Skoči na vsebino
Mazda CX-30
Napisano
pred 13 urami je NevLado napisal:

Take cene pač “morajo” bit. Tudi nadomestni deli so dragi, ker če jih sestaviš skupaj moraš pridt na novo ceno avta.

Sej se hecaš, a ne? :nevem: Če boš sestavil avto samo iz rezervnih delov prideš na 10-kratnik cene novega avta. Pred nekaj leti so naredili ta test in za avto, ki je bil okoli 30.000$, so ga sestavili samo iz rezervnih delov in pri upoštevanju cen na pooblaščenih servisih, so prišli na cifro preko 300.000$.

Tko, da realna cena rezervnega dela je z vsemi maržami vred na nivoju največ 15% cene tega dela v novem avtu.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kaj ste pa danes naredili na svoji mazdi
Napisano
pred 2 urama je FuManchu napisal:

Jaz pa sem dolil "vitrex" prejle. Sem namešal za do -20°C. Pomoje bo dovolj močan :bravo:

Glede na trenutno situacijo na Kitajskem bi rekel, da bo premalo. Sej veš kje je to? Tam k ful CO2 spuščajo. 🤣

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 1 uro je Jest napisal:

Tukaj so testirali obrabljene one matike

Tole je sicer vsaj nekaj, ampak je preveč sintetičen test, ker samo testirajo obrabljenost. Dejanskega staranja gume čez leta in pa seveda vseh atmosferskih vplivov, sonca, umazanije, soli na gumeno zmes pa ne morejo. Pa še to so šli v ekstrem na 2,5 oziroma 2mm. Pri nas je minimum 3mm, oziroma priporočljivo je menjat pri 4mm. Tam bi morali testirat in preverit obnašanje. Vsaj tisti akvaplaningi bi bili bistveno manj katastrofalni.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
Pred eno uro je godlike napisal:

Jaz pa 1x in nikoli več Dunlop na zimo.

Pa sva spet pri menjih uporabnikov, ki so različna.

Recimo Bridgestone LM005 je krepko boljša 4 in 5 leto kot pa Dunlop 4D.

Uff, 4D je 12 let star dizajn , medtem, ko so Blizzak v bistvu nove, komaj 4 leta star model. To je ogromna razlika. WS 5D bi bile za primerjavo pa so tudi te več kot 7 let star model. Na Tyre Review uporabniki tudi dajejo prednost Dunlopu osebno bom pa težko rekel, ker Blizzaka nisem uspel probat.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kaj ste pa danes naredili na svoji mazdi
Napisano

Evo opravljena menjava gum na dvorišču za dve Mazdi in eno Škodo. Moram pa pohvalit mojo tamalo (12 let), ki je prešraufala vse kolesa na vseh treh, sam sem samo na koncu le preveril ali je dovolj zategnila z moment ključem. Kaj naj rečem "Team work makes the dream work".

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
dne 10. 11. 2023 ob 14:24 je Jaka32 napisal:

Prav tako na hitro na oko, Michelin največ prvih mest po kriterijih ki so jih izbrali. Dejansko je slabša samo pri "subjective dry handling", "straight aqua" in ceni. V snežnih parametrih dejansko najboljša guma, pri ostalih pa na 2. ali 3. mestu.

To smo premlevali že kar nekajkrat. Največja napaka teh testov je, ker se vedno stestirajo novi kompleti gum. Nikoli eno leto starih z recimo 15.000 prevoženimi ali pa 2 leti, 3 leta starimi recimo s 30.000 km.

Zakaj je to pomembno, ker ko gumo kupiš je nova samo tistih nekaj 1000km, kjer lahko rečemo, da je nekje še na ravni iz teh testov. Potem se pa lastnosti gume spreminjajo in najbolj pravilno bi bilo, da bi se naredil test na polovici življenske dobe recimo po dveh prevoženih sezonah. 

Upam si stavit, da Michelinke bi bile izzven vodilnih pnevmatik na takem testu. Zato jaz najbolj zaupam uporabnikom, ki povejo kakšen filing so imeli po daljši uporabi, še bolj pa zaupam sebi in lastnim izkušnjam. Tako se pri naslednji menjavi recimo sam vračam nazaj na Dunlop WS, ki so vsaj zame ene najbolj konstantno dobrih zimskih gum čez celotno obdobje uporabe.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi
Napisano
pred 21 urami je scania napisal:

Gledam oglas, pa je označeno da je avto Slovenski, ampak a ni imel zadnji facelift 6 ke z revolution opremo "digitalnih" števcov?

Al je imel g194 revolution "digitalne"  stevce? G165 revolution pa klasične kot zadnji prefacelift

https://www.avto.net/Ads/details.asp?id=18954765&display=Mazda Mazda6

Ampak tale je tud herojčina. 2019 je kupil tole za tam nekje 26-27k€, po skoraj 5 letih bi pa rad še kar 24 jurjev dobil za 2.0 bencinarja z avtomatiko in osnovno opremo. Hudo res.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 6 minutami je Bini napisal:

Lahko kaj več napišeš.... 🤔

Ti bo napisal sam... naprej 100€ are. :hudicek:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda6 diesel 2019
Napisano

A ko pa kupiš avto za 30k€ ali več pa ni problema? Bolj logično je dat 3 jurje not pa ga vozit brezskrbno še več let, kot pa zaradi strahu, da bo šlo kaj narobe, samo zato zamenjat za novega. :nevem:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Tale prvi video je zanimiv, kjer se vidi, da gre za relativno majhno nesrečo bolj kot ne kozmetične zadeve pa je bila nova Tesla ocenjena na totalko in 45k$ zavarovalnine. Smo se nekaj dni nazaj pogovarjali o visokih stroških popravila in tukaj takoj, ko je bila verjetno poškodovano ohišje baterije je konec heca in strošek popravila oz. menjave tako velik, da je takoj ekonomska totalka.

Bi bilo zanimivo vidit statistiko koliko električnih je takoj ocenjeno kot nepopravljive oziroma ekonomske totalke.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 4 urami je Prometej napisal:

Pa se ti zdijo še vedno isto mehke? Jaz sem mel pred leti Michelinove alpinke, sicer super guma, drži po snegu tud ko tirnica, samo eno tretje, sploh pa četrto leto pa rata glasna in trda, drsiš na vsakem malo rosnem rondoju ...

Znano, zato jaz osebno ne bi Michelink nikoli kupoval. Mel enkrat na službenem pa je na mokrem asfaltu pri bivših cestninskih hiškah vrtelo v prazno kot bi mel vsaj 700KM pod pokrovom so ble pa zgolj 3 sezone vožene Michelin Alpin na kolesih.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

@Jest verjemi, da si se za ta čas pravilno odločil, ker za EV boš še vedno imel čas in precej bolj jasna bo zgodba čez nekaj let a se gre v pravo smer ali ne. Recimo VB prehiteva z elektrifikacijo in pri njih tole postaja silen bumerang in verjetno kmalu tudi velik padec prodaje EV-jev.

Zakaj tako je zelo dobro razloženo v članku:

AVTO-MAGAZIN.METROPOLITAN.SI

Je kaj takega v kratkem pričakovati tudi pri nas!? 

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 25 minutami je dvorjan napisal:

Moja 2.5l Mazda za 100 km mestne vožnje porabi 15€ poleti in 20€ pozimi.

Kolk maš porabo 10-13l/100km? 🤪 Wtf, pa sej nimaš small block Dodge Chargerja. Ne resno, kaj to pomeni, da stojiš v gneči al kako, ker to je čist preveč pa da je tolk razlike pozimi. hmmmm. Jaz imam cca 40% mestne in 60% AC-jev in skoraj nič regionalk, ki so najbolj varčne pa se vozim s 5,8l/100km.

Če nisi kaj narobe preračunal te počasi razumem zakaj si tolk navdušen na EV-jem, ker ja to je res velika razlika. Drugač pa ja tud cena elektrike za gospodinjstvo je okoli 0,19€/kWH in če računamo okoli 20kwh/100km kolikor je povprečna poraba je to slabe 4€/100km. Mene pride 100km dobrih 9€. Letno okoli 750€ ceneje, če bi imel elektriko pa vsaj 10 jurjev dražji električni avto tako, da bi pokril v gorivu tam nekje v 13 letih. Servisi za ICE se pokrijejo z dražjim kaskim za EV.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi
Napisano

Tole je delna kopija predvojnega modela Opel Kapitan - zna bit, da so Rusi orodje pobral kot del vojne odškodnine po kapitulaciji Nemčije. :nevem:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 1 uro je dvorjan napisal:

Sploh pa - tako kot danes vsi v bloku niso isti trenutek na bencinski črpalki, tudi električne energije ne rabijo vsi isti hip. Sem že napisal, povprečni osebni avtomobil v SLO naredi 30 km dnevno. To pomeni, da bi se moral polniti enkrat na 7-10 dni. Izvedljivo? Absolutno.

Tole povprečje je zelo varljivo, ker trenutno imamo v Sloveniji registriranih okoli 1,2 milijona osebnih vozil kar verjetno pomeni 1,5 vozila na aktivnega voznika. Od tega je verjetno vsaj tretjina vozil verjetno malo ali nič voženih in so marsikje zgolj za rezervo (tretji avto), ker recimo dat par sto evrov letno za registracijo in imat avto v rezervi spet ni tak nepremostljiv strošek.  Če damo te "rezervne" avte stran saj jih sigurno ne bodo menjali za EV-je.

Tako, da če je nekdo pripravljen dat za avto 40-50k€ se bo ta avto vozil in delal verjetno več kot 50km dnevno v povprečju in če vračunaš, da je v izogib nepredvidenim situacijam dobro imet v štartu vsaj za 100km vožnje napolnjeno baterijo. To pomeni, da recimo pri avtu, ki ima povprečno veliko baterijo 60kWh uro veliko na voljo le še 40kWh in v izogib prehitri degradaciji le te jo polniš samo do 80% (polnjenje do 100% je priporočljivo le takrat, ko imaš res dolgo vožnjo in ti je vsajk % pomemben).

Tako ti ostane le še 28kWh ali za cca 150km vožnje je potrebno polniti po vsakem tretjem dnevu če pa je fejst vroče ali pa mraz pa celo vsak drug dan. Tako, da tale tvoja trditev je bolj v rangu na vsake 2-3 dni. Trenutno je to izvedljivo, kaj bo pa čez 5 let al pa 10 pa je veliko vprašanje.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 5 urami je scania napisal:

Drugače pa pozimi avto vžgem in ga počasi očistim, kar je dobro tudi za motor da se v miru zagreje. Poleti pa odprem okne, vžgem avto vklopim klimo in počakam, kar je tudi dobro za motor. 

Ma še to ni treba, če si daš zvečer na šipo isti senčnik kot poleti. Poleti pa si vzameš 30 sekund odpreš vsa vrata in jih na eni strani 2x zapreš, da spraviš vročino ven pa si ready to go, vsaka noramlno vzdrževana klima pa stvar uredi prej kot v pol minute.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.