Tako kot ni dobro jajcat in mečkat pri vožnji tudi ni dobro pregrevat motor z dolgo vožnjo pri visokih obratih. Dovolj je že, da se mašina nekajkrat zavrti proti svoji največji moči in to je pri Mazda bencinarjih preko 6000 obratov. Seveda je to nemogoče narest v 6. prestavi, se pa to lepo da z drugo in tretjo, ko poženeš na AC. Ampak pol ne vozit v drugi 100km/h ampak normalno v 6. prestavi.
Pa nikar preveč upoštevat predlaganih prestav, ker ne dosežeš nič pametnega razen, da se motor matra, ko hočeš pospešit. Lepo se sliši, kdaj motor zdravo pospešuje, kdaj pa "ječi" zaradi prenizkih obratov.
Je pa res, da če tako voziš bencinarja bo poraba nekoliko višja in bo težko met manj kot 6,5 litra na 100km si pa upam trdit, da motor ne bo zamorjen in ga bo veselje vozit pa tud če ma samo 120KM.
G120 mi je v CX-3 pil 6,5 pa ga nisem šparal.
Te mazdini bencinski motorji so zakon - počakaj da se segreje potem pa lahko daš glatko v obrate Najbolj je za motor škodljiva kratka, hladna vožnja. Takrat se "motor" najbolj "paca".
Pri meni recimo 50% časa motor preživi na 3000 obratih. Konstantne, AC vožnje. Pa vsakič ko ga prtisnem gre rajši
pred 3 urami je dvorjan napisal:
Si pa napisal enih vprašanj. Evo mojih par centov, da se razvije debata.
1) Ti sploh ne veš, kaj je hitro pospeševanje. =))) Do 3.000 rpm se G120 komaj malo zbudi. Hitro pospeševanje je, če ga zavrtiš vsaj do 5.000 rpm (ali čez).
2) Odvisno od vozne situacije. To meni sicer dela avtomatski menjalnik. Pri normalni vožnji že tam okoli 2300-2500 rpm, pri malce hitrejši menja pri 3000 rpm, pri odločnejšem pritisku na plin nekaj čez 4000 rpm in pri kick-down šele pri 6500 rpm.
3) Da. Zelo. Motor mora delovati v vseh pogojih. Sploh sodobni dizli in bencinarji se ne odzivajo dobro na ujčkanje in se radi "umažejo/zamašijo".
4) Odvisno za kakšne vožnje gre. Bi pa rekel, da vsako daljšo vožnjo poženeš do 6K, da se malo nadiha.
Oziroma, vključevanja na AC ali na glavno cesto s stranske so lepa priložnost, da združiš prijetno s koristnim in pošteno pospešiš ter zavrtiš motor - vsekakor nad 4000 rpm. Pa seveda vsako prehitevanje, kjer je odločnost ključnega pomena. Če pa želiš terminsko - daj enkrat na teden. Temu se reče "italijanski tuning".
4b) Jaz sem včeraj na 80 km vožnji šel ene 8x do 6500 rpm ... #italijanskituning
5) Ni. So ti pa že napisali, da to najlažje izvajaš v 2. ali 3.
6) Da, vsekakor. To dela celo avtomatik.
7) Dajanje v "ler" je slaba praksa. Prav tako je dajanje v 1. med upočasnjevanjem/zaviranjem, saj trpijo sinhroni. Je Slivka lepo napisal - iz 4. daš v 2. in to je to. Ko se ustaviš, pretakneš v 1. in potem nadaljuješ z vožnjo.
PS: A vam nič od tega niso povedali v avtošoli?!
G120 komot v tretji do blokade in si na 130, potem pa šaltaš v 5to in 6to.
Prižgala se mi je lučka za senzor za nadzor tlaka v pnevmatikah. Ker se večinoma vozim sam, sem jih napolnil spredaj 2,4 bara, zadaj 2,3 bara. Se vsedem v avto in spet piskanje in lučka za senzor. Imam Mazdo 3 in ravno včeraj sem ji nadel zimsko obutev. Včeraj brez lučke, danes pa prvič zjutraj med vožnjo in nato še dvakrat, ko sem ga prižgal...
Vseeno jaz sam priporočam čiščenje sprednjih zavor vsake toliko - meni je pri bremzanju iz visoke hitrosti na AC hotelo trest, pa je bil vzrok ravno v zabitih zavorah
Najbolj varčen avto na testu? Potem z mojim nekaj ni vredu. Sedaj ko se je ohladilo, mi kaže porabo 9,5l. Vožnja po omejitvah na navadnih cestah, pod 6,2 ne gre. Gume so napumpane na 2,5-2,6. Motor in menjalnik isti kot na testu.
Tako porabo sem imel tudi jaz s testnim avtom, pa so se mi tu vsi smejali da sem nor
@NevLado V bistvu še več, jaz sem šel dol s Triglava, ker je bil kar naenkrat dražji za 170€. Pa nič ne pomaga, da nisem imel že 10 let nobenega škodnega zahtevka, še za parkirišča, stekla, luči, točo ne. Od mene so v tem času ene 8 jurjev čistga potegnili.
Ja res, tako kot so šli stroški gor za vse so tudi zavarovalnice pohitele s svojimi maržami. Najbolj neugodna se mi je pa zdela menjava - včasih si bil namreč lepo postrežen z vsem možnim, če si menjal, danes pa nič več.
Računice koliko denarja gre je pa groza, kot si tudi sam ugotovil.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Babe pa avta nesmeš šparat, ker se prej al slej postara. Lp
Povezava za deljenje
Deli na druge strani