Si videl kaj se je zgodilo v USA z električnim peciklom?
Nekaj moraš vedeti : jaz z razliko od tebe in večine ne bom lačen če bo vojna ker je nutrij ogromno.
Evo ti prijeten recept :
Živjo,
to sva jaz in moj prijatelj Sebastjan našla v Matičkovi knjigi.
Bilo je okusno in nepozabno doživetje ob reki Krki ko sva s kanujem plula, ujela nutrijo in naredila omenjeni recept.
Prijetno branje in dober tek!
Mlada nutrija v paprikašu
Bohdaj čitalec! Stavim, da te je naslov tegale zapisa začudil, češ, pa kateri norec vendar konzumira nutrije? Ali celo, kaj za vraga je nutrija? Zato nekaj uvodnih stavkov povzemam iz krasne Matičkove knjige Divjačina:
Nutrija (Myocastor coypu) je južnoameriški rastlinojedi glodalec, ki je marsikje po Evropi ušel iz kožuhovinarskih farm in se divje naselil tudi v nekaterih naših rekah. Zaradi neavtohtonega izvora in škode, ki jo povzroča, zanj ni lovne dobe in ga je mogoče upleniti v vsakem letnem času. Ima izredno okusno meso. Zakaj nebi tega izkoristili tudi v kulinariki? (M. Erzar, Divjačina, LZS 2005, str. 165)
Brlogarjev dober lovski tovariš in (dobesedno) vsejedi gurman fotra občasno gosti pri lovu na to invazivno bobrovko na divjem predelu barjanske Ljubljanice. On je bil tudi prvi, pri katerem je fotr brlogar poskusil nekatero manj pogosto uporabljano divjačino, poleg nutrije na primer še meso jazbeca in mladih lisičjih stegen v, treba je priznat, izvrstnem golažu.
Pred nekaj tedni je bil fotr ponovno v gosteh. Tokrat nista pešačila temveč sta se v čudovitem, toplem, poznopoletnem popoldnevu podala na nekajkilometrsko veslanje po strugi mirne reke, obdane z gostim drevjem in trnastim grmovjem.
Preveslala sta nekaj kilometrov nizvodno, vendar se jima je edina, precej velika nutrija potopila še preden se je lahko Brlogar odločil za strel. Malce razočarana sta se odpravila nazaj proti izhodišču in že v mraku priveslala na mesto, kjer sta spustila čoln v vodo. Takrat pa sta malo višje med rastlinjem zagledala plavati manjšo nutrijo in Brlogar ni izpustil priložnosti.
Ko se je zvečer vrnil domov se ni pred Brlogarico nič kaj bahal z uspehom, temveč je čisto potihem pretihotapil očiščeno in odrto nutrijo v zamrzovalnik, kjer je čakala na primeren trenutek, da bo zasijala kot zvezda recepta v brlogu improkuharije.
Ta trenutek je nastopil danes. Te dni namreč mati in najmlajša, dva dni stara družinska članica okrevata v porodnišnici. Fotr in novopečena starejša sestrica pa sta gospodarja brloga
PRIPRAVA:
Zjutraj pred službo (in vrtcem) je vzel fotr nutrijo iz zamrzovalnika, da se je odtalila. Ko sta se pozno popoldan vrnila domov, pa se je lotil priprave.
Razkosano nutrijo je v skledi na hitro zmariniral. S stiskalcem česna je na meso stisnil tri stroke česna in štiri manjše glavice šalotke. Dodal je še grobo sol, v možnarju strta koriandrova in poprova semena, mleto sladko papriko, muškatni orešček, origano, dobro obrizgal z oljčnim oljem in sokom cele limone ter dobro premešal
V veliki ponvi je segrel nekaj žlic oljčnega olja in na njem z vseh strani prepražil kose mariniranega mesa.
Ko je bilo meso z vseh strani dobro popraženo, je v ponev vmešal tri na drobno narezane čebule.
Pražil je nekaj minut, da je čebula posteklenela, potem pa začinil s cca dvema žlicama mlete paprike, premešal, pokril s pokrovko in dušil na zmernem ognju.
V blender je stresel konzervo pelatov, tri stroke česna, par vejic peteršilja in drobnjaka, narezano manjšo bučko in vse skupaj zmiksal v nekakšen tekoč pire.
Odkril je pokrovko, meso zalil z dobrim decilitrom cvička in pokuhal, da je povrel. Potem je zlil v ponev pelatni pire iz mešalnika in še kozarec vode. Dodal je še žlico baziličnega pesta, dosolil, popral, premešal in pokril nazaj brbotat za nadaljne tričetrt ure.
Paprikaš bi lahko postregel ob pire kropirju ali polenti, vendar se je tokrat, na izrecno željo simpatične male sogurmanke, odločil za testenine.
Kaj dejati za konec... Mati bo besna, ko bo prebrala tale zapis, ampak paprikaš je bil izvrsten in očka lovec-kuhar je znova požel aplavz odobravanja
In zna se zadeva spreobrniti in pripeljati do tega da bomo imeli trg kot smo ga poznali pred osamosvojitvijo ter da se bomo prisiljeni zopet stiskati in početi s Twingoti in malčki kot smo to v Fičakih.
KlemenKlemen je pred 20 leti s plato Trnow Stajl lepo vse napovedal.
Klasiki bomo preživeli, razvajenci pa bodo pocrkali.
Drugače glede na trenutne razmere na trgu pri nas (korejski) Chevrolet kar dobro drži ceno kar je meddrugim tudi zasluga popularnosti SUV modelov, kjer v ponudbi prednjači model Captiva.
Zaradi tega so pa zadnje leto dizli povsem izgubili na ceni in jih narod brez računice daje dobesedno zastonj.
Znanec je v teh dneh dobil oziroma nabavil Ford Mondeo 1.8 TDci letnik 2007 za 500€ kateri je odlično ohranjen. Enak, le z bencinskim motorjem pa je skoraj 3x dražji oziroma se prodajajo od 1000 do 1300€. Prav tako do nedavnega nihče ni želel nemške svete trojice z bencinskim motorjem oziroma so se slabo prodajale, danes pa se tepejo za njih ; VW Golf II 1.3 da je v dobrem stanju se prodajajo po 1000€ in več, da je pa recimo predzadnji Passat pa so cene od 10.000€ naprej, do nedavnega so jih pa dajali za pol manj.
Pozna se sprememba oziroma dvig cen tudi na drugih surovinah ; drva katera so bila še lansko leto po 70€/m3 so danes oziroma včeraj ko sem jih naročeval po oglasnikih od 100€/m3 in vsi katere sem jih klical pravijo da je vse naredila vojna ter da sistem igra na karto ponudba : povpraševanje. Se pa pozna da v zadnjem tednu odkar dežuje in ruva drevesa narod precej krade hlodovino in ostale lesne ostanke. Je bilo prejšnji teden neurje in pod Rožnikom v dobrem dnevu ni bilo več izruvanih dreves, saj so prišli s Tamčki in ostalimi delovnimi stroji ter zadeve na črno razkosali in odpeljali. Da o tem kako taki dilerji in reveži na črno odvažajo tudi šoto iz ljubljanskega Barja in da bo tudi njej narasla cena. Norci pa kurijo na brikete in potem jamrajo koliko zapravijo.
Jaz jih prižgem enostavno na klasičen način oziroma avtomatsko nekaj sekund po tem ko štartam avto in s tem najmanj trpijo akumulator, štarter, alternator in ostale komponente, jaz pa imam čisto vest. Priporočam pa vam da na odsekih kjer je veliko kreljotov imate tudi čez dan prižgane dolge luči da jih opozorite da niso sami!
Nikakor pa vam ne priporočam kombinirate meglenk z dnevnimi lučmi ker s tem samo zmedete nasprotnike oziroma mislijo da se jim približuje motor tako kot ponoči.
Najbolj so pa smešni tisti ki vozijo stare kripe in ne znajo speljevati na klancu z navadnim menjalnikom ter lezejo nazaj in te skoraj poljubijo v nos tvojega avta.
Kaj so pozabili na speljevanje s pomočjo ročne zavore?
Da o tem kako par kilometrov še vohaš vonj njihove sklopke ne govorim.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Ja, kam smo prišli da se prodajajo rabljeni ki so skoraj dražji od novih.
Folk je pač še vedno mahnjen na švabe, mi pa japonce vzdržujemo smešno poceni.
W12 je sigurno bil v katerem podjetju in nimajo več za vzdrževanje.
Ta kamionček je odlično v kolikor iščete promocijsko orodje
Ta Sigma je zanimiva. Jo kdo pozna?
Povezava za deljenje
Deli na druge strani