšati visokih priključnih moči za izredno hitra polnjenja. Fizika je *eba, kot vidimo v temi o gumah...
P.S.: Matematik tega ne ve, tako da ti nič ne pomaga pri preverjanju preračuna. Lahko samo prešteje vse te ničle, če so prav.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Lahko na obroke, če želiš. Mene vedno vprašajo. Zaenkrat plačam vse takoj, je pa opcija, ki jo lahko koristim v prihodnosti, če gre kdaj bolj na tesno par mesecev.
Povezava za deljenje
Deli na druge strani