Eno vpra?anje: a boste gledal na porabo tudi pri vo?nji za nazaj? Da bo izni?ena popa?enost rezultatov zaradi morebitne vi?inske razlike ipd. Saj veste, ?e se 300 km po klancu dol pelje?, je poraba super, ampak za pravo merodajnost rezultatov je treba ?e nazaj gor priti.
Seveda, to je blo ?e mi?ljeno v ?tartu in doto?ili bomo na isti pumpi, kjer smo ?tartali, da izni?mo ?e napako ?e kateri pumpi kej prej ro?ko ven zabri?e oz. ne napolni cevi do istega nivoja.
V glavnem Kaalman, mogoce raj zajtrk pripravi 3 x ?okole?nik
Jaaa, a se bomo tud z avto?ki mal igral, ker smo tolk otro?ji in nedorasli.
Ja cez Tuhinjsko je dobra, pa tudi cez Ptuj - Ormoz sem veckrat sel proti Murski in cesta je sedaj freeeeeejjjj in lepa.
Vse OK in prav sam po moje bo ravno popoldanska gne?a in pol bomo res rabli ve? kot dve uri do MS. ?aa glih nimamo neskon?no tako, da ?e vedno predlagam AC ?eprav vem, da bo na lokalni cesti poraba precej manj?a kot na AC.
Sicer se pa lohka pred ?tartom zmenmo kako in kaj pa ruto dolo?mo.
Zdaj pa spet vsi skupaj usekajte po men, saj vi dr?ite skupaj, ker nivo foruma to zahteva.
Ampak tale stavek me pa spomne na en ?tos in sicer, k se Janez (naj bo Slovenski ime, da ne bo problemov ?e z nacionalizmom) pelje po AC in poslu?a radio, kjer opozarjajo, da se nekdo po AC vozi v napa?no semer. P akaj so zme?ani se razburi Janez, ne en vsi vozijo v nasprotno smer.
Samo da v par besedah povzamem kaj ste iz resnega in za normalnega ?loveka pou?nega in tragi?nega slu?aja naredili.
Izpostavu sem primer, kjer je blo popolnoma jasno, da je smrt zagre?ila norost norca, ki je divjal in zaradi prevelike hitrosti ubil svojo lastno mater. Vi pa ste iz vsega tega naredili totalno ?talo, ne priznate da je to naredila prevelika hitrost, za?eli ste iskat 100 in 1 izgovor samo, da bi opravi?ili norca in norenje, mene ste o?igosali s pijancem, popljuvali ?lendra, policijo, statistiko in vse kar omenja preveliko hitrost, kot GLAVNEGA krivca za NAJVE? (pazi, najve?, ne vse) smrti na cesti. S prstom pa nezrelo, neodgovorno in otro?je ka?ete na vse druge manj pogoste, manj pomembne in manj nevarne vzroke nesre?. To jasno ka?e na to, da se vi z vso mo?jo oklepate ravno na ta NAJPOGOSTEJ?I vzrok smrti saj ga sami najraje delate. Hitrost je najpogostej?i vzrok za smrt zato, ker vas je tudi najve?, ki ta vzrok po?nete in ga zagovarjate in opravi?ujete. Jasno vi ste face ker, kao znate hitro vozit.
Jaz sem vas najdu, vi z vso mo?jo sekate po men, pol pa pravte da bi radi obdr?ali nek ustaljen nivo foruma. Ja res lep nivo. Zagovarjate prekr?ek, ki botruje najhuj?im nesre?am, za gre?nega kozla krivite pa tiste, ki se trudijo in red delajo in, po va?em, napa?no statistiko.
In glej ga hudi?a kako ste vsi slo?ni. Niti eden ni potegnu z mano, pa ne zagovarjam ni? druzga kot to, kar pravi tudi stroka. Jasno, po va?em je vsa na?a stroka zani?, je sama sebi namen, vi tukaj pa ste najbolj pametni in veste ve? kot strokovna slu?ba, ki se vsakodnevno ukvarja s tem problemom umiranja na cestah. Le kako hudi?a da ni kdo od vas, ki se tako hudi?evio spoznate na sr? cestnega problema, v tak?ni slu?bi, da bi re?evali probleme pobijanja na cesti. Tam kjer ta slu?ba obstaja so vsi kadri zani?, vas pa je tukaj vse polno, ki to?no veste kaj je narobe in ki se na tezadeve odli?no spoznate. ?udno res, da ni kdo od vas zalezu v ?lendrovo slu?bo.
Trenutna stroka res ni idealna kot ni idealen nih?e, ampak tako zani?, kot bi jo pa radi prikazali vi, pa spet ni. Ta debata je jasno pokazala da statistike ne la?ejo. Ni statistika kriva da ste vi tak?ni kot ste. Vi ste krivi, da je statistika tak?na kot je. Ta debata je briljanten dokaz da to dr?i..
Zdaj pa spet vsi skupaj usekajte po men, saj vi dr?ite skupaj, ker nivo foruma to zahteva.
Ok, prevzamem krivdo statistike nase in v prihodnje obljubim, da bom manj nesre? naredil in pobil manj ljudi zaradi moje krivde. Od danes naprej vozim 80km/h po AC, ker vse kar je ve? je divjanje tako, da bom z lahkoto dosegel porabo na Cx-7 tud pod 9 litrov. Ne mi zamerit, ?e bom kdaj zapeljal v napa?no smer al pa govoril po telefonu in vijugal po cesti saj teh prekr?kov ne delam namensko.
ok, ?alo na stran, ker niti ni sme?na... :
Ampak vseeno je najbolj sme?no pri vsem tem, da v bistvu bi vsi radi vi?jo varnost na cestah razlika je le v tem, da eni vidimo ?e kaj drugega kot vzrok in ne samo hitrost. ?tos je v tem, da ?e bi za vse prometne prekr?ke policija uspela ukrepat potem bi se varnost bistveno pove?ala.
In da se nave?em na eno tvoje prej?nje razmi?ljanje - prekr?ki, ki jih delamo nezavestno so med najbolj nevarnimi saj mislimo da delamo vse prav in po predpisih v resnici pa ogro?amo vse po spisku. In ?e se ne zavedamo tega po?etja take prekr?ke ponavljamo v nedogled, dokler se ne zgodi tragedija ali pa nas k sre?i prej ustavi policija in s kaznijo prepri?a, da delamo narobe.
Predlagam, da dana?njo pot v MS in nazaj udele?enci malo spremljamo in si zapisujemo prekr?ke, ki jih po?nejo ostali udele?enci in pa tudi sami. Pa da vidimo kolk je recimo divjanja, kolk pa je izsiljevanja, pa ?migavcev pa upam, da ne bomo koga videli v nasprotno smer pelat
daj nehaj ?alit pa kurcat vse okrog sebe, ker se to tak ne dela, dajmo forum ohranit na enem nivoju vsaj tisti, ki smo ?e nekaj ?asa tule !
tole tvoje izzivalno pisarjenje pa tudi ne bo ni? prineslo v tej temi, ki je ?al ?isto skrenula v brezvezen besedni dvoboj....
p/s: danes dobi? zaradi tvojega neprimernega obna?anja samo ?nicl brez ?evapov
Mea Culpa.... ups, spet na RKC ciljam, ne bom ve?. Obljubim, da ne bom ve? ?alil ne cerkve, ne politikov, ne ?lendra, ne pijanih za volanom in da bom udrihal samo po tistih, ki vozijo par km prehitro.
Bom samo pozitivne misli pisal in se strinjal z vsakim pa bo to en big happy family... yeeeeeahhh
Moram pa re?t, da sem nehote kar "u?ival" na tem nivoju komunikacije, si nisem mislil, da zna bit tko zabavno ampak zdele me je pa res malo sram tako, da bom ?el se mal spove.... mislim napit... ne to tud ne. Sekiral se bom... ja to bo pomagalo.
Se pa kr bojim danes, da me bo Javarje, celo pot do MS, pral mo?gane pa ?e brez ?evapov bom ostal... kr na jok mi gre.
?ivim u malom primorskom gradi?u. Svi smo u dugovima do grla.
Turisti?ka sezona ravna nuli - nikoga nema, niko ne dolazi, niko se ne najavljuje da će do?i. Za Uskrs, iznenada kod Mate u penisionu, dodje neki Amerikanac. Tra?i apartman. Ima slobodnih!
Amerikanac ostavi 100$ na recepciji, uze klju? i ode da obidje apartman.
Mate zgrabi lovu i otr?a do mesara da mu vrati dug za nabavljeno meso. Mesar uze pare i ode da plati dug svom dobavlja?u. Ovaj je otr?ao do farme da plati prase seljaku za koje je dugovao jo? od Bo?i?a. Seljak uze pare i otr?a do lokalne "kurvice" koja mu je du?e vrijeme davala na kredit i zaprijetila, da će po?eti ura?unavati i kamate. "Kurvica" dotr?a u Matin pension da plati dugovanja za sobu jo ? od pro?le godine. Mate uze pare, a Amerikanac sidje u tom momentu i re?e da mu ne odgovara apartman. Mate mu vrati njegovih 100$ i Amerikanac ode.
Svi u na?em mjestu su zaklju?ili, da iako nije bilo neke velike zarade od tog Amerikanca, bar su uspjeli vratiti dug i da nema razloga za brigu.
In naprej spet lapa? totalne kontradiktornosti in otro?je bedarije.
Pravi?, da se ?lendru in ostalim jebe za varnost in da so tam samo zato, da polnijo dr?avni mo?nji?ek....pol pa napi?e?, da bi blo treba ostreje kaznovat tiste, ki vozijo kontra po AC. A misli?, da z ve?jo kaznijo potem ne bodo vozili kontra? Ve? majster, kontra po AC nih?e ne vozi nala??, tako kot nala?? divja po cesti. Kontra nekdo vozi zato, ker se je zajebal in je nekaj spregledal. Takih napak ne more? prepre?it s huj?im kaznovanjem, ker napake, ki se naredijo zaradi spregledanja ali nevednosti se bodo ravno tako dogajale, ne glede kolik?na kazen bo. lahko pa prepre?i? z vi?jim kaznovanjem take napake, ki se delajo vede in nala??. In prehitra vo?nja se dela nala?? in zavestno, zato je treba divjake streznit tako, da se jih po mo?nji?ku useka. In ker so pri nas nesre?e zaradi prehitre vo?nje na prvem mestu, bi blo prav, da so tudi kazni za ta prekr?ek na prvem mestu. Na drugem mestu po vzroku za nesre?e mislim, da je pri nas pa alkohol. Torej? Kaj ti tle ne ?pila?
Ja ti majster, ti ki si tolko o varnosti prebral, tako je to ve?. Kaj ko bi ti prebral ?e kak?no odraslo literaturo o varnosti, tako, ki jo pi?ejo odrasli, zreli in pametni ljudje, da nebi tak?ne otro?arije pisal tukaj? Pust ti razno otro?je pisanje po raznih blogih, fejsbukih, in forumih kot je "IRC". Tam je mo? prebrat to?no tak?no razmi?ljanje kot ga ima? ti. Ampak ti si ?e malo prestar za take traparije. Pejd po informacije k odraslim ljudem!
Sej sem ?e hotel nehat ampak enostavno nemorem ker tolk BS-ja na kupu pa ?e dolg nisem videl.
Se pravi po tvoje je prekr?ek, ki ga ne naredi? zanala?? oz. ga naredi? iz nevednosti ali neznanja kar nekako opravi?ljiv ?etudi je 100x bolj nevaren kot nek drugi prekr?ek. Vo?nja v nasprotno stran po AC je neopravi?ljiv prekr?ek, kjer bi moral slediti odvzem vozni?kega dovoljenja in najvi?ja kazen.
Zanala?? ali pa ne zanala??, vi?ine kazni se ne bi smele izrekat po pogostosti ampak po stopnji nevarnosti - mislim pa kaj kle ni jasno. ?e smo ugotovili, da 90km/h skozi naselje za 1000? in odvzem vozni?ke potem mora biti vo?nja v nasprotno smer na AC vsaj toliko, ?e ne ve?.
Zakaj je kazen za pijanega nad 1,51 promila "cenej?a" kot 90km/h v naselju? A kdor se ga nalije in gre nato v avto ?ofirat je tud nevede naredil napako oz. nekaj zajebal ali pa spregledal, da ?e je pijan, da bo te?ko vozil?
Prehitra vo?nja pa je po tvoje vedno zanala?? in zavestno A ?e nikoli v ?ivljenju nisi spregledal znaka za omejitev ali pa spregledal table za naselje, ki je stala 500m pred prvimi hi?ami ali pa ?e dlje. ?e te takrat dobi policaj si ob izpit pa ?eprav nisi divjak in bi se pred prvimi hi?ami zavedel, da si verjetno v naselju ampak takrat bi bilo prepozno. In koliko si takrat koga ogro?al, ?e je bila cesta prazna in pregledna z dobro vidljivostjo.
Same kazni so relativna zadeva, ?e niso premosorazmerne s te?o prekr?ka in ko bomo enkrat imeli proporcionalno vi?anje kazni za povratnike, prekvalificirali nekatere prekr?ke v kazniva dejanja in v?gali neprilagojence ?e po ?em drugem kot po denarju in ne tako kot zdaj ko se po odvzemu lepo vozijo brez izpita in jim lahko odvzamejo le 300? vreden avto saj drugega premo?enja nimajo. Ko bojo taki neprilagojeni osebki kon?ali za nekaj let v ?uzi se bo marsikdo prej vpra?al a ne bi spremenil slog vo?nje.
Kaj misli? Lojz bi ?el tak na?in al bi ti raje ostal le pri neskon?nem denarnem kaznovanju in upal na najbolj?e ter, da bo neprilagojencem 1x kon?no zmanjkalo denarja za pla?evanje kazni.
Bom sam ?e 1x povdaril, a ne bo sporazumov - ne bojim se ne radarjev, ne policajev ne kazni ker se ravnam tako po pravilih ZVCP, ?e bolj pa po lastni preventivni pameti tako, da mi je v bistvu vseeno kak?na je denarna vi?ina kazni. Ni mi pa niti najmanj vseeno, ker vidim, da dana?nji na?in kaznovanja ?al daje neustrezne rezultate v prometni varnosti pri nas in to je slabo, zelo slabo.
Pa ?e nekaj Lojz, ti ki bere? samo odraslo literaturo - kdaj si nazadnje prebral ZVCP in pogledal kako so se dolo?ena pravila spremenila?
Da vidimo ?e ve?? Ali lahko v kri?i??u prehitevamo? Lahko tudi ostali odgovarjate, da se ne bo samo Lojz po?util kot ogro?ena vrsta v donkihotovskem boju proti hitrosti.
Mogo?e si ti res veliko bral o prometni varnosti ampak zapomnil si nisi ni?. Tako kot se ne zapomni? ni? kar ti napi?em jaz. In drugje po svetu niso statistike bolj?e od na?ih, ampak so vozniki bolj?i kot pri nas. Ve? majster, vozniki so tisti, ki delajo drugje po svetu statistiko druga?no, ne sama statistika. Pri nas so glavni in prvi vzrok za hude nesre?e norci, drugje po svetu so pa druga?ni vzroki na prvem mestu. To je vsa kun?t, ki pa jo tvoji mo?gani niso sposobni sprocesirat. V Indiji je zelo veliko nesre? zaradi krav, pri nas pa zaradi norcev. Torej drugje po svetu je vozni?ka kultura tista, ki je na vi?jem nivoju kot pri nas. Ne statistika.
Seveda Lojz ti si itak najbolj?i in najpametnej?i ne samo za Slovenijo ampak za celi svet - matr mamo sre?o, da si se izvolil pridru?iti na tem forumu
Se pravi, statistike so kurac povsod po svetu in v Sloveniji si dolo?il, da so glavni vzrok norci na cestah, ki jih drugje o?itno nimajo.
Se pravi, politiki in odgovornim si dal odli?en izgovor, da ne ukrepajo saj se o?itno ne da, ker imamo pa? v slo preve? norcev in zaradi njih bo situacija ostala tak?na kot je - re?itve ni al kaj. Ne zakonodajalcem ne vzdr?evalcem ne ljudem, ki so pla?ani za razmi?ljanje kako izbolj?ati varnost ni treba storiti kaj dosti saj je ?e vse zavo?eno, ker smo v Sloveniji o?itno sami norci na cestah.
Sam to ti pravim, dokler bo ?lo pri celi zgodbi le za vi?anje kazni se ne bo zgodilo ni? revolucionarnega v prid izbolj?anju ampak je treba tukaj spremeniti nacionalno strategijo v kar pa pri na?ih politikih dvomim, da bo uspela saj je povezana s prevelikimi stro?ki tega pa politika no?e, a ne?
Ne vem kje ste prinesli trdidev, ker trdite, da v na?ih statistikah pi?e za vrok prometnih nesre? ZMERAJ neprilagojena hitrost. To ni res. Pi?e pa da je NAJVE? nesre? zaradi neprilagojene hitrosti. In povedal sem vam, da je na drugem mestu pa najve?krat alkohol kot drugi najpogostej?i vzrok za nesre?e. Tako da je ?e skrajni ?as da nehate traparije klatit.
Ti klati? traparije in govori? o stvareh kjer pojma nima?. ?e bi samo malo tale forum spremljal sem ?e dostikrat dal link do kakega dokumenta, kjer je lepo ?rno na belem napisano kako je na tej stvari.
Poglej si tabelo na strani 20 in predzadnji stolpec v katerem pi?e, da je v Sloveniji 42% mrtvih na cestah zaradi alkoholiziranih voznikov. Sicer je to podatek za leto 2004, lani pa je bilo 36% mrtvih zaradi alkohola. Zdaj mi pa ti razlo?i kako je to ?ele drugi vzrok, pametnjakovi??
Daj da ti malo pomagam, da ne bo kaj bolelo od preve? razmi?ljanja. Alkohol se edino pri nas vodi kot sekundarni vzrok za nesre?e in s tem je Slo statistika izkrivljena do konca. Nesre?e vodijo po primarnem in sekundarnem vzroku tako, da je mrtvo pijan za volanom, ki pri 15km/h zapelje v reko in se utopi voden dvakrat - enkrat kot sekundarni vzrok alko in drugi? kot neprilagojena hitrost saj za mrtvo pijanega je vsaka hitrost neprilagojena ali prevelika.
Pred ?asom sem napisal in razlo?il izra?un po podatkih, ki jih je v?asih posredovala in objavljala policija na svojih straneh s tem, da sem naredil samo eno spremembo in sem prestavil sekundarni vzrok alko med primarne in vodil nesre?o samo 1x tako kot bi moralo biti pravilno. Rezultat je bil tak?en, da je 40% bilo alkohol, 25% neprilagojena hitrost, 20% nepravilna stran in smer vo?nje in 15% vsi ostali vzroki.
Pa ?e to - letno na kontrolah alkohola ulovijo 10% vseh testiranih voznikov, kar pomeni, da vsak deseti ne vozi trezen in predstavlja tempirano bombo za karambol.
Seveda ti se bo? spet vtaknu v tej zgodbi na nepomemben detalj, ker sem napisal dekle in sin, namesto potnica in voznik.
Jaz sem pa? pripeljal nekaj minut po tragi?nem dogodku na kraj nesre?e, kjer so o?ividci povedali, kar so videli. Na tleh v grabnu je le?ala krvava mrtva ?enska, za katero so prisotni rekli, da je mama od voznika. Videl sem jo v hrbet in nisem hotel ve? gledat, da bi ugotavljal kolk je ?enska stara. Priznam, da sem po obleki sode? mislil, da je mlaj?a, zato sem napisal dekle.
In vsi so povedali, pa tudi ve? kot o?itno je bilo, da je avto ?el prehitro, ker je ?e prej vse po vrsti prehiteval. Tud v policijskem poro?ilu pi?e, da je voznik ?el prehitro. Kdor pozna tisti odsek ceste ve, da tam pogosto zelo mo?no piha. Vsi smo ?li po?asi, ker je konkretno pihalo, voznik v tej korsici pa je bil pametnej?i od nas in prehiteval vse pred sabo.
Ampak teb je bolj va?eno kako sem jaz to ?ensko poimenoval, kot pa razlog za to tragedijo. Pa ziher bo? reku, da je bil razlog za nesre?o veter in ne prevelika brzina.
Ejejjej Bosss, sori, ampak res si otro?ji.
Dej ?e milijonkrat napi?i, da sem otro?ji. Sej sem res, ker sem si dovolil, da se tukaj pregovarjam s tabo, ki si me zvlekel na svoj nizkotni nivo, kjer si me premagal z dolgoletnimi izku?njami. Kaj naj re?em, ?estitam ti za zmago in od zdaj naprej se bom vedno s tabo posvetoval, ko bom v dilemi.
Ampak glede na to, da nikakor no?e? odgovarjati direktno na moje argumente s kontrargumenti bi bilo nevljudno z moje stvari, da ti vrnem na enak na?in.
Torej vpra?al si me za razlog za to nesre?o. Pi?e? kako je tip?ek konstantno prehiteval in ti tudi na misel verjetno ni pri?lo, da se mu lahko kako prehitevanje ni iz?lo pa je odreagiral sunkovito in izgubil nadzor nad vozilom in tre??il v ogrado. Glede na to, da je sopotnico vrglo iz avta bi rekel, da ga je po?teno moralo zavrteti. Zakaj je ?enska umrla? Ti bo? rekel, da zaradi hitrosti jaz bom pa rekel samo to, da bi verjetno bila danes ?e ?iva, navkljub neodgovorneni vo?nji njenega sina, ?e bi bila privezana z varnostnim pasom.
Zaklju?il bom samo takole, da je lahko bila kriva ali hitrost ali prehitevanje in tega ne veva ne ti ne jaz niti ne novinar, ki je napisal ?lanek saj za take nesre?e (smrtni izzid) se vedno vzame sodnega izvedenca prometne stroke, ki detaljno preu?i vzroke za nesre?o, ampak to traja nekaj tednov tako, da v tem primeru verjetno nikoli ne bomo izvedeli kaj je bilo najbolj krivo za tragedijo.
Danes sem bil v Mariboru in me je kar malo zaskrbelo, ko sem se vra?al saj so proti MB kar ?tiri zapore AC in pred vsako se je nabirala kolona. Prva ?e pri Dom?alah, pa pred cestninsko na Lukovci, pa pred izvozom za Dramlje pa ?e pred MB in vse povsod se je stalo
?e bomo predolg stali bomo ugasnil motor pa vsi ven pa porivat avto na ro?ni oz. no?ni pogon hehe
Pravi? da la?em, ker sem enkrat napisal dekle, drugi? pa mama. Pha, nisem vedu, da ti je ta definicija pri vsej zgodbi tolk pomembna. Dekleta pa? rodijo in potem jim re?emo matere. ?udno a ne?
A ti moram ?e 1x re?t, da nehaj lagat in se zapletat v svojo zgodbico. ?e je sine vozil (vsaj 18 let) potem je to dekle/mamica stara blizu 40 let ali pa tudi ?ez, razen ?e se ne pi?e Brajdi?. Mater ampak da ?enski pri 40 letih re?e? dekle se spet vpra?am s kolk "motnimi" o?mi si tole opazoval, ?e je sploh kej resnice v celotni zgodbi.
Pa dej prosim, za?ni se enkrat tako obna?at za kar se ma? in se razgla?a? tukaj po forumu - za eno odgovorno odraslo osebo, ki bo nam otro?jim lulkom pokazala kaj je modrost pa za?ni za spremembo na argumente odgovarjat z dobrimi proti argumenti - da vidmo ?e si zmo?en tega?
Mater k te berem je glih tako kot bi poslu?al kalimerota z inicialkami JJ, ki ko mu zmanjka argumentov za?ne robantit v to?no takem stilu kot ti - brez argumentov a s spreobra?anjem besed, zmerjanjem druga?emisle?ih pa ?e ?e to ne pali pa v jok kak?na krivice se mu godijo.
Boss, men se na da nalo?it tolk enih brezveznosti kot si jih ti. Ja, ?al, govori? brezveznosti in otro?arije. Jaoooo, kaj vse si naplozal.
Pravi? da te ne poznam. Res je, pozmam te tolko kar napi?e?. Pa ti mene tud. In ?e sodim po tvojem pisanju si ?e zelo otro?ji in neodgovoren. Poooolno takih izgovorov si napisal, kot da si se jih od otrok, ki ?pilajo ra?unalni?ke igrice nau?u. In to je tud eden poglavitnih vzrokov za te?ke nesre?e. Teorija ra?unalni?kih igric prene?ena v realnost.
Po tvojih izjavah sode?, si ti en starej?i otrok, ki razmi?lja? po otro?je. Polno enih izgovorov in vzrokov si natipkal, samo glavnega vzroka ne. To pa? pove, da si samo ?e eden od mno?ice, ki za svoje neumnosti krivi vse drugo, samo sebe ne. Oh kako tipi?no za slabe voznike. In dokler bo tako, se stanje na slovenskih cestah ne bo izbolj?alo.
Pravi? da la?em, ker sem enkrat napisal dekle, drugi? pa mama. Pha, nisem vedu, da ti je ta definicija pri vsej zgodbi tolk pomembna. Dekleta pa? rodijo in potem jim re?emo matere. ?udno a ne?
Jasno, in tebe moti ?lender, ker ho?e na cesti naredit red, razne ti?e, ki pa delajo sranje po cesti, pa malo za mo?nji?ek potipat. Kaj pa ?lender lahko naredi takim, ki no?ejo ?migavcev pri?igat, pa dobre gume imet na avtu? Kaj pa ?lender lahko naredi takim, ki izsiljujejo? Kaj naj ?lender naredi tistim, ki vozjo avto s slabimi amortizerji. Kaj naj ?lender naredi tistim, ki poslu?ajo glasno musko? Itd...itd....a ti sploh bere? kaj napi?e?? A vidi? kak?ne otro?arije pi?e?? In pol pravi?, da ?lender dela ne?ivljenske ukrepe? A vidi? kako ne?ivljenski si ?ele ti?
In spet tipi?na otro?arija nekoga. Tokrat DOn-a, ki pi?e kako je neka pun?ara malo avto prtislna. Za vas je najhuj?e to, ?e nekdo zaradi svoje nerodnosti ali okornosti na parkingu malo va? ali kak drug avto popraska. Uh kako je to smrtno nevarno, a ne?
Mah saj se mi ne da ve? odgovarjat takim otro?arijam. Mogo?e kdaj drugi?.
Sami otro?ji izgovori.
A se ga ti nalije?, da take pi?e? pa tako z lahkoto zmerja? ljudi z bedaki in osli in ne vem ?e s ?em? Najprej se zamisli sam nad sabo in se vpra?aj kako kaj tvoja funkcionalna pismenost oz. raje bi rekel nepismenost. Ne vem no a ti je civ?ek ?e tolk mo?ganskih celic po?rl, da nisi sposoben prebrat enga malo dalj?ega razmi?ljanja in doumet kaj je napisano.
Mo?no dvomim, da je tukaj na forumu nekdo, ki je prebral ve? od mene o prometni varnosti, pregledal ve? statistike po svetu, ki jo delajo v dr?avah, kjer je varnost na vi?jem nivoju kot pri nas. Ampak ker ti ni? od tega ne razume? niti te v cerkvi o tem ?upnik ne zna podu?iti pa? v svojo obrambo napi?e?, da so moji prispevki brezveznosti, neumnosti in otro?ja plozanja.
Nau?i se brati stavek po stavek in ?e ima? vsaj malo pameti bo? razumel kaj ti ho?em povedati. ?e pa kljub temu ?e vedno misli?, kak?en divjak sem pa mogo?e samo to v razmislek, da kljub 40-50.000 prevo?enih kilometrih na leto moja zadnja kazen (vklju?no z nepravilnim parkiranjem) sega v leto 2001, ko sem na dvopasovni Tr?a?ki v Lj peljal 68km/h (18km/h prehitro). Danes na tem mestu stoji znak, ki dovoljuje 70km/h navkljub temu, da je danes cesta enaka tudi pred osmimi leti. Se pravi pred osmimi leti sem bil divjak, danes pa z isto hitrostjo varen voznik, ki vozi celo pod omejitvijo :ne vem: .
Upam da mi bo? ti al pa ti?ki tipa ?lender znali pojasniti, da je za varnost potrebno kaznovati ljudi tako, da smrtno nevarni prekr?ki (vo?nja po AC v nasprotno smer - se pravi proti smeri prometa) niso niti pribli?no tako visoko kaznovani kot prehitra vo?nja po isti AC v pravo smer. Da so kazni alkoholiziranih profesionalnih voznikov (tisti, ki morajo imeti 0,0) ni?je pri isti stopnji alkohola kot kazni za neprofesionalne voznike in da je ?e podobnih neumnosti v ZVCP-ju malo morje.
Da so na?e kazni za vo?njo pod vplivom alkohola bistveno ni?je kot drugod po razviti EU, po drugi strani pa so prekora?itve hitrosti pri nas kaznovane bistveno vi?je kot drugod po EU pa smo ?e vedno na repu varnosti. A se ti to ne zdi vsaj malo ?udno al je bolj enostavno kot ovca blejat v tisto smer, ki ti jo ponuja politika in raznorazni mojstri tipa ?lender, ki jim za varnost ni niti malo mar ampak vse skupaj gledajo skozi finan?ne koristi (tako dr?avne kot svoje).
Zakaj se razni strokovnjaki iz AMZS-ja, ?ol varne vo?nje, uredniki avto revij zgra?ajo nad predlogi, ki jih podaja dr?ava in kjer je razvidno, da dr?avo boli kurac za varnost v prometu in jo samo zanima kolk evr?kov bo nakapljalo iz naslova kazni v dr?avni bud?et.
Dokler bo tako razmi?ljanje bodo ?rtve, bodo mrtvi in bodo tragedije... ti pa ?e vedno sanjaj v svojem pravlji?nem svetu s ?krati, lepimi vilami in dobrimi ?arovnicami s severa in si ?e naprej dopoveduj, da bo samo zmanj?anje hitrosti re?ilo vse probleme v prometu.
Pa ?e to bom dejal na koncu, ker o?itno edino v tem kontekstu sploh kaj razume? ali pa vsaj misli? da razume?
Blagor ubogim na duhu kajti njih je bo?je kraljestvo.
hja, dobro vpra?anje res, le zakaj je tako... verjetno zato, ker se smatra, da je vozni?ki izpit pravica vsakega in ne privilegij, ki si ga mora? oziroma bi si ga moral prigarat :ne vem:
Ob 14:00 je zame mal prezgodnja, ker sem ?e na ?ihtu. ?e pa ?tartamo ob 15:00 bo pa najhuj?a gu?va in to smo rekel, da presko?mo. Jaz sem za 16:00 v BTC-ju za Gamo. ?e zmeri bomo gor pr Kaalmanu nekje do ?estih kar je ?ist OK cajt.
Joj Lojz kolk je s tabo te?ko pametno komunicirat, ker ?e ne pozna? konkretnega odgovora pa napi?e?, da sem/smo otro?ji, neumni in ne vem kaj ?e vse, a ja divjaki itd.
Tud enga od nas osebno ne pozna? pa lima? etikete na ?ist vsazga in do vsazga goji? neko fobijo. Zraven pa se gre? ?isti populizem in vzklika? hvalnice drugim populistom tipa ?lender. O?itno ne pozna? ne njega ne organizacije, ki jo vodi in da ga briga edino to, da obdr?i svoj stol?ek. To bo pa naredil edino tako, da bo zganjal populisti?ne izjave in predlagal ukrepe, ki so ali neizvedljivi ali pa tako represivni, da so na nivoju fa?izma. In vse to znajo ?lender@Co zagovarjat brez ene same analize in brez upo?tevanja analiz, ki so jih naredili drugod po svetu. Tud po internetu se jim ne da pobrskat in pogledat kaj ugotavljajo statistike po svetu.
Zakaj ne pogledajo je popolnoma jasno saj raje ponujajo nesprejemljive kvazi re?itve namesto sprejemljivih. Normalno, da to ne pride v prakso in vedno imajo razlog za svoj obstoj saj lahko v vsakem trenutku re?ejo kaj so vse predlagali pa ?al ni bilo sprejeto. ?e pa bi predlagali nekaj kar je enostavno za sprejet pa ne bi bilo nobenega efekta pa izgovorov ni ve? in to se ? in njegovi dobro zavedajo.
Pa ?e nekaj pa zaklju?im z ?lendrom in podobnimi ti?i. V Slo se vedno uvajajo nekatere spremembe za kater nih?e to?no ne ve ali res karkoli pomagajo al so le kratkotrajnega daha. Recimo lepa primera sta vo?nja z lu?mi podnevi in pa ukinitev utripajo?e zelene lu?i na semaforjih. Drugod po svetu ?ez nekaj let naredijo analizo ali je re?itev res bila dobra pri nas pa se tega nikoli nih?e ne loti. Vsi defakto vzamejo, da vsaka taka sprememba povzro?i samo izbolj?anje varnosti brez stranskih efektov.
A res? Toliko kot je zadnjih let vo?nje v rde?o lu? ni bilo v ?asu utripajo?e zelene nikoli. Danes, da ?tarta? na semaforju v trenutku, da se pri?ge zelena tvega? nesre?o pa ?eprav si naredil vse po predpisih. V?asih tega ni bilo. Kaj pa pri?gane lu?i - super zadeva na za?etku, zdaj pa se je folk navadil in vozi v prepri?anju, da imajo vsi pri?gane lu?i. Vsaj 50% tujcev tega ne upo?teva in nesre?e se dogajajo ravno zaradi tega dejstva, da jih ljudje spregledajo saj avto brez lu?i zgleda v mno?ici avto z lu?mi bolj oddaljen kot v resnici je. Zanimivo, da v drugih dr?avah (Avstrija, Hrva?ka, itd) to pravilo ukinjajo ali modificirajo saj so o?itno opravili analize.
Ok nazaj k za?etku teme in Lojz tvojemu prvemu postu. Ve? zakaj se je cela tema tako razvnele, predvsem zato, ker si poznavalsko ugotovil, da je za vse kriva hitrost pa ?eprav verjetno ne ve? to?no kaj se je zgodilo. Naenkrat si bil ves pameten in si ugotovil vse ter poznavalsko okrcal in za?el s pridigo vsem po vrsti pa ne glede a sploh pozna? koga od nas ali ne. V trenutku, ko se nismo ?ist strinjali s tabo si vse po vrsti razglasil za neodgovorne divjake, pa kolk je kdo star pa kolk kdo otro?ji in neumen.
Zraven pa si pisal ?e taka protislovja, da je najprej v grabnu le?alo dekle nato si v naslednjem postu dvignil nivo tragike in je to dekle zamenjala mati, ki jo je ubil lastni sin zaradi prevelike hitrosti. Mislim, ?e pa to ni neko nabijanje v 3PM pol pa res ne vem. Dej, ?e ?e la?e? vsaj tako la?, da te ne spregledamo takoj in ne nas imet za norca.
Pismo, jaz ?e kar ne morem pozabit scene iz prej?njega tedna, ko sem videl mrtvo dekle ob cesti. V grabnu cestni muldi, kot povo?en pes....
?e zdaj vidim obraz voznika sina, ki je zaradi prehitre vo?nje povzro?u smrt svoje matere.
Pa pustmo to, ker verjetno si hotel naresti zgodbo v dobrem namenu ampak si zgre?il vso poanto, ker si se zapi?il samo v eno stvar, ki jo kot jaro ka?o ponavljajo vsi neki borci za ve?jo varnost.
Slogani "po?asneje je varneje", "hitrost ubija", "tudi za najhitrej?imi se nabere kolona" ipd so sicer mi?ljeni kot pozitivna sporo?ila ampak ?al jih ve?ina voznikov jemlje kot, da se ne ti?ejo njih saj vozijo po predpisih glede hitrosti in potemtakem ti oglasi zanje ne veljajo.
Nikjer pa ne zasledim, da bi s podobnimi sporo?ili opozarjali na napake voznikov, ki so v ve?ini ?e veliko huj?e od same hitrosti (ne govorim o pretiravanju in divjanju ?ez vse meje).
Recimo:
- obvezna uporaba smerokazov
- menjava pasu brez, da bi se 100% prepri?ali, ?e lahko to varno brez izsiljevanja storimo
- uporaba mobitelov
- preglasna glasba v avtu
- utrujenost od dolge vo?nje
- alkohol, mamila, zdravila za volanom
- vo?nja v nasprotno smer
- nepravilno nalo?ena vozila
- slabe pnevmatike (uporaba zimskih za vo?njo poleti ipd)
- neupo?tevanje rde?e lu?i (velja tudi za pe?ce in kolesarje)
- neupo?tevanje prednosti
- desno pravilo
- vo?nja v kro?i??ih
- zbranost za volanom
- no?enje kresni?ke
bom raje nehal, ker lahko pi?em v nedogled.
Kaj ho?em povedati? Ne more? vedno in za vse okriviti hitrost saj si tudi sam napisal, da je lahko tudi minimalna hitrost lahko neprilagojena. Se pravi v vsakem trenutku, ko se avto premika lahko govorimo o neprilagojeni hitrosti. In kaj zdaj? Evo super odstranili smo vzrok, ker ?e vsa vozila stojijo se tud ne morejo ve? med sabo zaletavat. Bravo re?ili smo prometno problematiko.
A vidi? na kaj ciljam? A ti je jasno v ?em je problem in zakaj tak?en populizem okrog hitrosti, kar sem ti tudi v prej?njih postih malo druga?e hotel razlo?iti.
Prometna varnost je sklop dejavnikov in ?e bomo vedno vse skupaj valili le na neprilagojeno hitrost si s tem samo zatiskamo o?i pred dejstvi.
Prometno varnostno problematiko je VEDNO treba gledat kot celoto in hitrost je redko osamljen faktor pri nesre?ah, je pa seveda vedno prisoten faktor kot sem malo bolj slikovito opisal dva odstavka nazaj.
Ampak, dejmo malo premislit. Nekdo pelje po omejitvi izven naselja 90km/h. Zaradi same hitrosti se ne bo zgodila nesre?e, se pa bo ?e bo nekdo nasproti neprevidno prehiteval, nekdo zapeljal s traktorjem iz polja na cesto in izsilil prednost, ?e bo na sosednjem pasu alkoholiziranec za volanom malo zanihal na nasprotni pas, ?e bo nekoga zadela kap med vo?njo... spet lahko na?tevam v nedogled.
In vse te zgoraj navedene zadeve se lahko zgodijo tudi, ?e pelje? 80km/h, 70km/, 60km/h ali manj. Ni VARNE hitrosti in zato mi nisi znal odgovoriti na to moje vpra?anje, ki je po tvojem prepri?anju pa? neumno in otro?je.
Vidim, da ima? ?e v glavi prepri?anje o t.i. tunelskem vidu kar za hitros spet posplo?uje? saj je razumljivo, da takrat gleda? stvari pred sabo in brez skrbi ni? se ti ne poslab?a vid samo stvari se gledajo z druga?no perspektivo. Pa ?e to se za?nejo dogajati zadeve pri hitrostih nad 200km/h. Je pa t.i tunelski vid izredno mo?no izra?en pri nizkih hitrostih, kjer se slab?a s koli?ino alkohola v krvi in takrat ti za?ne pe?ati tudi vid. To je veliko bolj kriti?en podatek ?eprav vidim, da si ti ?e eden takih, ki do neke mere celo zagovarja? alko za volanom ?e? da nekateri pijanci vozijo po?asneje in s tem previdneje.
Zanimivo a ne? Samo statistika v Slo pa pravi ?isto druga?e in 35-40% vseh mrtvih v Slo naredijo pijanci za volanom.
Mura je ?alostna zgodba in dr?ava je v to firmo v preteklosti vlo?ila ?e cca 12-15m? nepovratnih sredstev. V neskon?nost ?al ne gre ?e tako je preve? bilo vlo?enega notri - tisti ki se pa spoznate na evropsko zakonodajo pa itak veste, da bi v tem primeru, ?e bi dr?ava ?e dajala denar v Muro, da bi bili kaznovani s strani EU in sicer zaradi nelojalne konkuren?ne prednosti Mure na trgu zaradi "doniranega" denarja.
Men je sicer prav ?al, da gre taka dobra znamka v kurac ampak, ?e lastniki niso naredili ni? v vseh teh letih potem tudi dodatna sredstva ne bodo pomagala ampak samo podalj?ala agonijo in bila porabljena za krpanje primanjklajske luknje v Muri.
Bi blo pa za vpra?at mened?erski kader o odgovornosti v tej zadevi in recimo zakaj ima Mura samo ?e 20% proizvodnje za lastno znamko - in teh 20% ustvari 43% vsega prometa firme - mislim, da je ?e bebcu jasno, da tukaj nekaj mo?no ne klapa.
Aja pa ?e nekaj, da ne bo kdo spet mislil kolk sem pameten in da kr nekaj nabijam v 3PM... meni je bla Mura kot znamka od nekdaj v?e? in vse, ja ?isto vse moje obleke in reklci so in so bili Murini in mi ni bilo ?koda dati kak Euro al pa neko? Tolar ve? za doma?o kvaliteto - ?al pa mnogi niso takega mnenja in raja kupijo kak poceni ?it od kitajca in tudi to je rezultat, da gre doma?a proizvodnja v PM.
Ja dragi moji, ve?krat je treba gledat tud skozi to prizmo (v primeru Mure je bilo lahko ker so bili izdelki res kvaliteteni) kot pa samo skozi denar.
predvsem komentarje nekaterih, ki celo zagovarjajo pijance za volanom in povrhu ?e brez izpita (odvzet verjetno zaradi alkohola ?e prej)... to je katastrofa slovenske dru?be in dokler bomo uj?kali alkoholike za volanom bomo mrtve pre?tevali v stotnjih.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Seveda, to je blo ?e mi?ljeno v ?tartu in doto?ili bomo na isti pumpi, kjer smo ?tartali, da izni?mo ?e napako ?e kateri pumpi kej prej ro?ko ven zabri?e oz. ne napolni cevi do istega nivoja.
Jaaa, a se bomo tud z avto?ki mal igral, ker smo tolk otro?ji in nedorasli.
Vse OK in prav sam po moje bo ravno popoldanska gne?a in pol bomo res rabli ve? kot dve uri do MS. ?aa glih nimamo neskon?no tako, da ?e vedno predlagam AC ?eprav vem, da bo na lokalni cesti poraba precej manj?a kot na AC.
Sicer se pa lohka pred ?tartom zmenmo kako in kaj pa ruto dolo?mo.
Povezava za deljenje
Deli na druge strani