Skoči na vsebino
Sprememba cene goriv
Napisano (urejeno)

Na skrajnem severu Norveške je 95 benzin 19.05 Nor.krone= 1,75€.

Ob povprečni plači 3800€ neto je benzin za njih zastonj. In vseeno imajo 90% avtov elektičnih. Ostalo so pa ali ameriški težkokategorniki ali luksuzni suv-i.

Nekaj takega.IMG_20260725_174931.jpg

Popravljeno od Alex

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 1 uro je Boss napisal:

Možno, ampak ziher ne v Dolomitih. 😉

V bistvu je v Dolomitih vedno več priključkov za te el. avtiče.

Je pa tudi res, da so ponavadi vsi zasedeni, ko jih rabijo. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 2 urama je Boss napisal:

Kolk dolg navaden el. kabel pa ti zraven furaš? Ne resno, greš v apartma, avto pa nekje na nekem parkirišču. To kar si napisal je le v idealnem primeru, ki ga navadno spoznaš šele ko prideš na destinacijo. V glavnem, ni se za zanašat in je dejansko bolje računat na javno polnilno mrežo.

Skratka, en kup dodatne sekirancije brez potrebe.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Ravno toliko kot tisti, ki ponavadi  komentirajo o mazdinih dizlih, pa še niso nikdar sedeli v kakem od njih. 😉

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Sam se ustavljam približno vsakih 250 km poti. Pa ne zato,ker bi se moral, ampak zato, ker hočem. Ne predstavljam si , da bi gledal stalno na ekrancek porabo elektrike in preračunaval, v kateri vukojebini se moram ustaviti,da bi napolnil baterijo. Že , ko se voziš z kolesom na daljši vožnji je proti koncu kar mučno, ko se baterija hitro prazni.

Ne bi rad doživljal takega občutka z avtom. Ali pa, bognedaj na kaki poti pozimi ,ko greš na smučišče.

Zunaj -15°C ti pa iščeš v kaki mali vasici polnilnico. Kam greš ta čas, te pol ure,  če polnilnico najdeš in je slučajno prazna, da lahko priklopiš avto na njo?🤔

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano

Tej podatki o porabi ne povedo veliko. Lahko se voziš recimo po ravni avtocesti, 110/ uro in boš imel porabo na koncu krepko pod 5 litri. Lahko pa voziš po avtocesti od  Kopra do Ljubljane, kjer se hitro dvigneš iz 0 metrov na 5OO , kolikor je visoka Kozina. In tukaj ne bo imel nihče niti približno lepe porabe. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
Pred eno uro je Bini napisal:

Zelo dobra poraba, za tako porabo jeverjetno kivo manj hladnih zagonov in toplo vreme.... :nevem:

Povprečna hitrost na avtocesti je bila 110/ uro. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Res je. 30- kaj zahteva vožnjo z obrati, veliko menjavanja in se ti oddolži z res hitro vožnjo. Saj 186 konjičev pa spet ni švoh. Samo iztisniti jih moraš iz avta. In ne smeš je vozit kot dizelaša. Nikakor. Dobro, pustimo dolge avtoceste, ravne, kjer vklopiš tempomat in pozabiš na gas.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
dne 15. 7. 2026 ob 21:28 je GregorV napisal:

Bom moral v malo šolo slovenščine. 😛

Ne se sekirat, tudi mi Primorci imamo problem , kam vtaknit "Z" in kam "S".

Da ne govorimo o dvojini, ki pri nas bolj kot ne sploh ne obstaja.😄

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

DARSOVCI MARSOVCI
Napisano
pred 17 minutami je Boss napisal:

Ja, ampak navadno damo v usta toliko hrane kot jo lahko pržvečimo, na da se zadušimo.

Problem DARS-a in izvajalcev je pa v tem, da odprejo istočasno toliko delovišč, da jih ne morejo niti pod razno prežvečit. Dars bi moral razpis dat ven in gor ruknit magari 5 različnih izvajalcev in naj vsak petino projekta naredi. To potem zaključijo v petini časa, kot ga rabijo danes. Ko zaključijo gredo na nov projekt. Pa to je tolk enostavno za rešit, če bi bila volja in interes.

Saj pri večini gradbincev je tako. Pride pogledat za prenovit kopalnico, prinese kladivo, en paket ploščic in gre. In ga ni več nekaj časa na spregled, ker ima odprtih pet delovišč na enkrat. Tako je z našimi gradbinci. In ,če zraven upoštevamo še to, da je vse prirejeno oziroma so izbrani za dela na avtocestah " kolegi " in znanci  (zraven mora bit seveda še obveznih 10%) smu tu, kjer smo.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

DARSOVCI MARSOVCI
Napisano

Italijani delajo večinoma na avtocestah ponoci. Ne smejo namreč delati v največji vročini , to je od 12.30 - 16. ure. Ti, ti kapitalisti. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 2 urama je Janez007 napisal:

Kaj odkrijem po 1 mesecu uporabe Vitare? Da ima GPF filter - kolk sem vesel. :) 

Navodila:

"Če opozorilna lučka GPF zasveti med vožnjo, je GPF skoraj zamašen. Ko zasveti opozorilna lučka GPF, morate obnoviti GPF. Da opozorilna lučka ugasne, se vozilo ne sme ustaviti do zaključka regeneracije. Proces običajno traja okoli 25 minut"

A so ti normalni??? 

image.png

Iz dežja pod kap.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 4 minutami je Valh napisal:

Nekaj pomojem ne štima pri tvoji Mazdi glede klime. Da bi vklopla notranje kroženje zraka, tega ne vem, ker nisem bil nikoli pozoren na to. Bom pozoren in javim. Po logiki bi rekel, da zato da ti ne dovaja hladnega ko gretje še ni aktivno. Ti dela to samo pozimi, oz ko je zunaj hladneje? Avtomatska klima pri meni dela tako da če je zunaj nad 30 recimo in mam naštimano na 22, se vklopi na skoraj maksimum za ene 2 minute če je bil avto v senci, če je bil na soncu pa seveda nekaj dlje in shladi v res parih minutah. Potem se postopno lepo niža intenziteta pihanja. Je pa res, da auto način uporabim samo za shladit na začetku, potem ga izklopm ker nam bolj paše mrzel zrak v noge. Zračniki na voznikovi strani so perfekcija, na sovoznikovi strani se pa strinjam 🙂 tudi moja jih izklaplja.

Kar se tiče ogledal ne vem, zaenkrat še nimam problema, kar se tiče matričnih luči pa nimam pojma. Glede čričkov pa fingers crossed. Do zdaj sem jih mel vedno, tudi na novem pasatu, pa se niso obremenjevali na servisu in so mi rekli da je to žal normalno

@Zeki uf, hvala ti tisočkrat! Že težim agentu 🙂

Kar je enim super je drugim, ki so prej vozili " premijskega" Nemca najslabše. Kaj čmo. Kako gre že tista : slabemu....😉

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 2 urama je Z M A J napisal:

V primeru požara zna VSE pogoret, ker kolikor vem zdaj kadar zagori EV, ga gasilci namakajo v vodo, pri kakšnih podzemnih garažah pa dejansko takšno gasilsko vozilo sploh ne bo moglo dostopiti do gorečega vozila, kaj šele ga dvignit in nekam potopit.

Boljše, da ni nobenega v garaži. Je bolj ziher. Električarjem bi bilo treba prepovedati parkirati v garažah stanovanjskih blokov. Najbolje, da parkirajo kje ob morju ali kaki rečici. Tako da ,če zagori,ga  samo potisneš noter.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-5 (2026)
Napisano

V Evropi se je prodaja pod imenom Mazda 6e začela pred nekaj meseci. Prve analize trga kažejo naslednje:
Prerazporeditev kupcev: Zanimivo je, da več kot polovica (več kot 50 %) naročil v Evropi ne prihaja od tradicionalnih kupcev Mazde, ki bi preklopili na elektriko, ampak od lastnikov drugih električnih znamk (npr. prestopniki iz Volkswagna in Nissana), ki jih je pritegnil dizajn.
Omejen volumen: Kljub močnemu marketingu in dejstvu, da je avto pravkar prejel nagrado World Car Design of the Year 2026, so skupne številke v Evropi trenutno še vedno relativno majhne. Avto tekmuje v nasičenem in trenutno nekoliko ohlajenem segmentu električnih limuzin, zato znamka z njim (zaenkrat) ne dela velikih tržnih pretresov.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-5 (2026)
Napisano
Pred eno uro je Boss napisal:

Človeška neumnost pa še bolj. 😉 Zadeva je takšna, da lahko nekje kot proizvajalec narediš prihranek na prvi pogled, a to lahko pomeni 5-10% manjšo prodajo in si n-krat na slabšem kot, če bi mal več vložil v ergonomijo in ne šparal. Smo zadnje čase videli kar veliko takih zgodb.

Z nisi prebral, da se ta nova cx 5 prodaja kot vroče žemljice. Če je ne kupiva ne ti ne jaz še ne pomeni,nda se ne bi dobro prodajala. Enim je pač všeč podhranjen motor in televizija v avtu.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano

Moja cx 30 je narejena na Japonskem. So pa nekatere res made in Mehika. Mogoče te z avtomatskim menjalnikom?

Se vedno pravim,da so Mazdini ročni menjalniki najboljše, kar se da dobit. Mogoče bodo tej novi avtomatski, ki bodo v novih cx 30 kaj boljši.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano

Tudi na moji CX 30 delujejo ogledala v redu kot prvi dan, pa so tudi v uporabi skozi, tako pozimi kot poleti kot v dežju... Je pa njegov primer prvi, za katerega sem sploh slišal za CX 30, da ima problem z ogledalom.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 3 urami je Bini napisal:

Jaz dam pa na 23-24 odvisno je od zunanje temperature in ravo prav piha in tudi ohladi mi ok. Lopute odprem pa tudi k nogam in ne samo po sedini, da ne piha preveč v telo. Pozimi pa grejem na 21.

Jaz imam nekje na 18-19. Tudi nastavljeno pihanje k nogam. Ventilator na dve črtici. So pa v 6- ki bolje razporejene lopute in bolje dela klima kot v 30- ki.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano
pred 4 minutami je Z M A J napisal:

Skrajni čas za povečanje motorne moči vozila oz. nakup močnejšega, haha

WWW.24UR.COM

Opolnoči stopajo v veljavo nove cene naftnih derivatov. Liter bencina bo z 1,530 evra cenejši za 6,2 centa, dizel z 1,607 evra za 11,1 centa, kurilno olje pa z 1,200 evra za 11,8 centa.

No....Boss?🤗

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
Pred eno uro je tommzy napisal:

@godlike

Edini ki zastopi. Hvala!

In ne nimam nič proti Mazdi. Zaradi moje izkušnje ne bom govoril na splošno, da je Mazda jajc ker tega ne morem rečt.

In ne ni GPT... 😁Ste zanimivi lastniki tukaj gor... Kot, da bi privržence VW grupe poslušal... Nič boljše od njihovega in brez napak... 🙃

Namontiram dashcam verjetno jutri pa vam posnamem... Ali pa s telefonom posnamem med vožnjo kar pa ni ravno legalno...

Ja upam, da bodo kaj porihtali ampak dvomim... V Maribor pa ga ne bom vozil na servis... 🙃

Upam, da bo avto ostal pri bajti ampak dvomim... 

Ni slab avto. Daleč od tega. Nisem pa pričakoval slabe sestave in občutljivih materialov kot je recimo že plastika na števcih...

O plehu niso še nič povedal. Pa o barvi tudi ne. 😉

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.