Skoči na vsebino
Kaj ste pa danes naredili na svoji mazdi
Napisano
pred 57 minutami je Bini napisal:

Ja teh 10kkm je tat, tak eni govorijo drugi pa naredijo..... 😁 Če bi imel dizla bi zagotovo menjal na 10kkm,enim pač ni mar, potem se pa sprašujejo zakaj to, zakaj ono.... 🤔

Mazda dizli so občutljivi na razno razne malenkosti in ga moraš pazit in negovat kot malega otroka.... 😉

👍

Majster, koledar nimaš prav naštelan. Danes ni prvi april...

Ker to, kar si napisal je ena poštena prvoaprilska. Na naših dveh Mazdah (obe dizel!) se od novega dalje dela redne servise na 20.000 km. Do zdaj imata obe skupaj že preko 530.000 pregon... ... ... Se pravi prevoženih kilometrov, pa z motorji ni bilo nobenih težav. Končniki, zglobi, kolesni ležaji in podobne 'okvare' pa niso vezane na vrsto goriva. No, ali pa so. Navor pa to... Vsekakor bi jih bilo treba menjat, pa če servise delam na 20.000 ali pa bi jih delal na 2.000...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano

Veš, @Bini, mogoče bi se kakšno vprašanje razrešilo, če bi ti kje pripravil "zasedo" in malo opazoval, kako hčerka vozi. Ker taka guma po navadi nastane s hitro vožnjo skozi ovinke. Če gre za sprednjo desno gumo, pa za hitro vožnjo skozi krožišča. Potem pa še dobro, da je Michelinka, ker pri kakšni slabši gumi bi že blatnike klepali. No, na Premaciyu vsaj imaš kaj klepat...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Poraba: bencin vs. dizel
Napisano
dne 6. 10. 2022 ob 16:26 je TiEn napisal:

Sem se začel malo bolj počasi vozit(da ne norim toliko), da prišparam kaj pri mojem dizlu,..poraba padla na 7.3l

Mogoče bi bilo dobro, da ga odpelješ na en res dober servis, da ga malo poštelajo... Ker za dizelaša je bolj primerna taka poraba:

IMG_20221008_183950180.jpg

Pa to ni trenutna poraba, ampak povprečje na 785 km dolgi 'poti'.

IMG_20221008_184006823.jpg

Kot je razvidno, je motor že 'dobro utečen', enoprostorc pa je star 12 let. Od teh kilometrov je bilo 80 km hitre ceste (110 km/h), 240 km avtoceste (130 km/h, razen nekaj kilometrov pri Ljubljani, kjer je omejitev 80 - en ovinek levo v bližini Dolgega mosta in Šentviški predor), okoli 100 km je bilo cest izven naselja 90 km/h), ostalo pa naselja (bolj malo, ampak nekaj jih je pa bilo, no) in tale naša planota (strmi vzponi in spusti, ovinkaste hribovske ceste,...). Večino kilometrov sem vozil jaz, okoli 70 kilometrov po tej naši planoti pa je naredila žena.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano

Nexen sem preizkusil na tej naši planoti. Ne marajo prav preveč ovinkov... Saj ne, da bi zdrsavale, sploh ne, le zrabilo jih je po robovih, sredine so bile pa še dobre. Sem jih moral polnit za 1 bar več, kot je predvideno. Potem so se po ovinkih enakomerno obrabljale, vožnja je bila pa po udobju podobna vožnji z gumi-vozom...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 38 minutami je TiEn napisal:

Sem se začel malo bolj počasi vozit(da ne norim toliko), da prišparam kaj pri mojem dizlu,..poraba padla na 7.3l

A to imaš kakšen kombi ali kako?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 3 urami je Jest napisal:

To ni cisto res… razen ce si med tistimi, ki stalno vozijo po levem pasu… potem res ni potrebe po saltanju… Ce pa se vozis po voznem pasu, moras vcasih na hitro prehitet kaksen kamion in skocit med tiste, ki kampirajo na prehitevalnem pasu… In ce to pocnes recimo na Vrhniskem klancu ali iz smeri obale pred Crnim kalom… potem je fajn, ce saltas v peto, da ne oviras “kamperjev”… ... ... ... ...

Dobro, ja, ko je poln keson, je potrebno dati brzino nižje, ker ena tona tovora enostavno to zahteva. Drugače pa dizelaši vlečejo od 60 km/h do 160 km/h brez nekih večjih težav, kar se tehnike tiče. Bolj so težava vozniki, ki ne vedo, da "gas do podna" pomeni, da pedal za 'gas' pohodiš do podna in ne samo na pol. Itak je dizel in ne bo neke blazno hude porabe, ni treba šparat...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kar sem jaz 6ko vozil, so bile komande NA volanu in ne OB volanu. In ko sem v ovinku zavrtel volan, kmalu nisem več vedel, kateri je + in kateri -. Po hribovski cesti moraš pa med vožnjo gledat kam drugam kot v volan in tipke...

pred 2 minutama je Alex napisal:

V bistvu je podobno, kot bi imel ročni... ... ...

Ne, ni. Slabše je...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Je nekdo pisal, da mu ročni menjalnik posrka vso voljo do življenja in da pri avtomatskem pa noge počivajo in da z desno roko boža sopotnico...

Hja, leva noga res počiva, desna roka pa dela še za vse ostale ude. In nimaš časa niti da bi se po nosu popraskal, kaj šele, da bi sopotnico pobožal po nogi. Pri vožnji gor še mogoče malo. Pri vožnji dol pa pred ovinkom omejit, da lahko izbira samo med 1. in 2., za ovinkom mu dovoliti še 3., pa pred ovinkom spet omejit... In ovinkov tu je precej. In spusta tudi. Sem prevozil po pet kilometrov, da sploh nisem spustil menjalnika. Volan pa motal z eno roko...

Razumem, da obstajajo moški, ki so jim všeč bencinarji, in jih toleriram.

Razumem, da obstajajo moški, ki so jim všeč avtomatski menjalniki, in jih toleriram.

Razumem, da obstajajo moški, ki jim je všeč, da 'nažigajo' druge moške v zadnjično odprtino, in jih toleriram.

Ampak to ni zame. Nič od zgoraj naštetega. Niti v kombinacijah...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kaj ste pa danes naredili na svoji mazdi
Napisano
pred 15 urami je Alex napisal:

Imel sem kake štiri dcl črne pol mat (satin black) barve viška, pa sem se danes  lotil barvanja zimskih platišč. Nekako mi bolj pašejo črna na rdečo strelo. 

PSX_20221001_124135.jpg

Sm kmet an... ...

Se pravi, sm lep kmet an s hribu doma, pa se na estetiko ne spoznam lih tanartabl, ma vseeno me zanima, kako bi pa izpadlo, če bi jih pobarval na tako rdečo, kot je avto? Ker zdaj so tiste široke črne obrobe, pa črna guma in še črni diški - saj je spodnji del kot od pogrebnega avta... Če bi diške pobarval v barvi avta, bi malo razbil vso to črnino. Pa še 19" bi prišle bolj do izraza...

Mogoče, če kdo zna našopat sliko da se vidi, kako bi to izpadlo?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)
pred 2 urama je Z M A J napisal:

@Slivka, bistven je podatek koliko velik je bil 'vzorec', ki je podal ta podatek o porabi in kakšen pri tem režim vožnje; hitrost, relacija, morebitni zastoji, itd.

'Velikost' vzorca je bila 120 km.

Režim vožnje: spremljal e-golfa, vožnja je bila bolj umirjena, poleg tega je od Nove Gorice do Vipave in nazaj itak omejitev 100 km/h (ni avtocesta!), drugod pa je bila omejitev 90 in 70. V eno smer avto popolnoma prazen (no, ja, jaz sem bil notri), v drugo stran poleg mene še štiri osebe. Cesta suha, vročine ni bilo (brez klime).

Zastojev pred nama ni bilo...

Konec koncev, pri taki porabi tako starega in zgon... ... .. se pravi zvoženega dvolitrskega turbodizla - kaj si pa pričakoval?

Popravljeno od Slivka
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.