Skoči na vsebino
Aktualni dogodki!
Napisano
pred 16 urami je Mraušk Mčk napisal:

Upam, da imajo naše patrije zimske gume, pa da bomo lahko našim najtesnejšim zaveznikom Američanom pomagali iztrgat Grenlandijo iz danskih krempljev. 

Pravijo, da je to nujni ukrep, ker je potrebno zaščitit Grenlandijo pred Putlerjem in ruskimi orki. Enako bi še Panamo osvobodili s prekopom vred, Kanado bi pa kar priključili k ZDA tako nekako kot z anšlusom Avstrijo Nemčiji pred WW2. Iste naci metode sam ej, ameri so svobodni svet mi se pa moramo bati Rusov. Hitlerju v peklu pa kr solze na oči prihajajo ob takih idejah.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pohvalite se,...
Napisano

Predolgo spremljam skoke, da bi me prepričal. Niso samo teli trije, ampak cela A reprezentanca in ko pridejo še B skakalci vsi čudežno skačejo v poden. Sicer pa ... bomo videli.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pohvalite se,...
Napisano

Teli jodlarji so si zmislili napihljivo spodnje perilo, ki se ga ne pregleduje. Edino drese gledajo. Zadeva deluje kot airbagi pri smukačih ampak ne tolk intenzivno. Napolni se s CO2 bombicami, ki jih sprožijo na daljavo tik ob odskoku in sprostijo pritisk ob pristanku. Kraft v zraku zgleda k bodybilder v rokah tolk je lufta notri.

Pol je pa še glavni kontrolor opreme Avstrijec - kako priročno - da se v to ne vtika. Da ne bo preveč očitno bodo zdaj nekaj tekem odskakali brez te "pomoči", ker imajo prednost ogromno, če pa bo trda predla bodo pa ob koncu sezone še malce pogoljufali in se važili kako neskončno dobri so in vsi ostali zanič.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 7 urami je godlike napisal:

Rit boli spomladi.... in to me nikoli ni motilo.

Jaz omenjam mravljince, ker ti sedež ob vzponu pritiska na "moške zadeve". In ne vem kako naj tam navadim na sedež 🤔

SQlab pa meri širino medeničnih kosti in glede na to kupiš ustrezno širok sedež.

Prvo vožnjo dve spomladi je to normalno zato, pač krajše za začetek pol je pa OK.

Mi je pa zanimivo, da je to sploh problem z mravljinci ipd. Namreč sam tega ne poznam pa so vedno gor serijski sedeži in nisem menjaval razen, ko so mi kakega ukradli.

Glede mravljincev pa to res ni hec, ker navadno to pomeni, da ti nekaj pritiska na žile in da pretok krvi ni dober.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kava
Napisano

Ej čist resno vprašanje, češrav men je za kavo bolj ali manj vseeno. Kakav je zaradi slabe letine že šel gor, kava pa baje, da je ravno tako imela enak udarec v Braziliji in Vietnamu. Za zdej naj bi še filal iz rezerv pol pa baje cena v nebo. A je to res al spet fake news?

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Chat is back ...
Napisano
pred 2 urama je etcho napisal:

Pravi moški si ne kupijo/vozijo rdečih Ferrarijev. 😜

Ko sem bil mlad (in neumen) sem si želel rdečega Ferrarija. Žal največ kar sem dosegel v tej smeri takrat, da sem s pomočjo fotra preštrihal svojega Peugeota 305 na Ferrari rdečo. Bil je unikat s tako barvo. Tko, da nekje v življenju ti je tud rdeča všeč.:bravo:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Davek na nepremičnine
Napisano

Sej, men so se pa nekaj časa nazaj vrane na strešnih sankah zbirale. Se sliši kot zajebancija sam ni, dobesedno so stale na sanki in srale po stranici avta dol. Sem kak teden polagal folijo gor pa so se k sreči dokaj hitro odvadile.

aja, tud zato sovražim te sanke. 😡

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pohvalite se,...
Napisano

Men je pa končno všeč, da ljudje počasi dojemajo, da ljudi ne rabiš silit na alkohol, če ga odklonijo. In da nisi več "čudak", če ga ne piješ. :bravo:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mobilna telefonija
Napisano
pred 2 urama je Mraušk Mčk napisal:

Ja, kako je luštno svinjat po etru. 

Od začetkov meritev se je od človeštva povzročeni šum ozadja (background noise) v elektromagnetnem spektru na našem edinem planetu v povprečju zvišal za več kot 10dB. (v urbanih področjih za več 100x več v decibelih!)

Na ta način nam v tem res kratkem času, kolikor ga ima človeška civilizacija sploh še pred seboj, nebo nikoli uspelo vzpostaviti stika z extraterrestrial lajfom.

Tudi zarad takih, ki se jim ne da vtaknit žnore v fa... mobi.  

O čem ti to govoriš? Kakšen bacground noice. Gre za indukcijsko polnjenje preko elektromagnetnega polja, ki deluje praktično na razdalji manj kot centimetra. EMF je tako nizkega nivoja, da ne vpliva skoraj na nič. Sam telefon je bistveno bistveno bolj problematičen glede tega kar omenjaš, tako da je najbolje, da kar vržeš stran ta fa... mobi.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mobilna telefonija
Napisano
pred 9 minutami je Mraušk Mčk napisal:

Meni pa ravno brezžično polnjenje ne ustreza. In ravno zato se trudim, da v avtu ne odlagam telefon na kohar,  tako, da se brezžčno polnjenje nebi začelo. 

Jaz ga v avtu sploh nimam (če je kdaj nujno mam žnoro). Gre za polnjenje doma, kjer je mnogo bolj priročno samo odložit telefon na polnilec kot pa vštekavat v USB-c. Ne glede kolk paziš, če samo 1x dnevno vtakneš USB-s za polnjenje je to skoraj 2000 vklopov v USB-c v teku življenske dobe 5 let. S9 mi je crknil USB-c prej kot v 5 letih pa je bil redko priklopljen na USB-c.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Razni zanimivi posnetki in članki
Napisano
pred 7 urami je FuManchu napisal:

Kakšne cene pa imajo dilerji? Saj je prav da ne prodajo. 

Niso dilerji glavni problem. Problem je tehnologija. Ta se recimo samo na baterijah tako hitro spreminja, da je danes 5 let star EV dejansko zastarel. Sploh pa ob napovedih novih tehnologij, ki enostavno ljudi odvrača od nakupa, ker če kupiš danes, čez pet let nikomur ne moreš več prodat teh jajc razen skoraj napol zastonj.

EV-ja se danes splača kupit le v primeru, da ga boš imel vsaj 10 let (oziroma dokler ne rikne baterija), ga voziš zelo veliko in 80% polniš samo doma po možnosti, če imaš sončnice na strehi. Tako recimo na energentu nekako uspeš prihranit. Se pravi cca 300kkm, da recimo prihraniš 20k€ na energentu. Pa si mogoče prihranil ene 5k€, kot če bi mel ICE.

Vse ostalo je pač minus in dokler računica ne bo bolj pozitivna trg novih, še manj pa rabljenih EV ne bo deloval kot se pričakuje. Jebat ga, to je pač realnost.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Razni zanimivi posnetki in članki
Napisano
pred 2 urama je Janez007 napisal:
WWW.24UR.COM

Na Hrvaškem je burja uničila eno največjih tamkajšnjih sončnih elektrarn. Uničena je skoraj polovica elektrarna, ki so jo zgradili leta 2023. Ta se nahaja nad mestom Obrovac, na območju nekdanje...

Pač moraš bit idiot, da ne upoštevaš moči burje. Sploh pri teh panelih, ko jih veter pravilno zagrabi so kot jadra. Mogoče jih bo v 2. poskusu srečala pamet.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Davek na nepremičnine
Napisano
pred 9 urami je AmpeR napisal:

Baje bodo pr nas prav kmalu sprejeli še davek na prvi dedni red npr. pri darilnih pogodbah.... 

Hja, se je pač preveč goljufalo. Tko to pol pride, k ljudi hvalimo kako "so se znajdli", ko so državo okol prinašal (in s tem vse nas), namesto da bi jih po gobcu usekal.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Chat is back ...
Napisano
pred 10 urami je Alex napisal:

To je zasluga sina in njegovae klape. 😊

Meni vedno zmanjka mesta, že če gremo samo na smučanje vsi štirje. 

Torej... naslednjič ti naj sin zloži v avto. Problem rešen. 😜

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mobilna telefonija
Napisano

A si nagnjen k zgubljanju in uničevanju telefonov? Če ne pozabi na to opcijo.

To so pač rabljeni telefoni, kjer recimo veš le to da je baterija vsaj 80% dobra in da so bili odprti in s tem niso več nikakor vodotesni.

Da pa hočejo za skoraj 5let starega S10, ki je mimogrede obtičal na 4 leta starem Androidu verzije 12, še vedno 180€ sem pa skoraj na rit padel.  Tole je vredno po moji oceni max 50€.

Lepo si privošči novega serije A in glede na tvoje zahteve ga boš mel brez težav 6 let ali več. Je pa res, da nima wireless polnjenje, kar je za mene osebno nujna funkcija, zato sem vzel S-a. Aja pa tudi zaradi DeX seveda.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Davek na nepremičnine
Napisano
pred 16 urami je Alex napisal:

Ti streljaš včasih bučke in to kar na pamet. Kot prvo Danci imajo zeloooo visok standard, takšen, o katerem mi in večina ostalih evropejcev lahko samo sanjamo in kot drugo se Danci večinoma  požvižgajo na lastništvo nepremičnin , ker niso kot Slovenceljni, ki jim je glavno, da imajo svojo "hiško", pa čeprav bodo naslednjih trideset let jedli travo in pili vodo. Njim so v življenju pomembnejše druge vrednote

In imajo čisto drugi sistem življenja kot zapečkarski Slovenci. 

Lastništvo avtomobila jim tudi ni edini cilj v življenju. Tam se ljudje večinoma  vozijo z javnim prometom in z bicikli. Veliko avtomobilov, ki jih vidimo, da pridejo z danske k nam na dopust , je namreč rentano, so pa tudi na lizing in jih nikoli ne odkupijo res do konca. 

Včasih se je potrebno tudi malo premakniti  iz te naše kokoške, da vidiš, kako je drugo to urejeno. 

Kolk časa pa si živel na Danskem, da veš vse o njih, al si tkole sam malo fasado otipal pa ti je bla všeč? Ne vem ampak "Standard of living" pove, da je na Danskem 0,95 v Sloveniji pa 0,92. Svetovno povšrečje je 0,7. Kaj hočem povedat, ni take razlike kot jo klele razlagaš, kot da smo mi skoraj jebeni tretji svet.

WISEVOTER.COM

The world is home to a wide range of countries that differ greatly in terms of standard of living, as measured by the Human Development...

Zdaj pa nekaj drugega, a si res želiš delati od jutra do mraka? Jaz si ne pa čeprav skoraj že eno leto to počnem pa ne po svoji volji.

Pa še direktna primerjava stroškov, življenja, prihodkov plač med državama. 

Pol pa pomisli še enkrat, predno se delaš norca iz mene, kaj sem napisal in kje so razlike al si večni najemnik al si že lastnik z odplačanim kreditom. Kr poglej Dansko povprečno plačo, odštej stroške najema, pa še ostale stroške, ki se cca tretjino višji. Kaj ugotoviš? Povprečen Danec si avta tud privoščit ne more aploh pri taki obdavčitvi. Ja biciklira naokoli, ker javni prevoz je precej dražji kot pri nas, in se tolaži kako visok standard ima. O ja, res bravo... prva liga, kr zavidam mu.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Davek na nepremičnine
Napisano
pred 2 urama je Alex napisal:

Danska je lahko za zgled vsem ostalim državam. Na vseh področjih.

Resno, dej pejt pogledat kakšne imajo obdavčitve na nakup avtomobilov. Od 69% za male mlinčke do 180% za top end avte. Mazda MX-5 je recimo obdavčena s skoraj 130% davka.

To da se gleda zgolj samo koliko plač je potrebnih za nakup stanovanja ti ne pove kaj dosti, ker moraš vmes tud živet in imaš takih in drugačnih stroškov lahko precej več kot marsikje drugod. Bolj važno je koliko denarja ti ob normalnih nujnih stroških ostane za nakup stanovanja. Bore malo in zato so Danci prisiljeni v najemništvo in ne lastništvo. Upam, da se strinjamo, da je lastnik stanovanja načeloma bolj bogat kot pa najemnik, ki si ne lasti stanovanja in zmeče ogromno denarja v najemnine.

Primer recimo pri tako opevani Švici. Kolegica pred leti spoznala Slovenca, ki je delal v Švici in bil za naše mišljenje bajno bogat s plačo tam nekje 7k frankov bruto. Bil najemnik in dokler sta skromno živela je lahko mel vsak od njiju tud en poceni avto. Potem je pa prišel otrok pa vrtec za 2k frankov, pa prodaja enega avta pa še ni bilo zadosti, ker ona tam ni dobila službe primerne njeni izobrazbi.

Edina rešitev jima je bila, da je on tam pustil službo, sta prišla oba nazaj v Sloveniji se oba zaposlila pri neki banki in sta imela spet oba lahko svoj avto, živela v najemu in tud otrok je bil lepo v vrtcu ter zdaj v šoli.

Kaj hočem povedat - plača na prvi pogled ne pove veliko ali pa skoraj nič, če ne veš vseh ostalih stroškov življenja v določeni državi.

Tko, da razne Danske, Švice ipd zgledajo lepo le kot fasada, ampak kaj je pa za fasado....

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.