Skoči na vsebino
Sprememba cene goriv
Napisano (urejeno)
pred 3 urami je Z M A J napisal:

Kar se tankanja bencina tiče, grem najraje na Shell in sicer mi je najbližji na obrobju Komende, tam imajo še vedno 95 oktanca E5, MOL me je razočaral s prehodom na E10. Raje se peljem malo dlje, v obeh smislih najprej tja tankat in kasneje z večjim dosegom. :)

Samo kako dolgo še ?

AI pravi:

image.png

Petrol in MOL sta že prešla na 95 E10, tako, da ne vem kje bi lahko to še tankal, razen očitno še na nekaterih lokacijah Shell?

Ostane potem še samo 100 E5, ki pa je predrag ... 

Popravljeno od goB
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
dne 27. 4. 2026 ob 9:28 je zeki napisal:

Dragi forumaši,

je še kdo od vas poskusil posodobiti navigacijo v CX-30 od letnika 2024 naprej. Meni je včeraj uspelo posodobiti karte na verzijo marec 2026. Naletel sem pa na težavo, da toolbox iz naviextras strani ne prepozna SD kartic trenutnih letnikov. Na tujih forumih sem zasledil, da obstaja 2.0 verzija za novejša vozila, katero sem si tudi prenesel...

Ne vem, zakaj bi se se s tem sploh ukvarjal, sploh če imaš novejše vozilo od 2024?, saj digitalne karte se ne posodabljajo tako pogosto (če gledaš kako dolgo gradijo ceste, rondoje, kaj šele da dajo v digitalno obliko, to traja...in ni toliko sprememb). Če pa že, pri novejših letnikih (načeloma, če imaš vgrajen "Alexa", mislim da je že bilo od 2024 proti koncu), imamo vgrajen Mazda Hybrid Navi. To pomeni, da se ne rabiš več s tem ukvarjati, saj ti sistem sam posodablja, zaenkrat brezplačno. Spodaj link. Če pa tega nimaš ali vseeno želiš update na SD kartico, pa se drži uradnega postopka, da ne uničiš kartice... (link za SD je znotraj priloženega linka, na približno 5:25 se prikaže povezava).

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Nezadržen razvoj in prevlada Kitajske, zgleda da nas bodo vse pojedli, samo elektriko še pripeljejo iz Lune ...

WWW.AVTOMANIJA.COM

Kitajska družba CATL je v Pekingu predstavila novo generacijo baterij, s katerimi cilja na preboj na področju dosega, hitrosti polnjenja in učinkovitosti ter naskakuje vodilni položaj v tekmi z domačim...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano

V navodilih za CX-30 piše 108 do 147 Nm, za G in X motorje enako. Držati se je treba znotraj tega območja. Če si zategnil na 125 Nm je ok.

image.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Display čišcenje ?
Napisano (urejeno)

Podobno je kot npr. izraz "pozlačeno", kjer je tudi samo na površini tanek sloj zlata, spodaj pa je neka navadna kovina ali zlitina.

To je iz nekega zaščitnega razloga in ustreznega zunanjega materiala, tako pri zlatu kot v usnju pri nas "leather wrapped". Višjo vrednost ima sigurno čisto zlato ali usnje, ampak pri volanu verjetno to ni toliko pomembno, važen je samo zgornji sloj (če kupuješ za naložbo boš seveda kupil čisto zlato ali čisto usnje).

Pomembno je, kot v našem primeru, da je celotni volan oblečen v usnje in niso pomembni procenti (to ni določeno pri usnju) in to je vsa zgodba. Drugo pa bi bilo, če bi bil samo del volana oblečen v usnje, del pa bi bil plastika, potem pa to ne bi bil več usnjen volan in ne bi bil leather wrapped.

Popravljeno od goB
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 6e
Napisano
pred 11 urami je Boss napisal:

Dobr jo je skurcal... 

Po moje še premalo, samo se bojim, da to do Japonske ne bo prišlo ali pač...:whatever:

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 11 urami je tommaazz napisal:

... 5m Kitajske ladje z Mazdino značko ;).

Zadel bistvo, ...

Kitajska ladja, ta je res inovativna in dobra...:jupiii: 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 6e
Napisano

Poleg lepote, glede na 1.mesto za najlepši dizajn v letu 2026 😍, res škoda, da ni opcije še bencinski ali vsaj hibridni pogon, .... 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Display čišcenje ?
Napisano (urejeno)

Potem nam spet prodajajo bučke, ker pravijo in navajajo, da je usnjeni volan, govorim za CX-30. Ampak če bi bil umetni bi sigurno napisali, saj ne verjamem da bi nas tako zavajali...

Chat (v nadaljevanju) pravi da je pravo usnje "leather-wrapped", kar je za razumeti, da ni celotna obloga 100% masivno usnje, ampak je notranjost obloge umetna in samo zunanja plast je pravo usnje (se pravi hibrid 😁). In zgleda verjetno tako gladko in podobno eko/umetnemu usnju, ker je površinsko usnje še zaščiteno s premazom. Zato so stari usnjeni volani zgledali boljše, ker niso bili hibridi, spet ekologija d.o.o.

image.png

image.png

image.png

image.png

image.png

Popravljeno od goB
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Display čišcenje ?
Napisano (urejeno)

Za opremo CX-30 Plus je že bil usnjeni volan, pravo usnje, kolikor mi je znano, sedaj novejši imajo vsi že serijsko pravi usnjeni volan. Res pa je to usnje neko gladko, ne zgleda najbolj premium, na otip in prijem pa ni tako slabo 😁

Popravljeno od goB
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano (urejeno)

Sem sprobal nove nastavitve v Chat, se že malo pozna 😃.

Še vedno pa mi ni čisto jasno glede GPF za G140, sam nikoli nisem opazil kakšne regeneracije, tudi po navodilih za G140 tega ni.

In kaj pravi sedaj Chat:

image.png

image.png

image.png

In še mnenje Chat-a, če mu verjameš:

image.png

Popravljeno od goB
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
Pred eno uro je godlike napisal:

Seveda. Pač prijavljen moraš bit:

..

Super, hvala. :bravo:

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 8 minutami je godlike napisal:

Urediti si moreš nastavitve.

Zapisat univezalni promt, da ne ugiba,... če ugiba more jasno označit ....

Ali lahko to nastaviš v brezplačni verziji in kje to nastaviš oz. kako izvesti :whatever:?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano (urejeno)
pred 13 urami je NevLado napisal:

....

sem peljal G140, poezija

2.del: tudi če je prvoaprilska, poezija je v vsakem primeru, tisti, ki niste probali ne veste, kaj zamujate 😁

Popravljeno od goB
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano (urejeno)
pred 9 urami je NevLado napisal:

..

sem peljal G140, poezija

Ta bi lahko bila še prvoaprilska 😁.

Popravljeno od goB
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano (urejeno)
pred 8 urami je Bini napisal:

Glej, da te nebo bolela glava ga ima tudi CX-30 G140..... 😂🤣🫣😉 

V original navodilih za CX30 je navedeno, da ima ta filter samo X motor, če je to mišljeno?, ChatGPT se tudi kdaj zmoti😁. Ali to drži?

image.png

Popravljeno od goB
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano (urejeno)

Se strinjam, da naj vsak izbere, kar misli da je za njegov način bolje. 

In še, kaj pravi ChatGPT, če mu verjamemo 😁

image.png

Popravljeno od goB
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-60
Napisano (urejeno)

Test je sicer za CX-80, je pa dejansko v osnovi enak dizel motor in večino ostalega tudi za CX-60. 

Večinoma same hvale, vsa čast :notworth:

WWW.AVTOMANIJA.COM

V dobi, ko avtomobilska industrija drvi (ali si vsaj poskuša prizadevati drveti) proti neslišni električni prihodnosti in kjer se zdi, da se prostornina motorjev iz leta v leto krči hitreje kot arktični led, se zdi...

Popravljeno od goB
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano (urejeno)
pred 22 minutami je Alex napisal:

Primarno (tovarniško predpisano olje) za Mazdo CX 30, 2.0 , x186 motor=

SAE 0W-20, kakovost: API SN ali višje

Mazda priporoča svoje olje Mazda Original Supra-X 0W-20

👉 To je prva izbira in točno to olje je predvideno za ta motor v Evropi.

Enako 0W20 na prvem mestu je predpisano tudi za G motor za Evropo:

image.png

Popravljeno od goB
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano (urejeno)
dne 27. 3. 2026 ob 20:30 je GregorV napisal:

Katero olje pa je bolje oz. slabše? Razlika...

Mislim, da je že bila debata o tem v eni drugi temi.

Moje mnenje:

Oba sta dobra.

5W30 je v vsakem primeru dobro, ne moreš zgrešiti, je bolj univerzalno, boljše zaščiti motor in boljše verjetno za dolge relacije in če delaš dosti kilometrov.

0W20 je bolj specifično in boljše, če delaš kratke relacije, dosti hladnih zagonov, manj kilometrov, manjša poraba. Glede na tvoje kilometre je verjetno to kar ok. Pa tudi, če delaš daljše ture, ne bo nič narobe.

Glede na to, da so predpisali oba, motor verjetno prenese oboje, potem pa se pač odločiš glede na specifike, ...

Popravljeno od goB
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano

Zgleda kar normalna cena in težko primerjaš z Generali, ker niso iste postavke.

Imaš npr. odkup 1.škode AO in 1. škode kasko, kar je pametno. Imaš pa cel kup delnih kaskov in tu ti dodatno nanese. Teh mogoče ne bi potreboval, razen tatvine, saj že imaš kasko in še odkup.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano (urejeno)

Hm, to je zdaj neke vrste uganka.

Bil je aktualen mestni avtobus s preklopom, samo ponavadi imajo ti samo 3 osovine...

Lahko bi bilo tovorno vozilo / neki šleper, tu bi nekako spravil skupaj 4 osovine in 12 koles, ...

Jaz sem imel sicer najprej v mislih spodnjo zverino 😁 (opcijsko je bil monster truck😉), ampak težko spravim gor 12 koles na 4 osovinah, razen če računam še priklope zadaj, tako da mi ni nič jasno, uganka se nadaljuje... ?zmeden?

image.png

Popravljeno od goB
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.