Kakšen plexi... to dajejo sam še na cheap ohišja za 40€. Tale Antec ma 4mm kaljeno steklo, medtem, ko večina proizvajalcev že tko daje 3mm. Tale ohišje mam tut sam za osebni komp, samo brez vse RGB navlake in sem več kot zadovoljen. Če kupuješ specifično silent ohišje, potem je to druga zgodba, valda boš vzel nekaj totalno zademfanga, sicer pa tut pri navadnih ohišjih, s silent ventilatorji in dobro optimizirano krivuljo, ne slišiš praktično nič.
Lahko z raznimi appi. Naprimer Windhawk (osebno ga nisem nikol uporabljal), tm maš notri mods zavihek. Če je res nuja.
Samsung 970 ti je šel na 80C? Brez hladilnika? Zanimivo... na 80 gre ta Cruical T705, s hladilnikom za šalo, če ga mal ''spodbudiš'' 😅
Jst mam za glavni disk na primarnem kompu 980 Pro, pa nimam pritožb. Ima hladilnik od plate. Potem mam pa za razne torrente, musko, serije še enga starga Cruical P2 in gor BeQuiet hladilnik, pa oba gresta nekje do 55C max.
Verjetno odvisno od pozicije diska? A to si na tower coolerju obrnil fan, da spredi vleče ven? Če maš srečo, ti še intake fan od kište pihlja čez disk. Sej samo, da je pretok, pa je že ok, če se pa vroč zrak notr ujame, v kak žep, potem mogoče se mal bolj greje, sicer pa niskol nisem opažal nekih drastičnih temperatur na teh M.2 diskih, pa sem jih že par različnih preizkusil. Tale Crucial T705 je res zgodba zase.
A ni reku, da bo zaenkrat na integrirani, home theatre rack pc? Sicer ma pa še čist spodi en slot, ki mu ga grafika ne ovira. Drugi disk ni 5.0, ma NV2 Kingstona, če se ne motim, tko da mu slot 3 niti lane-ov od grafe ne bi delil na X8 namesto X16. Opcij ima dovolj, čeprov bi biu stock heatsink od plate čist ok. Mam pa tut jst od bequiet MC heatsink na enem disku, pa je razlika v temperaturi res minimalna. Medtem k tale tanov Cruical T705, ki sem ga včeraj montiral in to tistega s priloženim heatsinkom (ki ga praviloma ne morš odstranit), no tole pa je rekorder v disk temperaturah... 60C za šalo v idle.
Zaradi Intel paranoje in posledično prehoda na AMD... a se kdo počuti pogumnega in bi ga zanimal kombo 13700K + Strix Z790? Ostane tut DDR5 ram in pa možnost z EK AIO al pa Thermalright Phantom Spirit coolerjem 😅
@skritikrt Drugič vpraši, če ma kdo kak socket 1150 proc kje doma, recimo 4690K, pa boš lahk testiru 😄 Mam pa tut Z97 plato, če misliš, da je bios kriv.
Drugač pa si nabral kar ''overkill'' komponente za novga. Dobr, dobr! Poznam še enga entuzijasta, k je T705 vzel ta teden... 😄 Ne bi pa menju ventilatorja na tem Mini Assassinu , ker niti ni glasen, pa sigurno boš krivuljo znižal, da ne bo nikol na 100%, to bo neslišno, brez skrbi. Škoda, da ni mal bolj seksi ohišje, če je že taka žvau, ampak to je sam moje osebno mnenje in okus. 😊
Glede rama bi lahko vseeno mal bolj pogledu. Tvoja nova plata ma za ta proc 8 modelov Crucial ramov na listi kompatibilnosti, ta tvoj ni med njimi, lahk bo ok, lahk pa problem. AMD-ji znajo bit kar hecni včasih, ko pride do ramov in niti ne priporočajo it nad 6000MHz. Vsekakor bi pa za ta denar dobu CL30 ram 6000, CL48 je kr slabo. Tuki mislm bolj latenco in ne same hitrosti, če me razumeš.
Mal za hec... a si preveru, da ma ta ram tut 2 EXPO profila, al si na blef za AMD kupu ram, ki ma v nazivu INTEL XMP? 😅
Ne bom več nič meril, dans dam kišto iz rok. Sem probu včer še iz firbca NZXT cam, čeprav nimam kontrolerja, ampak temp vseeno kaže. Kaže pa isto kot HWINFO64. Mogoče sem pa v Afterburner gledal drug temp senzor, da je blo 12 stopinj razlike. Kokrkol, laufa vse bp, FPS pa za izvoz. Dans bo en otrok osrečen 😄
S katerim software-om pa spremljate temperature, oziroma kater value točno gledate pri Ryzen procesorjih? Jaz sem v HWinfo64 gledal ''CPU (Tctl/Tdie)'', ampak očitno Afterburner meri druge senzorje, ker je razlike 10-15C.
A bi blo v HW bolš gledat CPU CCD1 (Tdie), ker kaže isti temp (nižji) kot Afterburner naprimer?
Najdu sem sicer neko pojasnilo:
According to Martin (HWInfo Author):
"CPU (Tctl/Tdie) in HWiNFO should be the immediate hottest temperature in the entire CPU package, while the CCD (CPU (Tdie)) value covers only the CPU cores of a given Core Complex Die (CCD). Based on our measurements, the CCD value should be closer to AMD Ryzen Master reported temperature. "
Bonus vprašanje... 😊 Kater senzor v HWinfo64 upošteva krivulje za ventilatorje, nastavljene v biosu?
Sam sem se veliko igral s krivuljami napajanja ventilatorjev, ne samo strminami, tudi zakasnitvami, da je zaganjanja ventilatorjev čim manj. Najprej v Fan Xpert od Asusa, nato sem krivuljo nastavil v BIOSU. Pretiravam - lahko nastaviš krivuljo za CPU ventilator tako, da se ventilatorji zares zavrtijo šele pri 85 stopinjah ... temperatura bo ves čas tam blizu.
Tut jst najrajš v biosu nastavim krivulje. Par biosov nazaj se je pojavu ta cpu spiking in zaganjanje ventilatorjev in idle temp se je dvignu 4-5C, najbolj moteče je to ko maš tih komp in potem klikaš po youtube zavihke in se ti zaganjajo in izklapljajo ventilatorji. Sm nastavu, da do 60C ne grejo čez 40% in je nekak ok. Potih upam, da bo to ta intel 0x129 microcode popravek čudežno odpravu, sicer pa se bom lotu teh ročnih nastavitev zakasnitev.
Ja, sej tut tale Ryzen 7600 idla na nekih 50C, pa povsod pravjo, da je to normalno. Verjetno PBO nima smisla izklopit, ker je bolj vezan na max frekvenco in idle temp ne bo nič kej manjši? Undervoltal in šaril neki ful po biosu ne bom, ker sem komp sestavu za kolegovega otroka in bi rad pustil čimbolj default. Ko sem svoj Intel prov undervoltal, se je na idle temp komaj kaj poznalo. Testiru sm prej še Warzone na max grafiki in so iste temperature več al manj, tko da za sam gaming me ne skrbi.
Lahko ga še pokažem 😊
Iskreno ne, je pa bil na Asusovi strani takrat in to kar dobro skrit... Nek Asus bios kit dejansko, nism 100% glede imena. Sem pa najdu download link za bios editor, glede na identičen problem, če se počutiš pogumnega. https://www.techpowerup.com/forums/attachments/bios-modifier-zip.200922/
To pa je vezano na bios, enkrat sem to samo delu, ko je kolegu neki sral VPN in je moral to vnest. Je pa bla Asus matična in sem najdu nek program, v smislu bios editorja, pa jo potem sam določiš. To ni serijska od matične, da ne bo pomote.
se mi zdi od vseh 5ih ta prvi pri funtech še najboljša izbira/kompromis
Nimaš kaj falit s tem prvim Funtech in ima vse kar si želel ubistvu. Grafičnih z 8GB rama pa res ne jemlji. Bo pa za vaše potrebe 12 ali 16 GB prav vseeno. Pa Nvidia načeloma itak uporablja manj rama v isti igri kot Radeon. Glede na namen uporabe, uporabljal ga bo tvoj otrok, verjetno ne bo DLSS-a niti vklopil, verjetno mu bojo vse te nastavitve itak španska vas. Pa tudi rabil ga ne bo pri takem kompu. Otrokom je samo RGB pomemben in da igrica šiba. 🙂
Ram je kompatibilen, hladilnik pa je previsok za to ohišje. Drugo vse super. Procesor je kar mal overkill, ampak od viška ne boli glava.
Pač pri kupovanju že sestavljenih PC-jev v trgovini bojo vedno neki kompromisi in vedno te bo nekaj zmotilo. Takole po komponentah kupovat bo vedno ugodneje in izbral boš lahko bolj kvalitetne proizvajalce/modele za posamične komponente. Ampak, če se ne želi ukvarjat s tem, oziroma karkoli reskirat, potem bo pač izbral sestavljen PC, za katerega ti trgovina jamči, da bo deloval. Zato so tudi malo dražji, ker za vsak sestavljen PC, trgovina plača certifikat, ker ga prodajajo kot svoj izdelek, na katerega ti potem tudi dajo garancijo. Zato potem dostikrat celo ni opcije dokupit ekstra rama, ker v teoriji (na certifikatu) ne gre več za isti izdelek/PC. Mal smotano, ampak ja... Ko je moj šef za firmo kupoval nov PC, sem mu rekel točno to, ''vprašte, če se da dobit boljši napajalnik'', pa žal ni šlo. Je pa kupoval mislim, da v E-Misiji.
Jaz ravno sestavljam za kolegovega otroka PC, ima rojstni dan konec meseca. Pa sem dal kar AM5 plato in gor 7600 (7600x se mi je pred nosom prodal) + 7700XT grafično. AM4 in DDR4 je meni osebno pozabljeno poglavje, nisem pristaš tega, da bi delal nov PC s starejšo tehnologijo, ker v teoriji ''ni potrebno''. Drugo je, če nekaj delaš po sistemu ''samo da bo''.
Podnožje je dokaj novo in procesorje bojo delal še vsaj 3 leta, tako, da lahko tudi čez 5 let da novejši procesor + grafiko not in je dober.
Kar se tiče AIO, hvala, ne hvala. Ni problema? Videl sem čist preveč problemov, predvideno življenjsko dobo imajo nekih 4-5 let. Potem ponavadi gre pumpa in moraš vse skup zamenjat. Se pa dostikrat problemi pojavijo že bistveno prej. Konkreten primer, po letu in pol se mi je v EK AIO nabral tist zeleno-bel smrkelj in čudežno ni več odvajalo toplote, med youtubom se je proc pregreval in posledično je ugašal komp. Pumpa je sicer delovala. Nekaterih AIO niti ne morš razkopat in čistit. Prisegam na zračne hladilnike, kjer lahko crkne samo ventilator, ki ga za 10-15€ zamenjaš in zadeva je večna.
Tak PC @sportman333, kot si ga prilepil od Anni, ti lahko sestavimo sigurno za max 1500€, za primerjavo.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Ja sej jih večina bolj prepeva, če ne pa svirajo... kurcu... al zakaj vsake 500m asfalta pr nas 4 mesce delajo 😏
Povezava za deljenje
Deli na druge strani