Skoči na vsebino
Elektromobilnost
Napisano
pred 5 minutami je dvorjan napisal:

Nič ni treba gledati porabo in zemljevid s polnilnicami, ko imaš nekaj časa EV, saj znaš precej dobro oceniti, kako in kaj.

Jaz sem si izbral dva Ionityja na Hrvaškem na avtocesti in to je bilo to. Na prvega sem prišel s 14 % baterije, na drugega z 10 %. V Črno Goro pa celo s 24 %. Torej je bilo rezerve še veliko za morebiti kak nepredviden dogodek. S tam da me je na jugu ujelo še neurje.

Kolikor časa "izgubiš" na avtocesti v primerjavi s tem, če bi vozil 130 km/h (kar itak težko, če greš na turistične datume), dobiš noter na regionalkah, kjer lažje prehitiš tovornjake, avtobuse, avtomobile s prikolicami itd. Na regionalkah sem prehitel tudi CX-3 pa CX-30, pa blizu 100 km vozil za eno novo MX5 slovenskih tablic.

Ampak ja, dokler ne boste preizkusili, ne boste niti vedeli, niti verjeli.

Če si že v Črni Gori - v Tivatu v pomorskem muzeju je na ogled podmornica Heroj. Zanimiva reč za ogledat, vsaj nam je bilo...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 55 minutami je ignacij napisal:

Pa kaj je nekomu treba tega stresa, da gres na pot in moras non stop gledati porabo, ne smes vec kot 100 km/h, i... ... ... ...

... ... ... ... ... 

... ... ... ... ... 

... ... ... ... ... 

... ... ... ... ... 

Edini stres, ki sem ga torej imel na poti je bil, da ga nisem mogu bolj pritisnt.

Se pravi, da imata oba enak stres: koliko pritisnit, da ne bo preveč. Samo limit je različen...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 1 minuto je Bini napisal:

To kar drži a le, če je v voznem stanju... 😁🫣😉

Če ni v voznem stanju, je poraba FucksWagna še manjša...

Moram pa priznati, da so ga na zadnjem servisu očitno spravili k pameti. Mogoče bo celo ratal vozilo. Avto pa to najbrž ne bo nikoli...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
dne 9. 3. 2024 ob 22:01 je Slivka napisal:

Glej, @dvorjan, če si za stvar, narediva preizkus. Ti z ZOE in še enega Mazdaša si vzemi s seboj, jaz pa z našim FucksWagnom. Pa se dobiva na primer v Postojni, greva do Slavonskega Broda in nazaj. Midva se ukvarjava z vožnjo, sopotnika pa z računovodstvom. Pa bomo na koncu videli, kdo bo cenejši.

Podoben "test" smo pred leti že imeli. Takrat sem z zastarelo in zgonj... se pravi zvoženo Mazdo 5 brez težav spravil v zadrego lastnika električnega golfa. Pa sem jaz imel šest potnikov, on pa štiri. In, tako kot takrat, tudi tokrat nista primerljivi vozili: FucksWagen je precej velik sedemsedežnik, ki je velik skoraj kot garaža za ZOEta... In ima precej večji zračni upor... Ampak pustimo podrobnosti. Bi bilo pa bolj zanimivo, če bi se na testiranje odpravil kdo s kakšno Mazdo 2, ki je po velikosti bolj primerljiva z ZOEtom, ampak take Mazde nimajo dizel motorjev...

Torej, kdaj gremo?

dne 9. 3. 2024 ob 23:47 je dvorjan napisal:

Pa saj gre za "znanost". No, fino bi bilo, če ne bi šli ravno zmrzovat na Hrvaško. 😃

Samo eno podvprašanje: a potem boste privolili tudi v test mestne vožnje? Ker na tem vašem "avtocestnem" testu bo ZOE v očitno podrejenem položaju ... Ampak rade volje sodelujem, da se razblinijo (ali pa potrdijo) nekateri dvomi. Predvsem ta, da se lahko z električnim avtom zapelješ tudi kam dlje kot le par deset kilometrov okoli hiše.

dne 10. 3. 2024 ob 20:48 je Slivka napisal:

Ja, nič novega pod Soncem. Vse to sem že doživel. Sicer je bil drug EV-navdušenec in druge znamke vozni park, ampak zgodba je pa ista...

Najprej vneto razlaganje, kako je EV oh in sploh in kako je 90% ljudi zaslepljenih in se držijo starega kot pijanec plota in kako so vse novosti v zgodovini sprejeli zadržano in kako je lastnik EVja že spregledal in kakšno srečo imamo, da ga imamo, da nas razsvetli in tako najprej

Potem butnem s predlogom, da se to v praksi dokaže. In kaj se zgodi?

Prejšnjič smo se vsaj dogovorili, kdaj bo štart, tokrat se nismo še niti dogovorili, kdaj bo štart, pa je že stokanje, da je EV v primerjavi z dvolitrskim dizlom v podrejenem položaju. Prejšnjič je bila relacija Solkan - Pečovnik (200 km), pa je bilo stokanje, ker je bilo nekaj regionalne ceste in nekaj vaške ceste pa poleg voznika še trije potniki in je to precejšnja teža, pa vse to neugodno vpliva na porabo in domet. Pri vsem skupaj pa je gladko spregledal, da je Mazda 5 poleg voznika peljala še pet potnikov... Tokrat je EV v podrejenem položaju, ker gre za zmerno do pretežno avtocestno vožnjo...

Meni ni všeč nič, kar ne gre na nafto. Pa ne prepričujem ljudi, da so zaslepljeni, ker si še sami ne kupijo dizla. Še več, vsem po vrsti razlagam tako, po kmečko: z vilami se ne kida sneg in z lopato se ne pospravlja seno. Vsaka stvar je za svoj namen in če jo uporabljaš za to, za kar je namenjena, ni nobenih težav.

In to je tudi odgovor na tvoje podvprašanje. 

Mi je pa zanimivo, kako ste lastniki EVjev sami sebi nasprotujoči. Najprej jamranje, da je EV na daljših relacijah v podrejenem položaju, nato sprašuješ, če se gremo vozit še po mestu, da se lahko EV dokaže v svojem okolju, potem pa zaključiš, da se z EV lahko zapelješ tudi kam dlje kot le par 10 km okoli hiše... Ja, glej, tudi jaz se z dizlom lahko zapeljem v mesto. Ampak to ni njegovo okolje. In jaz imam par 10 km vožnje, da od svoje hiše sploh pridem do mesta... Pa zato ne trdim, da je dizel oh in sploh in da je vsem na forumu lahko žal, ker ga nimajo... 

Sicer pa imam neke načrte za maj ali junij, pa bomo videli kako se bodo stvari odvile. In če se bodo odvile v pravo smer, bova mogoče nadaljevala to debato in preizkus...

Ne zastopim, prav res da ne...

Marca je bilo kar malo treme, da se ZOE ne izkaže v primerjavi z dizelašem, zdaj pa taka nizka poraba, da naj je dizelaš ne bi bil sposoben doseči...

Res bova morala narediti enkrat midva ta test, pa da vidimo. Težava je le, ker nimava enakovrednih vozil - ZOE je precej manjše vozilo od sedemsedežnega enoprostorca. Pa vseeno... 

Mimo grede, za 48,38€ dobim na Hrvaškem 37,79 litra nafte. Če to razdelim na 750 km, je to poraba 5 litrov na 100 km. To naš FucksWagen brez težav doseže, če je le malo bolj odprta cesta in niso samo naši hribi na voznem redu...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kaj sem danes naredil na svoji Mazdi?

Najprej sem jo skupaj s prikolico zagozdil med neke skale, jo z vitlom rešil, prišel do cilja, obrnil, naložil v keson in na prikolico stroja in nazaj grede komaj da ne spet zagozdil (poskušal rešiti z rikvercanjem - kar je zmerno do pretežno uspelo)... V glavnem zdaj je spet na dvorišču.

Spotoma so delali neke posnetke, nekaj bi jih bilo celo za uporabit, ampak trenutno nimam ne časa ne volje to obdelovat. Če se kdo javi, mu pošljem "surove posnetke", pa naj jih obdela in naloži na forum...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano

Se pravi, da imajo trgovci vsaj 10 jurjev provizije.

Ker v svojo škodo ne bodo šli. To "navidezno registracijo" je treba plačat. Pa salon in trgovca tudi. In nazadnje dajo "nov" avto 10 jurjev ceneje...

Če moja matematika kaj velja, je to vsaj 1/5 cene vozila...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano

Emm, sm kmet an s hribu doma, pei bi prosu za eno razlago.

Če jaz to prav razumem, za ceno novega avta dobiš nov avto, ki sta mu dve leti garancije že potekli?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano (urejeno)
pred 20 minutami je Boss napisal:

... ... ... ... ...

... ... ... ... ...

... ... ... ... ...

3.) prodam navornika in si kupim G165,

... ... ... ... ...

A ti štumfi smrdijo al ti je cegu na glavo padu, ta take klatiš? Boš počasi začel na volitvah Janšo obkrožvat?

pred 20 minutami je Boss napisal:

... ... ... ... ...

ehhh, dilema oziroma trilema.

In ko rešiš tole zgoraj, ugotoviš, da je zgolj dilema in ne trilema...

Popravljeno od Slivka
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano

V glavnem, nabavil gume Uniroyal Rain Expert 3 v dimenziji 245/70R16, inteks nosilnosti 111.

Cena?

569,30€ z dostavo (za vse štiri). Sledila je še premontaža, centriranje in šravbanje na BTjca (30€). Se pravi, 600€ za letne gume.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
dne 20. 3. 2025 ob 12:41 je Bini napisal:

Torej je ABS samo dodatni strošek pri avtu... 😵‍💫

Saj je dandanes na vozilih veliko stvari, ki so zgolj in samo strošek. Je tudi na tem forumu veliko debat, kje se jih da izklopit in kako imajo nekatera vozila poenostavljen postopek, druga kompliciran, kako pri nekaterih vozilih odklopiš in je mir, pri drugih pa moraš pred vsako vožnjo odklopit...

dne 20. 3. 2025 ob 13:50 je Mraušk Mčk napisal:

... ... ... ... ...

Zdaj pa jaz prav ničesar več ne razumem. Do sedaj sem bil prepričan, da je ABS asistenčni pripomoček ki pomaga pri zaustavljanju, ne za speljevanje. 

... ... ... ... ...

... ... ... ... ...

... ... ... ... ...

... ... ... ... ...

Včasih se počutim, ko da sm kmet an s hribu doma an ga ta mestn prou nč ne zastopjo...

ABS je asistenčni pripomoček za zaviranje. Ampak, ker cesta ni poligon, se je že velikokrat izkazalo, da nas spravi v težave - ker podaljša zavorno pot. Zato pri nas, ko vžgemo avto, še preden sploh speljemo, ugasnemo ABS. Da med vožnjo ne iščemo stikala in da smo že takoj pripravljeni na zaviranje v sili.

Pri nas ima ABS s speljevanjem samo to povezavo, da ga izklopimo, preden speljemo. Zato, da ne dela težav, ko je treba ustavit in da ne iščemo stikalo za izklop ABSa, ko smo že v težavah, ker takrat običajno ni časa.

A se zdaj razumemo?

V glavnem, nabavil gume Uniroyal Rain Expert 3 v dimenziji 245/70R16, inteks nosilnosti 111.

Cena?

569,30€ z dostavo (za vse štiri).

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Terenec
Napisano
Pred eno uro je jstdoma napisal:

Smo demontirali kar smo lahko. Potem pa je en vaški avtoklepar podvozje speskal in pobarval ene parkrat. Malo na avtodvigalu, malo na viličarju :) 

Avto je star 20 let, pa še toliko mora zdržat. Dobro da je komplet zgornji del aluminij.

Daj, ostani s tem vaškim avtokleparjem v dobrih odnosih, da ko bo BTjc na vrsti... ... ...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Terenec
Napisano

Takih ne delajo več...

Me pa zanima, kdo ga "de-rjavira", ker bi tudi našemu BTjcu počasi prišla prav ena malo bolj obsežna akcija. 15 let zimskih razmer po naši planoti, kjer ceste solijo ko pršut (12 do 14 tednov na debelo) je pustilo na podvozju svoje sledove...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Terenec
Napisano

Predstavljaj si to:

kupiš vozilo za 50.000€, daš v kesom motorko in cepine, se odpelješ po gozdni vlaki gor, cel dan žagaš, nato se v blatnih gojzarjih in v delovni obleki, polni žaganja in s smolnatimi rokami usedeš vanj in se pelješ nazaj domov - potem te pa hočejo prepričat, da je avto v enem letu izgubil 10% vrednosti. Ma kaj v enem letu, v enem dnevu zgubi 10% vrednosti...

In bolj ko je nališpan, več izgubi. In ta ima že sprednjo tablico postavljeno tako, da ti jo že gostejša visoka trava sname dol, kaj šele kakšne mlade maline ali celo leske...

In lahko si predstavljaš, kakšna je vožnja po visoki travi, ko ti začnejo vsi tisti parkirni senzorji piskat...

Všečen je, dokler ga gledaš na sosedovem parkirišču. Verjamem, da je kar predmet poželenja. Po pol leta lastništva te pa mine vse...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 6 urami je Janez007 napisal:

Po poteku garancije se res verjetno ne bo splačalo odpirati X motorja - se strinjam s @Shrek . Če se danes že pri G motorjih nekateri sprašujejo o stroškovni upravičenosti menjave navadnih batnih obročkov ...

Za @Alex vemo, da se bo znašel. Pri morebitnih težavah GPF filtra ima že danes v rokavu poceni rešitev. 😁 

image.png

Fantje, če so kakšne težave, snemite kos dol (po možnosti brez žage) in mi ga pošljite. Čiščenje katalizatorja je 80€, nov katalizator za BTjca je 200€. Pri filtrih trdih delcev so podobne cene. Tako da brez spraševanja o stroškovni upravičenosti in brez zganjanja nepotrebne panike. Bolj je problem, da je avto en teden nevozen kot pa strošek...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 7 urami je skritikrt napisal:

Bomo pa videli...al pač ne...samo počakati moramo.

Jaz mojo Mazdo mislim sfurati do konca,torej zna biti,da me boste še dolgo morali tukaj prenašati😄

Torej -še bo zanimivo😉

Glede na to, da je naša dizelca naredila 360.000 in se še vedno vrti in glede na to, da poznam modela, ki je z enakim motorjem v šestici naredil 500.000 km in glede na to, da so Mazdini dizelaši bolj problematični od ne-dizlov (vsaj po mnenju lastnikov ne-dizel Mazd na tem forumu) se zna zgoditi, da boš prej ti "prifural svoj konec" kot pa Mazda...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Berem zgornji članek in pridem do stavka: "najstarejši vozni park pa ostaja v goriški statistični regiji".

Ja, se sploh ne čudim. In če bi prej vedel, kakšni problemi bodo s FucksWagnom, bi bil vozni park še starejši...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.