Skoči na vsebino
Prigode v prometu
Napisano

Bolj ko spoznavam, kaj se vozi po naših cestah, bolj me je strah iti na cesto...

Danes nanese situacija, da je nujno treba na pot, službeni avti pa vsi že zasedeni. Pa se sodelavec ponudi, da bo on peljal. Ima Hyundai i20, ki ga je čipiral in friziral in baje ima zadeva 195 kW. 

Dobro, sedeva v to reč in on spelje. Prideva na avtocesto, pospeši do 140 km/h - in ogledala se sama zaprejo. Jaz gledam, ga hočem vprašat glede tega, on pa prav veselo in ponosno:

- "Se čudiš, kaj? Veš, to je moja domislica - da zmanjša zračni upor, pa lahko še bolj leti..."

Hja, čudil sem se, ja, samo ne temu, kar je imel on v mislih...

In to se vozi po naših cestah. Pa še skozi tehničnega gre brez težav, ker ko hitrost pade pod 140 se ogledala spet sama odprejo...

Od kar imam Forda, sem postal pešec...

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

Sm kmet an s hribu doma, pei ne zastopm lih tanartabl usega tega...

Kaj ni nekdo na tem forumu pod prejšnjo vlado pisal, da je vlada skoraj prisiljena dvigniti ceno goriva, ker je v vseh sosednjih državah višja in če bo pri nas opazno nižja, bomo oskrbovali še precejšen delež sosednjih držav in bomo zato v Evropskem merilu večji onesnaževalci, pa še vse svoje zaloge bomo porabili za njih in podobno? Al se mi je pa samo zdelo... Al je pa mogoče nekdo precej bolj zagriženo branil levega firerja, kot pa ta-desni branijo tega firerja...

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

Lahko se vi delate norca iz njega, ampak ta vlada se vsaj dela, da dela...

Čisto konkretno: nafta za kmetijstvo je velik strošek. Vse se obdeluje strojno, traktorji imajo porabo (energija ne more nastati iz nič) in Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije je predlagala prejšnji ministrici Mateji Čalušić, naj v Bruselj pošlje vprašanje o znižanju trošarin. Pa ona ni slišala na tisto uho...

Ta vlada je pa to naredila. Tudi Hrvaška vlada je to naredila, že na začetku leta. In Hrvatje so tri mesece čakali na odgovor, kar pomeni, da bomo tudi mi čakali tri mesece na odgovor. Ma, če bi to vprašanje poslala prejšnja vlada, bi zdaj že imeli odgovor, tako pa čakamo boljše čase...

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

Kako pa gre tisto o utekanju novega motorja, pa da se od začetka malo bolj umirjeno vozi in podobno? Enkrat sem nekaj slišal o tem, ampak sem že malo pozabil...

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

Zmagovalna kombinacija:

na Shellu tankaš 100-ko, potem jo pa užgeš po avtocesti od, kaj pa vem, recimo od Ljubljane do Slovenskih Konjic. Potem pa poročaj, koliko časa si vozil in kolikšna je bila poraba...

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano
pred 20 urami je Bini napisal:

Na Švede si pozabil,plače so x2,goriva pa cenejša kot pri nas....:whatever:

Ne morem pozabit, česar ne vem...

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano
pred 33 minutami je Boss napisal:

Ja, sej veš, mal je treba trolat z istimi argumenti, kot so me trolali drugi, ko so cene pod pernatim se dvigovale predvsem po 24.2.2022. Zdaj smo 4,5 leta od tega dogodka in cca pol leta od Iransko/ameriško/izraelskega konflikta. Mi se pa še vedno igramo pantomimo in ventrilokvizem ter smo vsi po vrsti klovni nekega svetovnega cirkusa.

Igramo klovna in smejijo se nam...

V Evropski uniji se je bencin v povprečju podražil za 12%, nafta za 26%. Razen na Malti, kjer je cena od 24.2.2022 do zdaj povsem enaka. Pa je Malta ravno tako v EU kot Slovenija in njene sosede, pa še 20 držav zraven. Torej se da, če se hoče.

In ker so Mazde Japonske: na Japonskem se je v tem obdobju bencin podražil za 1,2%, nafta pa za 6,5%. Tako kot Slovenija tudi Japonska nima svojih naftnih vrtin...

Slučajno pa sem zvedel, da se je v Indiji gorivo podražilo za nekaj manj kot 10%. 

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

Ja, glej, @Boss, to je inflacija. Prejšnjo vladavino je imel gorivo po en evro, to vlado po dva evra, naslednjo vlado bo po tri...

Čeprav imam občutek, da gre tu za malo širši krog, ne samo Slovenijo, in da je to posledica pomanjkanja denarja za subvencije električnih vozil, pa je treba ljudi prepričat, da jih vseeno kupujejo in da se odrečejo izbiri dizlov. Ampak to je samo moj občutek, to najbrž ni res...

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano
pred 1 minuto je Janez007 napisal:

Danes pa ni tvoj dan??? Vse je v redu, dobre objave imaš, dober nov avto, radi te imamo, itd. 🙂

... dobro lopato imam pripravljeno...

(za primer, če se kaj spremeni)

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano

Enkrat nekoč so me na tem forumu prepričevali, kako zelo veliko časa prihranijo, če od Ljubljane do Kopra vozijo 150 namesto predpisanih 130.

Moje izkušnje pa so bile bistveno drugačne.

Zdaj sem ugotovil, da so moje izkušnje precej "Češke"... V glavnem, po teh meritvah bi iz Kopra do Ljubljane prišparal 6 minut in nič več...

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano (urejeno)

Tisto, ko nas strašijo, kako je na zahodu draga nafta, potem greš pa s strahom tankat in gledaš v cenik ko Slovenc u nova vrata...

IMG_20260814_185151.jpg

Popravljeno od Slivka

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kaj pomeni ta prometni znak
Napisano

Fuga niti teoretično ne more povzročiti gozdnega požara...

Ja, je pa smet, ki obleži in mora potem nekdo to pospravit, če želimo imeti spodobno okolje...

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kaj pomeni ta prometni znak
Napisano

IMG-20260807-WA0009~2.jpg

Samo na kratko: če te trikrat dobijo, da si skozi okno odvrgel čik, ostaneš brez vozniške.

To bi tudi pri nas morali uvesti, bi jih kar precej postalo precej hitro pešci...

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano
dne 31. 7. 2026 ob 0:03 je Boss napisal:

A si ti tole malo pomešal... Andrej Klobasa je na drugi strani kot so vozniki. On ima/je imel svoje transportno podjetje in je bil delodajalec ter se je z drugimi lastniki zgolj boril za svoje pravice delodajalca. 

Celo zahteval je pred desetletjem, da se skrajšajo postopki za zaposlovanje tujcev kot šoferjev. Zavzemal se je za nižje kazni in opravičevanje drugih malih lumparij. Pa da bi se morale okoljske dajatve, ki jih vsi plačujemo stekat k avtoprevoznikom, da bodo subvencionirali nakupe čistejših kamionov. 

Tko da ja, prav zanimiv tič, ki ga varnost na cestah kaj dosti niti ni zanimala, sam da bodo dobički čim višji in rezultat tega so danes Filipinci pa Nepalci pa Indijci pa Bagladežani za volanom na slo cestah.

Na hitro tipkal pa malo slabo natipkal. Mišljeno je bilo kot parodija, ker, ja, Klobasa se je takrat boril za to, kar imamo zdaj...

Z željami je treba biti previden. Ker lahko se uresničijo, potem je pa hudič...

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano

A ni že pred nekimi petnajstimi leti neki Klobasa opozarjal na nekaj podobnega?

Pa pred kakšnimi desetimi leti so spet stavkali vozniki, opozarjali na take stvari,...

Pa pred tremi leti, če se prav spomnim, je tudi bila ena stavka s podobnimi zadevami.

In vedno se je voznike predstavilo kot pohlepneže, ki bi radi zvišanje že tako visokih plač ob dejstvu, da samo sedijo in gledajo skozi okno. 

Zdaj je šel avtobus pod cesto. Kakšen mesec bo "brenčalo", potem bo spet vse po starem...

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

Tako je pa v tujini, s katero nas strašijo, da je grozno draga:

IMG-20260725-WA0010.jpg

Ta "tujina je v zahodni Evropi, da ne bo kdo mislil, da sem kje v podsaharski Afriki...

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 2 urama je ignacij napisal:

No, da se je komaj privlekel do konca 200km poti je problem premajhne kapacitete baterije, sploh če je vozil 100 kmh. Danes ima večina dostopnih EV okoli 70kwh baterijo, kar zagotavlja okoli 400 km.

VW e-golf, letnik nekje med 2015 in 2020, se ne spomnim točno, je bil pa takrat pravzaprav nov, star mogoče dve leti, ko smo šli na to pot...

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Glej, sem dovoljkrat potoval v "kompaniji" z električnim avtom, da me je prepričal, da to ni zame. Štart iz Solkana, jaz sem v Mazdi 5 prevažal poleg sebe še 5 oseb, kolega je v EV poleg sebe peljal še 3 osebe. Na žalost sta bila samo dva, ki sta vedela, kje je cilj: kolega in njegova punca. In tako smo šli za njim. Stotko, edino, če je kamijon prehiteval, je spravil na 110. In komaj komaj prilezel do okolice Laškega. On je takoj, ko so se kolesa ustavila, vlekel kable, da se do odhoda napolni, jaz pa sem na Mazdi 5 imel porabo 4,4 litra na 100 km. Hkrati me je pa prepričeval, da se jaz tako drago vozim, ker imam porabo 8 litrov. In ko so mu drugi povedali, kakšna je poraba, je bil podoben odgovor:

- "Zaradi mene, če se na premog vozite, zame je samo elektrika dovolj napredna."

In še nekaj je bilo takih primerov. Tako, da moje izkušnje so zmerno do pretežno "iz prve roke"...

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano

Jah, ne vem, no, ... ...

"Umirjen promet" je točno točka za kolesarje. Ko se jaz peljem 30, ker je tam "cona 30" in zraven še radar, kolesar me gre pa čez polno črto in v škarje prehitevat - ja, umirjeni kolesarji bi povečali varnost in edino sami lahko povečajo lastno varnost.

In pa "strožja kontrola prometnih pravil" bi kolesarje prisilila, da bi prevzeli odgovornost za kršenje pravil. Samo še na riti bi jim morali napisat registrske, da jih lahko potem "identificirajo" tako kot tebe v avtu...

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Poraba goriva...
Napisano

Šele zdaj mi je prišlo na misel, da je bil BTjc z 2% mešanico olja v nafti na tehničnem pregledu - in izpušni plini so bili v redu.

Očitno je motor v zelo dobrem stanju...

serviser.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.