Pa še to ugotavljamo, da verjetno je to smiselno le za topend kramparce.
Dajmo od tretje. "Topend" kramparce so za DH. Pri DH-ju se ne vozi navkreber - ni pomembna trakcija -ni obračanja zadnje gume imajo pa usmerjen profil, tako kot XC gume za manjši kotalni upor.
Tvoja trditev, da tiste MTB gume, ki niso ekstremne, nimajo usmerjem profil, tudi ne drži. Moraš mal bolj pogledat, recimo pri XC gumah je potrebno imeti dober vid, ali pa očala.
Šel sem v spodnje prostore in našel 7 različnih MTB gum, ne boš verjel, nobena DH, pa vse usmerjene. Edina neusmerjena je bila "ježevka". Ampak ta edina neusmerjena spada v kategorijo ekstremnih gum, za katere ti trdiš, da so usmerjene.
Kakšen dolgčas. Dajmo se raje pogovarjat o risgumah.
The only aproved cure for too much fun is three much fun!
ne vem zakaj bi človek pri zdravi pameti gume narobe obračal. Sploh zadnjo.
Boss, dajva midva lepo, počasi, še enkrat od začetka.
Spust:
Prednja guma. na zelo strmih in zaprtih odsekih cca 90% zavorne slile, enako teže na prednjem kolesu. Zaželena čimvečja sila trenja (oprijema) v smeri nasproti smerivožnje. Tu zanesljivo obstaja napačna smer namestiitve.
Zadna guna pri 10% savorne sile isti ku,,, a je obrnjena "prav" ali "naroba" ker je razlika kvečjemu 1%.ali manj.
Vzpon:
Prednja guma na najtežjih detajlih v zraku.
Zadnja guma na detajlih itak 100% sile trakcije in sile teže. Zaželjena čimvečja sila trenja (oprijema) v smeri smeri vožnje.
Ljudje, ki jim je izziv speljat kakšen detajl trajla navzgor, zadnjo gumo tako obrnejo kontra sprednji, da ne zakopljejo.
Nekatere gume imajo za oznako smeri dve puščici v nasprotni smeri. pri eni puščici piše "front", pri drugi pa "rear"
Večina lastnikov MTB itak nima pojma, kako morajo biti gume obrnjene.
Malo razkurjen ,..šele po 2 mescih pogruntal da imam na novem kolesu zadnjo gumo kontra obrnjeno (zgleda niso bili pazljivi ko so ga sestavljali) 🤣
Čist odvisno. Veliko kolesarjev ima zadnjo gumo kontra obrnjeno, kot prednjo. Prednja naj bi imela čepke obenjene tako, da je oprijem pri zaviranju na spustu ko je tud do 90% teže na prednjem kolesu, čim večji. Zadnjo pa glih kontra, da ima na vzponu čim večji oprijem in ne koplje pri poganjanju.
Ene par dni bo slovenski generalštab razpravljal, ali se upajo povleči letalo s kakšne "miroljubne" misije na drugem koncu sveta, kjer bodo lezli v rit našim "najboljšim" prijateljem merikancem. Potem bodo en dan nameščali rezervoarje za gašenje.
Na koncu pa efekt kot ga omenja Boss - 1 nalet napram 8 Canadairovim (ker bi imeli 2 letali za ta denar)
To je tako ko kupujejo luzerji, ki nimajo pojma.
Ampak, kot si omenil, ni vse tako črno. Nekaj se gruli, da naj bi Slovenija pristopila k skupni evropski nabavki gasilskih letal.
Canadair je pri gašenju nekje 20x bolj učinkovit, kot so helikopterji ki jih trenutno imamo. Proti Canadairu so le ti bolj kanglce za rožce zalivat.
Točno 2 glancnova Canadaira bi lahko kupili za 72 miljončkov, kolikor stane Toninovo novo letalo, za katerega nihče ne ve, pardon, samo Tonin ve, čemu bo služil.
Za v hribe ni pomembno samo vreme ampak moraš biti tudi sposoben za it v hribe.... 🤔
Res je. Pa amalgamske plombe moraš zamenjat z belimi, da strela ne seka direkt.
Davno, ko smo bili še celo mlajši kot sedaj. Ko smo takrat dosti redno hodili na najvišjo slovensko goro - Veliki Klek - takrat smo bili že ob pol osmih na vrhu pa ob enajstih v dolini na pivu. Najnevarnejši del vzpona je bila vožnja domov, da nisi zaspal za volanom.
Res je Vivodnik. Tadruga je tudi z Menine - Šavnce. Tam dol je krasna bližnjica po planinski poti dol, samo ni za 1,6 gume😜. Na koncu sem prepozno opazil žice, blokiral bremze in bicikel mi je odneslo izpod riti. Z veliko sreče pristal na nogah, bicikel so pa žice el pastirja zadržale. Ni bil vklopljen in ni nič napolnil baterije.
Vremenarji so lepo odsvetovali pohode v visokogorje zaradi možnosti neviht.
Pa so nekateri vseeno šli.
In zdaj jin nekaj več kot 10 rešujeta dva helikopterja (policijski in vojaški). To pa zato, ker jih je ošlatala strela in je (vsaj) en resneje poškodovan, čeprav naj ne bi bil v življenjski nevarnosti...
Zgleda da niso bili planinci ampak turisti.
Planinci nebi bili ob 15h tam gor na grebenu.
Nova realnost. Odkar je bil kovid, je v hribih turistov ko listja in trave.
In zdaj jin nekaj več kot 10 rešujeta dva helikopterja (policijski in vojaški). To pa zato, ker jih je ošlatala strela in je (vsaj) en resneje poškodovan, čeprav naj ne bi bil v življenjski nevarnosti...
Če greš v hribe, se je potrebno dobro ozemljit
Ko pa po takih "serviserjih" pride nekdo, ki se na stvari spozna in vidi notranjost take klime, se pa zjoka....
Še nikoli in nikdar nisem srečal nekoga, ki bi se na te stvari spoznal.
dne 14. 7. 2022 ob 14:48 je Slivka napisal:
Seveda ne, ko je bil pa javni razpis in se je izbralo najcenejšega ponudnika.
Pri nas doma ni bilo javnega razpisa in nismo iskali najcenejšega ponudnika, pa je vseeno izpadlo sranje.
Pri nas, na balkanski strani Alp, toliko kot pri nas priznani kirurg zasluži na uro šalabajzerji računajo na pol ure. Ampak baje je to zaradi vojne v Ukrajini.
Je pa gospod prisel pomoje iz ajdovscine z neko masino. Celo klimo razstavil, jo ovil v folijo, celo presprical (voda se je zbirala pri njemu v posodi), nato se vse posesal in sestavil nazaj. Je kar vzelo nekaj casa in ni bilo samo tko ... malo posesat.
Nikoli in nikdar še nisem videl serviserja, ki bi počel kaj takšnega. V službi smo v desetletjih zamenjali več firm, ki nam pogodbeno opravljajo redne servise, pa se še nobena klima v naši firmi ni čistila na tak način.
Servis za podaljšanje garancije pri prvih 2 klimah pri meni doma je tudi izgledal tako, da je samo enkrat špricnil s sprejem v notranjo enoto in obridal prah z ohišja, pa za 2 enoti računal 100€. Ko sem nabavil še dodatni 2 klimi, mi tako podaljševanje garancije še na misel ni prišlo.
Za pranje notranjih enot sem si sam napravil zložljivo korito. ki ga obesim na klimo, ventilatorje iz klim sem pral v pokrovu od neonske luči - je bil ravno prav dolg.
Popravljeno od Mraušk Mčk
Resni serviser ima posebno vrečo, v katero ovije klimo. Nato z kerherjem in posebnim čistilom spere satovje, da je kot novo. Enako naredi na zunanji enoti. Čiščenje s sesalcem opravljajo otroci.
To, s čiščenjem satovja oz. toplotnih izmenjevalcev, to znam sam. In sem tudi opravil.
To brisanje prahu s cunjo, ki ga znajo tudi otroci, tak servis brez kerherja je pa tisti za 50€ po enoti. In to je nateg.
pred 7 urami je Bini napisal:
Je pa tudi res, da če predpisane servise ne opraviš gre garancija adijo.....
Zato pa je fino, da imaš kvalitetno in preverjeno ter vzdržljivo znamko😉
Podaljšanje garancije zaradi servisa ki vključuje samo brisanje prahu za 50 € z 2 (tovarniških) let na 3 leta garancije od firme ki montira, je pri napravah, ki zanesljivo delujejo vsaj 15 do 20 let, nesmidelno.
Meni je firma, ki mi je montirala klime, poslala ponudbo za redni letni servis - 200 € za 4 klime. Seveda sem za ta denar raje kupil 8 platojev pira, ki so hladili mnogo bolje, kot micke.
Vsak strošek v zvezi z rednim servisom klim s strani "pooblaščenega" servisa, je metanje denarja stran. S cunjo znam tudi jaz prah pobrisat!
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Dajmo od tretje. "Topend" kramparce so za DH. Pri DH-ju se ne vozi navkreber - ni pomembna trakcija -ni obračanja zadnje gume imajo pa usmerjen profil, tako kot XC gume za manjši kotalni upor.
Tvoja trditev, da tiste MTB gume, ki niso ekstremne, nimajo usmerjem profil, tudi ne drži. Moraš mal bolj pogledat, recimo pri XC gumah je potrebno imeti dober vid, ali pa očala.
Šel sem v spodnje prostore in našel 7 različnih MTB gum, ne boš verjel, nobena DH, pa vse usmerjene. Edina neusmerjena je bila "ježevka". Ampak ta edina neusmerjena spada v kategorijo ekstremnih gum, za katere ti trdiš, da so usmerjene.
Kakšen dolgčas. Dajmo se raje pogovarjat o risgumah.
Povezava za deljenje
Deli na druge strani