Zanimivo. Doma imam Fiatovo Pando z 0,9 litrskim motorjem, ki ima ravno tako verigo. Pa ima ?e preko 330.000 km in do zdaj ni bilo nobenih te?av. No, saj z motorjem ?e zdaj ni nobenih te?av. Te?ava je s plo?evino, ki je... No, pravzaprav je marsikje ni ve?...
Da ti pa trgovec forsira bencin ali pa dizel? No, ja, mogo?e pri kak?nih ?enskah, ki se ne spoznajo dosti na avtomobile, pa so same in nimajo koga vpra?at in pa? vpra?ajo trgovca v salonu... Druga?e pa ?lovek pride v salon pregledat ponudbo, potem se pa sam odlo?i, kaj je tisto pravo in gre kupit. Ravno, ko sem kupoval BTjko, sem prve informacije nabiral okoli Novega leta. In mi je trgovec ponujal 2000? Novoletnega popusta. Potem sem ?el gledat ?e k Nissanu, pa Toyoti in k Mitsubishiju. Pa nato malo premi?ljevanja in odlo?anja in sem se vseeno odlo?il za Mazdo. In ko sem jo konec junija ?el vpla?at, sem dobil 2000? popusta. Sicer ni bil Novoletni, imajo pa itak vedno neke akcije, tako da ni bistvene razlike, kdaj gre? po novi avto...
@Slivka, naj le to navdu?enje in ne mine niti takrat, ko bo? imel kak?en "tapravi dizelski" servis oz. kot Pelko re?e; "?e Mazda ne bi imela dizlov, bi lahko ?e zdavnaj zaprl delavnico, ker na bencincih nimam kaj menjati, razen olja, filtrov in sve?k"
Bomo videli.
Glede na to, da sem BTjko kupil novo torej ni "prilagojenih" kilometrov. In glede na to, da sem lastnik tega vozila ?e od prvega dne, to?no vem, kaj je BTjka dala skozi in kaj je delala ter kako se je z njo delalo ( ). In bomo videli, kdaj bo pri?el kak?en "tapravi dizelski" servis. Osebno mislim, da so Mazde precej trpe?ne in zanesljive in da ko bo ?as za kak?en tak servis, bo dizela? ?e toliko dizelskega dela opravil, da bo upravi?en do "tapravega dizelskega" servisa...
V ?estih letih do sedaj je bilo samo nekaj ?arnic, semering na sprednjem diferencialu in stikalo za pomik elektri?no nastavljivih ogledal (tu ne ?tejem faliad kvazi mojstrov iz Kromberka, ki nimajo ve? servisa). Mislim, da ni? od tega ni vezano na gorivo in bi popravljal tudi, ?e bi bil bencinar...
110 konjev, ki pa o?ivijo ?ele, ko na?ge? motor preko 3000 obratov (ali ?e bolje ?ez 4000 obratov).
Za navor pa nisem prepri?an, ?e ga sploh ima... Mislim, vajen sem Mazdinih turbo-dizlskih 330 Nm, pa ?e to pri malo manj kot 2000 obratih, tale pa kar nekako ni dal ?utiti nekega navora... Sploh, ker smo bili ?tirje v avtu, pa ?e vsak svoj nahrbtnik...
Avto naj bi porabil 4,2 litra na 100 km (vsaj tako se je lastnik hvalil in zatrjeval), a je ra?un na koncu pokazal presenetljivih 18 litrov (skoraj pol rezervoarja!) za 204 km (od Kr?kega do Nove Gorice) oz. 8,8 litrov na 100 km. Pa ni bila neka divja?ka vo?nja. Tuj avto vseeno vsak vozi z malo ve?jo rezervo, da se res celega pripelje nazaj... Res mi ni jasno, kako je sploh pre?rpal toliko goriva skozi tako majhen motor?ek... In kaj bi bilo, ?e bi ga res "?gal"? Saj bi pokuril ve? kot moja BTjka.
Vedno bolj sem navdu?en nad turbo-dizli, pa naj govorijo, kar ho?ejo o bencinarjih, plina?ih, elektriki in ne vem ?e ?em...
Zazvini telefon: - "Halo, je to gospa Podgornik?" - "Ja, sem." - "Gospa Podgornik, jaz sem va? dav?ni svetovalec Novak. Obve??amo vas, da dav?ni organ ni sprejel va?e dav?ne napovedi. Dav?ni organ navaja, da ste prijavili premajhen dohodek, za razko?no hi?o, nov avto Mercedes Benz, drage obleke, nakit, draga potovanja, itd ..." - "Oh, in kaj predlagte, da naj naredim?" - "Predlagam naslednje: fotokopije glavnih virov prihodka, pa bom videl, kaj lahko storim ...." - "V redu, gospod Novak. Naredila bom kopijo in jo poslala takoj!"
Mo? zve?er v postelji: "Hej, si za seks?" ?ena se zaspano obrne: "Ne morem, utrujena sem, glava me boli..." Mo?: "Ti kar spi, po telefonu se pogovarjam..."
Pelje? lepo na tehni?nega. Tega ti naredijo, kadarkoli ga pla?a?.
Nato prekine? zavarovanje in ti izpla?ajo preostanek. Je pa res, da zavarovalnice ho?ejo ?rno na belem, da je bilo vozilo odjavljeno iz prometa. ?E ti mogo?e uspe s kak?nim agentom zbarantati, bi se mogo?e kako dalo tudi brez tega...
Ponovno uredi? zavarovanje, tokrat za eno leto.
S potrdilom o zavarovanju in potrdilom o opravljenem tehni?nem pregledu gre? registrirat prikolico.
?e bi imel koga poznanega tako agenta kot na tehni?nem, bi se to dalo precej la?je...
Vse to seveda, ?e je NAJVE?JA DOVOLJENA skupna masa prikolice ve? kot 750 kg. ?e je manj, ni potrebno zavarovati in registrirati...
Zanimivo. Nekateri se peljemo tam mimo skoraj vsak dan in skoraj vedno nam po nekem ?udnem naklju?ju uspe pribli?no po omejitvi...
Kadar sem se vozil tam ?ez, je bila omejitev 60 km/h. Enkrat delo na cesti, enkrat mo?no de?evje, enkrat se je nekomu nekaj dvignilo... Ali pa mu je dol viselo... Kakorkoli, bila je omejitev na 60, mogo?e kdaj celo 80 (enkrat ali dvakrat). ?e smo ?isto po?teni, na avtocesti vozit tako po?asi je kar te?ko. Ne, da se ne da, ampak vseeno je nizka omejitev...
Je pa res, da se po tej cesti peljem mogo?e nekajkrat letno...
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Zanimivo. Doma imam Fiatovo Pando z 0,9 litrskim motorjem, ki ima ravno tako verigo. Pa ima ?e preko 330.000 km in do zdaj ni bilo nobenih te?av. No, saj z motorjem ?e zdaj ni nobenih te?av. Te?ava je s plo?evino, ki je... No, pravzaprav je marsikje ni ve?...
Da ti pa trgovec forsira bencin ali pa dizel? No, ja, mogo?e pri kak?nih ?enskah, ki se ne spoznajo dosti na avtomobile, pa so same in nimajo koga vpra?at in pa? vpra?ajo trgovca v salonu... Druga?e pa ?lovek pride v salon pregledat ponudbo, potem se pa sam odlo?i, kaj je tisto pravo in gre kupit. Ravno, ko sem kupoval BTjko, sem prve informacije nabiral okoli Novega leta. In mi je trgovec ponujal 2000? Novoletnega popusta. Potem sem ?el gledat ?e k Nissanu, pa Toyoti in k Mitsubishiju. Pa nato malo premi?ljevanja in odlo?anja in sem se vseeno odlo?il za Mazdo. In ko sem jo konec junija ?el vpla?at, sem dobil 2000? popusta. Sicer ni bil Novoletni, imajo pa itak vedno neke akcije, tako da ni bistvene razlike, kdaj gre? po novi avto...
Povezava za deljenje
Deli na druge strani