Skoči na vsebino
Zanimivi oglasi
Napisano

Jo?a, ne razume? ti to Honda sceno... :hohoho: Honda je kot vino - starej?a je bolj?a je in ve? vredna. ko bo stara 20 let bo ?e kakega jur?ka gor pa kljub temu, da bo sklopka hin, pa ?e kak sihron, ma da bo olje pila pa ?e kaj - ampak bo pa Honda civic VTI z neverjetnimi 161KM :aaaaa:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nova 6ka vs stara 6ka
Napisano

6 brzin je odve?, dovolj je 5

Men je pa ravno to v?e? saj v moji stari ?estki letnik 2004 sem imel 5 prestav in je imela pri 100km/h 2.000 obratov, nova pa ima v 6. prestavi 2000 obratov ?ele pri 120km/h.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nov lastnik mazde 6
Napisano

A pa to se vklaplja samo ventilator al tut kompresor?

Se mi v?asih zdi, da recimo ko avto pusti? v prestavi brez gasa, da se motor 'ste?e' se v?asih ?uti to ko se to vklopi/izklopi. Saj zdi se mi :-)

oboje.... ampak sli?i? pa ve?ino samo ventilator, kompresor bolj "?uti?" :blush: To je mi?ljeno, da ?e ima? zlo izostren sluh v prostem teku lahko za?uti?, da ali za trenutek minimalno padejo obrati ali pa celo avto malo zatrese. Ampak to je tako malenkostno, da mora? biti res ?e z "urarskim sluhom za detajle".

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nov lastnik mazde 6
Napisano

Ok. Saj ne da izzivam. Samo me pa? zanima, a pri ostalih dela podobno, itd..

'Ko bo za?elo delovati druga?e'..Misli?, ko ne bo ve? hladilo :-)

Enako deluje na stari kot na novi ?estki in zna biti za "poslu?alca" res mote?e, ker se kar naprej vklaplja in izklaplja. Mora? pa vedeti, da se to dogaja samo ko avto stoji saj ko vozi se ventilator klime na vklaplaj, ker ga hladi zrak med vo?njo.

Tako ni panike, da bi kaj prehitro crknilo saj ve?ino se avto uporablja v vo?nji in je mirovanja s pri?ganim motorjem relativno malo.

je pa res, da namesto ON/OFF delovanja bi bilo veliko bolj primerno, da bi pri ustavljenem vozilu raje spremenil hitrost delovanja ventilatorja na recimo minimalno pa bi lahko ves ?as deloval brez konstantnih vklopov in izklopov. ?e bi potreboval ve? pretoka zraka bi pa samo pospe?il delovanje ventilatorja. ?al pa smo pa? odvisni od projektantov in ti so se pa? odlo?ili za ON/OFF tko, da je treba pa? poslu?at to vklapljanje in izklapljanje.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

AVTOPLIN
Napisano

Vsak sam najbolje ve kako se ve?inoma vozi (mesto, relacija, avtocesta). Na dalj?ih relacijah je poraba bencina prakti?no zanemarljiva (le za v?ig). Po mestu gre na ra?un ve? v?igov ve? benza obenem pa manj plina. ?e si iz LJ ali dela? v LJ to?is na Verov?kovi po 0,62? (vedno so cenej?i od petrola za cca 6-8 centov)...pri ra?unanju povra?ila investicije je potrebno upo?tevati, da ima avto s plinsko instalacijo vi?jo vrednost...potem se 'boss-ov izra?un' ob?utno spremeni v prid plina.

Sej to sem ?e sam napisal - sem pa izhajal iz tega, da prevozi le 15kkm kar pomeni, da so verjetno v igri bolj kratke vo?nje kot dolge. Tist liter pa sem pobral iz Ajvarjevih podatkov, ki jih ima na poraba.com in glede, na to, da ma do slu?be tam nekje dobrih 15km sem to vzel za referenco kratkih vo?enj.

Glede plinskih instalacij pri prdaji je pa tako, da marsikoga plin ?e vedno odbija in ra?unat na to kolk bo? ve? dobu ker ma plin je ra?un brez kr?marja. Verjetno se bolj spla?a ven pobrat in na koncu kupcu ponudit ?e plinsko instalacijo, ?e ga zanima.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

AVTOPLIN
Napisano

Ne pozabit, da ma? kljub plinu ?e kak liter porabe benza na 100km, ?e so vo?nje kraj?ega tipa. ?e ima? dalj?e vo?nje je porabe benz manj. Obvezno vra?unaj to, ?e ?e dela? tako kalkulacijo saj pri 15000km je to ?e cca 180? dodatnega stro?ka.

Pa ne ra?unat kolk bo benz, ker tega ?iv boh ne ve, ker gre lahko gor, lahko pa tud dol. Tko je najbolj? ra?unat na trenutne cene in v navedenem primeru je s plinom +1l bencina/100km prihranka pri 15.000km na leto cca 350?. Pol si pa prera?unite ?ez kolk let se instalacija povrne.

p.s. to ni kurcanje plina ampak le napotek, da si naredite res ?imbolj to?ni izra?un oziroma kdaj se vam plinski sistem res povrne pa da ni potem kak?nega razo?aranja oziroma morebitnih prevelikih pri?akovanj.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

AVTOPLIN
Napisano

Hehe, zdele jih ma ?e kr neki prek 200Kkm! :danzoman::P

@David - stavim pa da alfa krepne ?e prej kokr Laguna? :harhar::P

Se prav bo zdaj zdaj crknila :ne vem: :hohoho:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

AVTOPLIN
Napisano

To?n to sm jz reku, ampak ko majstra 2x pra?a? in re?e da ne rabi?, pol pa? ne rabi?! :P

Majster o?itno ve, da Laguna kej ve? kot 200.000km pa? ne bo naredla zato je vseeno a da to mazanje not al ne. ** :hudicek:

**?ala, da ne bo preve? resno mi?ljeno :harhar:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

AVTOPLIN
Napisano

Ampak sej tega kokr vem ne rabjo vsi avti - npr. pr men niti Laguna (2002) niti 323F (1997) naj ne bi nucali tega. Prav tako mi je Toma? reku, da tega ne nucajo ?vabi, ker majo nek sistem bolj dodelan kokr Japon?ki! :danzoman::harhar:

Kakorkoli ?e, a ni ?koda reskirat ma?ine, ki je vredna bistveno ve? kot 50? kot pa dat tole mazanje notr za 50? :ne vem:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

AVTOPLIN
Napisano

Dodatno mazanje ventilov(eni napi?ejo hlajenje ventilov), s tem je motor bolje podmazan kot na benz.

Kako pa se ma?ejo teli ventili... a ma? posebej olje , al kako? :ne vem:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi
Napisano

?e bi se dal :D

Kot si videl se da, samo je vpra?anje rentabilnosti, ker kuri zraven ?e kar nekaj nafte pa sistem je dra?ji kot za bencinarje.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

Eko,?e spet podra?itev. :angry: Smo ?e tam,da bom hodil ?ez k italjanom kupovat znatno bolj?i diesel za

podobno ceno.

Sej je samo vpra?anje ?asa kdaj bodo tud njoki udarli eno podra?itev oz. dvig tro?arin sploh zdaj, k se je razvedlo, da imajo 1812 milijard prora?unskega dolga :blink:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

AVTOPLIN
Napisano

Pazi!!!

zemeljski plin (tro?arine) ne vplivajo na LPG!!

Kot sem jaz zastopil iz odredbe gre za dvig tro?arin za vse vrste plina in ne samo zemeljskega. Na?eloma je to logi?no, ker ne vem zakaj bi gospodinjstva in gospodarstvo pla?evala vi?je tro?arine vozila pa ne. Zemeljski plin je tudi prispevek k zve?anju ekolo?ke ustreznosti tako kot pri lpg in ne vem zakaj bi bila tukaj izjema.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

AVTOPLIN
Napisano

Zdele bodo ?e tro?arine u?gal gor na plin, kar naj bi pomenilo 10% podra?itev vsega plina od zemeljskega do LPG-ja. :angry:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

AVTOPLIN
Napisano

Hmmm Petrol je spet plin podra?u in je zdaj 0,699?

Sam tole je pa zdaj bistveno dra?je od tistega, da naj bi bil plin pol cenej?i od Bencina 95 :ne vem:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Poraba!
Napisano

Jaz se ne vozim tolk hitro in ti ?ist verjamem. Pri normalno me?ani vo?nji, ko se vozim ve?ino na najve?jem navoru pa je razlika bistveno manj?a.

Pa ?e to je verjetno tudi del vzroka, da ima Mazda 6 pred letom 2005 5 prestav in pri 150-160kmh 3000-3200 obratov, kar je precej nad najbolj ugodnim navorom. Nova 6ka ima pri tej hitrosti v 6. prestavi 2500-2700, kar je veliko bolj ugodno. Golf s 6 ali 5 stopenjskim menjalnikom ima tudi 2500-2700 obratov pri tej hitrosti.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Poraba!
Napisano

Deloma dr?i, da poti niso enake ampak spet ne toliko da bi bila taka razlika v porabi - so pa omejitve enake in na?in vo?nje tudi. Golf izgublja v primerjavi z Mazdo zaradi ?ibkej?ega motorja (ob?utno manj navora) in manjkajo?ega grelca, ki pozimi ne ogreje motorja tudi po ve? kot 5km vo?nje.

Primerjava na enaki cesti pa je sicer v prid Golfa zaradi manj?e te?e tako, da je ni?ja pri Golfa le cca 0,3 do 0,5 litra. Liter razlike je le v teh. podatkih ampak realnost je nekaj ?isto drugega zato govorim, da ni ?parov?ek.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Poraba!
Napisano

Ma? kar prav glede grelca saj so odstopanja pri bencinski precej manj?a od dieselskih.

Pri novi 6-ki Mk II je izra?un na BC-ju v obmo?ju+/- 1dcl. Kot sem nekje prebral naj bi dodajal tudi porabo grelca in sicer na tak na?in, da pri?teje ?e porabo grelca na uro in pomno?i s ?tevilom ur, ko je ta deloval.

Zanimiv je tudi DPF saj to porabo pri novih Mazdah lepo vklju?uje v skupno porabo medtem, ko recimo pri VW Golfu ravno tako s filtrom tega niso znali upo?tevati tako, da ka?e porabomanj?okar za 0,5 do 1 litra manj kot je res. Se pravi, ?e kdaj ob ?anku poslu?ate kakega zagri?enega Golfa?a z novim dieselskim Golfom, da ima porabo 5 litrov lahko mirne du?e dodate ?e skoraj liter, da bo realno.

Povpre?na poraba mojih dieslov na poraba.com pa o tem mitu kolk so VW-ji ?parov?ki :hudicek: :

M6 2.0 GTA 2008 6,52 l/100km

M6 2.0 Evo II 2004 6,52 l/100km

Golf V 1.9 2004 6,73 l/100km

Golf VI 2.0 2009 6,68 l/100km

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.