Včeraj sem na avtocesti po dolgih mesecih zopet užival. Vožnja tekoča, vsi se lepo umikajo nazaj na vozni pas. Prehitevalni je prazen. Da ne bo pomote, to ni bilo pri nas. Ne more biti. Vozil sem od Trsta do Udin. Poezija. 👍
Jaz tudi mislim, da je tisti "sportmode" na Mazdah bolj "Blažev žegen". Prav, naj je, ampak, če je sila, kickdown opravi svoje. In če ne gre le za eno prehitevanje, zna tudi dlje časa držati motor v višjih obratih ozr. "pripravljenosti". Ne vem, če sem 5x v življenju vklopil sport mode, pa redno prehitevam vse živo.
Pa še - malce za izziv - ko boste enkrat izkusili pospešek EV - boste v hipu pozabili vse atmosferce in turbake. 1 brzina od 0 do 200. To je to. Imaš celo EV-je, ki imajo 0 do 260 v enem reduktorju ... Si prestavljate, da bi EV imel par prestav (PS: Ja, vem, nekateri EV-ji imajo celo DVE prestavi.)?!?
Slike iz nikona pa prenesem na PC, ko pridem iz morja oz. ko bo čas.
Nisem profi in ne delam doktorske disertacije pri slikanju. Večina slik nastane v planinah, pa makro...
Preteklih 10 let sem imel DSLR Nikon D7200 (3 objektivi...). Spomladi pa sem skočil v svet brez zrcalnih kamer (Nikon Z50II).. Kar velika sprememba, veliko manjši, še vedno se nisem navadil na digitalni pogled skozi okular, baterija zdrži velikooo manj itd.
LP
Ti samo lepo slikaj in se uči. Pusti večne težake, ki mislijo, da do v vsem najboljši. 😉
Sem mislil, da ne bi, ampak naj vam bo, da boste lahko še kakšno krivdo pri meni našli - hint: pri prvem odlomku nisem ustavil pri stop znaku. Ostalo pa najdite sami.
1. del bi naslov, ko bemwejaš kupi Mazdo pol pa prehiteva po navadi v naselju, kjer je ozka cesta in omejitev 40, pa nato se postavi na pas za levo in nato gasa ter švigne naravnost - jebat ga, to je pač ta premium filing. Še dobro, da ni na isto idejo prišel Italijan v Fiatu, da štarta na brzino v svojo levo predno avtošola sploh spelje. To bi bilo "veselo" in ja zaradi takih manevrov je na tem križišču že počilo.
2. del je malo daljši, da boste ja našli vzrok s čim sem sprovociral ubogega Italijana, da se mi je zaganjal v rit in pol le prišel mimo (žal nimam zadnje kamere, da bi se vse to videlo). Mogoče sem naredil narobe, ker sem se umikal desno, da sem mu dal povod za prehitevanje tako, kot dvema motoristoma, ki si nista upala čez dvojno črto. Res sem žleht, ampak spet ne toliko kot modri avto pred tem Foton Tunland G7 Pickupom (sem mislil, da je ameriški, je pa en navaden kitajc). No blokiral ga je praktično do krožišča, kjer sta šla vsak svojo pot.
3. del pa še tist mojster z motorjem, ki je kar lepo prletel v nizkem letu upajoč, da se bo šzšlo. Tokrat se je, drugič bo pa verjetno cesta kriva al pa kak voznik avta, ko se ne bo.
V glavnem, video sem naredil, ker sem imel občutek, da mi nekaj ljudi tu gor ne verjame in namiguje, da lažem. Sem pa vseeno izpustil tiste počasnele, ker če bi še tisto dodal bi tole bil celovečerec.
Boss, en majhen nasvet. Ko naslednjič delaš (sestavljaš) video, prosim, da ne lepiš teh dolgih kolobocij, ker povprečno je človek skoncentriran in lahko gleda le kako minuto do dve take monotone posnetke. In se izgubi po poti bistvo. 😉
Malo sem pričakoval, da bom danes v Italiji imel kakšen pripetljaj ampak to kar sem danes doživel še nisem nikoli v svoji vozniški karieri.
To, da sta tam med italijanskimi vozniki dva pol je znano. Eni se vozijo počasi med 40-50km/h, na drugi strani pa agresivci, ki ti rineji v prtljažni na manj kot meter distance pa točno vidi, da ne moreš iti naprej zarad mećkača nekaj avtov naprej.
Ampak to nekako sprejmeš ne pa to kar sem doživel na cesti med Pontebo in Trbižem. Spet en bolj počasne sorte spredaj ampak ne tolk ekstremno počasen, cca 10-15km/h pod omejitvijo. Prleti za mano en ogromen ameriški pickup in pribremza tik za mojo ritjo. Ok ajde debil.
Ampak tukaj se ni končalo, neuravnovešenec nato upočasni in naredi razliko na ene 100m in ponovno po gasu in spet bremzanje tik za mojim avtom. Tak manever je ponovil 4x in vsakič me je stisnilo kdaj me bo nabil. Sem iskal kako počivališče, da se mu umaknem, ampak v petem poskusu je pa šel mimo mene. Potem pa nikakor ni prišel mimo ostalih zarad preveč prometa. Šele po 10km vožnje je šel na AC proti Avstriji jaz pa proti Sloveniji.
Sem komaj čakal, da pridem v Slo, ker tole danes v Italiji je na meji norosti. Ok, sej pri nas se je našlo nekaj motoristov, ki so vozili kot bi relkel "v smrt", ampak daleč ne tolk dramatično.
Sej bi naredil video, sam kaj ker se bodo našli spet kakšni pajaci na forumu, ki bodo iskali krivdo pri meni. Tko da dvomim, da se bom trudil.
Ha, ha, stavek "sem komaj čakal, da pridem nazaj v Slovenijo" pa zmaga. 🤣
A ti to resno? A se voziš pogosto po naši kvazi avtocesti? Takšne agresije, nespoštovanja predpisov, izsiljevanja pri prehihevanju, vožnje po levem pasu pod omejitvijo par kilometrov, blendanja prepotentnih debelovratcev z zlatim lancem in telefonom pred gobcem, vožnje za ritjo kot jo doživiš pri nas, mislim da je ni niti v Indiji... Seveda, to velja, ko ne stojiš par ur in rabiš od KP do Ljubljane po tri ure in pol, včasih, ko imaš srečo tudi štiri.
Boss, vem, da ne maraš špagetarjev, a oni so z svojimi tremi pasovi na avtocesti in veliko bolj kulturno vožnjo, vesoljska ladja za nas balkance.
Včeraj pa po dolgem času ni bilo kolone iz Lj proti kopru, tako, da je bil prav užitek voziti. Niti ni bilo pacientov in mečkačev na levem pasu, začuda.
Definitivno je velika razlika. Še skoraj bolj na sovoznikovi strani. Bom jutri opral in poslikal ponovno. Ne vem pa kaj bodo lahko naredili? Reklamiram lahko a to pomeni barvanje?
To pa ne bi rad dal barvat novega. Kaj še lahko naredijo? Sem po eni strani razočaran nad kvaliteto barve saj takšnega odstopanja še nisem imel pri nobenem avtu. Tudi zadnji opel astri k.
Najdem pa na spletu podobno veliko odstopanje.
Tudi odbijač ima kar odstopanje glede na to s katerega kota gledaš. Tega nisem imel na nobenem avtu do sedaj.
Definitivno je bilo nekaj delano na njem. Kot je rekel etcho, je možno, da je bil kje podrsan in so določene dele prebarvali prebarvali. Pojdi do kakega avtoličarja, da ti izmeri debelino laka. Naknadno pobarvani deli so vedno prebarvani bolj debelo.
Mi se tud že desetletje trudimo nastavit Alexa ( @Alex ) pa nam nikakor ne rata. Je čist preveč samosvoj. Tko, da verjetno tud teb ne bo ratalo.😜
Kar se pa barve tiče je pa to zgodba večine proizvajalcev. Barva na plehu al pa na plastiki se zaradi različne podlage dostikrat razlikuje. Je pa odvisno od barve in na nekaterih barvah se vidi bolj očitno na nekaterih pa skoraj nič. Tko, da prej kot se sprijazniš manj se boš sekiral. Nikakor pa it gledat plastične obrobe blatnikov, da ne boš še kaj "zanimivega" našel.
Če pa misliš, da je res preveč razlike in je zrelo za reklamacijo pa poskusi prej najt še kakšno take barve v kakšnem salonu pa probaj primerjat.
Hvala za kompliment. 😉 Res je, barva na plehu in na plastiki velikokrat ni prav enak odtenek. Zdaj, če je res prevelika razlika, pa reklamirat. Možno je, da so bili že prebarvani. Bi bilo dobro preverit debelino laka. V najslabšem bodo pod reklamacijo prebarvali odbijače... Ne bo pa več originalna barva.
Točno tako. Range gleda zadnjih nekaj 10km (ne vem čistotočno koliko) izračuna povprečje in ko tankaš ti to prenese na domet s polnim tankom, če bi še tako vozil naprej. Dejasnko na dizlu mi je kazalo tudi že 1250km dosega po tankanju. Pa tudi "samo" 950km.
Meni je pa na 6-ki kazalo tudi samo 600 km, ko sem naredil rekord od KP do Ljubljane. 😊 In enkrat, ko smo se spuščali 25 km iz prelaza passo Pordoi, mi je pokazalo 1on tankanju 1320.😊 Sanja svinja kukuruz.
Poskusnega obdobja je konec, Dars bo s pomočjo policijskega nadzora in kazni voznike skušal prisiliti, da na avtocesti spoštujejo omejitve...
To je to, kar stalnim pravim. Naše avtoceste so v zadnjem času katastrofa. Povprečna hitrosti je gromozanskih 45km/uro.😕 (poglejte si današnja poročila na pop tv, kjer so naredili študijo, zakaj je takšna katastrofa na naših avtocestah)..
Da se javim... Avto je doma. 😀 Centre line G140 auto. Ima pa še design paket in strešne sani.
Avto ima vse in še več kar rabim. Matrix luči so super.
Nima pa ene stvari kar sem spregledal...
Zaščitnih letvic na pravovih. Se lahko to kje naroči posebej? Ali so edina varianta osvetljene za krepko preveliko ceno original?
Ali pač kupim kakšno folijo ali fake od Kitajcev? Z avtomobilom sem izjemno zadovoljen zaenkrat. Je pa šele prvi dan uporabe mimo. Več slik v prihodnjih dneh.
Srečno vožnjo. 👍 A sani tudi lahko dokupiš za cx30 ? Vprašam za prijatelja Bossa.
Ne, voda tudi niha, včasih pri cijazenju za kako nepremičnino pade celo na spodnjo tretino. Ampak glede na odgovore je zgleda to normalno pri teh motorjih.
Vsem forumašem hvala za mnenja. Dokler ne bo kakšne lučke na armaturki se ne bom sekiral.
Če ti pade na spodnjo tretjino to ni v redu. Na tvojem mestu bi vseeno šel na servis, da malo preverijo. Te ne stane nič.
Skrbi me, ker sem se za preizkus peljal na relaciji Slovenska Bistrica - Maribor - Slovenske Konjice - Slovenska Bistrica po regionalki brez postanka in je temperatura olja nihala za 10 do 15 stopinj. Bolj kot samo ogrevanje me skrbi to neprestano nihanje gor in dol.
Kako pa kaže temperatura vode? Ali je konstantna temperatura?
sem zeki nov uporabnik tega foruma, ter ponosen lastnik CX-30 baby dinota prime line v navadni beli barvi. Novo mazdo si lastim od 17.6.2025, ki je nadomestila mojega dragega 2013 Cliota IV 1.2 16v, ki mi je dobro služil. Vem je kr preskok😁.
Ta forum sem sem brez računa prebiral skoraj od začetka, saj mi je CX-30 nekje leta 2020 padla v oči. Prva zbira je sicer bila 3jka, vendar sem si premislil zaradi okolja kjer se gibljem (predvsem Pohorje), ter zaradi smotanega žlahtnika, ki je preveč žleht, da bi si na dovozno cesto dal kanaleto, ker ima sosed vikendaš 10m služnosti. Zato moramo ostali obiskovalci plaziti preko globoke drage narejene z motiko. Žal tega žlahtnika pogosto obiščemo.
Konec dolgovesenja, imam konkretno vprašanje za poznavalce.
Ali je Mazda rešila težave s termostati? Moje vozilo ima cca. 2000km in opažam, da se zelo nerado ogreje oz. temperatura olja začne padati ko ni močne obremenitve. Kazalec le stežka prileze do sredine. Na 90 ponavadi prileze pri daljši vožnji v hribovitem svetu. Na ravnini pa se večkrat zgodi, da je tudi po 15-20km dolgi poti olje nekje med 75-85 stopinjami. Na avtocesti še nisem bil, ker še nisem kupil vinjete zaradi del. Najbolj očiten padec temperature je pri zaviranju z motorjem pri daljši vožnji navzdol ko ni izgorevanja. Je mogoče, da je mazda tako konceptirala te motorje? Namreč ta pojav sem opazil tudi pri nekaterih recenzijah na YT. Moja edina skrb je, da bi na 1. tehničnem čez 4 leta padel na izpustih ker bi se mi olje ohladilo iz 90 na 75 stopinj.
Za vaše odgovore se vam vnaprej zahvaljujem.
Lp
To je normalno. Ko se spuščaš po dolgem klancu je normalno, da ti temperatura pade, saj ni nobene obremenitve. Ko ga boš sprašil po kaki avtocesti (kolikor bo pač šlo v klanec), bo temperatura ok.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Včeraj sem na avtocesti po dolgih mesecih zopet užival. Vožnja tekoča, vsi se lepo umikajo nazaj na vozni pas. Prehitevalni je prazen. Da ne bo pomote, to ni bilo pri nas. Ne more biti. Vozil sem od Trsta do Udin. Poezija. 👍
Povezava za deljenje
Deli na druge strani