Razširi... ... ... ... ...
... ... ... ... ...
... ... ... ... ... Izklop ABS-a je smiseln samo v primeru globokega snega ali mehkega peska ko blokirana kolesa pred seboj rinejo kajlo materjala, ki poveča trenje - krajša zavorna pot. V vseh ostalih primerih podlag blokirana kolesa podaljšajo zavorno pot. Izklop tudi ne pomaga pa k izboljšanju vodljivosti ampak ravno obratno.
Tudi v primeru poledenele ceste, listja na cesti, peska na cesti, skratka v primeru vsega na cesti. Edino, kar si še nisem prišel na čisto, je globoka voda na cesti...
Izklop ne pomaga k izboljšanju vodljivosti, to je res. Ampak v bistvu tega niti ne potrebuješ, ker se do ovire že ustaviš...
RazširiKončno en pameten odgovor.
Buahahahaha, ej, @Alex, a na obali sonce seka, pa ti je u glavo užgalo?
RazširiTo je to, že tisočkrat dokazano....
![]()
Dokazano na poligonu. Ampak cesta ni poligon. Poligon se da prilagoditi, da dobiš rezultate, kakršne želiš. Na poligonu tudi avto porabi 4,5 litra na 100 km. Realni promet po cestah je pa nekaj povsem drugega. In ogromna razlika je med avtocesto in "cesto" na planoti. In že tisočkrat dokazano me je "stikalo, ki ga ni" rešilo, da nisem kam pribil. V bistvu na našem BTjcu ABS priklopimo samo za tehnični, drugače je vedno odklopljen. Sploh žena. Ona ne bo speljala iz garače, preden ne ugasne ABSa.
Tu po hribih ABSu pravimo "peder-bremze" - ker so narejene za to, da tistega pred seboj napičiš v rit...
Mimogrede, ste vedeli, da dirkalniki za rally nimajo ABSa? Le zakaj, če je tako dober?
Ste vedeli, da ima Scania (tovornjak, ne @scania), ki ima pogon na vse osovine, že tovarniško stikalo za izklop ABSa? Skandinavci že vedo, zakaj...
Enako stikalo imata tudi MB 1633 4x4 in MB ACTROS 1840 4x4...
Mercedes sprinter 312 4x4 iz leta 2002 - čim je voznik vklopil štirikolesni pogon, se ABS sam izklopil...
Glejte, pišite, kar želite, briga me. Pri meni na BTjcu je ABS večinoma izklopljen - razen, ko pridemo v dolino in na avtocesto. Pa še tam se zgodi, da ga pozabimo prižgat...
Zdaj grem pa iskat letne gume za BTjca in se nimam več časa tu prekladat z vami okoli peder-bremz...
RazširiLahko tale tvoj predlog obrneva, da bom jaz vozil pred tabo z odličnimi letnimi gumami in z ABS, Ti pa z nekimi kitajskimi brez ABS-a.....
![]()
1. Če mi kupiš kitajske gume, jih bom pa montiral, zakaj pa ne...
2. A pa bi se ti upal nastavit pred BTjca, ki ima neke kitajske gume gor? 😈
Ja, saj mogoče bi bil res jaz kriv, ampak vitlo BTjca ne bi samo "malo opraskalo", bi kar "krepko označilo", kje bi ti pribil noter. In bi ti imel avto pri kleparju, meni na vitlu se pa ne bi niti poznalo...
Čeprav, če bi bilo to jeseni, ko je na cesti listje, pa da dež pada, bi bil pa res zanimiv test, koliko slabe gume bi moral imet na BTjcu brez ABSa, da bi bil enakovreden nekomu z dobrimi gumami in ABSom... Ker v 12ih letih, od kar imam "stikalo, ki ga ni", še nikogar nisem butnil od zadaj. Sem pa že dvakrat gledal razbitine, ki so od blizu spoznale odbijač in vlečno kljuko od BTjca. Po drugem dogodku sem zadaj na odbijač celo dal nalepko "test your airbag here". Zanimivo, od takrat dalje ni nihče več ruknil noter...
No, no, počasi boste prišli za mano.
Kdaj sem že napisal: kar smo izvolili, to imamo.
Edino nečesa ne zastopim: nihče ni volil te, ki nas zdaj vodijo...
Mogoče pa tega ne zastopm zato, k sm kmet an s hribu doma...
Kaj veš, mogoče ima pa kakšno turbino za hlajenje baterije ali pa kakšno turbino za odvod dimnih plinov, ko zagori...
RazširiMogoče v snegu ali blatu na mokri cesti pa nikoli.... 🫣🤣😉
Aha, ja, seveda...
Kolikor imam jaz izkušnje, se edino na suhem asfaltu ne pozna nobene razlike, na vseh drugih podlagah se pa brez ABSa ustaviš prej kot z ABSom.
Sicer pa, če imaš med nogami toliko kot imaš jezika, lahko sprobava. Vozi za menoj na zelo kratki varnostni razdalji. Ko zahodim zavoro, jo zahodiš tudi ti. Če se ti z ABSon ustaviš prej kot jaz brez ABSa, se itak nimaš česa bati. Če se pa jaz brez ABSa ustavim prej kot ti z ABSom, bo pa to precej odmevno...
Popravljeno od SlivkaRazširiMalo si pozabil napisat kolikšna je razlika pri zaviranju najboljše in najslabše nove gume v metrih.
Kaka je šele razlika pri obeh, ko so stare kake 4 leta..... 🤔
To pa res ni problem. Odklopim ABS pa kolikor se podaljša zavorna pot zaradi slabih gum toliko se skrajša zaradi odklopljenega ABSa - pa se pogliha...
No, če jih montirajo na Audi in BMW, potem že ne morejo bit slabe. Bom res izbral kar ene od teh.
Začnem iskati letne pnevmatike za našega BTjca. Vtipkam dimenzijo in ven padejo proizvajalci:
- Austone (87,68€)
- Aplus (89,16€)
- Linglong (97,94€)
- Lanvigator (106,23€)
- Sailun (107,26€)
- Laufenn (107,88€)
- Triangle (118,72€)
Prvih sedem znamk - same take, za katere še nikoli slišal nisem...
RazširiTi si vozil na pol tovorno vozilo oziroma mini bus. Primerne temu so bile tudi povprečne hitrosti. 😉
BTjc s prikolico ima pri stotki večji zračni upor kot pa npr. Mazda 6 karavan pri 130, pa čeprav ima šestka strešne sani...
Mazda 5 pa je ponavadi imela trop otrok zadaj in se je vedno povsod mudilo. Sicer nismo žgali na polno, smo pa lepo vozili po omejitvi. In na avtocesti je omejitev 130.
Je pa res, da sem pa enkrat vozil z našo petko poleg mene še 5 potnikov in smo šli po avtocesti stotko, mogoče 105, če smo prehitevali šleperja, v hrib pa niti stotko ne. To je bilo takrat, ko sem spremljal nekoga z e-golfom. Smo šli iz Solkana nekam v okolico Laškega, pa se je bal za domet. Takrat je imela petka porabo 4,5 litra na 100 km... Če bi s takim tempom vozil ves čas, bi z enim rezervoarjem najbrž naredil blizu 1.500 km... Samo tak tempo ni zame...
Popravljeno od SlivkaPa kaj je z vami, modeli, jaz sem s petko naredil brez težav preko 800 km, če sem malo pazil in da je bila kakšna daljša pot, jih je ratalo tudi 1000.
Pa saj še BTjc naredi 550 do 600 km z enim rezervoarjem...
@g.Wankel, kaj imaš tank od 25 litrov?
Popravljeno od SlivkaMe je ta tema spodbudila, da sem odvil zajlo na vitlu BTjca, vse skupaj malo podmazal in navil zajlo na novo nazaj.
Zdaj je pripravljen, da lahko kakšnega Rusofila iz kakšne riti ven potegne...
Dovolj je 10 "taglavnih" Rusov, ni treba zmlet 1000...
RazširiNekako mi liči na tisto kar vidiš v Indoneziji in nasploh v tistih koncih....
![]()
Drugače pa ok.... 😉
Pa sem mislil, da vozni park v Indoneziji in nasploh v tistih koncih nekako liči na mojega BTjca: obutan okoli naokoli, sšravban skupaj s knipingi, rejnat pa toliko, da niti sence več ne meče...
@Boss, ta "tvoja" teorija, da so krožna križišča varna in enostavna, ima dva pomembna pogoja:
- vsi v krožišču morajo pravilno uporabljati smernike
- krožišče mora imeti premer vsaj 25 metrov, rajši več
Če ta dva pogoja nista izpolnjena, je krožišče najslabša možna stvar in zelo nevaren del ceste. Ker če ljudje ne dajejo smernikov, lahko samo ugibaš, kam bo kdo zavil in kdaj lahko ti zapelješ v krožišče - brez da komu izsiliš prednost. Če pa je krožno križišče premajhno, ti pa avto prihaja pod prevelikim kotom, da bi sploh videl njegov desni smernik. Zato so se Italijani dobro domislili, da če greš po krožnem, imaš levi smernik, pred izvozom, kjer greš ven, daš pa desni smernik. No, nekateri v krožiščih dajejo smernike kot bi bilo navadno križišče: če gre ven na prvem izvozu, da desni smernik. Če gre na drugem, ne da smernika. Če gre na tretjem, da pa levi smernik. V vsakem primeru je boljše kot pri nas, ker vsaj vidiš levi smernik in veš, da ne smeš peljat, ker bo on nadaljeval po krožnem...
Dashcam ne snema skozi levo okno, pa se tak primer ne more dokazat.
Vem, ker je sodelavka imela enak primer in ona je imela dashcam. Pa se vseeno ni videlo, da z leve prihaja nekdo s smernikom. Rešil jo je samo tisti, ki je pripeljal nasproti in tudi mislil zaviti. Je bil za pričo.
Razširi
Upam, srčno upam, da je to vprašanje hec.
Na koncu članka piše, da je kriva povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti. Glede na to, da se je ustavila in spremljala dogajanje in ker je tudi "pešec" ustavil, je speljala v trenutku, ko je on pognal skiro - težko govorimo o neki malomarnosti.
Mora pa tudi pešec pogledati levo in desno, preden prečka cesto - torej bi lahko enako bil kriv tudi fant s skirojem...
Sicr sm kmet an s hribu doma, ma kolkr se zastopm na aute - če je samo en dišk je gvišno sam za rezervno gumo...
Ne zastopm, prou res da ne. Mrbit zato, k sm kmet an s hribu doma...
Oba sta se ustavila, nato se nista prav zmenila in sta oba hkrati speljala. Kriva je pa zdaj 77-letna voznica. Zakaj?
V Novi Gorici na prehodu za pešce povožen otrok na e-skiroju - Robin
RazširiJebeš elektriko, gremo na fosilna goriva.
Bi živeli v takem svetu?
@dvorjan, tole je vrhunski odgovor na vse. V filmu lepo pokaže to, kar jaz ves čas razlagam: lopata ni za pospravljat seno in z vilami se ne kida sneg. Stvari, ki so stacionarne (fotokopirni stroj, računalniki, mikrovalovna pečica, EV, pralni stroj, televizija, hladilnik, ... ... ...) so električne.
Mobilne stvari (vozila in avtomobili) pa na ICE...
So se pa pri tej reklami prav potrudili, da so zadimili. Mislim, moj BTjc pod polno obremenitvijo ne zadimi tako, kot zadimi v tej reklami fen od tiste ženske. Gotovo so DPFje ven pobrali...
Tudi jaz sem bil na Interclassu zadovoljen. Sicer so marsikaj pozabili priviti in marsikaj zašuštrali in potem našli sto izgovorov, da oni niso nič krivi (še zdaj mi ni jasno, kako zamenjaš kolesni ležaj BREZ da odstraniš zavore na tistem kolesu), so mi pa zraven dali orodje, da sem doma potem dokončal.
In ko sem naslednjič pripeljal orodje nazaj in jim ga postavil na pult, so ga zložili na desno spredaj "pod noge" in sem ga peljal nazaj domov...
Razširihttps://avto-magazin.metropolitan.si/novice/xiaomi-su7-ultra-razprodan-evropa-2025/
Tale pa zna malo premešat karte pri vrhu... 🤔
Dvomim. Kmetje an z vrha hribu doma u glaunem jemljemo dizle, tale Sukhoi 7 pa ni na dizl...
Čeprou sm se mal zgubu. A ni Su-7 Ruski? Sploh Čehi so jh mel do leta 1990...
Popravljeno od SlivkaZdaj si me spomnil, @mazdohist se pa res že dolgo ni oglasil...
Napisano
Ti bom jaz odgovoril namesto njega:
(A lahko še kakšen matematik preveri tale moj račun?)
samo Petrol (brez INA in MOL) je lani prodal 1,6 milijonov ton goriva. Predpostavimo, da ima 1 kg goriva (nafta ali bencin) okoli 12,5 kWh energije. To pomeni, da ima gorivo, ki ga je prodal samo Petrol, okoli 20.000.000.000 kWh energije oz. 20.000.000 MWh.
Če je to res in ČE predpostavimo, da se polnjenje EVjev najbolj optimalno porazdeli, to pomeni, da bi (približno) 2.300 MW vir zadostoval samo za Petrolovo nadomestilo fosilnega goriva.
Če sem pravilno izračunal, to pomeni, da bi samo Petrol potreboval malo več kot 3 JEK - ob predpostavki, da je polnjenje EVjev najbolj optimalno porazdeljeno čez dan in čez teden.
Toliko, da ne bomo v predalčku "ekstremistov" in robnih pogojev. Ker če vzamemo robne pogoje, na primer en dan v turistični sezoni, zgornji račun hitro postane x2. Ampak pustimo ekstreme in robne pogoje, ti trajajo samo kakšna dva meseca na leto...
Pa izračunu je treba dodati še MOL in INA in Shell... In potem prideš do ugotovitve, da bi res potrebovali kakšnih 7 JEK, kot je zapisal @GoB...
Povezava za deljenje
Deli na druge strani