Neoliberalizem je prevladujoča ideologija našega časa. Oblikuje nas na nešteto načinov, vendar jo večina od nas le stežka opredeli. Še huje, prepričali so nas, da ta skrajni nazor sprejmemo kot naravni zakon...
Politiki lovijo statistike, ki so njim v prid in se delajo neumne, ko jim statistike ne ustrezajo. Dejstvo je, da slovenski politiki svetovnih razmer ali naravnih nesreč ne krojijo, svetovne razmere in naravne nesreče pa močno vplivajo na naše gospodarstvo in naš standard. To vidimo danes na primeru nafte katere cena močno vpliva na naš standard, inflacijo, gospodarstvo, kmetijstvo, itd. Če vlada preveč zareže v svoj del pogače pri ceni nafte, povzroči nove probleme drugje.
Z ukrepi vlade se lahko prerazporeja bogastvo družbe, kar se bo zgodilo v kratkem - najbolje plačani bodo še bogatejši, revni bodo na ta račun revnejši. Prerazporejajo.
A je sorazmernost prispevkov z bruto plačo večji problem za tiste s plačo večjo od 7.500 € ali za tiste z minimalno plačo? Kateri od teh ljudi so življenjsko bolj ogroženi, si ne morejo privoščit stanovanja, hrane, zdravstvenih storitev? Pa polna usta krščanskih vrednot ... sram jih bodi.
- kaj je definicija "prag revščine" oz. metodologija tega kazalnika, da lahko preverim
Ker se s statistikami manipulira, ZELO, ... spomnim se nekaj let nazaj, ko je neka naša vlada zaradi nepriljubljenih statističnih kazalnikov odstavila direktorja Statističnega urada RS ...
Pri svojih letih, ki gravitirajo proti 60, spoznavam in delim ljudi na "vernike" in ostale. Z "verniki" konstruktivna zanimiva debata po mojih izkušnjah ni možna.
"Neverniki" so sposobni razmišljati, poskušajo razumeti stališča nasprotne strani, se postavljajo v vlogo nasprotne strani, svoja stališča izražajo šele po svojem premisleku, na osnovi svoje analize, ki temelji na preverjenih, strokovno utemeljenih informacijah, znanosti, dognanjih. Včasih spremenijo stališče, ker so prišli do novih spoznanj.
Na drugi strani "verniki" zgolj ponavljajo besede svojih pridigarjev, bodisi je to župnik, Kim Jong Un, predsednik neke stranke, države, vlade, pristranski medij, itd. Enostavno, ni treba nič razmišljat, samo ponavljaš in izpadeš pameten kot tvoj "Bog". Stališče spremenijo le, če ga spremeni njihov pridigar. 😁
Po mojem ni samo črno ali samo belo. Odvisno kdo si in kje si pozicioniran v določenem sistemu. V Jugoslaviji so se imeli nekateri pri koritu in ki so lezli v rit režimu (danes takim isti pravijo komunajzerji, v resnici sami sebi) super, nekaterim na Golem otoku, ki so režim kritizirali, ali pa na primer zmernemu Jožetu Pučniku, pa se je godila strašna krivica.
Danes se imajo spet super nekateri pri koritu, če je na oblasti njihova stranka, nekaterim sposobnim na nasprotni strani pa se lahko godi krivica, na primer jih v službi javnega sektorja zamenjajo manj sposobni kadri vladajoče stranke.
Zame, tako v prejšnji državi in tudi pri vseh do sedaj različnih vladah, ni bilo kaj posebnega, nobenih privilegijev niti kaznovanja. Upam, da bo tako ostalo in to tudi pričakujem od oblasti, če je kolikor toliko normalna. Zagovarjam pa stališče, da tisti, ki ne dela, naj ne je (če je zdrav) in tudi, da so javne storitve potrebne oziroma je potrebno ravnovesje med zasebnim kapitalom in javnim, med zaslužkom od dela in socialo. Pa seveda ničelno toleranco do korupcije. In če je predpis, da mora biti v mašini avta dpf filter, potem bi bilo potrebno tiste, ki to kršijo, ki ga odstranijo, kaznovati, če že sami niso toliko razumni, da bi to razumeli. A ne.
Kaj je pravično? Sedaj se socialni prispevki obračunajo v % bruto plače. Zakaj se ne bi v obračunali v fiksnem znesku? Če bi ga izračunali, bi vsak prispeval kakšnih 1.000 € prispevkov. Tisti z minimalno plačačo in tudi Blaž Brodnjak.
Tole kar predlaga nova koalicija pa je hibrid. Sorazmerno do 7.500 €, potem pa fiksno. Jaz bi predlagal obratno. Fiksno do 7.500 € (recimo 500 €), nad 7.500 pa še dodatek 50% bruto plače. 😁
Tako nekako se igra politika.
Na TV je 2 dni nazaj govoril študent računalništva in povedal, da je v njegovi panogi 5.000 € bruto plafon. Za več si je treba najti službo v tujini.
Kje živi "krščanska" NSi? Sedaj bomo menda spet dobili teologa za ministra za energetiko .... mi je težko to gledat.
Glede na vse zožitve in dela na cesti od Kopra do Celja ,bi morali vsi, ki plačujemo vinjete, zahtevati tudi letos ,da podaljšajo vinjete ali pa, da jih prodajajo ceneje. To danes ni bilo podobno ničemur. Povprečna hitrost na avtocesti je bila 70km/uro. Pa še stali smo vsakih petnajst minut.
Resda so prazniki a takole bo izgledalo od sedaj naprej vsak vikend. In vmes...
A je problem, sedaj ko bo JJ na oblasti? Če je Golobova vlada za 4 mesece podaljšala veljavnost, kaj bo šele sedaj ... 😁
Tale Fischer se meni v kombinaciji s stirodurjem zdi v redu rešitev.
Mogoče po kmečko: Da se zadeva ne povesi na razdalji 12 cm debeline fasade, morajo biti:
1. dovolj debeli vijaki (mogoče celo turbo vijaki, kjer podložke niso potrebne)
2. da se predvsem spodnji del ne vdre v stirodur zaradi tlačne sile, bi lahko okoli vijakov dal "podložko" v debelini fasade, recimo pocinkano cevko dolžine 12 cm.
Torej navadni vijaki za opeko ali trubo vijaki (da bodo v opeki vsaj 15 cm), med opeko in nosilci tende pa cevke.
Lahko pa nekdo našvasa 2 železna nosilca (distančnika med opeko in zunanjo fasado), ki bosta pasala za pritrditev tende, protikorozijsko prebarva, in je to to. Nosilca bosta nadomestila komoplicirane izvedbe z vijaki. (stirodur bo treba toliko izrezati, da se lahko konzoli pritrdi na trdno steno, potem pa luknjo zaflikati s stirodurjem, purpenom,...).
Zjutraj ob 6h pa -3,5 stopinje, 15 km JV iz Ljubljane, na nadmorski višini 342 m, izmerjeno na parkiranem avtu (za vsak slučaj sem potem v mešanici destilirane vode in ledu preveril natančnost termometra in je odstopanje 0.1 stopinje):
Na SLO 1 včeraj zvečer malo bolj natančno, še vedno pa po občutku dovolj na varni strani - da ni pričakovati pozebe:
Ob 4h zjutraj pa radarska slika za območje JV od Ljubljane:
Pisal sem Interdiskontu in so bili prijazni ter mi poslali takega, kot ga imajo na sliki ... pa zaračunali samo poštnino 5,9 €. Je podoben, še vedno v drugo smer, obroč je nekoliko debelejši in bolj visok.
Je pa enak v osnovi, tašča nama je podarila vsakemu polovico hiše, svaka pa smo izplačali za vrednost ??? ki se je strinjal in podpisal! Notri v pogodbi so še zajete malenkosti, ki se ne morejo usporavati! Sem pa praktično lastnik hiše, ki pa jo ne morem odtujit, dokler je tašča živa ali ji ne zagotovim primernega bivališča. Pa, če se ločiš so problemi a za normalne okolišini je bila to najboljša varjanta za naš primer. Ti imaš malo bolj zapleten primer..... 🥴🙃😢
Kdo je lastnik v zemljiški knjigi? Če si ti, je bila verjetno izročilna pogodba v kateri se je naložilo plačilo svaku + osebna služnost stanovanja za taščo in verjetno še prepoved obremenitve in odtujitve nepremičnine, dokler je tašča živa.
Govorim iz osebnih izkušenj-po moje so za to,da se da navadni oz. "nevedni" folk nategniti,tisti "prvorazredni" pa z njihovo pomočjo nategujejo.
Npr. overjena in poštemplana in v zemljiški knjigi registrirana darilna pogodba (za premičnino ali nepremičnino itd.) med zakonci v primeru smrti. Torej če en umre,dobi drugi njegov cel del lastnine podarjen in obratno.
Takšne pogodbe so pri nas nedovoljene,ker posegajo v pravico do nujnega deleža dedičev (npr. v Franciji so dovoljene)...
Torej v primeru smrti enega od teh zakoncev....dedič (en od otrok) želi vsaj nujni delež,mora v vsakem primeru tožiti na sodišču,ker je pogodba overjena in velja,pa čeprav je nedovoljena.
Tak primer je pri meni.
Takšne pogodbe se delajo na veliko in "nikomu ništa".
Darilna pogodba je enostranska volja darovalca, da nekaj podari.
Notar pri tem ne razdeljuje premoženja, ampak samo potrdi, da je darovalec to res želel in da je pogodba veljavna.
Dedovanje:
Sodišče začne zapuščinski postopek (po uradni dolžnosti).
Zbere podatke o premoženju umrlega (nepremičnine, računi, vozila, dolgovi).
Ugotovi dediče (zakoniti, oporočni, nujni).
Preveri voljo umrlega (oporoka, pogodbe, darila).
Dediči se lahko sporazumejo o delitvi, tudi drugače kot po zakonu.
Če ni dogovora, se uporabi zakonita dedna pravila.
Sodišče samo ne “razdeli” premoženja po lastni presoji – vedno izhaja iz:
Univerzalno pravilo je, da se mora oblast menjat. Je slabo, še slabše pa je, da se ne menja.
In če se hitro menja ugaja vsaki novi oblasti, da ima na voljo polno izgovorov, da ne more nič naredit, ker je dobila razsulo od prejšnje. To se pri nas dogaja od srede devetdesetih, ciklično ob menjavi.
Primer:
Kako bo z dolgotrajno oskrbo, če pride na oblast JJ? Kakšnega bistvenega napredka ne moremo pričakovat. Zakaj? Ne zaradi JJ, ampak ker je zagnat tak sistem zelo zelo težko. Še v Nemčiji imajo velike težave, pa pri njih to deluje že 30 let. Je pa veliko lažje kritizirat tistega, ki ga vzpostavlja. In Golobova vlada se je izgovarjala na slab zakon prejšnje JJ vlade, JJ se bo, če bo prišel na oblast izgovarjal na napake Golobove, itd, itd.
Kaj pa mu je dovoljeno...saj samo čaka in gleda,kaj se dogaja.
Kar se tiče volitev pa bi morali na DVK odgovarjati...ker take lipovske fore ne sodijo v transparentno demokracijo.
Nove volitve?...jaz sem takoj za.
... ta je pa dobra , za crknit 😀... vse je imel že v nulo splanirano 3 leta nazaj, ko je v igro lansiral Logarja, pa zamenjal vodstvo NSi in dodal še 2 stranki pod pragom, pa se menil s kocko, se zmenil s Stevanovičem. A mislite, da si je govor ob izvolitvi Stevanovič napisal v 5-ih minutah?
"saj samo čaka in gleda,kaj se dogaja" ... to bi po mojem bolj veljalo za Goloba. 😀
He,he...ja,če bi pa šel z Golobom,bi pa drugače pisal...pol bi pa bil sveži veter...ma obračete se kakor piha. Čisto prav vam je-najejte se malo svojega zdravila.
Je jasno kot beli dan,da ima večina volilcev "poln qurac" levih lopovčkov in lenuhov,in sedaj sledi račun.
Prav je tako.
Toliko o "mokrih sanjah"
Čisto malo pa je razlike. Eni s prstom kažejo na napake drugih, pišejo izjave, so pa podobni lumpi, drugi so vsaj tiho in se ne delajo svetnikov.
Kaj novi predsednik parlamenta še čaka z odstopom in zakaj župan Ljubljane še ne živi v strogo varovanem novem "hotelu" ob obvoznici na Litijski? Meni ni več nič jasno.
Za tistega, ki plača. Se pravi, da priznaš, da so čisto navadna agencija za odkrivanje korupcije v koruptivnih državah. Le pri nas jih imenujejo tisti , ki jih odkrijejo "izraelski specialci"😂😂. So naši en pravi specialci, res. Skupaj z Niko 007 in Mukijem.
Upam,da se bo sedaj, ko ne bodo več udeleženci v videih v vladi, razkrinkalo korupcijo so konca in kakega tudi obsodilo.
Dobrih 10 let nazaj so enega, pa kakšen hudič je bil okrog tega ... pa v isti zadevi so v Avstriji bili obsojeni, če se ne motim. In na Hrvaškem so v tistem obdobju podobno funkcijo pravnomočno obsodili brez težave, in je odsedela ...
Vsi, ki ne krademo davkoplačevalskega denarja, si to želimo. In verjetno nas je 99% slovenske populacije. Če pa so na frišno na čelu, drugi po državni funkciji, že nekoč pravnomočno obsojeni zaradi poskusa zavarovalniške goljufije, in če pogledamo, kdo jih je predlagal in postavil na ta položaj, pa @Alex ne vem več, če ti je kaj sploh še jasno ... Črno na belem, kako resno mislijo. 😟
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Koga volit?
Povezava za deljenje
Deli na druge strani