Preden se lotite branja, kratko opozorilo: Spodnje besedilo ni posledica zavisti, gre le za preizpraševanje, ali so nekatere državne politike pravične.
Angleščina me ne moti in jo "obvaladam" pogovorno. Fore je v tem, da ne glede na regijo ki jo nastavim v avtomobilu ne dobim Alexa menija/nastavitev. Torej prodajajo "meglo" pri nas. Podpora Alexi je vendar je nikakor ne morem omogočit. Oziroma bom probal Nemčijo kot regijo. Nekaj sem spremnijal vendar ne v vse regije.
Upoštevati moraš točno navodila kot zgoraj navedeno (glej video, jezik v videu si lahko spremeniš, če ti nemščina ne leži).
Ko aktiviraš po vrsti: najprej v avtu Online (spletno) povezavo (v meniju Nastavitve/podmeni sistemske nastavitve/online-spletna povezava mora biti odkljukano), zatem povežeš/registriraš avto z MyMazda, šele nato po pritisku gumba v avtu na volanu za Alexa izbereš regijo/državo. Potem greš v avtu v meni Nastavitve, kjer izbereš Nastavitve za Alexa (ta meni se ti pojavi po uspešno izvedenih predhodnih korakih), potem nadaljuješ dalje z registracijo v tem meniju preko Amazon itd...
Meni deluje. Če si pravilno postopal, se ti bo meni prikazal 😇
Alexa (Amazon) kot že zgoraj napisano, žal ne podpira Slovenije, zato je tudi ni med državami. Zgleda, da za Amazon nismo država, verjetno še nikoli niso slišali za nas, kaj šele da smo celo država v EU 😁.
Se pa strinjam, da bi morali pri Mazda Slovenija jasno povedati (in napisati pri opremi), da Alexa zaenkrat ni možna v slovenščini.
Nikakor ne dobim Alexa menija v nastavitvah. Pa sem že ponastavil vse nastavitve na tovarniške v avtomobilu.
Kje je fora? Moti me, ker jo imam pod spiskom opreme na papirju katerega mi je prodajalec dal.
Wireless android auto je povezan in ni problema. Alexa pa nikakor ne morem nastavit.
Alexa se da nastaviti, vendar je kar malo zakomplicirano. Za Slovenijo Alexa žal nima podpore in ni v slovenščini, ne deluje. Vendar lahko uporabljaš preko druge države. Jaz uporabljam regijo Nemčija, a je žal potem samo v nemškem jeziku, tudi komunicirati moraš v nemščini, verjetno je možno tudi v angleščini, nisem probal. Pri meni prodajalec tudi ni imel pojma, se moraš sam malo poglobiti. Tudi navodil Mazda Slovenija očitno nima, kar je res čudno, če že nekaj prodajajo?
Najprej moraš imeti seveda aktivno Online povezavo v vozilu (in aktivirano aplikacijo MyMazda in seznanjeno z vozilom). Potem izbereš regijo, jaz uporabljam Nemčijo in potem se ti bo v nastavitvah prikazal meni za Alexo, kjer potem naprej nastavljaš. Za nadaljevanje boš potreboval Amazon free račun (Alexa je od Amazona), kjer se registriraš (jaz uporabljam Amazon.de) in potem aktiviraš v avtu...
Alexa je dodana v letošnjem modelu 2025, vsaj pri CX-30, za nazaj pa ne vem, če deluje.
Je fajn zadeva, lahko preveriš npr. vreme, če iščes npr. kje v bližini so restavracije, picerije (ti da več opcij), črpalke, ..., lahko tudi uporabiš za navigacijo, ne rabiš tipkati...; enostavno samo vprašaš avto ali poveš kar želiš (kot pred mnogimi leti v seriji Knigt rider, kdor se še spomni 😁) in ti pove možnosti in izpiše na ekranu.
Alexa pri meni lepo deluje in je uporabna, drugače se pa da živeti tudi brez tega. Res pa je, da moram komunicirati v nemščini, ker imam regijo Nemčija; važno je da dela tudi če si fizično z vozilom v Sloveniji ali drugod, na našo srečo nima omejitve preko gps lokacije.
Pa še to, če želiš z Alexo uporabljati tudi glasbo in predvajati poljubno izbrane komade (npr. samo poveš kaj želiš poslušati in se prične avtomatsko preko Alexe predvajati; ne rabiš nobenih usb-jev ali prednaložene glasbe na nekem mediju), se pa moraš registrirati na Amazonu kot plačljivi uporabnik. Muzika žal ni zastonj (to je edino plačljivo, ostalo je free).
Pa še video, kako nastaviš Alexo, imaš dve opciji...:
Če ne želiš pametnega ključa (stalnega oddajanja signala in iskanja avta...), lahko uporabljaš ključ za vožnjo tudi kot klasični. Kot zgoraj opisano najprej deaktiviraš ključ, ki ga lahko potem uporabljaš kot klasični ključ za vožnjo. Odklepaš in zaklepaš potem z gumbi na ključu (kot nekoč....). Avto pa zaženeš tako kot običajno, le da pred pritiskom tipke za zagon, najprej prisloniš ključ, z zgornjim delom kjer je mazda znak, k tipki za zagon in ko neha utripati zelena lučka na tipki (stalno zasveti), prižgeš avto kot običajno. Zaenkrat še Mazda to omogoča za vse, ki ne pogrešate pametnih funkcij, nočete stalnega oddajanja signala ključa, ljubite klasiko in v kolikor želite dodatno zaščito pred krajo vozila (ključ ne oddaja stalnega signala in predvidoma ni možno skopirati na daljavo signala od ključa).
To bi naj bila bodoča usmeritev Mazde znotraj za vse modele. Brez vrtljivega stikala in praktično brez ostalih gumbov, samo touch...? Škoda, upam, da še kaj spremenijo, glede na ogromno kritik v samo dveh dneh. Pa ravno zato smo med ostalim oboževali Mazde...
Iz službe iz Lj do Ivančne gorice po avtocesti in je tole kazalo:
Lepo, ampak na našo žalost (ali mogoče srečo😀) smo na Mazda forumu. In da ne bo slučajno kakšen mazdaš šel iskati, kje v menuju lahko to najde... Težko primerjamo Mazde z Mercedes AMG, za nas so seveda boljše Mazde, čeprav povprečno stanejo vsaj 3x manj 😁. Za tako ceno pa še morajo dodati kakšen senzor ali dva.... Še vedno, če ni zadovoljstva, pa lahko zamenjaš AMG za Mazdo 🤣
Feltna je tudi malo poskrabana... ampak za to se ne sekiram prevec...
Sem imel avto parkiran takole, kot je narisano in pri vonji ven, je bilo treba pazit, da odbijaj ne podrla spredaj v skarpo ... zadanie levo kolo pa je zadelo tale robnik ... Kakorkoli... pred pol urce sem pripeljal nove gume iz Ljubljane in se ravno sedajle montirajo pri bližnjem vulkanizerju ...
Smola, upam da bo naslednjič bp. Bi pa jaz vsekakor zbrusil/odrezal tisti robnik, sploh zdaj ko bodo nove gume ...👍
Čudna fotografija, pol avta se sploh ne vidi, sigurno ni uradno od Mazde. Sem prepričan da bo precej bolje. Nekdo je mogoče na hitro nekaj slikal, "spacal ali ukradel" in poslal v svet, ali pa nas AI nate.... Tako kot včasih na VHS piratski filmi, ni bilo za gledati, pa smo vseeno gledali...😁
Ali lahko CX-30 odkleneš daljinsko preko telefona in aplikacije MyMazda? V osnovi imajo samo opcijo zakleni, odkleni pa ne obstaja oz. ali se da kako nastaviti?
Raje kr direkt Yarisa, Toyota ga ma že v malem prstu, Mazdini servisi pa šele "na novo"
V tem primeru bi tudi jaz kupil original Toyota Yaris, pa če sem še ne vem kaki Mazda "fan". Ne razumem "point" avtov kot je Mazda 2 hybrid, če je praktično Toyota Yaris. Razumem, da bi bil skupen motor, vse ostalo kot oblika, podvozje... pa original Mazda. Enako opažam pri drugih proizvajalcih, očitno folk to kupuje?
Pa upam, da bo Mazda razvila svoj original novi model 2, ali pa naj ta mix ukine, škoda za znamko...
Dobro desetletje je že minilo, odkar so električni avtomobili številnejše prisotni na avtomobilskem trgu. V te času so si tudi tisti, ki jih vzdržujejo, že nabrali precej izkušenj.
Se pravi, da gremo tudi z avti tja, kamor smo prišli z belo tehniko, telefoni, računalniki in drugimi zadevami, ki jih sploh več ne prodajamo, ko si zaželimo nove. Vse gre v smeti.
Skratka totalna katastrofa za okolje😡, ..., planet imamo pa samo eden.
Smo 🙂 naročena Cx-30 nagisa zircon quartz z ročnim menjalnikom. Pride začetek junija. Me je pa zamikala 6e in mogoče spremenim naročilo.
Barva zircon quartz ?
Obstaja Zircon sand ali Platinum quartz.
Mogoče imajo novi mix ali pa je tiskarki škrat, kaj od tega drži ?
Glede 6e oblikovno res ni slaba, problem z mojega vidika pri novi 6-ki je edino kar skriva pod lepo obleko....👽 Vsak ima pa seveda svoje probleme in za ene to sedaj sploh ni problem, problem bo mogoče čez kakih 5 let...😁.
Za zamisliti, kdo bi si mislil kako umazani je tudi nikelj. Katastrofa kaj delajo z okoljem😡 Na Filipinih, lastniki Kitajci, pa takih obratov je verjetno ogromno še za druge redke materiale. Tisti, ki pridobivajo te materiale bolj čisto, na koncu propadejo, ker jih kitajci povozijo z neupoštevanjem vsega, so seveda zato najcenejši, pa noben jim nič ne more. Do čimveč ljudi bi morale priti take stvari, da pride v javnost. Seveda smo vsi porabniki takih in podobnih materialov, brez tega ni več naše civilizacije, bi se pa morali zavedati od kod izvirajo kateri materiali in imeti to možnost da sploh vemo, posledično bi kot kupci lahko tudi na kaj vplivali.
V dokumentarcu prikazani umazani nikelj, če smo realni, verjetno ne gre vse za baterije EV-jev (res pa da verjetno za EVje poraba najbolj narašča), ampak večina, trenutno več kot pol niklja se porabi za nerjaveče jeklo (primer npr. doma imamo verjetno vsi posode iz nerjavečega jekla 18/10, kjer je 10% niklja), ostalo telefone, drugo elektroniko, verjetno je nekaj niklja na žalost tudi v naših dinotih in drugih ICEjih, res pa da manj kot v EVjih ....
Zanimivo npr. na koncu dokumentarca se govornik vpraša ali ni "point" kupovanja EVjev da pomagamo naravi, če pa škodujemo naravi v procesu pridobivanja, pa je precej samouničujoče.
Včeraj sem v enem YT video zasledil CX-30 z 2,5L in 277 PS. Je to morda napaka, ali to res obstaja v USA...?
Če je res na voljo takšen motor, kakšen vzdevek ima potem? 😁
Baby dino ni, dino prav tako ne (ta ima 191 PS), morda king dino... 🤣
Verjetno je napaka ali kaki izvenserijski ali pa je bil mišljen ameriški model carbon turbo z 250 HP (horse power).
Pa upoštevati je treba razliko med ameriškimi in evropskimi enotami. Generalno v Evropi uporabljamo mednarodne metrične enote SI, pametni američani/britanci pa še vedno vlečejo par sto let stare anglosaške enote, idio..😡.
Če smo pri moči avtomobilov:
V Evropi je stara enota 1 PS (iz nemščine Pferde staerke, v slovenščini eni pišejo KM kot konjska moč, to je enako) in znaša 1 PS=735,499 W.
V Ameriki pa je enota 1 HP (horse power iz anglosaščine) in znaša 1 HP=745,7 W.
Če preračunamo je potem ameriških 250 HP enako 186,425 kW zaokrožimo na 186 kW oziroma v Evropi bi to bilo ca. 253 PS.
Se pravi naš baby dino ima 103 kW ali starih evropskih ca. 140 PS (G140) ali ameriških 138 HP (ameriški baby dino G138, američani imajo manjše 😁).
Ameriški z 250 HP, kar je ca. 186 kW, pa bi bil pri nas ca. 253 PS (G253).
Če bi prišlo do bitke med baby dinotom G140 in monster dinotom G253, ni nujno da bi monster zmagal, mogoče je baby bolj pameten ...
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Povezava za deljenje
Deli na druge strani