Skoči na vsebino
Sprememba cene goriv
Napisano

Vidiš, če bi imeli prosto trg in ne reguliranih cen, bi zdaj cena padla, ker ni povpraševanja.

O.K., dost pravljic...

Od kar imam Forda, sem postal pešec...

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

Od polnoči dalje bo goriva spet dovoljj:

https://www.gov.si/novice/2026-03-23-od-jutri-visje-cena-bencina-dizla-in-kurilnega-olja/

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

Hja, veš, eno je "pridobivanje" dobička, drugo je pa "izžemanje" dobička...

En kilogram koruznega zdroba pri slovenskem kmetu je okoli 0,30€.

En kilogram koruznega zdroba v trgovini je pa 1,50€. 

Mlekarna kmetom plačuje po 0,46€ za liter mleka.

En liter mleka v trgovini je 1,25€.

Za 20 kg težkega prašiča, zaklanega, očiščenega in razsekanega na dve polovici je treba kmetu plačati 95€.

Za 20 kg težkega prašiča, zaklanega, očiščenega in razsekanega na dve polovici je treba Kvibotu plačati 170€.

Vam je jasno al moram biti bolj natančen? 

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano
pred 3 urami je Boss napisal:

Pa cenejša je bistveno ... tud pri gorivu je dejal Alex. Tako, da zdej mam občutek, da sem jaz kmet iz hribov, ker mi ni nič jasno... :nevem:

Eee, tebi do kmeta s hribov manjka še ogromno. Za začetek brki, gojzarji, lopata in pa hiša bi morala stati kakšnih 650 metrov višje, kot stoji sedaj...

Ampak, ker je to off-topic, ti tega ne bom očital...

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano
pred 29 minutami je Alex napisal:

Danes sem tankal na Shellu benzin normalno. 

Na črpalki sem bil sam. Še dobro, da Shell ne sodeluje v tej raboti. Edina  normalna firma  pri vsem tem skupaj.

Razen včeraj, ko so na dizel in 95 oktanca nataknili rdeče trakove in napisali, da je oskrba motena...

Vsaj včeraj v Kromberku je bilo tako...

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

"Fantje, predvsem brez panike!", je rekel dobri vojak Švejk.

Si skoraj upam it stavit, da v torek od 00:01 bo vsega goriva povsod zadosti...

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

Tukaj so govorili, da je INA v Rožni Dolini imela računalniško omejeno na 27,5 litra in je samo ustavilo in več nisi mogel tankat. Shell na koncu Kromberka pa nafte sploh ni imel. Tako da očitno ni samo Petrolu zmanjkovalo...

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano
pred 7 urami je Janez007 napisal:

Vsi vemo, da je Slivki še kako jasno. Če v isti koš zmečemo dizel osebne avtomobile, traktorje, šleparje itd. in gledamo delež njihove skupne porabe v litrih v primerjavi s skupno porabo v litrih bencinarjev, ter ta delež primerjamo z deležem števila osebnih dizel avtomobilov glede na vse osebne avtomobile, deleži niso enaki. A ne Slivka. :) 

Tistih nekaj osebnih avtomobilov, ki vozijo na nafto, menda ne more "posušit" črpalk...

Šleperji praviloma ne vozilo po regionalnih cestah in po mestu, ker je povsod omejitev prometa nad 7,5 ton, na avtocestah pa nafte praviloma ne manjka... Pa še sobota je, ko večina tovornjakov stoji...

Traktorji? Kar je resnih, ta pravih kmetov, imajo dovoljenje (EIO številko), da točijo "cviček". Včasih so MORALI točit nafto, pa jim je država nato vračala nazaj, potem so pa le prišli toliko k pameti, da so dovolili uporabo kurilnega olja, pa jim ne vračajo nazaj. Takih je okoli polovica kmetij v Sloveniji.

Kar je pa majhnih kmetov, imajo pa Tomo Vinkoviče, fergusončke in Štorovce. Ti traktorčki imajo 50 litrov nafte za tri mesece. 

Kaj me hočeš zdaj prepričat, da je polovica bencinskih ob regionalnih cestah in po mestih ostalo brez nafte, ker se je 30.000 kmetov odločilo natočit vsak po 50 litrov nafte? Pa tudi, če bi vseh 30.000 malih kmetov sklenilo, da natoči vsak po 200 litrov, to komaj doseže porabo tranzita v poletnih mesecih. Pa se nekako ne spomnim, da bi v vrhuncu turistične sezone poslušal po poročilih, da primanjkuje nafte in da imajo omejeno na 30 litrov na vozilo... Sploh, ker ti mali kmetje natočijo enkrat in potem imajo za nekaj časa, tranzit v poletnih mesecih pa traja neprekinjeno vsaj dva meseca...

Tako da @Slivka ni jasno. In občutek imam, da tebi tudi ne...

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

Vse je to fajn pa krasn,

ampak men tuki neki ni čist jasn...

Vse statistike kažejo na porast električnih vozil, bencinarjev in hibridov (v bistvu spet bencinarjev) ter močan upad dizlov, za katere je baje tako malo zanimanja, da se jih skoraj ne splača več delat.

A v kriznih časih in ob napovedanih podražitvah pa najprej nafte zmanjka...

Meni logika tukaj malo zatrokira...

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano
pred 2 urama je Boss napisal:

Verjamem ja, da ne razumeš glih najbolje. Naši voluharji? Kateri? Špar, Lidl, Hofer, Eurospin, Mercator, MOL, Agip? A to so teli "naši" voluharji?

Če bi se več davka pobralo v državi, manj bi bil davčni pritisk na plače in druge zadeve... ampak pač eni so pametnejši od tega pa se požvižgajo na logiko in ne razumejo, da z davkom plačujemo lastne ljudi, lastno infrastrukturo v državi, lastno policijo, vojsko, šolstvo in vse kar rabi država, da funkcionira. 

Več kot davka nesemo ven bolj je država prisiljena uvajat davke nekje drugje... pač tukaj je čista matematika in logika. in to nima veze al je na oblasti Golob al pa Janša.

To je sicer res, ampak...

V Sloveniji in Italiji je davek približno enak. Končne cene so pa precej različne. Osebno močno dvomim, da je nabavna cena pri nas toliko višja kot v tujini. Torej je samo ena možnost: trgovska provizija. Jaz razumem, da država potrebuje denar za določene službe. Ampak jaz pa potrebujem dobrine zase in za svojo družino. In če me trgovci pri nas olupijo za okoli 20% bolj kot v tujini... Ja, glej, naj pa država namesto novih davkov uvede regulirane cene še za druge artikle, ne samo za gorivo...

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

Pazi, ker po ADRu mora imeti tudi lopato.

Če je pravi kmet, ima lopato s seboj tudi, če ni po ADRu.

Pa če kje koga sreča, se lahko zgodi, da komu drugemo ne bo nič jasno...😜

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano
pred 11 urami je Mraušk Mčk napisal:

Za kosilnico nekoč nisem smel natočit bencina v 5l kantico od motornega olja, so mi težili na črpalki, da se sme točit gorivo samo v posode homologirane za gorivo.

Na moravški črpalki pred nekaj dnevi traktorist natočil 2t kurilca v dve 1m³  kubični cisterni za vodo. Do pomladi ga ne bo zeblo.

Če je govora o IBC1000 ima certifikat 31/HA1/Y, kar pomeni, da je homologirana za "nevarne tekočine". 

Bolj je vprašljivo, če je imel vsa druga dovoljenja za prevoz take količine:

- voznik mora imeti ADR izpit

- vozilo mora biti opremljeno z dvema oranžnima tablama (spredaj in zadaj) brez številk

- v vozilu mora biti predpisana oprema: podložna zagozda, dva samostoječa varnostna trikotnika, tekočina za izpiranje oči, odsevni telovnik, svetilka, zaščitne rokavice, očala, plastično vedro ali namenska posoda za zbiranje ostankov razlite snovi, upogljivo folijo ali gumijasto pregrado, s katero se prepreči morebitno iztekanje kemikalije v kanalizacijske jaške in lopato (brez heca!)

- gasilne aparate s skupno kapaciteto vsaj 8 kg prahu

- Vsaka cisterna mora biti opremljena z nalepko nevarnosti št. 3 (vnetljive tekočine), simbolom za snovi, nevarne za okolje (mrtva riba in drevo) in identifikacijsko številko snovi (kurilno olje je UN 1202)

- Voznik mora imeti v kabini "Navodila za ukrepanje v sili"

- tehnični pregled opravljen največ 6 mesecev pred prevozom (oz. 2x letno, če je to redna praksa)

- cisterna IBC1000 mora biti pregledana na vsake 2,5 let

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

Sem ravno hotel napisati, da traktorji itak tankajo ELKO in da pomanjkanje nafte ni posledica povečanega obsega del na kmetijah spomladi.

Je pa res, da 'tazaresen' kmet s spodobno obdelovalno površino porabi preko 200 litrov na dan...

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

Zakaj nima pameti? 

Za svoje ljudi je zrihtal. Na meji imajo ograjo in Madžarska ima mir pred ilegalci (mimo grede, čez vikend je Slovenija bogatejša za 125 novih ilegalcev), gorivo je za Madžare cenejše, ... ... ...

Hungary first! Al kako je to že šlo...

Ja, vem, ima določene poteze, ki so skregane z zdravo pametjo, določene poteze so pa take, da ga jaz samo občudujem. Ampak - nihče ni popoln. In mislim, da je Orban za Madžare naredil bistveno več kot Golob za Slovence...

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano
pred 1 uro je Bini napisal:

... ... ... ... ... 

Orban tudi a samo za svoje.... :nevem::nevem:

Orban to lahko uredi oz. ima jajca to uredit, naše pokveke pa ne...

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Ne omenjaj...

Mene je že eden od sinov spraševal, če bi lahko električni čoln poganjal na jegulje...

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi
Napisano

Gledam tale oglas in si mislim: če je tole "dobro ohranjeno", v kakšnem sranju je potem "slabše ohranjeno"?

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

DARSOVCI MARSOVCI
Napisano

Imam eno vprašanje, ki je sicer bolj vezano na DCRS kot pa DARS, ma vseeno. 

Zanima me, kako hitro dela 'finišer'? To je tisti stroj za nalivanje asfalta.

Ker...

Pri nas so začeli sredi februarja rezkat asfalt in pripravljat 650 metrski odsek izven naselja za ponovno asfaltiranje. V petek, 27.2. so začeli nalivat in valjat prvo plast asfalta, včeraj, 4.3., pa so zaključili z nalivanjem in valjanjem druge plasti asfalta. 

Gre ta stroj res tako počasi?

In koliko časa bo zdaj trajalo, da nasujejo bankine?

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

DARSOVCI MARSOVCI
Napisano
pred 4 urami je Boss napisal:

Robantili ste pa vi obalniki, kaka krivica se vam godi... pol vam je pa vaš perjenosni Primorc zrihtal free ride. Nikomur drugemu ni, sam za svoje je poskrbel. Pa kljub temu ga ti ne maraš... čudna so ta pota. 🤪

Ej, @Boss, ti prav iščeš sovražnike po forumu?

@Alex je večkrat v Ljubljani kot jaz in je več možnosti, da te zmlati... Ker... Na Obali so inteligentnejši, kako si lahko pernatega njim pripisal? Pernati prihaja iz najbolj rdečega območja Slovenije, kjer je še IQ v rdečih številkah. Tako kot Arčon. Pa Pahor. Pa Brulc. Pa Besič. Pa Kuštrin. Pa tako naprej. In to je ena in edina: Goriška!

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.