Ma glej, tudi polnjenje za moje pojme ni tak problem. Ko pride? domov, priklopi?, pusti? ?ez no? in zjutraj gremo dalje. Malo jih je, ki na obi?ajen dan prevozijo 400 km in ve?...
Slivka, peljal sem se z obema, pa je g. Nikola iz neke druge dimenzije.
Mo?no. Toda moja denarnica je iz te dimenzije. In lahko se zgodi, da bo kmalu brez dimenzije... In, brez zamere, mislim, da tvoja denarnica ni bistveno druga?na...
Kolikor vem, Tesla stane okoli 82000?. Da ne kompliciramo, predpostavimo, da je elektrika zastonj. ?e si omislim npr. Mazdo 6 karavan Evolution SD z motorjem CD175 (2,2litra) in 6 stopenjskim avtomatskim menjalnikom za 36.000?, ostane ?e 46000 za gorivo, torej vsaj 32000 litrov. Pri porabi 8 litrov na 100 km (vem, ja, po tovarni?kih podatkih je poraba okoli 5) je to za vsaj 400000 km...
Ne, to pa ne. Rezerva naj kar ostane notri. Je pred kratkim pri?el prijatelj iz okolice Ajdov??ine (Male ?ablje) s VW Touranom, pa je prerezal gumo (okoli 3 cm zareze) in je nato klical brata, da je ?el k sosedu, ki ima pasata, po rezervo in jo pripeljal za njim v Lokovec. In to ob osmih zve?er...
Za lopato pa je ?e vedno dovolj prostora pred zadnjimi sede?i na tleh...
Dokler je ?ena ?e hodila v slu?bo, smo pri nas imeli dva majhna avtomobila (5-?lanska dru?ina). Nekaj ?asa R-Clio in F-Uno, nato smo reno zamenjali za H-Jazz. Majhni stro?ki za zavarovanje in registracijo, majhni stro?ki vzdr?evanja, prikladna vozila za parkirati v vsako luknjo,... Tistih nekajkrat na leto (morje, smu?anje,...) smo ?li pa kar z obema. Stro?ki so bili ?e vedno manj?i kot pa celoletno lastni?tvo ve?jega vozila.
No, ko je ?ena zgubila slu?bo, se je izkazalo, da je en ve?ji avto cenej?i kot dva manj?a. Sploh, ker je pri hi?i ?e delovni stroj (BTjka)...
Da ne odpiram nove teme, bi kar tu nadaljeval. Torej: s petko sem dobil tudi zimske pnevmatike 205/50R17. ?ena pa je nekje na?la ustrezna jeklena plati??a in gor so pnevmatike 195/65R15.
Najprej me zanima, ?e je 195/65R15 primerna kot zimska pnevmatika za petko ali bomo morali kupiti kak?no drugo dimenzijo? (no, v vsakem primeru bomo morali kupiti nove, ker so te bolj slabe)...
Kot drugo me zanima, ?e se dobijo verige za obe dimenziji hkrati? Da ne kupujem dveh kompletov verig. ?ena bi najraje kak?ne tipa "Click.clack and go", torej tiste, ki imajo avtomatske napenjalce.
Kot tretje me zanima, ?e se komu kje valjajo kak?ne dobre verige ?e povsem zapra?ene, pa ne ve, kam bi z njimi?
In lepo prosim, ne me spra?evati, kaj mi bodo verige, ?e imam zimske pnevmatike...
Nisem temo sledil od za?etka. Opozoril bi na problem skupne te?e skupine vozil.
Pri te?i avtomobila in prikolice je potrebno upo?tevati omejitev voznika. Za B kategorijo je maksimalna dovoljena te?a obeh skupaj 3500 kg. ?e je ta te?a prese?ena je potrebno imeti dovoljenje za kategorijo C.
Pri tem se upo?teva maksimalna dovoljena te?a avtomobila in maksimalna dovoljena te?a priklopnika, ne glede koliko je dejanska te?a skupine vozil ob kontroli.
Ni ravno tako.
Voznik, ki ima samo B kategorijo, lahko vozi vozilo do 3500 kg najve?je dovoljene skupne mase in skupino vozil (torej vle?no vozilo in priklopnik) skupne te?e 4250 kg, pri ?emer vle?no vozilo ne sme presegati 3500 kg.
?e skupina vozil (torej vle?no vozilo in priklopnik) presega 4250 kg, vle?no vozilo pa ne presega 3500 kg, mora imeti voznik poleg B ?e E kategorijo.
?e ima vle?no vozilo ve? kot 3500 kg, mora imeti voznik C kategorijo.
Ne glede na obliko in predelavo vozila: ?e ima vozilo manj kot 9 sede?ev z voznikovim vred, ni potrebna D kategorija (v?asih iz avtobusa naredijo potujo?o trgovino ali potujo?o knji?nico ali avtodom. ?e so sede?i odstranjeni in je vozilo homologirano na najve? devet sede?ev z voznikovim vred in brez stoji??, pade v C kategorijo pa ?eprav je za osnovo predelave vzet avtobus, za katerega je potrebna D kategorija. Enako velja za tovorno vozilo. ?e ima 3000 kg lastne te?e in kljub mo?nosti, da ima ?e 4000 kg nosilnosti ga kdo homologira na 500 kg nosilnosti, dobimo najve?jo dovoljeno maso 3500 kg in zato je vozen z B kategorijo). Najbr? ni potrebno posebej poudarjati, da se je v tem primeru potrebno dr?ati omejitev iz homologacije in se ne sme preva?ati ve?, kot pi?e v homologaciji kljub temu, da tovarni?ki podatki vozila to dovoljujejo.
?enina petka jo ima pri sprednjih desnih vratih, vendar ima samo ?tiri vrstice in ne ?est, kot pri meni. O?itno nekaj podatkov manj, nisem pa raziskoval, kateri "manjkajo"...
Torej lahko razumemo nekako tako: tisti, ki je opravljal nacionalno homologacijo, ni preverjal prav vseh podatkov, pa? pa je naredil copy-paste prej?njega modela. Po liniji najmanj?ega odpora...
A lahko preveri? ?e eno stvar: vsaj jaz na BTjki imam kovinsko plo??ico, kjer je vgravirana najve?ja dovoljena obremenitev posamezne osovine ter kolik?na je najve?ja dovoljena masa priklopnika brez zavore in priklopnika z zavoro. Pri meni se podatki ujemajo s homologacijo. Pa pri tebi?
Sicer pa, ?e ima? kak?no tako stvar, sporo?i, pridem z BTjko pa potegnem. Ima? prikolico skupne te?e 1400 kg? Ni problema, dve hkrati lahko, pa ?e ostane rezerve...
Ja, je altenator nekaj bolj obremenjen. Nikakor pa ne preobremenjen.
Ja, ?e ima? to vklopljeno ob zagonu motorja, je akumulator bolj obremenjen. Nekatera vozila imajo zato narejeno tako, da ob aktiviranju ?tarterja ugasnejo vse druge porabnike. Ko pa motor te?e, alternator dovolj polni akumulator, da se ni bati, da bi se kaj izpraznilo...
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Se mi zdi, da sem med oglasi zasledil Ata Smrka. Ga prilepimo sem?
Povezava za deljenje
Deli na druge strani