Dr?i, sam ima? nato dva kompleta koles in na leto prihrani? za dve menjavi koles kar je na u? cca 70?. ?e pa pri?teje? teh 70?, ki si jih prihranil, v nakup plati??, pa namesto kovinskih ?e dobi? alu feltne. Govorim za nove feltne, ?e pa kupi? rabljene pa si lahko celo ceneje skozi, kot pri 16 colskih. Razmisli
to pa ne bo dr?alo... ne zapomni si zadnje prednastavljene hitrosti... samo ali je bil na standbyu al ne. Pri novi je pa vedno ob novem zagonu na OFF in ga je treba vklopit (pritisk na gumb).
nima veze z optiko...podvozje avta je tako. Ti bo vleklo glede na ceste...
se moras navadit na to
Pa zelo je odvisno kak?ne gume so gor... recimo GY F1 so ble zelo nagnjene, da je vleklo na eno al pa na drugo stran, ?e je teren visel ali pa so ble ?e rahle kolesnice. Bridgstone Potenza pa so ble veliko bolj "smerno stabilne".
Nova 6ka pa gre kot po tra?nicah..
Je tudi velika razlika glede na staro..
Tukaj pa se bolj ne bi mogel strinjat... napredek je astronomski
Sej sem ti povedal, da sem imel tud jaz Webasto na daljinca na stari ?estki in je vsak dan laufal pol ure predno sem se sploh usedel v avto. Moja prva opa?anja sem opisal pred cca tremi leti v tem topicu http://www.mazda-si.net/index.php?showtopi...=grelec+motorja
Pa ?e nekaj dodatne razlage. Deklarirana poraba grelca, ki ga imamo vgrajenega v na?ih Mazdah je 0,5litra na uro (specifikacija proizvajalca). V mojem primeru sem ga na eno tankanje kuril na daljinca cca 4-5 ur. Se pravi, da je to cca 2-2,5litra ve? na tank in na tan sem delal cca 800km to pomeni cca 2-3 deci na 100km.
Ker pa ogrevanje pred zagonom motorja pomeni, da bo zato webasto manj ogreval med samo vo?njo v primerjavi z avtom, ki ?tarta z mrzlim motorjem lahko to porabo na 100km mirne du?e prepolovimo tako, da je pove?anje porabe le od 1-2 deci na 100km.
V tvojem primeru, ker ima? cca 2x ve? ur kurjenja webasta na tank bi morala biti tvoja poraba tam nekje med 0,4-0,5 litra ve? na 100km vo?nje.
Lahko pa pogleda? tudi moj profil na www.poraba.com za staro ?estko pa bo? videl, da je moja zimska poraba celo malo ni?ja od letne pa brez skrbi, nadgradnjo webasta nisem kupil zato, da bi bil za okras ampak sem jo redno in z veseljem uporabljal
Ampak ja, v tejle parodiji so notri sami tak?ni stereotipni podatki o marsi?em.
ja u redu, sam si ti najprej napisal, da je Wikipedija in to ni blo ni? v navednicah tako, da je bla kao resna pripomba oz. prispevek... sem ti sam napisal, da to pa? ni Wiki, a ne
Mislm da vsaj 1-1,5L /100km pozimi....(osebna izkusnja), vendar jaz imam predvklop tako da pol ure pred vzigom ze kurim benz z webastom
Malo pretirava?, sigurno ne toliko... po mojih bele?enjih skoraj ni? saj se ta dodatna poraba zaradi Webasta skompenzira na ra?un hladnega zraka (ve? kisika na isti volumen) in tega, da pozimi klima komaj kaj obremenjuje motor ter seveda o?jih gum. Pri prej?nji ?estki (tole imam premalo ?asa) je bila zimska celo za cca 2-3 deci manj?a od letne pa sem pozimi vsako jutro zalaufal Webasto na daljinca, ?e je bilo pod 10°C
Naredu sem ?e 3500 km s svojo novo Mazdo 6 Karavan, pa nekako ne pridem pod 7 litrov porabe? Je to OK? Vozim se v slu?bo 50 km v eno smer od tega je cca 35 km AC, kjer vozim ve?inoma pod 130 km/h, seveda v ?esti. Avto je sicer letnik 2007/avgust, stal 7 mesecev, vozim ga od srede decembra in po 3500 km bi moral ?e priti k sebi. Merjeno na roke in BC tudi ka?e to?no (sem ga nastavil). ?e bi ga vozil kot sem vozil stilota, bi mi ?rl 8 po mojem (stilo pod 6). Nisem ravno navdu?en....
Mnenja? Predlogi? Ko sem pred nakupom spra?eval kolega ki ima letnik 2003 je govoril o 6 litrih....
Pri karavanih lahko pri?akuje? od dva do tri deci vi?jo porabo kot pri limuzini oz. petvratni... Vi?ja kot je hitrost bolj se to pozna saj je karavanska oblika aerodinami?no slab?a in se to stopnjuje s hitrostjo.
Potem so pa ?e druge stvari... predvsem premalo napumpane gume (daj za 0,5 bara ve? kot je na vratih napisano, bo? prec imel dva deci ni?jo porabo), odstrani odve?no te?o iz avta (ok ?eno in otroke ne ven metat, ker jih bo? rabil ), odstrani morebitne prtlja?nike s strehe.
Pa vozi z ob?utkom, ?imbolj enakomerno, imej varnostno razdaljo, da ni treba zavirat in pospe?evat, predvidevaj situacije (semaforji, pe?ci, prehitevanja ipd) in temu prilagodi vo?njo, da bo? lahko hitrost zmanj?al pravo?asno z motorjem in ne z zavorami.
Tole pa ni Wikipedia ampak Uncyclopedia, ki je v bistvu parodija in nima neke prave vrednosti. No ja, ?e se jim pa Big Block dobr rima z Big Cock pa tud prav , ker ta avto je res feti?.
?efe, a ma? ti dizelco? Ce ja a si preprican da ni Webasto ze notri, v moji CD 143 GTA je bil ze notri - ne mores falit saj ves dela hooooooo... Poleg tega se je avto segrel v 5 min kar mi je dalo vedeti da je notri ze po defaultu.
Pri Beji na Webastu - Zavrh so mi le urco in daljinski vklop dodatno vgradili....
Kdaj pa sem napisal, da ga ni notri :ne vem: V vsaki dieselski ?estki je Webasto predgrelec vendar nima obvodne ?rpalke tako, da deluje le, ko motor laufa.
Za izkoristit vseh dobrobiti webasta pa je treba dogradit obvodno napeljavo in dodatno ?rpalko ter elektroniko, da lahko na tajmer v?iga gretje in ?tarata ventilatorje za ogrevanje kabine. Daljinec je ?e ena stopnja ve? in ti omogo?a pa? vklopi iz varnega tplega zavetja doma. Opcija pa je tud priklop preko GSM-ja.
Odgovor na vpra?anje ?t. 6: v peti prestavi pri 100km/h (po ?tevcu) je natan?no 2.000obratov, pri 150km/h torej 3.000obratov. Ostale podatke si lahko izra?una? na osnovi te informacije.
Pa so ti premazi pametna izbira? Jaz sem kar precej bral o tem, da to ni dobro, da na dolgi rok ?koduje motorju itd. Sam nimam izku?enj ampak spra?ujem kaj je res dobro.
A je kdo napisal kak?no pametno razlago zakaj bi ?kodovalo :ne vem: ?e vsak, ki je o tem pisal je nekaj motovilil, ker tukaj je idealno podro?je za drek zme?at pa da ve?ina ne opazi BS-ja.
Meni je bilo najbolj v?e? to, da motor ni nikoli ve? zalaufal na "suho". Se pravi, da je ta nanos vedno dr?al kovinske dele namazane. Zanimivo koliko manj mo?i je bilo potrebno, da je ?tarter zalaufal motor. Sem najprej mislil zamenjati akumulator potem sem pa to not vlil in sem podalj?al delovni vek akumulatorja ?e za leto in pol od tistga, k so rekli na servisu, da bi blo po?as za zamenjat, ker pozimi ne bo ve? v?gal.
Jaz imam to ze 2 leti na dizelci 5ki - lahko ti samo povem BOMBA! segreje motor in notranjost, pri -15 je motor na 60C ko ga vzges! Samo speljes, mrzlega pa sam ves kako ga lahko zje**s...
racunaj pozimi le malo vecjo porabo.....ker pac pije, ampak se spla?a...spla?a, spla?a.....
Najbolj bo ce parkiras poleg sosedov......zjutri bojo vsi drgnl, ti pa prides ves nasmejan, se vsedes reces dobro jutro sosed in gres...
hehe... prav dobro poznam to, ker sem imel nadgradnjo in daljinca na prej?nji ?estki in je to res zakon. Letos sem pa pa? na novem rekel, da po?akam to zimo, ker je blo ?e tako al tako preve? stro?kov, pa ?e cel ?as stra?ijo kako hudo je globalno segrevanje, da sem upravi?eno pri?akoval, da bo najni?ja temperatura pozimi vsaj +10°C
Jaz imam tud OMV-ja notri trenutno in pri -12 sem rabil kar kak?no sekundo do dve dlje verglat, da je v?gal. Pol pa je imel ?ist traktorski zvok, do AC. Res pa da je avto stal skoraj tri dni tako, da je mo?no tudi to. :ne vem:
Naslednjo zimo bo ?el notri ?e kak?en nano premaz (QMI, Metabond, ipd) pa obvezno spet nadgradnja za Webasto in daljinca.
Zgleda, da nas globalno segrevanja tako segreva, da nas bo zebl k svina
Jaz sem imel sam 1x problem... je kamen naredil luknjico pa so jo na carglasu zaflikali. So sicer hoteli najprej menjati celo ?ipo sam je blo na takem nevidnem mestu, da sem se odlo?il, da naj kar zaflikajo in je nato v redu dr?alo.
Voda, ki se je verjetno nabrala v filtru za nafto je zmrznila :ne vem:
Odpri pokrov, vzemi fen, pogrej filter pa se pejt pelat, da vidi?, ?e je vse OK. Ima? pa v navodilih, kako se voda spusti iz filtra, ?e bolje pa je da se odpelje? do servisa pa naj ti ?e dodaten check nardijo.
1. Na mojih obeh Mazdah je bil priporo?eni servis 1500km narejen in je brezpla?en. Zatorej ne oklevajte.
2. Glede tovarni?ko ogretega - ute?enega motorja pa je en VELIK LARIFARI!
Ali tovarna la?e pa ima motor ?e 10.000km preden ga vgradijo, ali pa to pravijo na podlagi testnega.
Vsak nov motor je sestavljen iz kovinskih delov ki se pod prvimi vecjimi napori - temperaturo - se raztezavajo, krcijo in se iscejo svojo lego.
To je neizpodbitno dejstvo, ki ga je treba upostevati. Na zacetku se material se 'drgne' drug ob drugega, nato zacnejo pleasati skupaj.
ravno zato pregled na 1500km, kjer vidijo ali se ?e 'vse drzi skupaj, kot se mora' in zato tudi vsak nov avto smrdi po plastiki izpod haube, ker se tudi plasticni pokrovi prilagajajo finalni poziciji.
tudi gume so prve 1000km skorajda neuporabne, ker se morajo utecti in izrabiti do uporabnega sloja!!!
Torej pozor, ker kriv je na koncu le voznik, ne glede na razli?na navodila!
1. Od kdaj je brezpla?en :ne vem: ?e nima? kak?nega posebnega dogovora o tem ni ni? brezpla?no ne materjal (olje, filter) niti delo
2.) Ni? ne gledajo, ?e se "?e vse dr?i skupaj" ampak zgolj zamenjajo olje in je to vse. Tisto kar pa zasmrdi izpod pokrova pri novem avtu pa ni plastika ampak so raznorazni namazi, konzervans ipd, ki se zaradi visokih temperatur zdaj zape?ejo in oddajajo tak zna?ilen vonj. To je tudi dokaz, da motor po vgradnji ni nikoli segret do delovne temperature.
Tudi pri gumah se ne bi strinjal, ker ne obstaja neuporabni in uporabni sloj, kve?emu guma z obrabo zgublja na oprijemu in dobrih karakteristikah. Edina stvar, ki bi jo pri namestitvi novih gum omenil je le to, da je treba paziti vsaj kak?en dan dva, da se ne ?tartuje na silo, saj se lahko feltna obrne v gumi in s tem se podere centra?a. Velja, tudi za tiste, ki imate samo ene feltne in vsaki? menjavate samo med letnimi in zimskimi pnevmatikami.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Dr?i, sam ima? nato dva kompleta koles in na leto prihrani? za dve menjavi koles kar je na u? cca 70?. ?e pa pri?teje? teh 70?, ki si jih prihranil, v nakup plati??, pa namesto kovinskih ?e dobi? alu feltne. Govorim za nove feltne, ?e pa kupi? rabljene pa si lahko celo ceneje skozi, kot pri 16 colskih. Razmisli
Povezava za deljenje
Deli na druge strani