Skoči na vsebino
pred 8 minutami je Tilen5 napisal:

Saj vem kaj so studijski zvobniki nevem zakaj mi to razlagate ...

Soba se mi zdi pa nabasana...

20250518_205554.jpg

Nabasan, a po mojem mnenju premalo materialov, ki bi absorbirali odboje.

Recimo v Mazdah je v notranjosti zelo veliko mehkih materialov, ki absorbirajo zvok in to blagodejno vpliva na poslušanje. 

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 1 uro je Tilen5 napisal:

@skritikrt Evo bom kar napisal, če ne ne bom upal spat

Prostor je manjši, pisarna oz. studio kot jaz rečem za delo + poslušanje muzike. Vem ni optimalno, ko bom prenavljal dnevno se bo tam drugače uredilo.

Koliko kvadratov: prostor je 220cm x 390cm =cca 8,58 m2 al kolk rata, matmatka moj doma 😂

Torej poslušam near field (od zvočnikov sem oddaljen med 100 pa 120cm), s tem, da so zvočniki rahlo usmerjeni v poslušalca (nevem, če je za HI-FI to portebno), imam nekaj prostora za premikanje. Tenutno so zvočniki na stojalih viskoh 90cm, postavitev je tako da je uho v višini zvočnikov -> med TW in MID

Raje bi lep kvaliteten zvok za poslušanje gasbe ob "zmerni" glasnosti, ampak z opcijo, da lahko dam tudi bolj  naglas. Poslušam vse zvrsti glasbe, sem pa D'N'B fan, tko, da je kej basa zaželjeno. Wooferja trenutno ne, bi pa rad imel to opcijo če bo željda dokupit(vsaj da ima ojačevalec sub pre-out)

Imam pa še dva akustična panela od Anthill audio(Link do produkta), v prostoru je še ena omara, slika, okno(+ prekrasna rolo zavesa) -> vse za poslušalcem 😛

Trenutni zvočniki so: Adam audio T7V

Slike: 
image.jpeg  image.jpeg  image.jpeg

Evo če se kej nucaš (razn keša) povej.

Ne izgleda kakšen idealne prostor, predvsem pa je po mojem preveč prazen prostor - tudi v veliki prazni telovadnici bo ob predvajanju glasbe bolela glava, ne glede na tip zvočnikov. 

Verjetno bi veliko pomagal na tleh kakšen težak čim večji tepih, ob strani pa kakšne težke zavese, morda kakšen kos tapiciranega sedežnega pohištva, itd.  

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 8 minutami je skritikrt napisal:

Točno tako👍 

Je pa tudi res,da tistega enega pristopa,ali sistema za vse ni-enostavno ne obstaja.

Tukaj je Nubert najbrž "posebnež"...predvsem,ker takega pristopa k tehnični dovršenosti za cvenk ne najdeš nikjer drugje.

Tukaj sem hotel že prej omeniti tistega Kef Q-750,pa sem pozabil napisati.

Po moje marsikdo,ki se ne potopi v srž materije niti ne pogrunta,da sta dva od treh "nizkotoncev" dejansko pasivna radiatorja....jep-srednji je "tapravi",zgornji in spodnji pa se pustita "porivati"....seveda je po tem primerjava v bassu z nuLine-34 taka (glej zgoraj video br. vs. zaprti zvočnik).

Po moje si Kef z tem ne dela uslugo...nekdaj je bilo normalno,da so se pasivni radiatorji vsaj optično razlikovali od nizkotoncev...to pa se mi zdi malo tako-tako🤨

Imam zelo stare Q5 in sem z njimi zelo zadovoljen - ko bi le Mazde delale 25 let kot ti zvočniki ...

Nisem še poslušal teh novih s pasivnimi membranami.

image.png

image.png

WWW.WHATHIFI.COM

One of the few towers that can give equivalently priced standmounts a real scare

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Meni je všeč naraven zvok in v glavnem poslušam pri nizki glasnosti. :) 

Kaj pravi Copilot?

Koaksialni gonilniki združujejo več gonilnikov v eni enoti, kar omogoča boljšo fazno usklajenost in bolj enakomerno širjenje zvoka. To pomeni, da lahko ponujajo bolj naraven zvok, še posebej v manjših prostorih ali pri sistemih, kjer je pomembna kompaktna zasnova.

Ločeni gonilniki pa omogočajo boljšo prilagoditev posameznih frekvenc, saj ima vsak gonilnik svojo nalogo – nizkotonec za globoke tone, srednjetonec za srednje frekvence in visokotonec za visoke frekvence. To lahko prinese večjo natančnost in boljšo dinamiko zvoka, še posebej pri višjih glasnostih ali v večjih prostorih.

Če ti je pomembna kompaktnost in enakomernost zvoka, so koaksialni gonilniki dobra izbira. Če pa želiš večjo prilagodljivost in boljšo ločljivost zvoka, so ločeni gonilniki boljša možnost.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 12 urami je Alex napisal:

Mi je danes "crknila" tračna žaga. Ker sem jo nujno rabil sem skočil do Bauhausa (sedaj ga imamo tudi v KP) in na brežino kupil to:

https://www.bauhaus.si/tracne-zage/scheppach-tracna-zaga-hbs-261/p/26675316

Izkazala se je za vrhunsko. Všeč mi je, ker ima na vseh vodilih za žagin list ležajčke, s katerimi zelo natančno nastaviš,  predvsem pa lepo fiksiraš žagin list. Tudi močna je dovolj za tisto kar rabim. 

OK, sedaj tudi bolje razumem to besedo, ki jo pogosto uporabljaš za Mazdi. 😃

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano (urejeno)
pred 2 minutama je Alex napisal:

Imaš prav. Jonas, Vrečka, butec in butec frizura, ta skrajno levi pajac, ki se je kao odcepil... Pa še in še... 

90 + vsaj pol ministrov na čelu z golobom

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano
pred 1 minuto je Alex napisal:

Tudi ta spada zraven. Vsak, ki se ne obnaša normalno spada tukaj k tem pajacom. 

Potem bi jih moralo biti na strehi vsaj 90 ... 😁

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano (urejeno)
pred 18 minutami je Alex napisal:

Začelo? Se samo nadaljuje. Topli ima plačano odsluženo spremljevalko a uradno je še poročen, blondinka na drogah ima dolgolasca za zabavo, tudi v parmanentarnoh prostorih se gresta  igrice, taisti je še poročen a nima veze, uni stari noče odstopiti, čeprav ve da je kriv. V bistvu je vse skupaj en velik cirkus. 😉

Se strinjam, ampak vse druge si pokomentiral, le tega reveža na strehi ne??? 😀

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sam sem šel s svojega prvega iz Hoferja (marca je tak stal 130 €), ker je začel štekat ventil po dobrem letu (imamo zelo trdo vodo), na malo boljšega Karcherja. Tudi Hoferjev je bil OK, ampak v primerjavi s tem Karcherjem je kar razlika - slednji je tišji, močnejši, boljši občutek v roki.

Pred nakupom HD 5/15 sem gledal tudi Karcher K5 ali K7 compact.

V Bauhausu sem zadnjič kupil enega poceni "Scheppach Visokotlačni čistilnik HCE2600" za očeta (pokvaril se mu je Karcher K5 ... ker se je mašil filter ga je odstranil in potem vemo kaj je sledilo ... ) ... le za 110 € s 5 letno garancijo - bomo še videli, kako hitro ga bo uničil.

WWW.BAUHAUS.SI

WWW.KAERCHER.COM

Priročen, mobilen, vsestranski: visokotlačni čistilnik s hladno vodo HD 5/15 C Plus za uporabo v stoječem ali ležečem položaju. Z možnostjo shranjevanja pribora, glavo cilindra iz medenine in samodejno...

WWW.AMAZON.DE

Kärcher K 5 Pressure Washer K5 Compact 1.630-750.0, 2100 W, 230 V, Black,Yellow : Amazon.de: Garden
WWW.AMAZON.DE

Kärcher Hochdruckreiniger K 7 Compact, Druck: max. 180 bar, Durchfluss: 600 l/h, Flächenleistung: 60 m²/h, Wasserfilter, Gewicht: 16 kg, Hochdruckschlauch und -pistole, Dreckfräser, Strahlrohr :...

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Agregat za rezervno napajanje stanovanja
Napisano (urejeno)

Pri uporabi 3 faznega agregata je potrebno biti zelo previden, da se ga ne skuri. 3 fazni agregat ni namenjen napajanju nesimetričnih 3 faznih bremen, ampak simetričnih. Če bo zelo obremenjena samo 1 faza od treh, bo verjetno kmalu skurjen. 

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano (urejeno)

dne 12. 5. 2025 ob 13:09 je Slivka napisal:

Mislim, da ti nisi popolnoma razumel. Po zakonu iz 70-tih je o teh dodatkih odločal Državni zbor, to se ni kar podeljevalo. Sicer so vladajoči svojim lahko izglasovali izredne pokojnine, ampak zadeva se je obravnavala v Državnem zboru in tja niso mogli priti kar z vsakim in ga nagradit. Po novem zakonu bi pa to postala birokratska pravica: vsak, ki doseže pogoj, to dobi. In ti dodatki nikakor ne bi bili majhni: "elitni umetnik" (ki bi enkrat naredil nekaj, s čimer bi dosegel pogoj) bi prejel 3.000 evrov pokojnine, delavec (ki bi v tovarni delal vsaj 40 let) pa 1.300 evrov... Sicer pa ne vem, zakaj bi umetnikom dajali dodatke h pokojnini, ker so ostale nagrade dovolj visoke (npr: Prešernova nagrada je 30.000€)... Po starem zakonu so torej dobili nagrade za življenjsko delo - in to niso bili nujno umetniki. Če je Državni zbor presodil, da je nekdo s svojim življenjem in delovanjem koristil Sloveniji, je lahko glasoval, da se mu podeli pokojnina. Po novem pa je dovolj enkratni dosežek, ki je pogoj, pa dobi pokojnino - večjo kot midva skupaj, ki bova delala vsaj 40 let, raje več...

@Slivka ... mislim, da imaš problem ... preveč verjameš le "svojim" virom. Vlade podeljujejo, ne državni zbor. 

In če bi imela določena stranka res tak odpor do teh privilegijev, kot ga je oznanjala pred referendumom, verjetno privilegijev v svojem mandatu ne bi podeljevala. Se strinjaš? Zakaj ni razveljavila zakon iz leta 1974 že v svojem mandatu? Kje je problem? Zakaj smo zapravili 6 MIO za jalov referendum, če bi se to dalo urediti praktično zastonj že leta 2020?

image.png

https://pisrs.si/pregledNpb?idPredpisa=ODLB1810&idPredpisaChng=ODLB1810
https://pisrs.si/pregledNpb?idPredpisa=ODLB1811&idPredpisaChng=ODLB1811
https://pisrs.si/pregledNpb?idPredpisa=ODLB1812&idPredpisaChng=ODLB1812
https://pisrs.si/pregledNpb?idPredpisa=ODLB1813&idPredpisaChng=ODLB1813
https://pisrs.si/pregledNpb?idPredpisa=ODLB1814&idPredpisaChng=ODLB1814
https://pisrs.si/pregledNpb?idPredpisa=ODLB1815&idPredpisaChng=ODLB1815
https://pisrs.si/pregledNpb?idPredpisa=ODLB1756&idPredpisaChng=ODLB1756

Zakon o izjemnem priznanju in odmeri starostne pokojnine osebam, ki imajo posebne zasluge (ZIPO) (PISRS)

3. člen

O izjemnem priznanju in odmeri starostne oziroma družinske pokojnine odloča Izvršni svet Skupščine Republike Slovenije na predlog republiškega upravnega organa, pristojnega za področje, na katerem ima oseba posebne zasluge.
Odločba o izjemnem priznanju in odmeri starostne oziroma družinske pokojnine se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 2 urama je Agerg napisal:

Bom obudil tole temo.

Ali je že kdo na trgu videl agregat, ki bi imel vgrajen komplet baterij, recimo nekje 5 kWh in bi bilo vse skupaj zapakirano kot celota? To mi je všeč kot ideja, ker potem objekt napajaš s stabilno napetostjo iz baterije, motor se pa vklopi, ko je potrebno napolniti baterijo in ni nepotrebnih nihanj napetosti ob povečanju ali zmanjšanju bremena, ker vse napaja baterija. Motor pa lahko dela na lepih idealnih obratih, ko se zažene. Se mi zdi, da en kup potencialnih problemov odpade na ta način.

Nekako si shemo zamišljam takole:

Motor -> DC generator -> baterija -> razsmernik iz DC na AC.

Lahko bi bilo dopolnjeno še z opcijo avtomatskega starta motorja, ko je baterija nekje na 10%, za napajanje starterja se uporabi kar baterija sama. Veliko te DC AC pameti je pa že rešene, ker vse to je že v uporabi pri hibridnih sončnih elektrarnah.

Malo raziskujem trg zaradi ene potencialne ideje, pa me zanima, če je že kdo naletel na kaj podobnega?

Da je stvar še bolj enostavna - verjetno si imel v mislih 3 fazni sistem? 

WWW.SOCOMEC.SI

Trifazni UPS ščiti kritične IT in industrijske aplikacije pred nevarnostjo izpada električne energije. Ti sistemi za neprekinjeno napajanje zagotavljajo zanesljivo napajanje prostorov, ki je bistveno za...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano
pred 2 urama je Slivka napisal:

Mislim, da ti nisi popolnoma razumel. Po zakonu iz 70-tih je o teh dodat.....

Moram priznat, da se nisem toliko poglabljal, ker mi ta materija povzroča slabost, tudi po TV ene in druge lažnivce vedno težje prebavljam ... jih kar prevrtim ....  

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano (urejeno)

Z veseljem bi glasoval, da se ukinejo vsi zakoni o privilegijih. Razmišljal sem pa podobno kot Boss. Zakon iz 70-tih, po katerim vse vlade veselo podeljujejo svojim izredne pokojnine, omogoča dedovanje, ta novi pa bi vsaj to ukinil. Me zanima, koliko volivcev je to razumelo.

Sicer pa, s čim se ukvarja ta vlada, slovenska politika? A nimamo bolj resnih težav, ki jih je treba rešit? Sprejeta plačna reforma za javni sektor je skrpucalo, glede prepotrebne ponudbe novih stanovanj za mlade še nobenih resnih rešitev, glede davčne reforme so se podelali v hlače,  ... zdravstvena in pokojninska pa izgledata bolj kot kozmetični popravki...

Je pa po mojem tako, da bi bilo podobno stanje ne glede na vrsto vlade. In vse po vrsti se izgovarjajo na zatečeno slabo stanje, ki je posledica neaktivnosti v zadnjih 20-30-ih letih. In to se kar ponavlja.  Ker je veliko veliko lažje kritizirat, kot kaj konstruktivnega naredit.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kava
Napisano (urejeno)

Včerajšnja ... v domačem mestu.

20250510_125352.jpg

potem pa ribe z Ugljana - Kali.

20250510_131236.jpg

20250510_131616.jpg

pred 58 minutami je Alex napisal:

V Italiji velikokrat dobiš kapučino v kozarčku. In z normalno ceno. Pri nas pa kao neki šmensi fensi pa te upalijo za 2.50€.😄

Sploh ne razumem, kaj še delaš v Sloveniji???

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Cene v trgovinah pri nas in čez mejo ...
Napisano (urejeno)

Sem pred dvajsetimi letih veliko hodil po trgovinah in pregledoval tudi vhodne papirje, račune, itd ... Včasih so dejansko določene trgovine privabljale kupce z nižjimi prodajnimi cenami od nabavnih. Ceneje 1 paleta PC-jev z 20% izgubo kot 20 sekund TV reklame.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 1 uro je skritikrt napisal:

Moraš dobro prebrati,kaj sem napisal.

Zanimiva primerjava Kef Q750 vs. Nubert nuLine-34.

Poglej Nuberta...skrolaj čist dol do "specifications" in klikni "show more".

Spodnja mejna frekvenca identična,občutljivost identična,obremenljivost pri nuLine večja (poleg tega,da ima Nubert varovalke vseh enot-v bistvu zvočnika ne moreš fentati).

Če gledamo kompakta,rabiš tudi za veliko sobo,nimaš wooferja...je jasno...samostoječi pa...ma ne bom drezal,a se takoj vidi,kako katera firma dela....

Poglej še tavečja Nuboxx...B-70 in B-60 tud zanimiva....sam Nuboxx so Made in China...kot tudi vsi Kef-i itd...je že bila debata o tem.

Trenutno nimam veliko časa ... nisem prebral ... samo navedel, kaj bi jaz osebno na osnovi izkušenj-proračuna. Tehnične specifikacije me vedno manj zanimajo - vedno bolj pa občutek. Tako kot na primer je Mazdin motor G140 boljši za vozit kot G165, po podatku kataloga pa ne ...

In pri Kefih mi je najbolj všeč Uni-Q zvočniška enota  ... lepa zvočna slika tudi v slabih prostorih in ne optimalni postavitvi. Če zamižiš, na osnovi slišanega ne moreš določiti pozicije zvočnikov - zvočniki se "razmažejo" po prostoru.

kef_q_uni_q.jpg

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Za ta denar bi jaz osebno kaj takega, da bo še kaj nizkih tonov, sploh če je večja soba. 

PLAYROOM.SI

Samostoječi zvočnik serije Q s prepoznavno Uni-Q zvočniško enoto, ki zagotavlja natančno izrisan in stabilen zvočni oder. Inovativno tehnično zasnovo dopolnjuje elegantno ohišje v treh barvah: 'Satin Black'...

+

PLAYROOM.SI

Glavne značilnosti:- Zmogljiva zasnova z močjo 85 W (4 Ω) po kanalu.- Kakovosten digitalno-analogni pretvornik.- Številni digitalni vhodi (koaksialni, optični in USB-A).- Podpora za brezžične tehnologije...

ali 

PLAYROOM.SI

Glavne značilnosti:- Mrežni stereo sprejemnik z močjo 100 W po kanalu.- 6 HDMI vhodov (3 x 8K, 3 x 4K) in 1 HDMI izhod (8K) s podporo za ARC/eARC.- Analogni in digitalni avdio vhodi (2 x optični, 1...

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Financni trgi in investicije preko borze
Napisano (urejeno)
pred 6 urami je Alex napisal:

Ni to isto. Moraš vedeti, kaj delaš, ne pa poslušati drugih. Je pa to vse dolgoročno in vložiš denar, ki ga v par letih ne boš potreboval. 

To je res. Je pa malo takih, ki to zares vejo, med njimi kar velik del z notranjimi informacijami, kar je sicer prepovedano, edino pa daje zanesljive uspehe.

Osnovne zakonitosti so znane:

majhno tveganje - majhni donosi (depoziti v bankah, državne obveznice)

veliko tveganje - od velikih izgub do velikih donosov (kripto valute, delnice, ruleta)

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.