Ja, spredaj tudi meni ni najbolj posrečena, gledano od daleč. Od blizu je pa zanimiva z detajli, npr. izstopajoči rob med masko in obrobo/lučmi, ... Luči meni ne zgledajo slabo, bolj me moti široka polna glossy obroba pod lučmi, ki optično zmanjšuje masko.... in zgleda malo čudno. Mogoče pa so to hoteli, saj Mazde so bile vedno malo čudne 😁, da si jo lažje zapomniš 😉
P.S. razlika in zanimivo je tudi to, da je Citroen ime CX uporabljal v povezavi z aerodinamiko (koeficient Cx), medtem ko je pri Mazdi CX mišljena kot družinska oznaka za crossover/SUV modele.
Je pa žalostno da drugi kradejo nekdanja imena Citroenovih modelov, Audi naj bi šel nazaj na številke .... kdo je tu nor in kdo normalen?
To glede CX je dejansko zanimivo. Nikoli nisem pomislil na Citroen CX, ki se je proizvajal do 1991. Prva Mazda iz serije CX, CX-7 pa se je začela bistveno pozneje 2006.
Je pa dejansko pravno bistvena razlika, ker Mazda ne uporablja za osnovno ime samo oznake CX kot je Citroen, ampak CX-30, CX-60... in to ni enako.
Tudi nikjer nisem našel podatka, da je Citroen blagovno znamko CX zaščitil.
Malo je res še zgodaj, ampak se strinjam z napisanim, bi si sam želel podobno, predvsem notri še kaki gumb.
Glede velikosti CX-5 ali CX-30 vsak sam ve kaj potrebuje, CX-5 je bolj družinski prostornejši avto, če še imaš npr. pri hiši dva otroka.
Edino sam bi si želel, da ohranijo ročni menjalnik in posledično še sedanji (izboljšani) motor mild hibrid mogoče G149 😁, ker pri novem Z pravem hibrid motorju bo sigurno samo avtomatski menjalnik. Ni nujno, da bo slabo, ni pa več za nas analogce tistega filinga... in nas bodo prisilili v avtomatiko, če boš želel novi avto...
Bi pa na tej točki vprašal ali je kdo v zadnjem času dajal na sprednji del avta PPF? Na prejšnji machine grey sem imel od kamenčkov prerešetano vse do strehe in sprednjih blatnikov. Ste sami naredili? Kam peljali? Kater produkt? Hvala!
Če prav razumem je to folija čez haubo...? Jaz še tega pri nobenem nisem videl, niti ne poznam nobenega, da bi si to montiral.
Ne vem koliko je to trajnostno, pa če ni v redu narejeno se lahko odlepi, mehurčki itd.
Najboljše, da držiš ustrezno varnostno razdaljo (pa ne 500m 😁), pa ne bi smelo biti problemov.
Se mi zdi, da naj ne bi bilo dovoljeno prehitevanje na gradbiščnih zožitvah na AC z dvema pasovoma in bi se naj vozilo po obeh pasovih po sistemu zadrge. Je označeno ponekod s tablo. Mogoče gre tam tovornjak čez črto in tudi ostali, da potem vsi hkrati enakomerno in lažje vozijo. Verjetno pa to redki upoštevajo... Ne vem pa ali je to na vseh odsekih AC ali samo najbolj problematičnih?
.....Da ne govorimo še o požrešnosti zastopnikov in prodajalcev, ki za avto, ki na Kitajskem stane 30k€ pri nas hočejo 50k€+. Noro res, razliko pa pokrivamo vsi preko subvencij. To je tak uraden lopovluk, da ga ni večjega.
Požrešnost tudi če je iz Japonske do nas (razliko verjetno pokasirajo uvozniki in prodajalci + transport, ne verjamem, da je že v osnovi toliko nižja cena na Japonskem) , namreč primerljivi CX-30, ki stane pri nas ca. 30.000,00 evro, stane po podatkih na Japonskem preračunano ca. 20.000,00 Evro (3.700.000,00 jap. jenov), razlika torej samo 50%. Tako, da tiste japonske šalčke in rutka za darilo od Mazde ob nakupu, bi lahko bile pozlačene 😁.
6e v živo zgleda res dobro, par jih je že videti na cesti, po moje med boljšimi od EVjev. Tudi verjetno glede vzdržljivosti in dosega ni več taki problem.
Je pa še ena stvar, je dobro vsaj vedeti in za razmisliti. Če boš polnil v garaži in preden polnilnico montiraš v garažo (če je garaža v hiši). Največkrat pride do požarov na EVjih ravno pri polnjenju, tako če ti zagori v garaži v hiši, si lahko dalje samo predstavljaš katastrofo..., pogasiti avta ko zagori baterija doma praktično ne moreš. Požari niso sicer tako pogosti, se pa zgodijo (podobno je za sončne elektrarne na strehi). Proizvajalci vedo za problem in razvijajo in iščejo nove rešitve in baterije, ki bi bile požarno bolj varne, ne obešajo pa seveda tega na veliki zvon. To je vsaj z mojega vidika še trenutno za mene največja ovira in ne bi rad bil poskusni zajček. Sosed ima sedaj EVja in polni zunaj pred hišo preko podaljška (ve za problem, večina se pa tega ne zaveda), ne v garaži, ki jo ima v hiši...😆. Seveda je vprašanje tudi vtičnica v hiši, na katero je priključen...
V vsakem primeru se priporoča izvedba fiksne polnilnice, saj je varneje. In ne prenosne polnilnice, ki jo priključiš na neko obstoječo vtičnico, ki ni bila projektirana za stalno obremenitev (polniš npr. čez noč skozi 12 ur...).
Glede porabe je res veliko odvisno načina vožnje, ampak na splošno ima ta 2,5 motor res nizko porabo, proti pričakovanjem 😍
Sama hitrost 110 km/h pa pri meni ni zaradi nekih ekoloških, elektro ali baterijskih prepričanj, ampak res včasih paše, da prideš na cilj spočit. Se mi je pa pri tem tudi že zgodilo, da se mi je kak elektro fanatik/idiot prilepil zadaj na 2 metra, da bo malo hranil baterijo, ampak tega ne prenesem, kaj šele glede varnosti 😡 in potem pač pospešiš na 140, 150 da se ga rešiš🚀 in potem dalje v miru.
Zelo dobra poraba, za tako porabo jeverjetno kivo manj hladnih zagonov in toplo vreme....
Ja, bilo prevoženo v dveh delih po ca.600km z vmesnimi manjšimi postanki. In kot napisano večina hitrosti ca. 110km na AC. Sem ugotovil, da sem pri taki hitrosti po vožnji precej spočit in svež (vmes lahko pri radarskem tempomatu celo opazuješ lepo okolico, namesto cesto, ni v navodilih in za javnost😁), za razliko od višjih hitrosti, kjer si skozi napet in na koncu psihično zmučen. Razlika v času pa je mogoče pol ure ali kaj več. Ampak na dopustu se nam nekaterim tako ne mudi 🛶
Malo obzirnosti in prosim ne vznemirjajte CX-30ke s čisto elektriko, ker smo v baby dino-zaver temi (baby T-rex in na srečo zaenkrat še ne čisti elektro T-rex) 😁
Da se vrnemo nazaj na temo.
Po ca. enem letu uporabe G-140, ročni, na zadnji daljši relaciji ca. 1200km, povprečna poraba 5,7 litra. Dinamična vožnja, pretežno 3/4 vožnja po avtocesti s hitrostjo povprečno 110km/h, občasno do 140km/h, ostalo lokalne ceste od 30 do nekje 80km/h, tudi par klancev. Vem, da boste eni rekli da je to penzionistično, ampak za mene vrhunski motor in zaenkrat zelo zadovoljen.
Zadnjič je pri nas padala komaj da toča, bolj sodra. Potem opazim, da je na strehi cca. 10 udrtih, sicer ne takoj opazne. Me je kar presenetilo, da so tako hitro nastale udrtine.
Sedaj opazujem druge strehe na CX-30, sem jih že kar nekaj videl s poškodovanimi strehami.
Kako je pri vas?
Podoben pleh je žal večinoma pri vseh novodobnikih. Za sodro pa skoraj ne verjamem, lahko da so bili vmes kaki konkretni projektili (toča), ker potem ponavadi na žalost ni rešitve, razen če uspeš priti do strehe.
....Kako je to bolj moteče kot pa zaslon, kamor moraš obvezno gledat, ker se informacije na njemu menjajo in ga ni heroja, ki bi lahko brez gledanja na zaslon nastavil bilo kaj...
Spodaj na ekranu je zato namensko stalna vedno vidna vrstica z ikonami za klimo in lahko tudi ostalo (se razlikuje od konkurence, ki tega naj ne bi imeli, možno, sam ne poznam ostalih), podobno kot tipke in se ne spreminja, res pa je da moraš sedaj pritisniti namesto zavrteti, je pa postavljeno precej višje kot tipke in po njihovem zato bolje. Ostalo je itak mišljeno, da med vožnjo ne nastavljaš in ne gledaš razne podatke (radio in drugo že tako prej nastaviš, potem samo izbiraš), enako kot bi naj bilo že sedaj, pa vsi nekaj nastavljamo med vožnjo. V članku so sicer tudi navedli, da ne izključujejo, če bo potreba, da dodajo par tipk nazaj. Če smo pa realni, sedaj s tipkami npr. za klimo, vsaj pri sebi, vedno pogledam navzdol, saj so kar nizko, da izberem pravo tipko, po občutku mi ne uspeva, tudi niso več različno oblikovane. Edino vrtljivi gumb ne rabiš gledati gumba, moraš pa spet gledati ekran in je spet motnja. Sem sam že včasih med vožnjo kaj nastavljal preko vrtljivega gumba/in posledično ekrana in pozabil sploh kje vozim...😲.
Japonski proizvajalec trdi, da velik osrednji zaslon v novem modelu CX-5 zmanjšuje motnje med vožnjo, čeprav to nasprotuje njihovim preteklim ugotovitvam.
Še k materialom: nekateri kritizirajo, da so znotraj slabi materiali, trda plastika itd, meni osebno se ne zdi, tam kjer je treba so mehki materiali, res pa je da ne moreš npr. primerjati s CX-60, kot delajo nekateri, ki je le eno stopnjo višje. Drugače pa je meni na prvi pogled lepa prečiščena usklajena notranjost, lep volan, števci z ohišjem še vedno zgledajo klasično in ne kot pri nekaterih, ko je tudi v tem delu ravni ekran in imaš potem dva ravna ekrana.... Tudi cenovno je precej nižje kot CX-60. Dobiš pa v bistvo dober družinski avto za sedaj praktično enako velikost kot CX-60.
Tudi en kup drugih detajlov sem opazil, ki se loči od konkurence, npr. pri lučeh, kar je iz slik težko vidno...
Edino glede vrtljivega gumba pa kot kaže na sedanje odzive in prodajo, ga bomo verjetno počasi morali pozabiti tudi pri prihodnjih modelih...
Zgleda, da nekaj je spet na tej Mazdi, da pritegne,.... Po testih nekaterih je kot paket boljša kot npr. RAV4, lepša notranjost...
Ko sem jo sam prvič videl, katastrofa, drugič tudi katastrofa. Pred kratkim tretjič ko sem bil na servisu pri Mazdi, pa sem si jo mimogrede še malo bolje ogledal, pa se mi sploh več ni zdela slaba, tudi znotraj se mi zdi kar v redu, materiali ne zgledajo tako slabo kot sem bral. Tudi ekran ni zgledal slabo, sem sedel v različici z manjšim ekranom.
Tudi Mazda vztraja da je ta veliki ekran manj moteč in lažji za uporabo in da so se pač vozniki navadili na stil pametnih telefonov.
Tudi motor po testih je ok za normalno vožnjo in lepo usklajen s celoto..
Tako da kot kaže bo naslednja CX-30 tudi v tej smeri... Na žalost ali bomo videli in na koncu bomo verjetno navdušeni... Spremembe se pač dogajajo in ali sprejmeš ali pač ne in če ne greš mogoče na Opla 😁
Morda se motim, ampk v Nemčiji so verjetno višje cene novih avtov kot v Sloveniji ...
Ja cene so višje za kakšnih 3000 evro, oprema pa če primerjaš je enaka. Zakaj imamo v Slo nižje cene (vsaj nekaj) pa ne vem točno. Včasih je bila se mi zdi malenkostna razlika v opremi, pri CX pa zgleda enako. Mogoče pa Japonci mislijo, da še spadamo med države tretjega sveta (države v razvoju) 😁, pa dobimo malo subvencije.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Ja, spredaj tudi meni ni najbolj posrečena, gledano od daleč. Od blizu je pa zanimiva z detajli, npr. izstopajoči rob med masko in obrobo/lučmi, ... Luči meni ne zgledajo slabo, bolj me moti široka polna glossy obroba pod lučmi, ki optično zmanjšuje masko.... in zgleda malo čudno. Mogoče pa so to hoteli, saj Mazde so bile vedno malo čudne 😁, da si jo lažje zapomniš 😉
Povezava za deljenje
Deli na druge strani