Jump to content

scania

Members
 • Content Count

  599
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

scania last won the day on January 16

scania had the most liked content!

Community Reputation

783 odlično

About scania

 • Rank
  Ricer

Other informations

 • Car modell
  mazda 6 gl

Recent Profile Visitors

945 profile views
 1. Vsi ki imate x180/x186 motor, dobro je menjat olje na kompresorju tam nekje med 120000-150000km. Pri mercedesu w203 je dostikrat v tem času manjkalo četrtino olja. Sicer po navodilih servisa se to ne menja je doživljensko tako kot v menjalniku se pa zato potem na 200000km menja celoten kompresor ker nima vec olja in je zracnost zobnikov prevelika.
 2. Uraden servis. Drugače pa bi morala bit dva, upam da nima drugega kdo drug ki ve da ga ima 😕
 3. Jaz sem na moji 6ki v garanciji do 20000km zamenjal tri komplete potem sem si pa nabavil zimmermanove z luknjicami in od takrat je mir avto pa ima sedaj 68000km.
 4. Nisem siguren, najbolje da si pogledaš na autodoc, vneseš vse parametre za tvojo mazdo in bos najbolj ziher.
 5. Motor je mercedesov OM457 ali OM502, menjalnik je pa od zf AS tronic. Torej nima vandlerja ampak klasično lamelo in aktuator za vklop sklopke in težava je v pregrevanju sklopke ne olja. Olje je samo v mehanskem delu menjalnika kjer so zobniki in poteka menjava olja kot pri ročnem menjalniku.
 6. Saj zato ker praviš da je bil bus turistični dvomim da je imel wandler in da se ni pregrevalo olje ampak lamela. Saj mestni avtobusi imajo wandlerje ker ne dosegajo hitrosti ampak večkrat speljujeo, tusristični pa imajo kakšne as tronice ki je vbistvu ročni menjalnik z zračnim krmiljenjem in elektronskim vklopom sklopke. Kakšen menjalnik je bil?
 7. Kakšen pa je menjalnik? Večina jih ima od zf as-tronic ki nima vandlerja, krmiljenje je pa zracno ker je v notranjosti klasicen rocni menjalnik, pregrevat se pa ne zacne olje v tem primeru ker ga nima v sklopki ampak se pregreva sama sklopka zaradi veckratnega speljevanja. Pri rocnem lahko toleriras obcutek s pedalom in nogo pri avtomatiko pac ne in ko speljes speljes. Drugace pa nwm ce je ze kdo videl taksno oranzno scanijo ki vozi dostavo za ljubljanske mlekarne no ta scania ima aisinov menjalnik v obliki tiptronica in wandlerjem menjalnik ima 6 prestav in je ta kombinacija namenjena izkljuc
 8. Sem bil na zf solanju v Angliji in smo imeli 6hp menjalnik ki pride iz tovarne in gre v bmw tovarno na vgradnjo. Ta menjalnik ni imel niti ene nalepke da je dozivotno polnjen bmw je potem dodal to nalepko ker je predvidena zivljenska doba 200000km kar pa bo zdrzal. No in pri zf-u so povedali da po njihovi specifikaciii se olje menja na 80000-100000km po bmw-jevo pa nikoli. Tako da jaz zmeraj pogledam navodila proizvajalca menjalnika ne pa proizvajalca avtomobila. Npr mercedes ki sam dela menjalnike ima predvideno menjavo, vsi ostali ki pa menjalnike dobabljajo od drugih pa "sparajo" je cenejse
 9. Ne kuri olja, saj pumpa skoz leti tudi ko je v n. wandler pa prepusca olje naprej. Slabse je nonstop ventil vklapljat ker ga s pritiskom mucis ker pritisk naraste in popusti pa se obremenitve na wandler se povecajo ob preklapljanju iz n v d.
 10. Za menjalnike z wandlerjem ni za dsg menjalnike s suho sklopko pa zna bit tezava na dolgi rok, ceprav trdijo pri vw da se odmakne ob pritisku na zavoro kar pa dvomim ker se cuti pritisk ob preklopu v d.
 11. 80% vseh ki sem jih servisiral ima karter. Dsg od vw ima nivojni tulec in filter na zgornji strani aisin ena serija ima nivojni cep in notranji filter do katerega nemores. Multitronik audi podoben sistem kot aisin ene serije. Drugace pa jatco, aisin novejsi, mercedes, zf, getrag, gm pa imajo karterje. Jih pa zdaj veliko vgrajuje dvojno olje in sicer v menjalniski mehanski del eno vrsta olja v krmilni del pa drugo olje. Tezave se pa ze pocasi pojavljajo in sicer mesanje olja. Sem imel ze dva dsg 7 od vw ki sta zmesala olje v zadnjem mesecu in pol, tak da se bo zacelo. Po izkusnjah je tiptronic
 12. Osvežitev je da olje spustiš iz karterja, odstraniš karter menjas filter in das not novo olje. Spiranje je isti zacetek s tem da na koncu se odklopis povratni vod in spiras po dva in dva litra starega olja.
 13. Naredi osvežitev ne spiranja, torej menjaj samo olje v karterju (4litre) . Za spiranje porabiš okoli 9-11litrov olja če hočeš vse sprat kot je treba ali pa okoli 7litrov s tim ekart metodo. Smo pa tudi ze menjavali pri 250000km je blo pa skoraj tak da smo olje s špohtlom ven strgali, sledile so se dve osvezitve in spiranje v razmahu 30000km in vse ok 🙂
 14. Torej zdaj vidiš kako je nam bencinarjem 🤣🤣🤣🤣
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.