Skoči na vsebino

Gap

Člani
  • Sporočil

    13
  • Z nami že

  • Nazadnje prisoten

Vse objave uporabnika Gap

  1. Gap

    Nakup Mazde 6

    Meni so na Cosmos BTC 4 mesece nazaj iz evropske servisne knjige vse lepo povedali (najprej po telefonu brezplačno) in tudi natisnili (na plačljivem pregledu avtomobila pred nakupom, mislim da je bilo 30 EUR). Pa še pogledali v beležko vpoklicev, ki je pa sicer res niso želeli natisnit, ampak je noter pisalo, da je bil pred letom-dvema vpoklican za menjavo nekega manj pomembnega dela.
  2. Gap

    OBD2 za Mazdo

    Iščeš hardver ali softver? Če je za igranje in osnovno informiranje/diagnostiko, potem bo bluetooth dongle za 15-30 EUR dovolj. Tale članek lepo razloži, kaj kupit in predvsem česa ne: Choosing OBDII adapter – Car Scanner ELM OBD2 WWW.CARSCANNER.INFO Jaz imam kitajski KW903 bluetooth v vmesniku pod volanom in lepo čeblja z Mazdo 6, letnik 2017. Potem pa softveri. Za Windowse je očitni zmagovalec Forscan, v tem primeru moraš imet laptop zraven. Obstaja pa tudi Forscan za Android in iOS (nimam izkušenj). Za Android sta najbolj uporabljana OBD softvera Torque in Carscanner. Meni se ta drugi dopade, ker avtomatsko naloži PIDe (podatke, kako brati senzorje posameznega modela avtomobila), medtem ko je za Torque treba nalagat ročno. PIDi za novejše mazde so nekje na tem forumu.
  3. Gap

    Nakup Mazde 6

    Res je, tiste modre obrobe so pravzaprav indikator pripravljenosti na start-stop, ampak sta po mojem samo dve možnosti, kdaj ni modro: (1) ko je motor prvih par minut vožnje še neogret; ali (2) ko se dela regeneracija. Se pravi se da lepo sklepat. Brezvezno pa je, da regeneracija ni jasno označena z ikonco na armaturni plošči ali pa z eno aplikacijo na monitorju (poleg te i-stop aplikacije), ki bi prikazovala kilometre od zadnje regeneracije in imela prižgano lučko ob regeneraciji. Tehničnih znakov, kot je glasen izpuh in brnenje motorja, pa nekako še nikoli nisem opazil. 🙂 Še kar brezvezno, da vedno bolj služimo avtomobilu, ne pa obratno. 😐 Sicer pa, mazda (vsaj leta 2017) res ni vlagala v pametne, jasne, dobro dizajnirane aplikacije. Če bi se vsaj dalo enostavno inštalirat custom aplikacije, pa se pač ne da pri mazdi ... 🙄 Kolikor sem zaenkrat zadovoljen z avtomobilom, predvsem vožnjo, toliko ugotavljam, da morajo še polirat razne podrobnosti, kot je "infotainment", usnje volana, razne mini površine (npr. gumb za odpiranje prtljažnika glasno škatlja), čudno zasnovan in nizek rolo prtljažnika, relativno utesnjen prtljažnik za karavan D razreda, ozvočenje je tako-tako (je pa res, da imam samo osnovne zvočnike).
  4. Gap

    Nakup Mazde 6

    Če imaš mirror telefona, je možnost tudi prikazovat podatke z OBDja na mazdinem info zaslonu preko Android aplikacije. Je pa res, da to spet zahteva bluetooth vmensik v OBD priključku pod volanom, pa nekaj telovadbe z aplikacijo vsakič. Se pa po podatkih z OBDja da ugotovit marsikaj o trenutnem stanju DPF, regeneracijah, statistiki. Moj Carscanner (konkurenca aplikaciji Torque, pa še drugi so) pravi tako: Drugo pa je, zakaj bi se komu dalo zajebavat z vsem tem. Meni je bilo predvsem zanimivo pred meseci, ko sem začel vozit prvo dizel mazdo, da dobim občutek, kako se obnaša s temi regeneracijami.
  5. Gap

    Nakup Mazde 6

    Mnja to je ta problem, da M6 2.2D dela regeneracije na 200-250, največ 300 km. Kar je precej pogosto, da bi vsakič delal kroge dodatnih 10-15 minut, če ti požene regeneracijo ravno pred namenjenim parkiranjem. Če tu pa tam prekineš regeneracijo in jo mora ponovit ob naslednjem zagonu, sklepam da ni pretiran problem, ne vem pa, ob kako pogostih prekinitvah to postane. Se pa regeneracija predčasno preneha tudi sama, če nekaj deset sekund stojiš v prostem teku - ne vem, a je takrat "varno" ugasnit motor, ne da bi nafta odtekla v olje, ali pač ne. Vem, tako sem se jaz zahakljal za M6 dizel novembra (sem ravno zato bolj želel M6 bencin, ampak jih je malo malo rabljenih). 😁 Delam premalo kilometrov za dizel, ampak je res, da 4 od 7 dni v tednu stoji in ko se požene, ponavadi naredi nekaj deset ali 100 kilometrov. Kar je svetoval Pelko, je - kot že napisano nekje v tej debati: menjat olje na 15 kkm namesto na 20 kkm, če je precej mestne vožnje. Sklepam, da je povezano direkt z neuspelimi regeneracijami ob taki vožnji.
  6. Gap

    Nakup Mazde 6

    Se kar drži glede na leta, prejšnji nemški lastniki so spodaj napljuvali zaščito (zgleda mi kot bitumen), ki sicer počasi dobiva luknje. Cela karoserija pa škripa med vožnjo, traktor pač. Malo več je težav z mehaniko v podvozju, ker to bolj malo mehanikov v Sloveniji zna/želi šraufat in si delat probleme. Ampak smo do zdaj še vse rešili.
  7. Gap

    Nakup Mazde 6

    To je pa traktorska tehnologija, naš Land Cruiser. 😁 Toyotin motor, narejen za surove pogoje in tako, da ga večinoma sam šraufaš, z minimalno elektronike, brez DPF in zadosti EURO2 standardu. Inline 6, sicer razmeroma švoh s 130 konji, trpi ob velikih hitrostih (beri nad 90 km/h), ima pa kompresijo in dobro šlepa. Če ga bo šasija držala, bi moral zdržat milijon+ kilometrov, tako pravijo.
  8. Gap

    Nakup Mazde 6

    Nič kaj dosti pojma nimam (nimam izkušenj z modernimi dizli, pravzaprav sem do zdaj vozil japonsko 4.2 naravno dihajočo mašino iz osemdesetih, ki ima čisto drugo tehnologijo). Vem edino, da za dizle proti 100.000 km priporočajo čiščenje mrežice, kar mi je priporočil tudi Pelko. Gre pa za odprtje karterja, odstranitev in čiščenje mrežice, potem pa če prav vem, treba nazaj pritrdit z novim silikonom, pustit, da se posuši, in zapret karter. Strošek dela ca. 50 EUR. Sem se pravzaprav bolj ukvarjal s potencialnimi problemi DPFja, Pelko sicer pravi, da so nove 2.2 Skyactiv mašine (po 2016-2017, od takrat, ko ni več težav z odmično gredjo) bolj zanesljive in ne bi smele imet preteklih težav z DPF. Nisem pa še uspel obvladat vseh senzorjev/PIDov za DPF, da bi razumel stanje znotraj.
  9. Gap

    Nakup Mazde 6

    Gazda Pelko pohvalil stanje avtomobila! Če je bilo upravičeno, se bo izkazalo s časom. Zamenjali smo sprednje pakne in obročke injektorjev, olje + filtre, očistili mrežico v karterju, to je to, živel nov avtomobil pri hiši! Tako lepo spucan je prišel k hiši, naslednji dan pa že ves od sive plundre. Simon Pelko je pa pustil dober vtis, pregledal je vse bistvene dele, svetoval servis, delil še par drugih izkušenj in odgovorov na moja zvedava vprašanja. Naslednjič se spet oglasim pri njem. V mazdo moram pa še sam porinit OBD dongle (en kitajski KW903 imam) in pogledat, če lahko preberem kaj o stanju DPFja in karkoli drugega pametnega. Sem nekje na forumu srečal spisek PIDov za M6 in bom poskusil uporabit.
  10. Gap

    Nakup Mazde 6

    Haha kljub tema kratkima 2 tednoma na forumu mi je hitro prišlo pod oči Pelko-to-Pelko-ono, slaven mehanik. Tako da imam pri njemu rezervirano naslednji teden redni servis plus pregled par elementov pa da vidimo njegove rezultate ...
  11. Gap

    Nakup Mazde 6

    Sem! Peljali smo na uradni servis, da ga malo povohajo - problemov v računalniku in ob pregledu podvozja in pod havbo ne vidijo. Pogledal sem v Carvertical bazo, ki pravi, da ni problemov in mi je servirala fotografije avta, ko je bil še v Italiji. Zdaj bomo pa v naslednjih mesecih/letu vidli, a je bilo vsemu skupaj za zaupat ali ne. Vzel sem 2-letno Motive Service jamstvo, če bo kdaj prišlo prav. Bo edini avto pri hiši in upamo, da služi temu primerno. Kar pa je treba naredit, je en resen servis (oz. redni servis z menjavo olja in ostalim, zraven pa še po možnosti pregled injektorjev in podobnega, kar bi bilo za preverit ob nakupu rabljenega avta). Če lahko kdo predlaga dobrega serviserja za 6ico, ki bi se poglobil v odkrivanje morebitnih težav, javite!
  12. Gap

    Nakup Mazde 6

    Hvala za odgovore, vidim da ste precej skeptični in vas razumem. Sicer pa še par mojih komentarjev, bom ravno tako vesel nadaljnjih odgovorov. Avto ima servisno nalepko iz Ferrare z 69.000 km septembra lani, in recimo da je originalna, kar pomeni, da avtomobil ne bi smel imet bistveno več kot oglaševanih 85.000 km. Poleg tega so mi na A-Cosmosu po telefonu glede na VIN potrdili, da je avtomobil imel ca. 60.000 km leta 2019, ker je bil takrat vpoklican na Mazda servis za neko malenkost. Realnih kilometrov se pa itak nikakor ne da preverit, čeprav računam še na kakšen komentar pooblaščenega servisa naslednje dni. Hja načeloma bi tudi bolj zaupal uvozu iz Nemčije, ampak res težko zaključit pravilo, ker tudi o Nemčiji vse mogoče slišim. Potem so tudi v Italiji velike razlike med severom in jugom, recimo da je Ferrara v teoriji bolj sigurna od Neaplja. Pa še soli po cestah nimajo! :D Ali primerno 1- ali 2-letno jamstvo čemu pomaga? Je namreč "vključeno v ceni". Naslednje dni imamo dogovorjen enourni pregled vozila na A-Cosmos. Če uradni servis pregleda avto in ne omeni nobenih večjih problemov, kaj mislite, koliko se je za zanest na to?
  13. Gap

    Nakup Mazde 6

    Živjo vsem! Da ne smetim z novo temo, kar tu. Ogledujem mazdo 6 2.2 150, letnik 2017. Ker nimam izkušenj z mazdami 6, bi bil vesel nasvetov in komentarjev. Po VIN številki je ne najdem, bila je last lizing hiše iz Ferrare (Italija), servisne knjižice nima (niti je ni v Mazda servisni bazi, menda zato, ker ima lizing hiša svoje serviserje). Oglašujejo ~85.000 km. Na kaj je treba biti pozoren, kakšne tipične skrite napake ipd.? Razumem, da problema z gredjo ti motorji nimajo več. Mazda Mazda6 :: Avtonet :: WWW.AVTO.NET Mazda Mazda6 Karavan CD150 Challenge, letnik:2017,14990 EUR :: www.Avto.net ::
×
×
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.