Ob nedavnem razkritju, da se bo novi električni Ferrari imenoval Luce, so mnogi na spletu hitro spomnili, da ime v avtomobilski industriji ni novo. Leta 1966 so ga prvič uporabili pri Mazdi.
V najnovejšem videu italijanskega proizvajalca, kjer vodilni pri Ferrariju in snovalci razpredajo o oblikovni plati, je v zadnjem delu zapisa ta prvič opažen med vožnjo v nočnem času. Uradna premiera bo konec maja.
Mazda MX-5, ki še danes velja za najbolje prodajan roadster na svetu, si je skozi štiri generacije ustvarila kultni status zaradi pristnega vozniškega užitka. Nikoli pa ni slovela po surovi moči.
Brez te svetlobne letve spredaj/zadaj, bi bilo top, ker osnovne luči zgledajo dobro in nekako v stilu Mazde, letev pa vse pokvari. Pa kaj je s temi novimi dizajneri, a so na kakšnih substancah, pa slabo vidijo ?
Pa pozitivno, vsaj z mojega zornega kota, je tudi to, da ima še vedno "normalne" luči, vsako na svoji strani in ne kot veliko drugih, ko letijo te svetlobne letve čez celi avto, da ni ničemu podobno, pa zelo moteče za druge...
Oblikovno nova CX-5 dejansko ni slaba, se mi zdi lepša kot predhodnica, pa bela ji "paše". Po testih zgleda da je tudi vožnja na nivoju Mazde, ima celo zvočno izolirana stekla. Edino res škoda, da ni osnovnih gumbov. Upam sicer, da bodo nekaj tipk sčasoma vrnili, odvisno verjetno od prodaje in pritiska regulative, kjer bi naj bilo nekaj tipk počasi obveznih. Ne vem, zakaj je šla Mazda tukaj sedaj v čisto kontra filozofijo? Čeprav nekaj funkcijskih tipk iz rotacijskega gumba so premaknili na volan, bi naj imele ene tipke možnost več funkcij, sem našel v nekem drugem testu, opcija je tudi upravljanje preko govora Google, touch tipke na displeju so nekatere stalne na spodnji vrstici, kot stalni gumbi, ne rabiš iskati in so skozi zunaj, da se tudi nastaviti različne. Pa večina modelov bo opremljana z manjšim ekranom 12.9, ki bo po mojem verjetno lepše sedel v dizajn, največji ekran 15.6 bi naj bil samo v top modelu.
Ta video je precej splošen, kar nekaj, nič konkretnega. In to ne moreš kar vključit v meniju, ali je vgrajeno ali ni. Sigurno ima Mazda na splošno nekaj dobrih rešitev. Je pa tudi odvisno od modela in trga. Npr. odpiranje hkrati vseh 4 oken na gumb ključa pri CX-30 ni omogočeno za Evropo, v Ameriki pa menda deluje... Tako da je verjetno tudi odvisno od modela in trga.
Nimaš kaj, X seveda zmaga. Če iščeš performance in malo nižjo porabo nimaš kaj razmišljati. Drugače pa G140 zelo soliden motor za povprečno uporabo in presenetljivo dobro se vozi v nižjih vrtljajih (npr. do 2000), če imaš večino mestno in primestno vožnjo, je to večino časa. Tudi za avtoceste je večinoma ok (Vrhniški klanec, srednja špura, 110 😁).
Kitajska je uradno potrdila prepoved tako imenovanih skritih oziroma v karoserijo poravnanih kljuk na vratih električnih vozil. Prepoved začne veljati januarja 2027, obstoječi novi avtomobili imajo dodatni dve leti za...
Upam da čim prej te ravne (nevidne) električne kljuke končno prepovejo. Kot v tem primeru ne moreš od zunaj (in od znotraj) odpreti niti vrat. Pred kratkim sem zasledil, da se dejansko pripravlja ravno ta sprememba in bo taka izvedba pri vseh vozilih zaenkrat na Kitajskem prepovedana. Kitajci nas prehitevajo na vseh frontah, mi jim bomo verjetno sledili, včasih je bilo obratno...
Pozdravljeni, delim izkušnjo s svojo 9 mesecev staro CX-30 (2025) G140 (9000 km)
1. Škripanje v vratih (REŠENO ✅😞
V voznikovih vratih ob ušesu (tako sem domenval) je močno škripalo ob pospeševanju, grbinah tudi zavijanju, predvsem sedaj ob nizkih temperaturah. Serviser je menil, da gre za stebriček pri vozniku - skupna testna vožnja.
Naročili so nove klipsne (tiste plastične zatiče), ki se rade zlomijo ali razrahljajo ob odpiranju plastike stebrička. Po prevzemu sem opazil, da so bile tudi gume (tesnila) močno namazana, kar bi prav tako lahko povzročalo trenje in zvoke. Kakorkoli, napaka je odpravljena in v kabini je sedaj brez kakršnega koli škripanja. Tukaj bi pohvalil serviserja, saj sem imel malo dvoma ali bo sploh rešeno!
@boro10Nekaj mi tukaj ni jasno, glede na to, da je to praktično nov avto.
Ali je pričelo škripati po posegu na avtu (odstranitev tapete, plastike.... in zlom zatičev; in kot zgoraj napisano ob odpiranju plastike stebrička, verjetno po nekem predhodnem posegu ?) ?
Ali je pričelo škripati brez predhodnih posegov v avto, samo od sebe?
... Narobe sem se izrazil, namesto osnovna zaščita sem mislil, da vosek spada pod osnovno opremo pri nas brez doplačila. V konfiguratorju jo najdeš pod rubriko zunanjost.
Zanimivo, vosek, to pa nisem vedel (preveč drobni tisk). Zato pa je bilo toliko čebel okrog avta, pa nisem vedel od kod... . Premium vosek 😁.
Pa kolikor jaz razumem, je osnovna protikorozijska zaščita izvedena v tovarni. Ker brez tega sigurno ni izvedeno, se izvede pred barvanjem.
Medtem, ko se tukaj in v videu pogovarja o dodatnem konzerviranju ali zaščiti z voskom. To so nekateri včasih celo sami dodatno mazali ali špricali 😁. To pa ni osnovna zaščita, ampak kot razumem dodatna zaščita. To pa verjetno res ni iz tovarne.
Mišljeno je kot napisano, to delajo naknadno(osnovna zaščita), ko je že vse sestavljeno skupaj. Na primer Mazde, ki so za Skandinavijo, Nemčijo, etc. se zaradi podnebja zaščitijo z voskom, španske naj bile povsem brez voska(ne me držat za besedo). Če boš pogledal video, se točno vidi, da so špricali preko plastik, določeni zvari, ki bi morali biti zaščiteni pa niso.
Znano je, da se Mazde za evropski trg (samo za nekatere države) naknadno zaščitijo v luki v Antwerpnu in ne tovarniško.
Kaj je to naknadno, kot dodatna oprema ali je to mišljeno kot osnovna tovarniška zaščita?
In če to res naknadno delajo v Evropi, kot osnovno zaščito (ne neko dodatno) in ne v tovarni , to me potem res čudi in ne morem verjeti, katere so te nekatere evropske države...?
Če koga zanima, kako izgleda 8 stopenjski menjalnik v Mazdi CX-60/CX-80 od znotraj ...
No tu se vidi, da Mazda resno jemlje svoje poslanstvo. Zanimiv sistem in zgleda par inovativnih Mazdinih rešitev. Verjetno razvijajo v tej smeri tudi nov sklop z Z motorjem. Če sem pravilno razumel tudi ni več potrebne menjave olja v menjalniku, je doživljensko olje (?), razen če motor npr. poplavi. Sedaj sem še bolj navdušen nad CX-60 Plug-in.
Edino ne vem ali je na zobnikih vidna korozija (3:10 in 13:43) ? ali kaj bi to lahko bilo, ker to pa ne zgleda dobro.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
2,5 litrski MX-5 bi lepo "pasal" v Mazdino družinico dinozavrov 😁
Povezava za deljenje
Deli na druge strani