Skoči na vsebino
Elektromobilnost
Napisano
pred 16 urami je dvorjan napisal:

ZOE ima kratek reduktor (beri: menjalnik), ker je pretežno mestni ali primestni avto in ima Vmax naštimano na 150 km/h. Če greš 135 km/h, ga praktično voziš na 90 % zmogljivosti - kot bi vozil tvojega dizla proti 4000 rpm.

Ufff, pri 4000 obratih bi mel 240km/h not, če bi šlo po kakem klancu navzdol. Pa 90% bi bilo pri 4750 obratih. Je pa res kot praviš...Zoe za mesto, absolutno da, za regionalke OK, za AC pa dejansko NE zato me kar mal čudi, da s tem kinderjajčkom voziš relacije. Pa pustmo porabe in polnjenja. Avto ni udoben za take vožnje in kr neprijetno utruja.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 3 urami je dvorjan napisal:

Na prvega sem prišel s 14 % baterije, na drugega z 10 %. V Črno Goro pa celo s 24 %.

Ufff, living dengerously 😜 A to je zate dovolj zaloge? 10%, če je mal neroden teren si mogoče na 20km dometa. Ja če na prvi polnilnici najdeš plac in deluje je Ok, kaj pa če moraš do naslednje ali pa celo do tretje? Pol pa že mal ritko stiska.

Zame je še vedno preveč kompromisa tole in ko poslušam, kako je treba planirat poti imet postanke se spomnim časov mojega fotra, ko nas je peljal v Pulo v kamp, kjer se je dva dni intenzivno pripravljal na ta "podvig" dolg neverjetnih 200km. Pa kje se bomo ustavili, pa da bo preventivno tankal, pa da smo mel vodo s sabo, če se avto pokvari, pa avtokarte pa ne vem kaj še vse. Dobri stari časi, ki se nekako vračajo.

Aja, sem se preveč vživel in grem zdajle tankat, ker mi kaže domet "samo še" 235km :hudicek:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 3 urami je dvorjan napisal:

Ampak ja, dokler ne boste preizkusili, ne boste niti vedeli, niti verjeli.

Ti mi raj povej kje na Zoe se da nastavit višino voznikovega sedeža. Sedež je pa drugače ene tolk udoben kot v Wartburgu izpred 30 let (mel zato vem). Zgleda kot neka zofa ampak čist brez oprijema. Aja a se da volan kej trše nastavit, ker je čist premehek in ne daje nobenega povratnega odziva.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 5 urami je Alex napisal:

Tole pa ni poceni. 🤔 Z dizlom naredim za ta denar  oho ho več  kilometrov, brez stresa. 

Prav tako z cx30. Se pravi, da je to kar drag in stresen špas. 

No ja, tole mal dvomim , ker za ta denar, kt ga navaja @dvorjan pa če maš porabo 5,5l/100km boš naredil tam nekje dobrih 600km in ne 750 kot je navedel.

Drugač pa je Zoe.... hmmm, danes naredil cca 50km. Na štartu veselo razkazoval, da imam dometa 330 po prevoženih teh 50km polovico po AC med 130-140km/h zdaj kurba kaže le še 215km dometa. Kam je zginilo 65km?:nevem:

Pa ni bilo nič gonjenja pa sunkovitega speljevanje le AC sem vozil tako kot jo vozim z dizlom. @dvorjan a se ti voziš 80km/h po AC, ker če se pelješ na zgornjem robu omejitev in mogoče 10 čez s tem jajčkom ne narediš niti 150km. Pa to je za tvojo pot torej vsaj 5x na polnilnici.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 9 minutami je dvorjan napisal:

Če te to skrbi, pač kupi enega izmed top 5 Kitajcev, ta bo še dolgo na trgu.

Firma mogoče, model pa ne in Kitajca bo zabolel kurac, če boš ti rabil del 5 let po koncu proizvodnje modela. Mazda 6 zadnje generacije se je držala na trgu več kot desetletje in ker jih je kar veliko v uporabi se bodo deli dobili. Kitajc bo imel model par let na trgu pa zamenjal zaradi hude konkurence. Ker bo imel malo prodanih enot v EU bo kar izziv dobit kakšen del za menjavo.

Upam, da bom še nekaj časa lahko imel mojo šestko in ne bom rabil razmišljat v menjavi. Bomo videli kaj bo čez 5 let.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 9 minutami je dvorjan napisal:

Majke mi, da če bi se kje našla statistika, da se karambolirani EV v povprečju prej popravijo kot karambolirani ICE. In ceneje - ker se pač okvarjene stvari zamenja kot lego kocke, ne pa razstavlja in gleda, kaj je še ok, pa sestavi nazaj.

In to boš našel za Kitajca, ki vsako leto menja model al pa firma propade. Del bo drag, da bo za lažji trk avto hitro bil ocenjen kot totalka s strani zavarovalnice. Če pa je udarjen v prag, se pa sploh ne popravlja, ker je po karambolu vprašljiva integriteta baterije.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 2 minutama je Mraušk Mčk napisal:

Komaj čakam, da kupim kitajca za katerega čez pol leta ne bo nihče vedel, da je obstajal.

Cena novega bi morala tolk pasti, da bi se verjetno za srednji razred EV, kjer ICE danes stane tam nekje 35-40k€, gibale nekje v območju maksimalno 25k€. Tako, da ti je vseeno tudi, če bo 10 letih ne iztržiš nič al pa mogoče jurja.

Se pravi, da gremo tudi z avti tja, kamor smo prišli z belo tehniko, telefoni, računalniki in drugimi zadevami, ki jih sploh več ne prodajamo, ko si zaželimo nove. Vse gre v smeti.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
Pred eno uro je mazdaman napisal:

to je pa zato ker tehnika na Kitajskem na podorčju EV dejansko gre s svetlobno hitrostjo naprej. Tam se ne prodaja 5 let stara tehnika, ki je imela znane napake še kar naprej, kar se dogaja EU znamkam že dolga leta. 

Torej tolk o trajnostnem načinu življenja. Ko se zaradi dejanske zastarelosti mečejo 5 let stari avti na odpad. Noben ga noče, popravilo se ne splača, je tolk zastarel, da vsak naslednji kupec bi imel samo stroške z njim. Vprašanje je kako bo z rezervnimi deli.

Trenutno zgleda takole, da če kupiš električarja, ga kupiš dokler bo trajal in ga zapelješ samo še na odpad. Po 10 letih je vreden verjetno 0€ al pa je celo v minusu, ker ne vem kako je z razgradnjo baterij, ker v to obdobje šele prihajamo.

Strahota bo verjetno vsak karambol pa ne zato, ker bi kaj zagorelo, ampak ker bo vrednost tako nizka, da bo zavarovalnica vzela 60% evrotax vrednosti in ta bo limitirala proti nič. Ravno zaradi tega se zavarovalnice niso odločile dvigniti premij, ker vrednost EV-jev tako hitro pada, da so končna izplačila sila majhna.

Kaj torej naredit, da vsaj malo ohranjaš investicijo, ki je v obliki avta kar precej velika? Trenutno žal edino tako, da še vedno kupiš ICE in verjetno bo še desetletje tako pol pa itak naj ne bi več imeli izbire. V teh 10 letih pa pač računat na to, da se bodo cene izdelave baterij tolk zmanjšale, da ne bodo glavni strošek. Da bodo zato tud EV-ji ohranjali ceno in da se jih bo splačalo popravljat in kaj tudi zamenjat.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
Pred eno uro je g.Wankel napisal:

Tudi ne razumem zakaj bi še iz SUVa z motorjem z notranjim izgorevanjem na limuzino z električnim pogonom. Ampak, 100 ljudi 100 čudi :) 

Osebno tud mislim, da je tole še za preskočit, ker Mazda je izbrala tega ćajniza zgolj za vmesno fazo predno razvijejo svoj EV. Se pravi trenutno bolj kot ne mašilo za na trg, da se znebijo kaznim za izpuste ne pa za dolgoročno razvojno opcijo.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano
pred 2 urama je Slivka napisal:

Če jih pa na Kitajskem delajo...

Teh še ni tukaj. Govorimo o tistih, katere smo kupili vozili nekaj let in verjetno v večini bili kar zadovoljni. Verjetno tudi ti s tisto tvojo bivšo petko. BT-jke nisem omenil, ker je preveč Forda zraven, da bi bila čistokrvna Mazda. Pač nek hafu, kot takemu miksu pravijo Japonci..

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano
pred 2 urama je godlike napisal:

Naš Polo je bil 18x na garanciji v prvem letu.

Edino @Slivka-in je prebil več časa tam.

In pol majo nekateri jajca pljuvat čez Mazde.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Tale BYDon žal ni vreden nič. Ko ga kupiš je tvoj za vedno, ker se ga prodat ne da več. Se pa tehnologija pri Kitajcih tolk spreminja, sploh pri EV, ki je recimo danes star 5 let, je že tako hudičevo zastarel, da je vsak nakup izredno slabo dejanje. Po drugi strani ICE star 5 let je skoraj enakovreden po tehniki novim.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano

Še premal si rekel provizije... zato sam nimam nobenega slabega občutka, ko se dilamo za popust pri nakupu novega. Za 10% nižjo ceno mislim, da je kar fer tako do mene kot do avtohiše, ki ga prodaja.

Aja tale v oglasu bo šel za 39900€

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano

To je verjetno t.i. enodnevna registracija. S tem si povečujej število registracij do uvoznika in si izboljšujejo prodajne številke ter rabate. Načeloa take pol prodajo v tujino, ampak tale jim je pa "obvisel" na lagerju.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano
pred 3 urami je Jest napisal:

Kaj ima tukaj zveze ameriški precednik? :D … Po mnenju nekaterih tukaj je itak vedno kriv Golob ;) 

Tako je ... Holoba oskubit.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 4 minutami je Jest napisal:

Jaz jih ponavadi menjam takrat, ko sam čutim, da niso več sigurne… 

Zdaj so drugi časi, zdaj je svoboda, zdaj moramo biti previdni. 🤪

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

licarska in kleparska popravila
Napisano
pred 1 uro je vzupan3 napisal:

Običajno zavarovalnice kar zahtevajo uničeno luč, vsaj v mojem primeru je bilo tako (dejansko ji je moral servis zamenjano luč poslati).

Logično, če pa servisi goljufajo, da se kr kadi. Problem je vedno v tem, da pri takih golkufija nategnejo še tebe kot stranko. Če je menjava je menjava in ne popravilo. Pred mnogo leti so mi zbili dvoje vrata na KIA in zavarovalnica je odobrila in naročila menjavo ter jo plačala. Men so menjali samo ena vrata, druga pa poklepali in to precej šalabajzersko, da nisem rabil dolgo, da sem to porajtal. Ampak, ker je bil glavni problem bolj v barvi, ki so jo kiksnili in želeli, da avto dvignem v mraku in dežju. Ma sej bi nadaljeval ampak takrat me je prjelo, da bi kr enga od teh "mojstrov" direkt na njuško ruknil.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 10 urami je Jest napisal:

Imam tudi Bridgestone Alenza 001 na CX-60 kot prvo vgradne… in se zaenkrat obnašajo čisto OK… tudi na mokri cesti…

Fantje pravijo, da nimaš prav in da drsijo v mokrem. Jaz sicer tega nisem opazil, ampak so bili sila prepričljivi, tako da bom menjal gume k ne zgledajo niti blizu menjavi.😉

Seveda je razlika, če bi zdajle zamenjal za ganz nove, ja je logično, da nove zmagajo, ker vedno po menjavi je občutek boljši... ma sej mora bit,  ker če ne bi bil bi bilo sila čudno in nelogično.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 4 urami je Jest napisal:

NLB leasing? 😂

Summit Leasing ja, ampak po novem so od srede septembra kupljeni s strani NLB. Pa Lease&GO je tud će naš, pa platforma doberavto.si tud.  Ampak kaj mi pomaga, če se grejo neke zamere kot kaže.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.