Skoči na vsebino
Mazda CX-5 (2026)
Napisano
pred 5 urami je Boss napisal:

....Kako je to bolj moteče kot pa zaslon, kamor moraš obvezno gledat, ker se informacije na njemu menjajo in ga ni heroja, ki bi lahko brez gledanja na zaslon nastavil bilo kaj...

Spodaj na ekranu je zato namensko stalna vedno vidna vrstica z ikonami za klimo in lahko tudi ostalo (se razlikuje od konkurence, ki tega naj ne bi imeli, možno, sam ne poznam ostalih), podobno kot tipke in se ne spreminja, res pa je da moraš sedaj pritisniti namesto zavrteti, je pa postavljeno precej višje kot tipke in po njihovem zato bolje. Ostalo je itak mišljeno, da med vožnjo ne nastavljaš in ne gledaš razne podatke (radio in drugo že tako prej nastaviš, potem samo izbiraš), enako kot bi naj bilo že sedaj, pa vsi nekaj nastavljamo med vožnjo. V članku so sicer tudi navedli, da ne izključujejo, če bo potreba, da dodajo par tipk nazaj. Če smo pa realni, sedaj s tipkami npr. za klimo, vsaj pri sebi, vedno pogledam navzdol, saj so kar nizko, da izberem pravo tipko, po občutku mi ne uspeva, tudi niso več različno oblikovane. Edino vrtljivi gumb ne rabiš gledati gumba, moraš pa spet gledati ekran in je spet motnja. Sem sam že včasih med vožnjo kaj nastavljal preko vrtljivega gumba/in posledično ekrana in pozabil sploh kje vozim...😲

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-5 (2026)
Napisano

Še k materialom: nekateri kritizirajo, da so znotraj slabi materiali, trda plastika itd, meni osebno se ne zdi, tam kjer je treba so mehki materiali, res pa je da ne moreš npr. primerjati s CX-60, kot delajo nekateri, ki je le eno stopnjo višje. Drugače pa je meni na prvi pogled lepa prečiščena usklajena notranjost, lep volan, števci z ohišjem še vedno zgledajo klasično in ne kot pri nekaterih, ko je tudi v tem delu ravni ekran in imaš potem dva ravna ekrana.... Tudi cenovno je precej nižje kot CX-60. Dobiš pa v bistvo dober družinski avto za sedaj praktično enako velikost kot CX-60. 

Tudi en kup drugih detajlov sem opazil, ki se loči od konkurence, npr. pri lučeh, kar je iz slik težko vidno...

Edino glede vrtljivega gumba pa kot kaže na sedanje odzive in prodajo, ga bomo verjetno počasi morali pozabiti tudi pri prihodnjih modelih... 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-5 (2026)
Napisano (urejeno)
dne 25. 6. 2026 ob 18:50 je ignacij napisal:

Svašta. 5 x več naročil od pričakovanj.

WWW.AUTOBLOG.COM

Zgleda, da nekaj je spet na tej Mazdi, da pritegne,.... Po testih nekaterih je kot paket boljša kot npr. RAV4, lepša notranjost...

Ko sem jo sam prvič videl, katastrofa, drugič tudi katastrofa. Pred kratkim tretjič ko sem bil na servisu pri Mazdi, pa sem si jo mimogrede še malo bolje ogledal, pa se mi sploh več ni zdela slaba, tudi znotraj se mi zdi kar v redu, materiali ne zgledajo tako slabo kot sem bral. Tudi ekran ni zgledal slabo, sem sedel v različici z manjšim ekranom. 

Tudi Mazda vztraja da je ta veliki ekran manj moteč in lažji za uporabo in da so se pač vozniki navadili na stil pametnih  telefonov. 

image.png

Tudi motor po testih je ok za normalno vožnjo in lepo usklajen s celoto..

Tako da kot kaže bo naslednja CX-30 tudi v tej smeri... Na žalost ali bomo videli in na koncu bomo verjetno navdušeni... Spremembe se pač dogajajo in ali sprejmeš ali pač ne in če ne greš mogoče na Opla 😁

Popravljeno od goB
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 22 urami je Justus napisal:

Morda se motim, ampk v Nemčiji so verjetno višje cene novih avtov kot v Sloveniji ...

Ja cene so višje za kakšnih 3000 evro, oprema pa če primerjaš je enaka. Zakaj imamo v Slo nižje cene (vsaj nekaj) pa ne vem točno. Včasih je bila se mi zdi malenkostna razlika v opremi, pri CX pa zgleda enako.  Mogoče pa Japonci mislijo, da še spadamo med države tretjega sveta (države v razvoju) 😁, pa dobimo malo subvencije.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kaj ste pa danes naredili na svoji mazdi
Napisano (urejeno)

Lanski CX-30 ima v Mazda navigaciji že vgrajen prikaz pretoka prometa v realnem času 🙂 (vklopiš v nastavitvah, različne možnosti) in kaže gostoto prometa (prikaz črt zelene, oranžne, rdeče ...) in drugih ovir na cesti. Super zadeva. Meni osebno je vgrajena Mazda navigacija precej bolj pregledna (je prilagojena za Mazdin zaslon) kot npr. Android Auto... 

Popravljeno od goB
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Vlečna kljuka za mazda cx30
Napisano

Podobno je imel Nissan v nekaterih modelih, ne vem če še ima vedno. Si moral obvezno potrditi, da se je prikazal zaslon in izginil bedasti tekst. Takrat so rekli, da je to neka evropska regulativa in ni se dalo trajno izklopiti. Vsakič ko si štartal, si moral potrditi, noro... 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Vlečna kljuka za mazda cx30
Napisano (urejeno)
pred 4 urami je Janez007 napisal:

Če primerjam Vitaro 1.4 MT s CX-30 2.5 MT. CX-30 je lepša, elegantnejša, pelje se lepše, je pa cca 20% dražja, bistveno dražje je zavarovanje, menda zaradi bistveno dražjih rezervnih delov. 

Po resnici povedano 👍, čeprav ponavadi vsak zagovarja svoje.., seveda zmaga CX-30, saj smo na Mazda forumu 😁.

Popravljeno od goB
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano

Verjetno bo hibrid, vsaj upam, bodoči Skyactive Z.

Glede na to, da je Mazda malo spremenila strategijo in dala bolj v ospredje lastne hibride, čiste električarje pa dala malo na počasnejši tir, ker zaenkrat ni pričakovane prodaje. Še članek:

WWW.AVTOMANIJA.COM

Vodilni možje pri Mazdi so sprejeli odločitev, da naložbe za razvoj električnih avtomobilov močno znižajo in več denarja namenijo za elektrifikacijo bencinskih motorjev.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 6 urami je Alex napisal:

Bo bil že čas, da naredijo nov model CX 30 po tolikih letih. Nič še ne kaže na to. Vsaj za drugo leto ne.

Novi CX-30 bi naj prišel šele leta 2028 ali 2029.

Očitno jim je ta avto res uspel v vseh pogledih in je še vedno zelo aktualen. Bravo Mazda. :bravo:

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano (urejeno)
pred 3 urami je Z M A J napisal:

Kar se tankanja bencina tiče, grem najraje na Shell in sicer mi je najbližji na obrobju Komende, tam imajo še vedno 95 oktanca E5, MOL me je razočaral s prehodom na E10. Raje se peljem malo dlje, v obeh smislih najprej tja tankat in kasneje z večjim dosegom. :)

Samo kako dolgo še ?

AI pravi:

image.png

Petrol in MOL sta že prešla na 95 E10, tako, da ne vem kje bi lahko to še tankal, razen očitno še na nekaterih lokacijah Shell?

Ostane potem še samo 100 E5, ki pa je predrag ... 

Popravljeno od goB
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
dne 27. 4. 2026 ob 9:28 je zeki napisal:

Dragi forumaši,

je še kdo od vas poskusil posodobiti navigacijo v CX-30 od letnika 2024 naprej. Meni je včeraj uspelo posodobiti karte na verzijo marec 2026. Naletel sem pa na težavo, da toolbox iz naviextras strani ne prepozna SD kartic trenutnih letnikov. Na tujih forumih sem zasledil, da obstaja 2.0 verzija za novejša vozila, katero sem si tudi prenesel...

Ne vem, zakaj bi se se s tem sploh ukvarjal, sploh če imaš novejše vozilo od 2024?, saj digitalne karte se ne posodabljajo tako pogosto (če gledaš kako dolgo gradijo ceste, rondoje, kaj šele da dajo v digitalno obliko, to traja...in ni toliko sprememb). Če pa že, pri novejših letnikih (načeloma, če imaš vgrajen "Alexa", mislim da je že bilo od 2024 proti koncu), imamo vgrajen Mazda Hybrid Navi. To pomeni, da se ne rabiš več s tem ukvarjati, saj ti sistem sam posodablja, zaenkrat brezplačno. Spodaj link. Če pa tega nimaš ali vseeno želiš update na SD kartico, pa se drži uradnega postopka, da ne uničiš kartice... (link za SD je znotraj priloženega linka, na približno 5:25 se prikaže povezava).

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Nezadržen razvoj in prevlada Kitajske, zgleda da nas bodo vse pojedli, samo elektriko še pripeljejo iz Lune ...

WWW.AVTOMANIJA.COM

Kitajska družba CATL je v Pekingu predstavila novo generacijo baterij, s katerimi cilja na preboj na področju dosega, hitrosti polnjenja in učinkovitosti ter naskakuje vodilni položaj v tekmi z domačim...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano

V navodilih za CX-30 piše 108 do 147 Nm, za G in X motorje enako. Držati se je treba znotraj tega območja. Če si zategnil na 125 Nm je ok.

image.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Display čišcenje ?
Napisano (urejeno)

Podobno je kot npr. izraz "pozlačeno", kjer je tudi samo na površini tanek sloj zlata, spodaj pa je neka navadna kovina ali zlitina.

To je iz nekega zaščitnega razloga in ustreznega zunanjega materiala, tako pri zlatu kot v usnju pri nas "leather wrapped". Višjo vrednost ima sigurno čisto zlato ali usnje, ampak pri volanu verjetno to ni toliko pomembno, važen je samo zgornji sloj (če kupuješ za naložbo boš seveda kupil čisto zlato ali čisto usnje).

Pomembno je, kot v našem primeru, da je celotni volan oblečen v usnje in niso pomembni procenti (to ni določeno pri usnju) in to je vsa zgodba. Drugo pa bi bilo, če bi bil samo del volana oblečen v usnje, del pa bi bil plastika, potem pa to ne bi bil več usnjen volan in ne bi bil leather wrapped.

Popravljeno od goB
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 6e
Napisano
pred 11 urami je Boss napisal:

Dobr jo je skurcal... 

Po moje še premalo, samo se bojim, da to do Japonske ne bo prišlo ali pač...:whatever:

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 11 urami je tommaazz napisal:

... 5m Kitajske ladje z Mazdino značko ;).

Zadel bistvo, ...

Kitajska ladja, ta je res inovativna in dobra...:jupiii: 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 6e
Napisano

Poleg lepote, glede na 1.mesto za najlepši dizajn v letu 2026 😍, res škoda, da ni opcije še bencinski ali vsaj hibridni pogon, .... 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Display čišcenje ?
Napisano (urejeno)

Potem nam spet prodajajo bučke, ker pravijo in navajajo, da je usnjeni volan, govorim za CX-30. Ampak če bi bil umetni bi sigurno napisali, saj ne verjamem da bi nas tako zavajali...

Chat (v nadaljevanju) pravi da je pravo usnje "leather-wrapped", kar je za razumeti, da ni celotna obloga 100% masivno usnje, ampak je notranjost obloge umetna in samo zunanja plast je pravo usnje (se pravi hibrid 😁). In zgleda verjetno tako gladko in podobno eko/umetnemu usnju, ker je površinsko usnje še zaščiteno s premazom. Zato so stari usnjeni volani zgledali boljše, ker niso bili hibridi, spet ekologija d.o.o.

image.png

image.png

image.png

image.png

image.png

Popravljeno od goB
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Display čišcenje ?
Napisano (urejeno)

Za opremo CX-30 Plus je že bil usnjeni volan, pravo usnje, kolikor mi je znano, sedaj novejši imajo vsi že serijsko pravi usnjeni volan. Res pa je to usnje neko gladko, ne zgleda najbolj premium, na otip in prijem pa ni tako slabo 😁

Popravljeno od goB
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano (urejeno)

Sem sprobal nove nastavitve v Chat, se že malo pozna 😃.

Še vedno pa mi ni čisto jasno glede GPF za G140, sam nikoli nisem opazil kakšne regeneracije, tudi po navodilih za G140 tega ni.

In kaj pravi sedaj Chat:

image.png

image.png

image.png

In še mnenje Chat-a, če mu verjameš:

image.png

Popravljeno od goB
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
Pred eno uro je godlike napisal:

Seveda. Pač prijavljen moraš bit:

..

Super, hvala. :bravo:

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 8 minutami je godlike napisal:

Urediti si moreš nastavitve.

Zapisat univezalni promt, da ne ugiba,... če ugiba more jasno označit ....

Ali lahko to nastaviš v brezplačni verziji in kje to nastaviš oz. kako izvesti :whatever:?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.