Če imaš tisti gumb tako, da ne vidiš rdeče barve na gumbu potem se, ko se vrata zaprejo ne dajo več odpreti, razen, če jih odpreš od znotraj. In verjetno ima tako, saj pravi, da ne more odpreti zadnjih vrat ampak jih lahko samo znotraj
Tega še pri sebi nisem probal, bom preveril, možno da je res to...
Ni keyless, ker sem imel prednja vrata odprta. Pač zadnja ostanejo zaprta morem preverit nastavitve, o katerih je pisal @etcho.
Potem pa je verjetno res ena od nastavitev za avtomatsko zaklepanje vrat (med vožnjo, ...), mene je to precej motilo. Se mi je parkrat zgodilo, da ko sem ustavil avto na cesti, da bi hčerka zadaj izstopila, seveda ni mogla izstopiti, ker so bila zadnja vrata zaklenjena 😁 (avtomatsko so se med vožnjo zaklenila, hkrati ni bila vklopljena otroška ključavnica). Vsakič sem to pozabil, da je treba potem ročno odkleniti z gumbom na vratih za odklepanje (avto prižgan, ko čakaš, da izstopi). Dokler nisem enostavno to avtomatiko izklopil. Od takrat je mir in ni panike....
pred 13 urami je tommaazz napisal:
Pomoje je tam na zadnjih vratih tist gumb noter, daj ga v nasprotno smer pa bo mir....tak gumb/slider je takoj ko primeš za kljuko samo s palcem sledi malo naprej, ko zagrabiš kljuko in tam je gumb
Po mojem ni to mislil, to je ročno odklepanje od znotraj, ali pa lahko še otroška ključavnica za odpiranje od znotraj. On je mislil odpiranje od zunaj...
Ej končno mam prašanje za CX-30 lastnike, kje se prmejduš izklopi zaklepanje zadnjih vrat? Za vsako ko izstopim, moram pritistinit tist gumb za odklepanje na voznikovih vratih, da lahko odprem zadnja vrata odzunaj in poberem robo iz zicev.
A je kaka extra procedura gumbov al je kje u nastavitvih?
Da ne omenjam, da sm zadnjič na bencinski iskal gumb za odklepanje tanka ... in potem mi je kliknalo, mogoče je pa zvezano z zadnjimi vrati in moram spet pritistnit gumb za odklepanje in res je bilo tako
Jaz imam avtomatsko zaklepanje vrat izklopljeno, prav tako zaklepanje brez ključa (keyless). Meni je ta avtomatika moteča in potem nimaš teh "problemov". Meni osebno najbolj odgovarja stara šola, zaklepanje s tipko na ključu. Drugače pa imaš več možnosti nastavitev v meniju Nastavitve, podmeni Nastavitve vozila in podmeni Vrata.
pred 5 urami je 50keda napisal:
Ne lih to, pokrovček je tudi zaklenjen. Avto sem ugasnil odprl vrata in probal pristikat na pokrovček, nič. Dokler nisem pritisnil knof za odklepanje, na notranji strani voznikovih vrat.
Verjetno imaš vklopljen Keyless, pa ti je sam zaklenil...
Glede CX-30 navadno vs. Bose ozvočenje lahko iz lastne izkušnje pritrdim Alexu. Najprej sem 3 mesece vozil G150 z Bose ozvočenjem, s katerim nisem bil zadovoljen. ...
Tudi jaz mislim, da je Bose ozvočenje v CX-30 močno precenjeno. Sicer za nas navadne smrtnike je čisto ok in se da poslušati, res pa ni neki ful zvok kot bi mogoče glede na reklamo Bose pričakoval. Čudno mi je npr. že kakšno funkcijo sploh ima Bose subwoofer v prtljažniku, če je pokrit z z dvojno polico, vsaj pri meni (Cargo sistem, dodatna polica v prtljažniku z nastavitvami in nastali vmesni dodatni nižji prtljažni prostor, mislim da ni pri vseh opremah). Če je celi subwoofer pokrit, ne vem ali ga sploh slišiš, v čem je poanta ?
Za navadno ozvočenje brez Bose, sicer sam ne vem kakšno je, vendar sem tudi sam na nekaterih drugih straneh zasledil, da ta Bose ni ne vem kaj. Če bi imel možnost, jaz sigurno ne bi izbral Bose, pa še v prtljažniku ti zavzema prostor, vendar žal nisem imel izbire, ker je del opreme.
Ja drži, CX-30 G in X in tudi kolikor vem drugi za Evropo pridejo iz Japonske. Vsi smo na isti ladji .
Razen ne vem od kod bodo prihajali novi mazdini baterijski mlinčki in prav tako novi CX-5, iz Kitajske ?, ali mogoče kdo ve? Novi CX-5 je zaenkrat model samo za Evropo, očitno evropejci nimajo več radi gumbov , .....
Pa si prepričan da se ti nakup novih izplača? Če pogledaš račun , ki ti ga je prilepil so ga platišča prišla slabega 1000. Če boš avto imel 7 let in dal letno 140 EUR za premontažo si na tej ceni. Da ne računama še zraven tvojega dela in prostora za hrambo enega seta koles.
Pa še plus zimske gume kakšnih 500,00, skupaj s platišči ca. 1.500,00 Evro. Se pravi dobiš vrnjeno šele nekje v 10 letih, če imaš gume 10 let. Ker pa bi naj na vsaj 5 let gume menjal, je še slabša računica.
Glej, meni tudi delajo bp. Mislim, da imaš tudi v nastavitvah izbiro občutljivosti senzorjev.... 🤔
V meniju Varnostne nastavitve pod Parking senzorji, lahko nastaviš samo vklop prikaza linij na zaslonu in jakost zvočnega opozorila. Glede same občutljivosti senzorjev ni opcije za nastavitev v meniju, vsaj jaz nisem našel (verjetno je možna samo tovarniška nastavitev).
Glede "šparanja" na senzorjih. Ne bi rekel. Vsaj na moji CX-30, letošnji, so do sedaj delovali brez problema po pričakovanjih. Mogoče je tvoj primer res za servis. Normalno pa je da se nikoli ne smeš 100% zanašati na te senzorje (mislim da piše to tudi v navodilih) in je samo pripomoček. Je treba vedno uporabiti tudi svoje oči kot v starih časih . Npr. sodelavka z VW (baje najboljši senzorji), je zadela eno oviro, ki je naj po senzorjih in po njenih zagotovilih pred tem tam ni bilo 😆...
In še eno vprašanje ... ti motorji 2.5 140hp imajo deaktivacijo cilindrov, včeraj zvečer sem brala, da so imele začetne Mazde CX30 letniki 2020 do 2022/23 težave z motorji zaradi pokanja tesnila glave motorja (o tem so pisali uporabniki večinoma na ameriškem trgu), nekaj tudi v Evropi.
Motorja 2,5 G140, 140 PS (ali KM) pri nas oz. preračunano bi bilo 138 HP v ameriki, še takrat ni bilo, ta je šele od konec lanskega leta. V ameriki kolikor vem imajo že v osnovi močnejše motorje in tega motorja za njihov trg sploh ni. Ne vem pa koliko so medseboj podobni ali na isti osnovi? Vprašanje sedaj na katerih je bil problem, mogoče na 2,5 turbo z 250 HP ali na 2,5 z 186 HP ?
Lepo pozdravljeni spoštovani forumaši in vozniki/voznice Mazde CX-30,
......
Vzela bi pa Mazdo CX-30, 2.5 140 konjev, ročni menjalnik ...
Kako zadovoljni torej ste z vašimi CX30, so zanesljive (na čričkanje nisem tako občutljiva) ali ne?
Dobra izbira.
Osebno sem zaenkrat zelo zadovoljen s CX-30, G140, čeprav je baby Dino . Otročiček baby, ki ga eni podcenjujejo, je lahko tudi prava zver, mogoče ko bo zrastel pa bo dobil več spoštovanja. Torej, ker je še otročiček, letnik rojstva 2025, tudi še ne vem kako je z zanesljivostjo, upam pa na najboljše, ko bo zrastel.
Pa pri meni ni nobenih čričkov, razen če odpreš šipe, slišiš mogoče kakšne škržate ali kaj že imate na obali...😁
Glede avtohiš po moje ni neke velike razlike, vsaj v ceni ne.
Pa glede na "Jinba Ittai" pazi ko postaneš lastnica, da se ne povežeš preveč z baby-jem, da morebitni mož ne bo preveč ljubosumen (končno ena ženska na forumu, če sem pravilno razumel)....
Doseg po BC se spreminja glede na povprečno porabo. Po resetu vzame BC zadnje predhodno povprečje porabe. Kasneje tekom vožnje se lahko doseg poveča, če bo povprečje porabe padlo. To je normalno.
Jaz ga od novega pod 7 še nisem spravil. Vožnja po omejitvah in redkokdaj gre nad 90-100kmh.
Malo me skrbi poraba. Čim malo bolj pospešim je trenutna krepko nad 15-20l...
Ne vem kaj delam narobe ali kaj je narobe z avtom.
Vse je odvisno kako voziš (ali si bolj nežen ali grob, dinamičen ali lesen... 😁), kje voziš (mogoče dosti klancev), kakšen je motor, menjalnik AT ali MT, mogoče štirikolesni pogon. Tako da te debate, koliko kdo porabi so v bistvu brezveze, če se ne pove vsaj približno vsega prej omenjenega... Zato pa je povprečni standardni podatek WLTP.
Iz mojih izkušenj CX-30, G140, ročni: sem na kakšnih daljših relacijah (ko se motor že prav segreje) po regionalkah in tekoča vožnja brez pravih klancev, spravil porabo celo na nekje okrog 5,2 l/100km. Povprečje pri dinamični vožnji prav tako brez klancev in avtocest, samo na regionalki in mesto, krajše relacije do 20 km, pa se mi vrti na nekje 6,5l/100km.
Aha, zanimivo. HOčeš povedat da pač pri cx30 tega ni ker vozi z višjimi obrati, ali je pač deaktivacija cilindrov toliko bolj dodelana, mogoče pa oboje.
pred 28 minutami je ignacij napisal:
Vibracij ob vožnji na 2 cilindrih v hitrostnem območju 50-80 km/h. Motor je zaradi avtomatskega menjalnika v prenizkih obratih. To bi Mazda rešila v 1h s programsko posodobitvijo, samo se jim j.... Sam sem bil z g192 veliko bolj zadovljen. Tega pri CX30 ni.
Deaktivacije cilindrov pri CX-30 z G140 motorjem pri normalni vožnji ne čutiš, vsaj iz mojih izkušenj in kot je napisal @ignacij ... 😀
Kaj naredite, ko se na seznamu testnih avtomobilov znajde legendarni roadster mazda MX-5? Začnete razmišljati, kam bi se odpeljali na izlet. Pot vas lahko vodi tudi na Gorenjsko, kjer gore so.
Optična prevara na sliki, igra svetlobe. Na avtu na osnovni sliki se vidi celo en kandelaber/javna luč ob strani, sončni zahod/vzhod, pa en gradbeni žerjav, kjer je črta izven spoja v tej povečani sliki. V glavnem lepo se vidi okolica😁. Drugače pa bodo verjetno strokovnjaki povedali svoje.
Preden se lotite branja, kratko opozorilo: Spodnje besedilo ni posledica zavisti, gre le za preizpraševanje, ali so nekatere državne politike pravične.
Angleščina me ne moti in jo "obvaladam" pogovorno. Fore je v tem, da ne glede na regijo ki jo nastavim v avtomobilu ne dobim Alexa menija/nastavitev. Torej prodajajo "meglo" pri nas. Podpora Alexi je vendar je nikakor ne morem omogočit. Oziroma bom probal Nemčijo kot regijo. Nekaj sem spremnijal vendar ne v vse regije.
Upoštevati moraš točno navodila kot zgoraj navedeno (glej video, jezik v videu si lahko spremeniš, če ti nemščina ne leži).
Ko aktiviraš po vrsti: najprej v avtu Online (spletno) povezavo (v meniju Nastavitve/podmeni sistemske nastavitve/online-spletna povezava mora biti odkljukano), zatem povežeš/registriraš avto z MyMazda, šele nato po pritisku gumba v avtu na volanu za Alexa izbereš regijo/državo. Potem greš v avtu v meni Nastavitve, kjer izbereš Nastavitve za Alexa (ta meni se ti pojavi po uspešno izvedenih predhodnih korakih), potem nadaljuješ dalje z registracijo v tem meniju preko Amazon itd...
Meni deluje. Če si pravilno postopal, se ti bo meni prikazal 😇
Alexa (Amazon) kot že zgoraj napisano, žal ne podpira Slovenije, zato je tudi ni med državami. Zgleda, da za Amazon nismo država, verjetno še nikoli niso slišali za nas, kaj šele da smo celo država v EU 😁.
Se pa strinjam, da bi morali pri Mazda Slovenija jasno povedati (in napisati pri opremi), da Alexa zaenkrat ni možna v slovenščini.
Nikakor ne dobim Alexa menija v nastavitvah. Pa sem že ponastavil vse nastavitve na tovarniške v avtomobilu.
Kje je fora? Moti me, ker jo imam pod spiskom opreme na papirju katerega mi je prodajalec dal.
Wireless android auto je povezan in ni problema. Alexa pa nikakor ne morem nastavit.
Alexa se da nastaviti, vendar je kar malo zakomplicirano. Za Slovenijo Alexa žal nima podpore in ni v slovenščini, ne deluje. Vendar lahko uporabljaš preko druge države. Jaz uporabljam regijo Nemčija, a je žal potem samo v nemškem jeziku, tudi komunicirati moraš v nemščini, verjetno je možno tudi v angleščini, nisem probal. Pri meni prodajalec tudi ni imel pojma, se moraš sam malo poglobiti. Tudi navodil Mazda Slovenija očitno nima, kar je res čudno, če že nekaj prodajajo?
Najprej moraš imeti seveda aktivno Online povezavo v vozilu (in aktivirano aplikacijo MyMazda in seznanjeno z vozilom). Potem izbereš regijo, jaz uporabljam Nemčijo in potem se ti bo v nastavitvah prikazal meni za Alexo, kjer potem naprej nastavljaš. Za nadaljevanje boš potreboval Amazon free račun (Alexa je od Amazona), kjer se registriraš (jaz uporabljam Amazon.de) in potem aktiviraš v avtu...
Alexa je dodana v letošnjem modelu 2025, vsaj pri CX-30, za nazaj pa ne vem, če deluje.
Je fajn zadeva, lahko preveriš npr. vreme, če iščes npr. kje v bližini so restavracije, picerije (ti da več opcij), črpalke, ..., lahko tudi uporabiš za navigacijo, ne rabiš tipkati...; enostavno samo vprašaš avto ali poveš kar želiš (kot pred mnogimi leti v seriji Knigt rider, kdor se še spomni 😁) in ti pove možnosti in izpiše na ekranu.
Alexa pri meni lepo deluje in je uporabna, drugače se pa da živeti tudi brez tega. Res pa je, da moram komunicirati v nemščini, ker imam regijo Nemčija; važno je da dela tudi če si fizično z vozilom v Sloveniji ali drugod, na našo srečo nima omejitve preko gps lokacije.
Pa še to, če želiš z Alexo uporabljati tudi glasbo in predvajati poljubno izbrane komade (npr. samo poveš kaj želiš poslušati in se prične avtomatsko preko Alexe predvajati; ne rabiš nobenih usb-jev ali prednaložene glasbe na nekem mediju), se pa moraš registrirati na Amazonu kot plačljivi uporabnik. Muzika žal ni zastonj (to je edino plačljivo, ostalo je free).
Pa še video, kako nastaviš Alexo, imaš dve opciji...:
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
No, da še malo hvalimo, tudi jaz sem do sedaj zelo zadovoljen s CX-30 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani