Skoči na vsebino
Mazda 3 BM
Napisano
pred 10 urami je Ivan IK napisal:
Mazda 3 BM 1.5 dizel 2017.
Fabrika kaže 51 litar rezervoar, sinoć sam malo testirao i pištolj je isključio na 40,3 litara, tj i manje ako se uzme i zapremina cevi za ulvanje goriva. Da li je moguće da je rezerva rezerve 11 litara ili se fabrika nešto zeznula.
Plovak je priča za sebe, do polovine rezervoara polako pada i bukvalno se pređe oko 500 km, druga polovina bude dovoljna za 250 km ???
I sad verovati da u rezervoaru ima još 10 litara što je dovoljno za 180 km

Mazda 3 rezervoar.jpg

Kad ti odbroji do 00 ima još oko 5 lit. do kraja! Možeš iti do kraja (00) ali nije dobro za pumpu....:nevem:

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 14 urami je m62017 napisal:

Pozdravljeni,

Nekaj časa nazaj sem pisal, da imam težavo na moji Mazdi 6 (2017, 2.2d, 150 hp, 170.000 km). Recimo, da pospešim do 170 km/h, potem pa spustim gas in preidem na motorno zaviranje, nekje pri 140–150 km/h avto preklopi v safe mode.

Nekateri so rekli, da je težava v odmični gredi. Pelko je to preveril in zamenjal podložke, ampak težava ni bila odpravljena.

Nato sem poklical še enega mehanika, ki dela z Mazdami. Rekel je, da bi ponovno pregledal odmično gred in vakumsko črpalko, ampak naj bi pri teh motorjih pogosto prihajalo tudi do težav z verigo, ki jo je treba zamenjati. Omenil je strošek okoli 1500–2000 € za odmično gred, vakuum, sito in verigo.

Svetoval mi je celo, da naj avto prodam, tudi če pod ceno, saj naj bi bili ti motorji zelo problematični.

Iskreno ne vem, kaj bi naredil v tem primeru. Avto sicer lepo teče, safe mode je sicer moteč, ampak se ne pojavlja pogosto. Ne vem pa, koliko časa bo avto še zdržal, glede na vse forume in komentarje o tem motorju.

Kaj bi mi vi predlagali?

Hvala!

Lep pozdrav.

Če ga boš še imel naredi kar ti je svetoval mehanik drugače ti bo žal.... :nevem:

Ketna rada gre.... 🥴😉 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 4 urami je m42d4 napisal:

Se razume ja, hvala.

Jep, na armaturi se ni posvetila nobena lučka. Tudi motor ko sem odprl haubo; nisem čutil da bi bil pretirano vroč, vse je izgledalo okej. Kar se tiče nivoja "F"; malo se je antifriz umaknil nazaj, vendar ne do nivoja "F".

Slika od danes zjutraj, popolnoma hladen motor:

IMG_123.png

Tega nisem vedel, da namreč pokrovček hladilnika pusti pretok hladilne v obe smeri. V ekspanzijsko, ko je v hlad. sistemu povišana temp. oz povišan tlak, ter da je iz ekspanzijske možen pretok nazaj v hladilnik, ko se hlad. sistem ohladi oz. pade tlak v njem. Dva protipovratna ventila v enem kosu...

Ni bila.

Do sedaj sem super zadovoljen z avtom. Motor suh kot poper, med menjavami olja ne pokuri centilitra olja, dejansko brez kakršnegakoli problema. :)

Tole povišanje nad "F" verjetno res ni noben problem, vendar sem 100% da se je to prvič zgodilo, saj avto redno spremljam.

Se bom olajšal za menjavo vodne črpalke, sem že konkretno prek servisnega intervala... Predlogi kam naj peljem v okolici LJ?

Dr. Pelko je dober mojster za Mazde, ni pa uraden serviser. Njega vprašaj za nasvet. 😉 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 19 urami je m42d4 napisal:

Včeraj ko sem parkiral po običajni vožnji po AC za kar avto uporabljam v 90%, sem slišal da deluje ventilator hladilnika hladilne tekočine. Izklopil se je v trenutku, ko sem ugasnil motor. Kar je neobičajno, saj se mi ventilator ne prižiga tudi poleti, ko je npr. temperatura okolice višja za vsaj 15°C, kot je bila včeraj. Opazil sem, da je nivo hladilne tekočine v ekspanzijski posodi nad maksimalnim nivojem "F":

unnamed.jpg

Do včeraj je bil nivo hladilne v ekspanzijski vedno "samo" do maksimalnega nivoja "F".

Gre za mazdo 3 (2017), skyactiv bencin 2.0, 120HP ki bo imela kmalu 170.000 prevoženih.

Vodne črpalke še nisem menjal, menjal pa sem hladilno tekočino (FL22) predlani (in vse "po knjigi" pravilno odzračil) ko je imel avto cca. 120.000 prevoženih.

Kaj bi bil lahko razlog za zgoraj zapisano? Upam da ne prepihano tesnilo glave motorja? :( 

Je možno da je kaj z vodno črpalko? Po priporočenih servisnih intervalih bi jo moral preventivno, vključno z jermeni že zdavnaj menjati.... 😕 Drugače avto vzdržujem redno, olje menjam med 8.000-10.000 kms, vsakič tudi filter zraka motorja, svečke, zavorna menjana, itd.

Ti motorji niso problematični in po mojem ni nič narobe. Mogoče je res samo ventilator za klimo, če ti ne hladi dovolj notranjosti imaš premalo plina..... 🤔 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX30 alarmni sistem
Napisano
pred 14 urami je SergejaG. napisal:

😆žal nima take barve. Bi bilo pa ql ja 😄

P. S. Fotka je sposojena z neta. A krsim pravila foruma? Bom spremenila če moram 

Sem že pohvalil profilno sliko, super je 🤗

Lahko bi pa še lastnico spoznali.... 😁

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 23 minutami je David Cegler napisal:

Verjetno nisem na pravem forumu zastavil naslednjega vprašanja:

Mazda6, 2.2 diesel 150 km, 2017 letnik po števcu 207k km...

Pojavlja se mi težava in sicer avto pije vodo ( dolivam v kiler cca 1 l na 100 prevoženih km )....prav nekaj časa ventilacija greje, nakar po cca 10 minutah vožnje ne greje več 🤕

V hladilni tekočini ni olja in avto ne kadi zadaj pri vožnji...vodo šprica iz raztezne posode po mašini pod pokrovom zaradi kompresije...

Glede na vaše izkušnje in mnenja ali gre samo za okvaro tesnila glave motorja ali je možno, da je v kvari tudi glava motorja

Dr. Pelko bo vedo... 😉

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Katero olje?
Napisano
pred 11 minutami je gotto napisal:

NeVlado res hvala za obširno razlago in link, prav tako Bini.

Na leto naredim največ 10kkm.

Kakšno viskoznost olja bi vidva natočila na mojem mestu za omenjeno kilometražo?

Malo kompliciram...to je zadnje vprašanje preden oddam naročilo.

Še enkrat hvala, lp

Daj kar 5W-30 olje, če je bilo za motorje G 160 do sedaj več kot 10 let dobro bo še zdaj..... 🤗😉

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Katero olje?
Napisano
pred 46 minutami je Alex napisal:

Tako olje imaš tudi ti v cx 30. Kot mi vsi. Pa z lahkoto narediš 20000 km z njim.

V motor noraš dajati takšno olje,kot predpiše za kak motor proizvajalec.

Vem, vem, samo on ima g160 in tam je eno in drugo olje po novejših ser. knjigah.... :nevem:

pred 2 minutama je godlike napisal:

Glede na druge proizvajalce ima Mazda zelo splošno specifikacijo.

In kot sem zapisal, so ble vse te gradacije predpisane. Sem pa sam šel za to na Ravenol, ker je bil A3. Shell AF pa je A5. In če študiraš olja, ugotoviš, da je A5 samo bolj ekološko in da zaradi tega kaj drugega trpi.

Ford in Alfa imata hudo natančno specifikacijo in tudi če je olje iste gradacije, se ne igrat.

Na Alfi je šla multiair enota v takih primerih, na Fordu pa wet belt razpade.

Zato bom jaz kar ostal na original Mazdinem čeprav ga dela Total.... 👍

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Katero olje?
Napisano
pred 2 urama je gotto napisal:

Hvala za odgovor.

Moj režim vožnje je večinoma mestni do 10km. Konce tedna se odpravim na malo daljše relacije.

Sedaj sem v dilemi ali naj točim Shell AF 5w30 ali 0w20. Če predlagate slednjega, katero Shellovo olje mi priporočate v gradaciji 0w20 in še bolje bi vas prosil za link. 

Hvala, lp

To kar ti je @NevLado priporočal je za tvoj  g160 res dobra izbira. 👍

Nisi pa napisal koliko km narediš letno? 

Če delaš cca 10kkm letno bi lahko bilo tudi 0w20 olje ok, ker se pri teh km nebi preveč izrabilo-prežgalo in še za večkratni hladen zagon je bolše za sam motor. Na porabi goriva bi se pa tudi  malo poznalo..... :nevem:

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zavorni diski in ploščice
Napisano
pred 26 minutami je hermelin napisal:

Hvala! Sem govoril tudi s Pelkotom. Bo vseeno kar on nabavil neke športne zimmermane. Diske in pakne. Sporočim kako se obnašajo. :)

No vidiš dr. Pelkota pokličeš pa je.... :nevem:

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zavorni diski in ploščice
Napisano
pred 12 minutami je hermelin napisal:

Samo, da ga dokličem. :D Vseeno mi je kul, da imam vsaj okvirno idejo kaj bi hotel imeti, info tukaj je pa več kot leto star. Mogoče se je izkazalo v tem času, da je textar šoder...

Ate komplet bo ok.... 😉

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Katero olje?
Napisano
pred 1 uro je Slivka napisal:

Sem šel kupit čistilo za steklo (skrbno pazil, da ni spet anifriz) in zraven opazil tole:

IMG_20260119_093452558.jpg

IMG_20260119_093502880.jpg

IMG_20260119_093600980.jpg

Je kdo preizkusil?

Kakšen komentar?

Za Forda bo dober.... 🫣😉

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.