Glede na druge proizvajalce ima Mazda zelo splošno specifikacijo.
In kot sem zapisal, so ble vse te gradacije predpisane. Sem pa sam šel za to na Ravenol, ker je bil A3. Shell AF pa je A5. In če študiraš olja, ugotoviš, da je A5 samo bolj ekološko in da zaradi tega kaj drugega trpi.
Ford in Alfa imata hudo natančno specifikacijo in tudi če je olje iste gradacije, se ne igrat.
Na Alfi je šla multiair enota v takih primerih, na Fordu pa wet belt razpade.
Pravkar sem dobil odgovor od zastopnika Shella, kateri mi priporoča, da za omenjen motor uporabim olje Shell helix ultra ect c6 0w20, katero je odobreno s strani Mazde.
Smo meli 2.0 PSA, pri -20°C vozil 18km. Kazalec za temperaturo je trznil na 1km odkseku kjer je 90 omejitev in padel potem dol. Do doma se pri vožnji 50-70 ni več pomaknil nikamor.
To je bilo 15 let nazaj. Trenutni lastnik je lani menjal termostat komaj. Ker je poleti začel kazal nihat.
Če imaš pa športno varianto, M3, i20n pa temperatura niha. Ker so delani za zlorabo. Lahko posnamem. Ko je voda 90-95 pohodim gas in bo padla v par sekundah na 85-88.
Da motor ni v fazi pomeni da se bati (pogonska gred) in ventili (odmična gred) ne vrtijo prav oz. da niso sinhroni.
Pri novi verigi/jermenu hitro zgrešiš en zob (razteg stare malo zamakne odmične). Za to imajo posebna orodja, da se fiksira odmične in pravilno obrne glavno gred.
Mojstri jih delajo tudi sami, čeprav poznam tudi napake, ko si je mojster tako orodje naredil in zaj...
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Huh. Skozi se pa po forumu v zvezde kuje (tudi jaz), a zdaj smo našli prvo greško?
🤔
Povezava za deljenje
Deli na druge strani