Jump to content

kacnje

Members
 • Posts

  96
 • Joined

 • Last visited

Contact Methods

Profile Information

 • Gender
  Moški
 • Location
  Kamnik

Other informations

 • Car modell
  Mazda CX-5 CD175 AT AWD

Recent Profile Visitors

250 profile views
 1. Mislim, da SOL. Tam okrog 18.500 je bilo. Se pa itak dražijo. Od spomladi je šlo že kar nekaj gor.
 2. "Žena" (sicer desetletje navdušena nad Mazdami) je ravno prejšnji teden dobila novo Yarisko Hybrid. Sam sem itak navdušenec nad (Toyotinimi!!) hibridi in sem malo namigoval na to izbiro. Super avtoček. Če si umirjen voznik, je vožnja z njim res poezija. Tišina, velik navor, "menjalnik", poraba ... so pa tako na oko vsi novejši avti slabše narejeni. Pač varčevanje na vseh koncih.
 3. Ko ravno omenjate cene - koliko (takole na oko) pa bi stalo pri pooblaščencu: - menjava podložk injektorjev, - menjava sita za olja, - menjava verige za oljno črpalko. 2.2D, 175 KM, 2016, CX-5, 142 kkm Pač malo razmišljam, da bi pri naslednjem servisu naredil še to preventivo. Rad imam tudi preventivne stvari urejene (olje v avtomatskem menjalniku in čiščenje kolektorjev in loputa so že urejeni). Saj načeloma bi lahko vprašal, vem. Pa tukaj je tudi nekaj modrecev, ki povedo še kaj več 🙂
 4. Sam sem recimo to doživel danes zjutraj, ko se je po desetih minutah v enem (očitno bolj vlažnem) področju in steklo ni bilo prav močno segreto, zarosilo. Saj ga je minilo po nekaj minutah 🙂
 5. Takšne vožnje (in področja) imam vsak dan 😁. Pa še zgodaj začenjam in se tudi poleti peljem v temi ("believe me or not"). Saj kdaj res preklopim na ročno, saj takrat ni veliko premikanja, ko ni veliko prometa. Je pa smešno, ko moraš iz AUTO načina v običajnega iti preko "parkirnih" in vmes se ne vidi nič. No, saj to narediš hitro, če pa bi kdo opazoval, bi pa delovalo čudno. Sem pa tudi opazil, da so vsi senzorji zelo občutljivi. Že pred časom sem pisal, da se mi po makadamu kar hitro prižge kakšno opozorilo, da ne dela recimo zaznavanje mrtvega kota. Pač dokler veter zadeve ne odpihe. Sedaj, ko je malo hladneje in se na vetrobranskem steklu kdaj pojavi rosa (tudi med vožnjo - pač zjutraj, ko so "najboljši" pogoji za to), se mi je že dvakrat pojavilo opozorilo, da "senzor ne vidi, naj ga očistim" in potem ostanejo prižgane dolge luči. No, ni tako hudo, opažam pa, da so Japonci precej občutljivi pri različnih senzorjih. Izkušnje imam s Subaruji, Toyotami in Mazdami. Pri Nemcih se mi kaj takšnega zlepa ni pojavilo. Ni hujšega sicer. Ni panike. Da bo le motor deloval kot mora.
 6. Evo, jebenti - jazbeca sem že zadel, ko je prišibal. Voziš (skoraj) 40 km/h, tiste kratke luči ... zagledaš in registriraš jazbeca, pa že udari. Na avtu samo malo praske. Upam, da tudi z jazbecem ne bo hujšega.
 7. Mogoče se sliši čudno, ampak to je (seveda odvisno od bolj podrobne napake v računalniku) pomenilo tudi "čiščenje sesalnih kolektorjev".
 8. Komplet dveh 640 mm Boschevih (Z375) gumic. Ena je brezhibna, druga pa je zarezana (mislim, da na dolžini za sopotnikov brisalec za CX-5). Podarim. Prevzem Kamnik. Če pa prejemnik časti, pa tudi z veseljem sprejmem.
 9. Ali te nič ne moti, da šele pri 40 km/h preklopi na dolge luči? No, odvisno od ceste, ampak zavite vaške ali gozdne ceste so res sitne, ker se vozi ravno za dlako pod 40 km/h. In takrat me že zelo moti, ker ni dolgih luči. Ročni preklop pa zahteva, da zavrtim ročko za dve stopnji (in to seveda preko tiste pozicije, ko so luči ugasnjene 🤪). Škoda, ker ne manjka veliko, da bi bilo to zelo uporabno. Zato me zanima, če je to (na servisu) nastavljivo? Bom sicer vprašal.
 10. Imam, imam ... in velika razlika je, če so uporabljene zasenčene ali dolge luči. Seveda gre za precej kompleksen sistem, ki je načeloma sestavljen iz treh glavnih podsistemov. Mogoče bo še kdo drug kaj napisal, kako se obnaša.
 11. Možnost preklopa na ročni način imam (sicer očitno malo drugače, ampak vseeno). Načeloma avtomatika solidno deluje, če bi le prižgial dolge luči pri hitrosti pod 40 km/h.
 12. Odkar imam CX-5, me pri uporabi avtomatskega nastavljanja luči moti, da se dolge luči vključijo šele pri hitrosti nad 40 km/h (upošteva se sicer še nekaj pogojev). Dobra dva meseca že redno preklinjam to, saj po naših vaških cestah vozim ravno malo pod to hitrostjo in posledično s kratkimi lučmi. Zadevo sem prediskutiral z nekaterimi, ki so se vozili z menoj in prav vsi so bili mnenja, da bi takrat človek izbral dolge luči. Navodila sem prebral že ob nakupu, ampak očitno pri tem nisem bil pozoren. Potem pa - glej zlomka - slučajno na eni spletni strani opazim, da je omenjena hitrost preklopa: - na dolge luči pri 18 mph (29 km/h) - nazaj na kratke pri 12 mph (19 km/h). V glavi se mi prižge opozorilna lučka in preverim še nekaj evropskih (tudi uradnih, Mazdinih) zapisov. In tudi tam piše, da se vključijo dolge luči pri 30 km/h. Pogledam še v slovenskih navodilih in tudi tam piše: "...... se samodejno vklopijo dolge luči, ko je hitrost vožnje približno 30 km/h. Sistem preklopi na zasenčene luči v naslednjih primerih ...... ..... hitrost vozila je manj kot 20 km/h." Zakaj za vraga se pri meni preklop naredi pri 40 km/h (v to sem prepričan, ker imam vsak dan možnost v miru opazovati)? Lahko to na servisu prenastavijo?
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.