Skoči na vsebino
Sprememba cene goriv
Napisano
pred 3 urami je Alex napisal:

To je dejstvo. Saj sem napisal, da bodo znižali za par centov. Tako, da bodo ovčke zadovoljne. 😉

Ovčke smo zadovoljne ... a se da goriva prodajat po različnih cenah? Za nas zadovoljne ovčke po nižji, za nezadovoljne desne volkove pa po precej višji? Mislim zato, da se majo vsaj za kaj upravičeno pizdit.:hudicek:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 1 uro je Tilen5 napisal:

V sloveniji posebi mi na primorskem ful po ledu furamo 😅

Mi v LJ se pa redno v ledeni dvorani Hale Tivoli. 

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano
pred 2 urama je Mraušk Mčk napisal:

To da šla nafta na svetovnih trgih dol, je samo predvolilen bonbonček. Ne nasedat!

Ja je šla po zaslugi Goloba, ker rabi predvolilne bombončke. Ti ne veš kaka je moč čupavega. :hudicek:🤣

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
Pred eno uro je godlike napisal:

Pa saj ne prebija nosilnosti.

No z 92 hodi po meji, z 98 je daleč od meje.

To kar ti razlagaš, je kot, da bi rekel, moja Mazda gre 210km/h. Gor moram dat Y gume do 300km/h, ker mi V gume (240 km/h) pobira pri končni hitrosti.

Nosilnostni index, je pogosto povezan z težo gume in z dražjo proizvodnjo. Tudi večja kot je nosilnost, manjša je udobnost.

Pogovarjamo se o indeksu 96 in ne 98. Za njegov tip uporabe je to najbolj primeren indeks, ker pač 92 je premalo, čeprav z nekoliko domišljije je znotraj gabaritov. Fak sem šel zdajle prav pogledat na splet in je za Ford Tourneo Connect (sej upam, da sem si zapomnil pravi model, ker pod Fukswagen iskalnik ne najde nič 🤣) homologiran nosilni index 96. Torej ne vem od kod zdaj ta problem, sej pnevmatik s tem indeksom ni malo.

Glede udobja sem pa že napisal, da če pretiravaš z nosilnostjo, se udobje zmanjšuje. Zato ga sam osebno ne bi sral z indeksom višjim od 96, ampak homologacijo pa naj popravijo, ker sigurno ni homologiran za indeks 100.

Še beseda, dve o hitrostnem indeksu. Če iščeš vzporednost z nosilnim indeksom, bi bilo po tvoji logiki dovolj hitrostni indeks H (210km/h), ampak dajo gor pa V (240km/h) ravno zato, da je rezerva, ker po kakem klancu navzdol bi taka Mazda šla lahko tudi 240km/h. In kaj bi se zgodilo z gumami z indeksom do 210km/h pri hitrosti 240km/h? Ja lahko bi gumo tudi raztrgalo, čeprav je to silno malo možnosti, ampak ni za reskirat.

Vzporednica s @Slivka je pa taka, da sem 100% prepričan, da pred vsako vožnjo, ko naloži vse potrebno in celo družino v avto, da ne gre avta doma tehtat. Torej se lahko zgodi, da gre čez zgornjo omejitev nosilnosti. Ni prav, se pa zgod. Zato morajo biti rezerve tako v konstrukciji vozila kot v pnevmatikah. 

Tudi izračun 4xnosilnost gume ni pravi, ker 50:50 razdelitve mase maksimalno obteženega vozila ne boš nikoli dosegel.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano

Seveda se uničuje, tudi z dodatno obrabo. To je posebej vidno zadnje obdobje, ko so se predvsem SUV-i zredili, zraven pa še dobili baterije. Uporabniki, ki natikajo gume, ki niso namenjene takim masam, jih pobira redno prej kot prevoženih 20kkm.

Sej to je znan info, še posebej, ko se našteva negativne lastnosti povečanja mas. Zato pa imamo XL gume, ki se jih natika recimo tudi na dostavnike in podobno. Nosilnost je zelo pomembna informacija, ker če uporabljaš preveliko, bodo gume neudobne in grob. Če pa perenizko, bo pa obraba visoka vključno z možnostjo fizičnih poškodb.

Če to ne bi nič pomenilo, bi dali najvišji nosilnostni index za vsa vozila in bi bil problem rešen.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano

Je res masiven, ampak spet ne tolk, k današnji SUV EV-ji, ki majo prazni 2 toni in pol. Jaz bi dal nekje nosilni  index 96, ker to so že XL (Extra Load) gume. Načeloma je sicer to samo 80kg več nosilnosti od 92.

Sigurno bodo 96 zdržale več kot 15kkm.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 2 urama je Alex napisal:

se ne bojiš, da boš sosedovo škodo zadel).😉

Ja, če zadaneš, pol ne bo sam sosed mel škodo ampak ti tud.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano

Tole je narobe v homologaciji... za tako dimenzijo več kot 96 ne bi sploh smelo bit. To so že XL pnevmatike. Dej naj ti to preverijo in popravijo.

Kaj maš pa napisano na trenutnih gumah, ki so gor? Kar tam najdeš bo tapravo.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 55 minutami je Mraušk Mčk napisal:

Po pravici povedano, ne vem.

Imel pred davnimi leti, o puščici ne vem a je bila ali ne. 

ni bla.... piše pa na gumi outside in/ali inside. 

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 1 uro je Bini napisal:

Mene pa malo moti in čudi tvoje prepričanje in mišljenje o teh celoletnih gumah, ko si pa vsa leta nazaj zagovarjal le najboljše letne in zimske premium gume, tiste 5,6,7,8 so bile pa že preslabe zate, ker varnost je pa zate na prvem mestu...:blink:

Pa sej se ni nič spremenilo, vedno imam dva kompleta najboljših pnevmatik in to bo tudi v prihodnje vsaj dokler moram iti z avtom ven v vsakem vremenu.

Če mi nekoč ne bo treba in se bo letno delalo zelo malo kilometrov in bom ratal bolj Desus voznik, pa vseeno računam, da bo takrat bilo že kar nekaj zelo solidnih celoletnih.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 4 urami je FuManchu napisal:

Tapravi test je, ko daš gumo na svoj avto. Te adac testi so za v smeti. 

Tole si pa dobro prikotalil. Torej po tvoje je najbolje, da kupiš vsaj 10 kompletov gum in jih menjaš in se na lastne oči prepričaš v primerjavi, katera je najboljša in verjetno ne po meritvah ampak po filingu.

Ma ni tuki na forumu človeka, ki lahko kaj takega naredi in tako smo več ali manj obsojeni na pravilnost testov. Ni druge pa lahko 100x rečeš da so za v smeti, čeprav ne vem zakaj.

Edino stvar, ki taki testi ne povedo pa je zame ključnega pomen, je to kako se te gume obnašajo po 10.000km, po 20.000km, po 40.000km.... Torej ali obdržjo kvaliteto čez obdobje uporabe.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 1 uro je Bini napisal:

V resnici so pa te celoletne slabše od vse  teh..... :nevem:

Ja kaj pa sem napisal? Fantje a znate brat?

dne 16. 10. 2025 ob 22:21 je Boss napisal:

1.) poleti je nekoliko daljša kot z letnimi in precej krajša kot z zimskimi

2.) v suhih razmerah pozimi je daljša kot z letnimi in krajša kot z zimskimi

3.) v zelo mokrih razmerah je pozimi nekoliko krajša kot z zimskimi in precej krajša kot z letnimi 

3.) v snežnih razmerah pozimi je enormno boljša od letnih in slabša od zimskih

Torej kdor ne dela veliko kilometrov in ne rabi it z avtom ven v vsakih razmerah, ter ne vozi po zasneženih klancih je to čist dober kompromis.

Nikjer je nisem hvalil, da je boljša od namenskih gum. Ne more bit top in logično, da ni, se pa znajde v nekaterih razmerah, sploh med prehodnem času, celo bolje. A kdaj? Recimo v tem letnem času, ko še nismo prešaltal na zimske. Zjutraj par stopinj nad ničlo, opoldne, lahko skoraj 20. Ker ga ni idiota, da bi 2x dnevno menjal gume je v takem obdobju celoletna celo boljša izbira v popvprečju čez celih 24 ur. Se pravi zjutraj boljša od letne, če zopoldne, boljša od zimske.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 3 minutami je Alex napisal:

Do sedaj sem te imel za bolj resnega glede gum. Zdaj pa tole? 🤔

A ti fizika dela probleme? Če takole napadeš, dej povej kaj ti ni všeč od mojega pisanja pa se bom potrudil razložit. Isto sem vprašal @Shrek, da vidim, kateri del mojih izjav dela probleme in da ne drži. Mogoče se res kje motim ampak bi rad argumentirano vedel kje. 

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 6 urami je Shrek napisal:

Si probal? 

Papir prenese vse. 

Razloži mi, kako je lahko guma enako prožna pri + 20 ali - 10.

To je tako, kot bi imel celoletno jakno na sebi. Me ne prepriča nihče, da je celoletna guma varna pri enaki vožnji, kot z zimskimi pozimi in letnimi poleti. 

To je MOJE mnenje. 

Ne vem, zraven maš video, katerega predvidevam, da nisi pogledal, ker pol ne bi tole spraševal. 

Sicer pa ne vem s katerim delom mojega posta v točkah se ne strinjaš?

Problem je le v tem, da včasih se pretirava pri navedbah. Glede gum je pa tako, da gume pri vožnji zaradi upogibanja ustvarjajo notranjo energijo, ki se odrazi v toploti. Gume imajo vedno kar nekaj stopinj višjo temperaturo kot okolica. 

Sicer ne priporočam uporabo letnih pozimi, ampak en nasvet vseeno, če kdo bozi letne pozimi. Nekoliko je treba tlak spustit, da bo gumo bolje mečkalo in se bo ustvarjalo več toplote, ter ohranjalo gumo bolj prožno in mehkejšo pri nizkih temperaturah. Seveda pa to nekoliko poveča porabo in povečuje obrabo.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 2 urama je Shrek napisal:

Kaj pa poleti? Zavorna pot je s celoletnimi daljša pozimi in poleti. 

1.) poleti je nekoliko daljša kot z letnimi in precej krajša kot z zimskimi

2.) v suhih razmerah pozimi je daljša kot z letnimi in krajša kot z zimskimi

3.) v zelo mokrih razmerah je pozimi nekoliko krajša kot z zimskimi in precej krajša kot z letnimi 

3.) v snežnih razmerah pozimi je enormno boljša od letnih in slabša od zimskih

Torej kdor ne dela veliko kilometrov in ne rabi it z avtom ven v vsakih razmerah, ter ne vozi po zasneženih klancih je to čist dober kompromis.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 13 minutami je tommzy napisal:

Tudi to sem imel na 8l et stari astri preko daljinca vse šajbe. 

Sej Mazde so pred 10-12 leti imele vse to pa še kak webasto je bil notri. Pol pa s skočili pokonc tisti iz varnosti, ker bi nekdo lahko otroka zadavil s šipami na daljinca, pa da webasto preveč onesnažuje, ker nima DPF filtra vgrajenega.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

DARSOVCI MARSOVCI
Napisano

Jaz bom začel zbirat podpise za referndum, da se ne podaljšuje veljavnost vinjet, ker je to le predvolilni bombonček. Janševci se strinjajo in mi bodo podarili podpis, ker takole pa res ne gre, da en Taubi klele neki po svoje dela. Janša bi dal prenosljivost vinjete, kar je super, da si kupim še en avto in bom prenašal levo desno - to rabimo. Za vse tiste, ki nimate vsaj dveh avtov, mislim, da je čas, da si vsaj še enega dodatnega omislite.

p.s. @Mraušk Mčk maš še kej tega belega, tole ful dobr prime

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

DARSOVCI MARSOVCI
Napisano
pred 1 minuto je Slivka napisal:

Se mogoče čutiš nagovorjenega? 

:hudicek:

Saj v bistvu me niti ne zanima...

Ma kaj pa vem, zanimivo je slišat od enega hribovca, da sem idiot, zgolj zato ker ne volim tako kot bi on želel. Maš prav pustmo to.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

DARSOVCI MARSOVCI
Napisano

Aja pa še to... Tale Taubi je men čist zjebal tradicijo in zdaj bom moral razmišljat kaj naj fotru kupim za RD. Ker ga ma konec januarja je vsakič dobil vinjeto za darilo in je bil problem rešen.

Pol pa pride en Taubi pa pa prav o ne ne ne , vinjeto podaljšujem za 4 mesece. A ne bi bila bolj logična razlaga, da bi vsem, ki podaljšajo vinjeto v roku enega leta zaračunali namesto 117€ le 77€. Tako bi vsi dobili popust brez izjem pa četudi bi moral kupiti vinjeto 10 dni pred začetkom, boš pač popust uveljavil takoj po koncu. Velja pa le v primeru, da imaš aktivno staro vinjeto v 2025.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

DARSOVCI MARSOVCI
Napisano
pred 3 urami je Slivka napisal:

Samo tisti, ki izvolijo take primerke, kot jih imamo zdaj na oblasti. Žal je to večina volilcev...

Aha, pol drži moja prva trditev... Ok tud prav ;)

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

DARSOVCI MARSOVCI
Napisano
pred 48 minutami je Slivka napisal:

Ma še najbolj idiotski bo narod na dan volitev...

Se pravi samo tisti so idioti, ki ne volijo po tvoji izbiri al vsi volilci na splošno? :nevem:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.