Kolega je vozil po drevoredu (padal je rahel de?),po mestu 40/uro ali pa ?e manj.Ker je bilo po tleh listje in je bil asfalt rahlo dvignjen zaradi korenin ga je,ko je rahlo pribremzal, zaneslo v drevo.Za njim so ravno vozili organi pregona in se ustavili.Dobil je lepo polo?nico zaradi nepragojene hitrosti.Nikjer pa ni bilo omenjeno listje in korenine ter slaba cesta.Pa samo 30 ali 40/uro se je cijazil.In spet smo imeli enega divjaka ve?.
Pa on res nikoli ne vozi nad omejitvijo intanto je divjak.
Vendar stvar ni tako preprosta kot na prvi pogled zgleda. Birokrat se za??iti tako. Da na mestu, kjer se brez te?av zvozi z 80 km/h postavi omejitev 40 km/h. Ko se upravi?ujejo omejitve v naselju, se navaja, da so posledice pri 60 km/h skorajda katastrofalne v primerjavi s 50 km/h in prika?ejo nam film naleta vozila v nepremi?no oviro, ki nima niti malo absorbcije energije. Rezultat je porazen, zaskrbljujo?. Vpra?anje pa je, kdaj bo drevo, ali betonski zid stal na sredi ceste v naselju in kdaj bo voznik udaril v pe?ca z nezmanj?ano hitrostjo?? Torej s tistih kriti?nih 50 km/h. Omejitev se tako nastavlja na vrednost, ki ne upo?teva nobene reakcije voznika in morda pri nekaterih naivnih poraja iluzijo, da se pri taki hitrosti ne more zgoditi ni? hudega.
Kaj je moj point???
Da moramo voznike u?iti pravil defenzivne vo?nje, ki vklju?uje vizualizacijo morebitnih posledic dane situacije v prometu. V naselju, ko se pribli?ujemo mestu, kjer se v bli?ini igrajo otroci, bi voznik moral po svoji vesti hitrost zmanj?ati na tako (ne glede na omejitev), da lahko v vsaki situaciji ob navidezno nepredvidljivi reakciji otroka ustavi. Voznik mora enostavno cel ?as kalkulirati mo?ne reakcije udele?encev v prometu, predvideti svojo reakcijo in ustaviti tudi takrat, ko je o?itno, da mu nekdo izsiljuje prednost in se ne bo ustavil, kot mu narekuje predpis. Nikoli ne vemo zakaj tako reagira in vsekakor je bolje ustaviti in obvarovati svojo plo?evino pred krivljenjem in telo pred po?kodbami kot, da trmasto vztrajamo na svoji prednosti. Se je kdo vpra?al zakaj nastrada v naseljih relativno veliko otrok in starej?ih ljudi??? Zaradi neprevidnih voznikov, ki ne upo?tevajo dejstva, da so tako otroci, kot starej?i nepredvidljivi. Prvi zaradi neizku?enosti in slabe koncentracije, drugi zaradi slab?e mo?nosti ocene svojih sposobnosti in hitrosti vozila.
Zakaj zmanj?am hitrost in polo?im nogo na zavoro, ko mi se z nasprotne strani pribli?uje kolona vozil??? Ker ne vem, kako se bodo vozniki kolone obna?ali in, ali ni med njimi kak nestrpne?, ki bi nespametno ?elel prehitevati. Pri tem pa kalkuliram, kaj narediti, ?e nekdo izleti.
Zakaj gledam bolj pozorno v vzvratno ogledalo, ko vozim v koloni? Zato, da popravim morebitno napako kakega prenapete?a, ki vleti v ?karje nasproti voze?emu vozilu, zato da re?im njega in sebe s skrajnjim umikom vozila v desno, da mu napravim prostor za re?itev.
To je samo nekaj mojih pravil defenzivne vo?nje, ki so mene in tudi druge veliko krat re?ila te?kih posledic. Na?elno se dr?im omejitev, ?e posebej v naselju, ?e bolj pa se dr?im pravil defenzivne vo?nje in odpravljam napake drugih voznikov.
Lojzu bi rekel, da ni vse v doslednem spo?tovanju omejitev hitrosti. Policija bi morala najti na?in, da odstrani s ceste tistih nek malo procentov divjakov, ki ogro?ajo sebe in predvsem druge, saj je v SLO velika ve?ina voznikov discipliniranih. Razne akcije imajo lahko tudi negativen u?inek. Lahko ustavijo tudi mene, ker sem se na nekem mestu nekoliko zamislil in nehote prekora?il hitrost, kljub temu, da se dr?im omejitev, ?e posebej v naseljih, spustili pa bodo divjaka, ki se sicer po?vi?ga na omejitve, je pa po opozorilu na radar zmanj?al hitrost pod omejeno. Osebno bi tako kazen do?ivel kot krivico, ker sem vzoren voznik (mojih 36 let vozni?kih in tudi drugih izku?enj ter veliko varnih km to dokazuje)
In tako bi lahko razglabali celo ve?nost. Sicer Lojzu dam v nekem smislu za prav, ne morem pa se strinjati, da je v prometu velika ve?ina norcev. Niso niti vsi mladi norci. Si pa dajo v?asih du?ka, tudi tukaj?nji foruma?i. Upam, da tehtajo in tudi malo predvidevajo razne situacije, ko gre kljub na?i samozavesti lahko kaj na robe.
Lepo napisano,Sirius.Se popolnoma strinjam z trditvijo,da moramo paziti predvsem-na druge udele?ence v prometu.Kot smo ?e 10000598 X napisali-Lojzu je veliko dejavnikov,ki pripomorejo k nesre?i.
V mestu recimo eden vozi po omejitvah a hkrati telefonira,si lakira nohte itd,itd.Drugi gre mogo?e 10 /uro prehitro(spet en nepilagojen norc),ki je ful skoncentriran na promet in ostale paciente,ki ne ?livijo ni?esar okoli sebe.Prvi bo verjetno reagiral prepozno in ne bo pravo?asno ustavil drugi najbr? bo (?e ima po?telano vse na avtu (gume,zavore) in nima zlizanih zimskih gum,plo??ic,ki odpadajo z avta in podobne "neopore?ne" in tehni?no brezhibne razvaline od avtov.
Sicer ne odobravam divjanja v mestu,ker se res lahko marsikaj zgodi,a lahko te malo zanese-mimogrede prekora?i? hitrost.
Vedno sem trdil in bom,da je za ve?ino nesre? kriva neumnost in neznanje voznikov in ni? drugega.
Pol pa "mojstri" to zba?ejo kot neprilagojena hitrost.
Ti si Boss-u s tem ?e enkrat dokazal, da policijske patrulje niso dovolj u?inkovite. ?e bi bla tam, namesto policijske patrulje, kamera in radar, bi jih ti fasal po ?epu in tako bi tam naslednji? peljal lepo 80 kot se mora tam peljat.
No lepo da si mi pomagal dokazat, da Bossova teorija ni vredna ni?, oziroma veliko.
Hvala.
Hehe, ?e enkrat hvala!
Nisva se dobro razumela.
Oni imajo navado,da postavijo radar na trino?ec in zdraven sta ponavadi dva policaja z brzostrelkami,ki so precej hitre roke.Torej,?e bi njihov radar pokazal preve?,bi takoj sko?ili na cesto z mitraljami.
Pa niso,ker so smatrali,da nobenega ne ogro?amo in ne polnijo samo dr?avne blagajne kot pri nas.
In so patrulje (vsaj pri njih) zelo,zelo u?inkovite).
Itak ob 14:45 to?no odklopi ra?unalnik - vsak dan.............
Imate se 40 minut da vam kaj napi?e........
He,he-?e dobro da imamo take vrle javne uslu?bence,ki cel dan ?epijo na na?em forumu..Podobno kot pri vinjetah-mi ostali moramo delat ?e za njih (ne za vse,hvala....).A naredimo akcijo,pa mu kupimo kak majhen prenosnik,da bo tudi ?ez vikend lahko pridigal neumnost tukaj gor?.
BDW-ravno v?eraj sem pri Trstu "uletel" v radar.Namesto 80 sem "divjal" celih 100/uro.In kar je bil najve?ji smeh je ?e eden mene prehiteval.Polizia stradale nas je samo be?no premerila pogleda in merili so naprej.Nobenega ustavljanja in vznemirjanja.
Najbr? imajo dokaj "nategnjeno" toleranco ali pa trezno razmi?ljajo,da ne bomo nobene ?kode naredili z tistimi par kilometri ve?.
Steve Vai-passion & warfare.Stara dobra vinilka (?rna okrogla stvar,ki jo nasadimo na en primitiven stroj?ek imenovan gramofon)...to je bilo za na?e najmlaj?e...
analogen zvok ZAKON.Ne vem,zakaj so si sploh izmislili CD-je...agresiven visoko cvile? zvok,sterilen
mislim, da sem enkrat povedal, ampak tega tipa sem jaz srecal na enem pikniku 2 leti preden je postal minister....
in ze takrat mi je bil cist antipatices (pijanceval big time, pol se je nazaj v takem stanju peljal v KP, takrat mel siv bmw serije 5, ceprav je takrat mel kao resno punco je bil na pikniku z dvemi...itd itd)
skratka za rockerja mogoce ok, za ministra pa niti priblizno...
...niti za rockerja ni ok.Ga nobeden ne mara,ker je na..ur?en.
?ak, da pride Lojz nazaj, da ti bo razlo?u, da so bli to ziher norci in divjaki z neprilagojeno hitrostjo glede na psihofizi?no stanje (utrujenost in rahel spanec).
Sicer me bo Labi spljuval sam a ni ?udno, da se v Slo ?tevilo nesre? med poletnimi po?itni?kimi meseci precej pove?a... in glej ga hudi?a spet je cel kup tujih registracij udele?enih predvsem pa kot povzro?iteljev nesre?.
Je pa katastrofa kaj po?enjajo tujci na na?ih cestah... to je vse ?isto zmedeno sploh po "navodilih" hrva?kih turisti?nih delavcev, kako naj se "njihovi" turisti izognjejo pla?evanju slovenskih vinjet. Pol pa majo recimo na Ptuju kaos glede "izgubljenih" turistov. Obra?anja na sredi ceste, izsiljevanje prednosti, ker so ?e ?ist znervirani, vo?nja v enosmerno, rikverc s prikolicami in ?e in ?e.
Na?a policija pa samo gleda, namesto da bi vse take prekr?ke lepo pokasirala in "zaslu?ila" ve? kot bodo tili pr?paral z vinjetami.
Ampak mi smo pa? prijazna dr?ava do tranzitarjev in bomo raje iz lastnih ?epov pla?evali ekolo?ke kvote (za 2008 naj bi bilo kar za 80m? ) in uj?kali tranzit, ki nam dela samo ?kodo in stro?ke zraven bomo pa ?e gledali, da se bodo tile ?e izogibali pla?ilu tiste malenkosti kot je vinjeta in nam delali kaos na cestah ter povzro?ali nevarne situacije in nesre?e.
Ja ?al je tako, da tud Vla?i? nima jajc tako kot jih prej ni imel ?erjav in tako bo Slovenija za vedno ostala mali hlap?ek na velikem evropskem dvoru.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Valjda je zdej Lojz ?e doma in moli o?e na? preden bo popapcal govejo ?upco.
Pol pa v avto (?e ga sploh ima) in jadrno-raje pod omejitvijo,na kako va?ko veselico.
Aja,tam bo seveda pil Colo...
Povezava za deljenje
Deli na druge strani