Skoči na vsebino
Računalništvo
Napisano

Jest iskreno vec ali manj vse preko spleta narocam. Avtodele ze od nekdaj preko autodoca itd. Na amazonu imas recimo deodorant old spice za 2,7€ medtem ko je pri nas 4,2 itd. Ko kej narocam preko amazona zraven pomecem se te drobnarije (kreme, deodoranti, sampon, zobna pasta itd.)

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano (urejeno)

Haha. S starim ni nic narobe, ampak ze nekaj cajta gledam, da bi ga zamenjal in da bi sel na visji "refresh rate", namrec ta trenutni ima samo 75hz (asus). Mal je bila dilema ali vzeti 1080p 240hz ali 2k 180hz. Glede na to, da imam GPU za 2K sem potem vzel se monitor z 2k resolucijo :). Pa najvecji preskok glede hitrosti osvezevanja je ravno iz 60 na 144hz od 144hz dalje je sicer boljse, ampak ni tolk razlike kot med 60-144hz. Sta pa obadva 27", ker vecjega/manjsega nocem in pa obvezno raven zaslon.  Curved mi ne pase :). Svetilnost je 450 cd/m kavo pa zaenkrat se boljsa polovica skuha 😁. Narocil pa preko amazona.

https://www.amazon.de/-/en/gp/aw/d/B0CTXW2VB7?ref=ppx_pt2_mob_b_prod_image

Popravljeno od Scr3am
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Chat is back ...
Napisano (urejeno)
dne 3. 9. 2024 ob 7:38 je Slivka napisal:

A mi lahko kdo razloži v čem je fora držat telefon kot šnito kruha namazano z marmelado in hodit po mestu?

FB_IMG_1726114124530.jpg

Meni so se bolj smesni tisti k imajo video klic v trgovini in to najbolj na glas in potem snema vse povprek, kot da je sam v trgovini. Po moznosti se na drugi strani se nekdo dere v tujem jeziku...

Popravljeno od Scr3am
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano (urejeno)

Jaz sem ga vzel preko amazano, saj je trenutno v akciji za 25€. Redna cena (aliexpress) je 30€. Je pa 10Gbps in podpira do 4TB. Poleg dobis dva kabla in sicer klasicen type C to A in pa type c to type c. Z ugreen znamko do sedaj se nikoli nisem bil razocaran in imajo res kvalitetne zadeve.

V kolikor bi zelel imeti cim manjsi SSD imas opcijo kupit tudi m2 2230 ssd in pa ohisje.

WWW.AMAZON.DE

m2 2230 ssd

WWW.AMAZON.DE

Popravljeno od Scr3am
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano (urejeno)

So pa pomoje sli SSDji spet mal gor. Takole sem kupil eno leto nazaj za en drug pc k sem ga sestavil.

Screenshot_20240908_150634.jpg

Par dni nazaj sem pa dobil ohišje za m2 disk in imas hiter prenosni disk.

IMG_20240829_202845.jpg

IMG_20240829_203119.jpg

Popravljeno od Scr3am
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano (urejeno)

Ni razlike, ker ima ta tvoj m2 kljub temu, da je 4.0 write and read speed 3.500/2.800MB/s. To so hitrosti za 3.0. Moj samsung 980 3.0 ima recimo 3500/3000 write/read speed. Imam pa tudi samsung 980 PRO 4.0. No tisti ima pa 7000/5000 hitrost in jo lahko doseze samo na 4.0 slotu. Seveda bo delal tudi na 3.0, vendar ne s taksno hitrostjo :).

Kar se pa crucial tice pa itq petarda, ampak je pa tudi cena "muška". Sedaj ali odtehta 220€ za taksen SSD. Meni osebno ne, ker ne vidim kje bi potreboval taksno hitrost. Sem kupil pol leta star samsung 980 PRO (4.0) za 50€ in je zame top v primerjavi s price/performance.
Doma imam isto 1GB linijo. Ali jo potrebujem? Definitivno ne. Imam jo pa zato, ker moja dela na telemachu in je -50%.  Je pa vse seveda odvisno od posameznika in njegovih potreb :)

Popravljeno od Scr3am
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano
dne 14. 8. 2024 ob 20:16 je samSimon napisal:

Expert očitno ni preveril QVL liste ramov, za model svoje matične plošče 🤭

To je drgac tezka glupost. To je pac samo lista katere rame so oni testiral in kao delujejo. To ne pomeni, da ostali rami ne delujejo oz. Niso kompatibilni. Kar se kompatibilnosti tice moras samo pravi socket kupiti (DDR3, DDR4, DDR5...). Jest k kupujem rame gledam hitrost, latenco, firmo, ceno itd. Se nikoli nisem gledal QVL kompatibilnost. To je isto, kot da bi prsla vn nova mazda 6 in bi bil poleg seznam kompatibilnih pnevmatik. Ostale k niso na seznami niso "ok". Da ne govorim, da proizvajalci ne posodabljajo QVL listo in pac novejsih (boljsih) ramov ni na tej listi. Seveda tudi forsirajo svoje firme na to listo itd. Pac kr ena glupost. V koncni fazi imas tudi listo kompatibilnih ramov za CPU...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano

Jest nevem kaj vi kupujete, da imate tako glasen racunalnik. Moj je prakticno neslisen v idle oz. V namizju. Na full load je pa logicno, da se malenkost slisi ventilator. Mene bolj kot ne moti, ce kaj ruzi ali vibrira, kot pa sam zvok cistega vetra od ventilatorjev...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano (urejeno)
pred 3 urami je skritikrt napisal:

Če bo 4K predvajalo kot se spodobi,bo itak brez grafe...vsaj en čas še...pol,če bi pa kakšno dodal,pa tudi ni problem,ker je pci-e 5.0 M.2 slot za "C" nad grafo.

Ta Kingstonov SSD bo drugje...takoj pod grafo sta še dve mesti z pci-e 4.0, čisto spodaj pa še eno...torej več kot dovolj.

Seveda bo tisti takoj pod grafo zadnii v vrsti,a najbrž nikoli ne bom potreboval grafe z kakimi monstroznimi hladilniki...že tista od Palita z pasivnim hladilnikom po moje nebi bila tak problem pri original hladilniku...imam pa še enega nižjega...identičnega tistemu,k je pod grafo v "family-PCju"...

Seveda se najbolj sekiram za "C"...in če bo kriza bom hladilna rebra hladilnika zgoraj pokril,in z  njega speljal zračni kanalček k odprtini slota nad grafo. Ker bo v ohišju itak nadtlak,se bo moral lepo hladiti...oz. odvajati segreti zrak.

To je npr. ena od "fint" silencerjev..v bistvu Thermalright-ova pogruntavščina,ko so nekdaj ponujali kanale t.i. shroude" za njihove "Macho" hladilnike,kjer si speljal "izpuh" od hladilnika direktno na odprtino od izpušnega ventilatorja...torej vsa toplota takoj direkt ven.

To je en od vzrokov,za kaj se mi dopade vzdolžna postavitev reber pri tem M.2 hladilniku...pasiven je že po testih bomba,aktivno hlajen pa mora biti še bolj....za 6,73€ raketa😃👍 

Za ostale SSDje razen "C"...bo pa pač "iz luksuza", k me v bistvu ne zanima,kake temp. bodo...še najbolj bo od teh na pci-e 4.0 delal ta Kingston...pač sejanje...

"C" je važen,ostalo pa...najboljši hladilnik za cvenk gor in pozabim.😆

To imam tudi jaz, ampak je grafa taka petarda, da žal vse te slote zakrije in nemores nic priklopiti 😁. Vrjetn problem, ket imam mATX. Naslednjic bo treba vzet ATX format.Zej ce bos dal neko nedolzno grafo potem nebo problem ja :)

Drgač pa fun fact: odprem prej aliexpress app in mi tole predlaga 🤣

Screenshot_20240829_233625_com.alibaba.aliexpresshd_edit_174885180418105.jpg

Popravljeno od Scr3am
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano (urejeno)
pred 1 uro je skritikrt napisal:

Ko bi to kdo bral cca. 10-15 let nazaj🙄...za vsako rit ena palca raste...

Jaz pa tačas,ko čakam,lahko že kaj pripravim...ni potrebe po razlagi-slike povedo več kot 1000 besed...

Knipex raztura😃...dobro,da sem pred časom naročil dva ta hladilnika...kot,da bi vedel...in danes še 4 kom.😁 

Just found this amazing item on AliExpress. Check it out! 
€13.47 | JEYI M.2 2280 SSD Heatsink, NVMe NGFF Heavy Duty Full Aluminum Convective Heat Sink, Passive Cooler with Fins, 35℃ Decrease Max
https://a.aliexpress.com/_EGVclVj

IMG_20240828_225832.jpg

IMG_20240828_230403.jpg

IMG_20240828_230848.jpg

Pa ti bo tale "hladilnik" sel skozi z grafo? Ali imas integrirano ? Meni ni sans da gre tole skozi. Kot zanimivost imam jaz na m2 ssd disku bequiet hladilnik in nisem opazil nobene razlike med before/after glede stopinj. V idle ima m2 40C med uporabo pa 50C. Ostali 2.5" sata imajo 30-35C. M2 ima visjo temperaturo zaradi svoje lokacije.

Popravljeno od Scr3am
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano (urejeno)
Pred eno uro je samSimon napisal:

S katerim software-om pa spremljate temperature, oziroma kater value točno gledate pri Ryzen procesorjih? Jaz sem v HWinfo64 gledal ''CPU (Tctl/Tdie)'', ampak očitno Afterburner meri druge senzorje, ker je razlike 10-15C.
A bi blo v HW bolš gledat CPU CCD1 (Tdie), ker kaže isti temp (nižji) kot Afterburner naprimer?

Najdu sem sicer neko pojasnilo:

According to Martin (HWInfo Author):
"CPU (Tctl/Tdie) in HWiNFO should be the immediate hottest temperature in the entire CPU package, while the CCD (CPU (Tdie)) value covers only the CPU cores of a given Core Complex Die (CCD). Based on our measurements, the CCD value should be closer to AMD Ryzen Master reported temperature. "

Bonus vprašanje... 😊 Kater senzor v HWinfo64 upošteva krivulje za ventilatorje, nastavljene v biosu?

Jaz tudi uporabljam NZXT cam (nastavitev krivulje) in pa HWinfo. Zej tocn katero vrednost gledam bi moral preveriti, ko se vrnem iz dopusta, ampak neke hude razlike ni. Ce se ne motim je skupna povprecna temperatura na vseh jedrih.Je pa tko ce bos istocasno gledal temperaturo na ryzen master, hwinfo, afterburner bo vedno neko odstopanje. Seveda minimalisticno.

V ingame imam pa afterburner przgan in v zivo spremljam temperature, clock speed, fan speed itd. Tako za CPU, kot za GPU.

Popravljeno od Scr3am
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano

Pa sej glasno sploh ni. Ventilator se "resno" zacne vrteti od 70C dalje. Pri grafi se pa tudi ventilatorji komi vklopijo, ko GPU doseze 60C. Skratka v idle mores biti res pozoren, da slisis ventilatorje. Ponavadi se najbolj slisijo ravno teli ventilatorji k so na ohisju. Sploh teli stock fani k pridejo skupaj z ohisjem in po moznosti se 3 pinski k skos delajo na full speed.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano

Vem. Samo v koncni fazi so te stopinje kao"problem" samo v nasih glavah. Amd zacne znizevati moc oz. Ima thermal throttle sele pri 95C. Tko da 40-50 C na idle je vse cist normalno. Bolj je pomemben podatek kolk ima stopinj na full load  Da mi pa cpu na idle dela na 5W pa hvala lepa.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano (urejeno)
Pred eno uro je samSimon napisal:

Tut jst najrajš v biosu nastavim krivulje. Par biosov nazaj se je pojavu ta cpu spiking in zaganjanje ventilatorjev in idle temp se je dvignu 4-5C, najbolj moteče je to ko maš tih komp in potem klikaš po youtube zavihke in se ti zaganjajo in izklapljajo ventilatorji. Sm nastavu, da do 60C ne grejo čez 40% in je nekak ok. Potih upam, da bo to ta intel 0x129 microcode popravek čudežno odpravu, sicer pa se bom lotu teh ročnih nastavitev zakasnitev.

Jest hitrost urejam z NZXT fan hub. Z njimi lahko tudi 3 pin ventilatorje nastavljas (voltage regulator). Sicer mi to tudi plata dopusca, ampak mi je lazje to urejat/spreminjat preko programa, kot pa da vsakic hodim v bios. 

Ja te razumem in tocno to se mi je dogajalo, ko je hitrost ventilatorjev urejala MB s stock nastavitvami. Usak kratek spike so se ventilatorji zaganjali in nato zmanjsali. Pac katastrofa.

Nebo neke razlike, oz. je jaz nisem videl, ce sem PBO izklopil. 

Long story short: be quiet hladilnik je seveda kos mojemu CPUju kljub temu , da je overclockan. So pa temperature gibljejo pri full load men 75-80C. Kar pa ni cisto nic narobe. Seveda pa vsak rad vidi, da so temperature cim nizje. Saj GPU se tudi giblje tam na 75 C (MSI rtx 3070 ti gaming x trio)

Popravljeno od Scr3am
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano (urejeno)

Na idle imam 45-50C. Imam pa jest overclockanga. Iste temperature sem imel z wraith prism coolerjem. Cpu fan je kontroliran preko PWM ostale fane imam v tem casu nastavljene na 50% ce se ne motim. Sele ko gre cpu temperatura nad 60C se zacnejo bolj intenzivno vrteti.

Ryzen ima ze v osnovi malenkost visjo temperaturo na idle. Ce bi imel vodno hlajenje bi vrjetno prsu na 35-40c na idle.

Je pa tudi res, da imam jest zanc ohisje. Doma imam sicer ze dva meseca nov corsair airflow 4000d case, ampak ga se nisem uspel zmontirati. Ko bom imel cas zmontiram in sporocim, ce se bo kej poznalo. Neke hude razlike ne pricakujem.

76c za farcry na 1440p je cist ok. Je pa tudi res da je 1440p manj stresno za CPU, kot pa 1080. Pri 1440p resoluciji je bolj GPU demanding.

Popravljeno od Scr3am
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano (urejeno)
pred 3 urami je Janez007 napisal:

Priloženi hladilniki so po mojih izkušnjah čisto OK za običajne pisarniške računalnike z osnovnimi procesorji. V službi imam Lenovo  z i5-6500 in nikoli še nisem slišal ventilatorja (verjetno Lenovo optimalno konfigurira nastavitve v povezavi s komponentami).

Ja BIOS mora preprečiti pregrevanje, če so vse komponente v redu, sem pa tja tudi ni, kot je bilo v mojem primeru (BIOS z napako - v določenih primerih previsoka napetost na procesorju):

WWW.PCGAMER.COM

New BIOSes will arrive over the next few days to prevent SoC over-voltage damage, so it's worth checking your motherboard's support pages.

Govorim seveda za malo jace cpuje. I5 6500u imam jaz v lenovo M910q tiny, ki ima najmanjsi mozni ventilator in temperature ne presezejo 45C. Seveda je racunalnik namenjen osnovnim opravilam in logicno da so temperature nizke. Kaj vec ita s tem CPUjem ne mores delati :)

Lenovo-ThinkCentre-M900-Tiny-Internal-Overview-Without-2.5in.jpg

Popravljeno od Scr3am
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano (urejeno)
pred 5 urami je Janez007 napisal:

V mojem primeru je šla temperatura CPU i7 8700 že večkrat na 100 stopinj (s stres testi pred nižanjem napetosti .. sedaj na dobrih 90 stopinj - odvisno tudi od temperature prostora ...) ... pri tistem skurjenem Ryznu 7900 pa s priloženim hladilnikom Wraith Prism na 98 ... potem pa črn ekran ..., 😢 Ni fin občutek, ko na novo sestavljen računalnik neha delat v petek zvečer, pa ne veš zakaj. Še slabši bi bil občutek, da na novo sestaviš računalnik in sploh ne dela - kje potem začet iskat napako, kako reklamirat - katero komponento??? - na srečo, se mi ni še zgodilo.

Jaz nikoli nisem uporabljal stock coolerja, ker so slabi.Naceloma cpu tezko skuris. Ce bos presegel max. temp. se bo avtomaticno sam ugasnil.

Kar se pa tice na novo sestavljen pc in crn ekran je v 95% napaka, da je nekaj napacno sestavljeno oz. priklopljeno. V kolikor je vse pravilno priklopljeno in se vedno crn zaslon pa ksn napacen bios in ne zazna cpuja. Res redko dobis novo komponento in da je v okvari.

Popravljeno od Scr3am
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano (urejeno)
pred 8 urami je Janez007 napisal:

Podobno imam sam na I7 8700 s 65 W TDP hladilnik za CPU s 180 W TDP, pa komaj sfolga oziroma je bil preglasen, dokler nisem CPU-ju znižal napetosti in se je posledično ohladil za cca 10 stopinj. Če se ne motim, lahko Intel CPU obratujejo do 100 stopinj, AMD CPU-ji pa do 95 stopinj.

Velikost je pri zračnih hladilnikih kar dober pokazatelj kapacitete. Na parameter TDP se tudi ne gre preveč zanašati. In hladilnik je učinkovit šele v kombinaciji z dobro prezračenim ohišjem, kjer se bolj priporoča nadtlak (spredaj čim večji ventilatorji, pred njimi pa filter), ker če so ventilatorji samo zadaj, pretok zraka povzroča podtlak, ki v notranjost računalnika potegne zrak tudi skozi ostale reže, mimo filtrov in se prah na komponentah hitreje nabira, sloj praha pa je toplotna izolacija in povečuje pregrevanje. Sam vsaj 1x letno računalnike odprem in fino prepiham s kompresorjem, pri tem pa pazim, da zrak pod pritiskom ne zavrti ventilatorjev (nevarnost za ležaje)- vtaknem med lopate leseno palčko.

image.png

Sem pa drgac preko programa OCCT naredil ornk stress test kjer program obremeni vse komponente na full load (cpu,gpu,psu, ram in maticno) in test traja 1h! Temperature niso sle nad 80C. To je dober test tudi za PSU, da vidis ce je dovolj mocan da sfolga vse komponente na full load. Sicer se to v neki realnosti nikoli nebo zgodilo, ampak vseeno. 

Drgac pa takle komp za "solske" potrebe je cisti overkill :D. To je vrjanta mazda 6 mps za na siht in nazaj 🤣.

Popravljeno od Scr3am
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano (urejeno)

Pomoje zna bit hladilnik mal presvoh za ta cpu. Sam imam isti hladilnik na 5600x (65w TDP) in se temperature v ingame gibljejo 75-80C. Sicer to se ni nic kriticno, ampak vseeno. Tvoj cpu ima pa TDP 105W.

Imam pa v ohisju se 3x front fan, 1x zgornji in 1x zadnji fan. Poleg tega sem na hladilnik dodal se en dodaten fan, kot exhaust fan.

Popravljeno od Scr3am
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano

Pa (moje mnenje) brezveze it na AM5 platformo, ker ni potrebe. Na am4 se vedno lahko das ryzen 7 5800x alpa 5800x3d k je brutalen cpu in si brez problema miren za 5 let. Ne rabim pa posebi razlagat da je AM4 plata in ddr4 rami dost cenej v primerjavi z AM5 in ddr5.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano (urejeno)

Jah zej je normalno da tudi z 380mm AIO imas 80C pri full load. Jebiga teli ta novi procesorji imajo visok TDP :D. Kaj sele da kej OC.

Drgac sm pa jest ze cel cajt na AMD. Dost boljsi price/performance pa boljsa oz. daljsa kompatibilnost.

Popravljeno od Scr3am
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mnenje gradbinca - imamo koga?
Napisano (urejeno)

No nekaj tocno taksnega imam jaz v mislih, vendar "baje" frcada lahko meri v dolzino polovico dolzine strehe. Torej, ce je streha 10m je dolzina frcade lahko max. 5m. Tako pise v lokacijski informaciji za katero sem zaprosil na obcini. Imas mogoce se kaksno sliko iz notranjosti. Meni izgleda vrhunsko. Gleda na dolzino frcade si vrjetno potreboval gradbeno dovoljenje?

Screenshot_20240728_225845.jpg

Popravljeno od Scr3am
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.